• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.1°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.6°C / 4.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.6°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 2.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  3 BF
  85%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 2.7°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  61%

Παγκόσμιο Μανιφέστο για μια Νέα Οικονομία

 • A-
 • A+

Παρά τις καλές προθέσεις των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (ΑΣΧ) και της Διακήρυξης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, σήμερα συνεχίζουμε να είμαστε αντιμέτωποι με την ακραία φτώχεια, την ανισότητα, τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ένα ληστρικό οικονομικό σύστημα που γεννά από την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υπερθέρμανση του πλανήτη ώς την τρομοκρατία και την αναγκαστική μετανάστευση και προσφυγιά.

Μπροστά σε όλα αυτά τα διογκούμενα προβλήματα του πλανήτη, τα αποκαλούμενα Μοντέλα της Νέας Οικονομίας (NEMs) αποδεικνύουν ότι ένα άλλο οικονομικό μοντέλο, δημοκρατικό και με επίκεντρο τον άνθρωπο είναι εφικτό.

Προτάσεις όπως αυτές που διατυπώνουν και κάνουν πράξη καθημερινά η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, η Οικονομία του Κοινού Καλού, η συνεργατική οικονομία, η κυκλική οικονομία, το δίκαιο εμπόριο, οι κοινωνικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί, οι πόλεις σε μετάβαση ή τα κινήματα απο-ανάπτυξης, ανάμεσα στις πολλές άλλες πρωτοβουλίες, δείχνουν στην πράξη ότι υπάρχουν εναλλακτικές απέναντι στο κυρίαρχο εκμεταλλευτικό κερδοσκοπικό οικονομικό μοντέλο.

Κι είναι μέσα ακριβώς από αυτό το όραμα που γεννήθηκε η ιδέα του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Νέα Οικονομία και την Κοινωνική Καινοτομία (NESI), μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Κόμβου για το Κοινό Καλό.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα συλλογικοτήτων, οργανώσεων, κοινωνικών επιχειρήσεων και κινημάτων που γεννήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο με όραμα «να συν-διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα προσανατολισμένο στο κοινό καλό και βασισμένο στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών».

O Κόμβος αυτός δεν είναι μια δεξαμενή σκέψης, λένε οι ιδρυτές του, αλλά ένας «ωκεανός σκέψης» με ανοιχτές δομές και ρευστή και εναλλασσόμενη εκπροσώπηση, που αναπτύσσει δράσεις σχετικές με τη δημοκρατική διακυβέρνηση, τη συμμετοχική γνώση, την εναλλακτική τοπική οικονομία και την ευημερία των πολλών.

Βασικός στόχος του πρώτου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη NESI, που θα διεξαχθεί στη Μάλαγα της Ισπανίας από τις 19 έως τις 22 Απριλίου του 2017, είναι να δημιουργήσει ένα γόνιμο δίκτυο ανταλλαγών ανάμεσα στους βασικούς εκπροσώπους των νέων οικονομικών και κοινωνικών κινημάτων, των φορέων αλλαγής, ακτιβιστών, κοινωνικών επιχειρηματιών, πολιτικών και πολιτών που να τους επιτρέπει να συνδιαλέγονται και να συνεργάζονται σε δράσεις και πρωτοβουλίες. Και μαζί να υιοθετήσουν το πρώτο Παγκόσμιο Μανιφέστο για μια Νέα Οικονομία.

Το Μανιφέστο έχει στόχο να λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για οργανώσεις, κινήματα, θεσμούς αλλά και κυβερνήσεις που προωθούν την αλλαγή μοντέλου προς μια νέα οικονομία στηριγμένη στην κοινωνική καινοτομία.

Και οι διοργανωτές του Φόρουμ καλούν όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη συν-διαμόρφωσή του από τα κάτω έχοντας θέσει στόχο οι συνεισφορές στη διατύπωσή του να ξεπεράσουν τις 10.000 έως τον Απρίλιο.

Ηδη στη συν-δημιουργία αυτού του ντοκουμέντου συμμετέχουν ξεχωριστές φωνές του οικονομικού, χρηματοπιστωτικού, πολιτικού και κοινωνικού κόσμου, όπως το Διεθνές Κίνημα για την Οικονομία του Κοινού Καλού, η Παγκόσμια Συμμαχία για Αξιακό Τραπεζικό Σύστημα, η Παγκόσμια Συμμαχία Συνεταιρισμών, το Παγκόσμιο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, το δίκτυο των B-Corporations (κερδοσκοπικές επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό και αντίκτυπο), Η Διεθνής Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (UICN), η Διεθνής Ενωση Δίκαιου Εμπορίου, η Συμμαχία για τη Νέα Οικονομία, οι Πόλεις σε Μετάβαση, το κίνημα Slow Food και δεκάδες ακόμη διεθνείς οργανώσεις.

«Εφτασε η στιγμή να συνδημιουργήσουμε μια κοινή αφήγηση που να κατευθύνει τα βήματά μας προς μια Νέα Οικονομία βασισμένη στις κοινωνικές αξίες και στο κοινό καλό.

Συμβαίνει ήδη. Και μπορείς και εσύ να συμμετέχεις» λένε οι διοργανωτές και καλούν όσους ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στη διαμόρφωση του Μανιφέστου συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στην πλατφόρμα του φόρουμ: http://neweconomyforum.org/

Περισσότερες πληροφορίες για τον Παγκόσμιο Κόμβο για το Κοινό Καλό: http://commongoodhub.com/

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Βαρκελώνη στρέφεται σε κοινωνικό νόμισμα
​Ο Δήμος της Βαρκελώνης σχεδιάζει ένα τοπικό κοινωνικό νόμισμα για να ευνοήσει και διευκολύνει το «εμπόριο της εγγύτητας», δηλαδή την οικονομία της πόλης και την κοινωνική της διάσταση. Στόχος είναι να...
Η Βαρκελώνη στρέφεται σε κοινωνικό νόμισμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
Ερευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ διαπιστώνει ότι το τρένο της επιχειρηματικότητας κινείται ακόμη στις ράγες της απαισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, καθώς μια σειρά από σημαντικά...
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη αντέχει
Ο αριθμός των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη αυξάνει ενώ δραστηριοποιούνται σε όλο και περισσότερους οικονομικούς τομείς. Πολλές χώρες εισάγουν νέες νομοθεσίες και υποστηρικτικά εργαλεία για να προωθήσουν...
Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη αντέχει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ο νέος νόμος προστατεύει τα εγχειρήματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας»
Μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές όσον αφορά την...
«Ο νέος νόμος προστατεύει τα εγχειρήματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
O όρος «coop» υποδηλώνει τη συνεταιριστική ταυτότητα μιας επιχείρησης
Ο όρος coop υποδηλώνει τη συνεταιριστική ταυτότητα μιας επιχείρησης και χρησιμοποιείται από δεκάδες χιλιάδες συνεταιρισμούς στον κόσμο. Ανατρέχουμε στην ευρωπαϊκή εμπειρία που μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο...
O όρος «coop» υποδηλώνει τη συνεταιριστική ταυτότητα μιας επιχείρησης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το Airbnb σαρώνει τοπικές κοινωνίες και συνεργατική οικονομία
Εκθεση του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών καταδεικνύει πως τo λόμπι της Airbnb στις Βρυξέλλες στρέφει τη συνεργατική οικονομία στην πλήρη απορρύθμιση. Ασκεί τεράστιες πιέσεις στους ευρωπαϊκούς...
Το Airbnb σαρώνει τοπικές κοινωνίες και συνεργατική οικονομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας