• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.9°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.2°C
  3 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 18.7°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 17.0°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.3°C
  4 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  2 BF
  81%

Ο «Ολβιος» δίνει λύσεις για την κοινωνική αλλαγή

 • A-
 • A+

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC το 2014, σχεδόν το 90% των πολιτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που λειτουργούν οι σύγχρονες κοινωνίες αλλά μόνο το 10% κάνει τελικά κάτι γι’ αυτό: «Η επιθυμία κινητοποίησης απέχει αρκετά από την πραγματική κινητοποίηση» μας λέει ο ιδρυτής του «Ολβιου», που φιλοδοξεί να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες κοινωνικής δραστηριοποίησης παγκοσμίως.

Αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα λειτουργεί ή ετοιμάζεται σύντομα να λειτουργήσει σε πέντε γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ελληνικά) και έχει ήδη περισσότερους από 190.000 ακόλουθους στις δυο σελίδες της στο facebook σε 5 μήνες.

Στις σελίδες του «Ολβιου», που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ευδαίμων-ευτυχής, βρίσκονται χιλιάδες εγχειρήματα από τον χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών, της κοινωνικής οικονομίας, αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων, προσπάθειες από τον χώρο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κ.ά.

Τα εγχειρήματα χωρίζονται σε 24 θεματικές ενότητες, ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να δει τι συμβαίνει παγκοσμίως στον χώρο που τον ενδιαφέρει και να ενταχθεί σε κάποια πρωτοβουλία ή να πάρει ιδέες.

Συζητήσαμε με τον πρόεδρο και ιδρυτή του «Ολβιου», Εμμανουήλ Δαμίγο-Ιωαννίδη, πανεπιστημιακό, καθηγητή Φιλοσοφίας, για την εξέλιξη της πλατφόρμας αλλά και την κατάσταση όσον αφορά τον εθελοντισμό και την κοινωνική δράση στη χώρα μας: «Στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη η μεγάλη φτώχεια δεν είναι ορατή. Στην Ελλάδα το 40% απειλείται με φτώχεια. Δεν είναι τόσο ορατό όσο θα έπρεπε. Στην Ελλάδα η κοινωνική δράση δεν είναι αρκετά οργανωμένη και η πολιτεία δεν προτείνει κάτι, ούτε διευκολύνει αυτή τη δράση. Ευθύνη έχουν και τα ΜΜΕ, που καλλιεργούν ένα κλίμα φόβου και γενικευμένης, παραλυτικής απειλής. Ενώ βλέπουμε μια μεγάλη πρόθεση αλληλοβοήθειας, δεν υπάρχει στρατηγική, μέθοδος και οργάνωση στην κοινωνική δράση που θα μπορούσε να απορροφήσει αυτή την πρόθεση, κάτι που θα είχε εξαιρετικά πολύτιμα αποτελέσματα. Δηλαδή, πολλοί άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν, πώς να ξεκινήσουν, ποιον να εμπιστευτούν. Ομως είναι πολύ πιθανό ότι εάν προτείνεις στον άλλο μια πειστική και ολοκληρωμένη ιδέα, θα σε ακολουθήσει»

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια και πλέον μέσα από τον «Ολβιο» υπάρχει η δυνατότητα να διαδοθεί γνώση, να έρθει ο αναγνώστης σε επαφή με τις πρωτοβουλίες που τον ενδιαφέρουν και σύντομα να υπάρξει και άμεση κοινωνική δικτύωση και να βρεθεί χρηματοδότηση μέσω crowdfunding για διάφορες προσπάθειες.

«Με την ελληνική έκδοση, που ξεκινάει αυτές τις μέρες, θέλουμε να δείξουμε μια άλλη Ελλάδα που να δίνει λύσεις, να προτείνει κάτι. Ανθρώπους που δεν βλέπουμε κάθε μέρα, που είναι όμως εν τέλει και οι πιο αποτελεσματικοί.

»Το 2004, 2.000.000 πολίτες είχαν δηλώσει ότι ήθελαν να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

»Φανταστείτε εάν όλοι αυτοί είχαν δραστηριοποιηθεί σε κάποιον κοινωνικό σκοπό, πώς θα ήταν η Ελλάδα σήμερα.

»Ο θυμός που εκφράζουν οι Ελληνες στα γκάλοπ δρα παραλυτικά, είναι λογικό να υπάρχει, αλλά δεν οδηγεί κάπου. Ισως ο θυμός να μην είναι τίποτα άλλο παρά η άλλη πλευρά της θλίψης και ακόμα πιο παραλυτικός από αυτή.

»Ομως οι Ελληνες έχουμε την ικανότητα συναισθηματικής ταύτισης με τον άνθρωπο που υποφέρει, μια ωριμότητα που έρχεται και από την πρόσφατη ιστορία μας, κάτι δεν το συναντάς σε όλες τις χώρες, κι αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ σπουδαία αποτελέσματα» προσθέτει ο κ. Δαμίγος.

Το ζητούμενο είναι η ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή του κόσμου και μια δημοσιογραφία των πολιτών που να κάνει γνωστά διάφορα πετυχημένα παραδείγματα κοινωνικής δράσης. Επίσης θα προβάλλονται στην πλατφόρμα βιβλία, ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις και άλλο εκπαιδευτικό υλικό.

«Η νοοτροπία ότι τίποτα δεν είναι καλό, ότι κάτι αρνητικό υπάρχει από πίσω από το καθετί κτλ, είναι διαβρωτική και καταστροφική. Οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο ακίνησίας.

Σε μια χώρα με προβλήματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης σε όλα τα επίπεδα δεν μπορούν π.χ. όλες οι ΜΚΟ να διοικούνται από αγγέλους.

Πρέπει να υπάρχουν συνέργειες μεταξύ του κράτους και του λεγόμενου τρίτου τομέα. Εξάλλου εάν το κράτος τα έκανε όλα σωστά, ο τρίτος τομέας δεν θα υπήρχε.

Οποιος μπει σε μια κοινωνική δράση, δεν έχει κάτι να χάσει. Τις περισσότερες φορές έχει μόνο να κερδίσει και να δει τον εαυτό του και τη σχέση του με τον κόσμο μέσα από μια νέα, πολύ ισχυρή προοπτική» καταλήγει.

Info: http://olbios.org/ και https://www.facebook.com/olbiosnetwork/

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
Στην ανάγκη στήριξης του τρίτου τομέα της οικονομίας ανεξάρτητα από πολιτικούς διαχωρισμούς συμφώνησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, θεσμικών οργάνων, υπουργείων και φορείς Κ.ΑΛ.Ο.
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»
Πρόσφατα συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας ο «Παντοκαφενές», ένα συνεταιριστικό καφενείο και παντοπωλείο στο Παλαιό Φάληρο που απασχολεί αποκλειστικά άτομα με αναπηρία. Το καφέ στόχο έχει να δώσει θέσεις...
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Αλ. Τσίπρας: Να ενισχύσουμε τον πλούτο της Κ.ΑΛ.Ο.
Από τη δεύτερη Κ.ΑΛ.Ο. Athens Expo '18 ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενίσχυσης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, έκανε λόγο για ένα εναλλακτικό μοντέλο παραγωγής με καταμερισμό εργασίας και τόνισε ότι...
Αλ. Τσίπρας: Να ενισχύσουμε τον πλούτο της Κ.ΑΛ.Ο.
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Δημιουργώντας χώρους» με συμμετοχικό σχεδιασμό
​Kοινωνικοί συνεταιρισμοί υπάρχουν πολλοί. Πάνω από 1.000 για την ακρίβεια - αν και λιγότεροι από 300 έχουν τεκμηριωμένη λειτουργία, σύμφωνα με την πρόσφατη αποτύπωση του υπουργείου Εργασίας. Κι όμως, ενώ οι 2...
«Δημιουργώντας χώρους» με συμμετοχικό σχεδιασμό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο χάρτης της αλληλέγγυας οικονομίας με ένα... κλικ
Αν κάποιος θέλει να μυηθεί στον κόσμο της αλληλέγγυας οικονομίας, δεν έχει παρά να ανοίξει τον υπολογιστή του και να κάνει ένα κλικ. Μέσω του διαδικτυακού χάρτη «SuSY», θα ενημερωθεί για ένα δίκτυο 26...
Ο χάρτης της αλληλέγγυας οικονομίας με ένα... κλικ
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
Το πώς ένα σύμπαν Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι εφικτό και μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της λύσης στην κρίση που βιώνουμε πανευρωπαϊκά, συζητήθηκε το τριήμερο που μας πέρασε στο 4ο Πανευρωπαϊκό...
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας