• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.6°C
  4 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 21.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 15.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  98%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  38%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  6 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  3 BF
  91%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 19.8°C
  4 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.2°C / 15.7°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  99%

Τα προϊόντα που φτιάχνει το Livstycket τα οποία σχεδιάζουν μετανάστριες

ΦΩΤ.: ΜΙΧΑΗΛ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κοινωνική ένταξη των μεταναστριών με... στιλ

 • A-
 • A+

Εδώ και 24 χρόνια η επιχείρηση στον χώρο της μόδας με κοινωνικό σκοπό Livstycket από το προάστιο Tensta της Στοκχόλμης, γειτονιά μεταναστών εδώ και αρκετά χρόνια, έχει συμβάλει στην ένταξη χιλιάδων μεταναστριών στη σουηδική κοινωνία, μαθαίνοντάς τους τη γλώσσα, επιτρέποντάς τους να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και παρέχοντάς τους δεξιότητες με τις οποίες θα μπορέσουν να βρουν δουλειά και να γίνουν αυτάρκεις.

Ολα ξεκίνησαν το 1992 από την ιδέα της Μπριγκίτα Νότλοφ, που ήθελε να βοηθήσει τις γυναίκες που έρχονταν στη Σουηδία να σπάσουν τον... πάγο με τους γηγενείς και να βγουν από το σπίτι τους.

Το Livstycket στα ελληνικά μεταφράζεται με τον όρο κορσές, που -όπως μας λέει η Μπριγκίτα- οι γυναίκες φορούσαν στο παρελθόν για να ζεσταίνονται και να είναι ευθυτενείς.

Για να ξεκινήσει η Μπριγκίτα, αναγκάστηκε να πουλήσει το αυτοκίνητό της ώστε να βρει ένα αρχικό κεφάλαιο, ενώ σήμερα έχει υποστήριξη από τον Δήμο της Στοκχόλμης, ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο πρόσφατα εξέθεσε μια σειρά προϊόντων της Livstycket.

«Εάν πρόκειται να ζήσει κάποιος στη Σουηδία, πρέπει να γνωρίζει τη γλώσσα. Στο Livstycket έχουν έρθει όλα αυτά τα χρόνια γυναίκες από τη Χιλή, το Ιράν, το Ιράκ, την Ερυθραία, τη Σομαλία κ.α.

»Οι γυναίκες από τη Σομαλία ήταν κυρίως αναλφάβητες και σκεφτήκαμε τότε να τις μαθαίνουμε να γράφουν και να διαβάζουν στα σουηδικά», ακούμε από την κ. Νότλοφ.

Το 2011 προχώρησαν στην έκδοση του βιβλίου «We drink tea and we learn the letter e” , που πλέον πωλείται σε όλη τη Σουηδία.

ΦΩΤ.: ΜΙΧΑΗΛ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η εκμάθηση ανάγνωσης και γραφής δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες μετανάστριες, αλλά και τα παιδιά τους.

Παραμένει δύσκολο, όπως παραδέχεται η Μπριγκίτα Νότλοφ, να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ωστόσο αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να τα καταφέρουν πολύ καλύτερα από εκείνες.

Επιπλέον, οι γυναίκες που συμμετέχουν κάνουν σχέδια τα οποία χρησιμοποιούνται ως πατρόν για τα διάφορα προϊόντα στον χώρο της μόδας, από τσάντες και ρούχα έως διάφορα είδη για το σπίτι.

Το Livstycket ξεκίνησε από έναν χώρο 12 τετραγωνικών, όμως τώρα φιλοξενείται σε δικό του εργαστήριο κοντά στο, σταθμό μετρό της περιοχής. Αρκετοί Σουηδοί γνωρίζουν τον κοινωνικό σκοπό του και έρχονται να αγοράσουν δώρα για να τον υποστηρίξουν.

«Το επίπεδο των προϊόντων μας είναι υψηλό. Οταν κάποιος θέλει να βοηθήσει, θα ψωνίσει μία φορά, αλλά για να ξανάρθει θα πρέπει να βρει κάτι καλό», λέει η κ. Νότλοφ.

Τα περισσότερα προϊόντα παρασκευάζονται σε μονάδες στη Σουηδία, συμβάλλοντας έτσι και στις τοπικές οικονομίες.

Ενα από τα καλύτερα πατρόν που έχουν φτιάξει είναι αυτό με τα σχέδια από διάφορες τσάντες. Οι περισσότερες γυναίκες που έφτασαν στη Στοκχόλμη μιλούν για μια καλύτερη ζωή που είχαν πριν από τους πολέμους και πώς αναγκάστηκαν να φύγουν συγκεντρώνοντας ό,τι μπορούσαν από τα υπάρχοντά τους σε μία τσάντα.

ΦΩΤ.: ΜΙΧΑΗΛ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Για το πατρόν «a whole life in a bag» έδειξε ενδιαφέρον το Ευρωκοινοβούλιο και 20.000 πάνινες τσάντες από αυτό μοιράστηκαν στους πολίτες που βρέθηκαν στο Στρασβούργο τις ημέρες που το Ευρωκοινοβούλιο είναι επισκέψιμο (open house).

«Γεννήθηκα στη Σουηδία. Πήγα σχολείο, σπούδασα, μπορούσα να κάνω ό,τι θέλω στη ζωή μου. Αν είχα γεννηθεί σε μια άλλη χώρα, ίσως να ήμουν πρόσφυγας. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να βοηθάμε τους ανθρώπους όπως μπορούμε, αλλιώς δεν είμαστε πραγματικά άνθρωποι, δεν έχουμε καρδιά.

Το προσφυγικό δεν μπορεί να το λύσουν μόνες τους η Σουηδία και η Ελλάδα, θα πρέπει όλες οι χώρες της Ε.Ε. να βοηθήσουν και να μην κλείσουν τις πόρτες τους. Είναι θέμα ζωής και θανάτου», καταλήγει η Μπριγκίτα Νότλοφ.

Info: www.livstycket.se

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το αλάτι της ενσωμάτωσης
​Μια σημαντική προσπάθεια για την ένταξη των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών στη χώρα μας αποτελεί η κοινωνική επιχείρηση «solidarity salt». Βασικός στόχος της επιχείρησης, εκτός από την εξαγωγή τού...
Το αλάτι της ενσωμάτωσης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Γαστροτουρισμός και γυναικείοι συνεταιρισμοί
Για την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ιππολύτη-mama’s flavours» είχαμε γράψει πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2017. Από τότε τα δεδομένα άλλαξαν και, έτσι, αντικείμενο πλέον της mama’s flavours είναι η διοργάνωση γαστρονομικών...
Γαστροτουρισμός και γυναικείοι συνεταιρισμοί
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πόλεις ανοιχτές και φιλόξενες
Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2014, το προσφυγικό-μεταναστευτικό βρισκόταν ελάχιστα στην ατζέντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πλέον ο κεντρικός σχεδιασμός για την τετραετία 2019-2023 προβλέπει κομβικό...
Πόλεις ανοιχτές και φιλόξενες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να πάρουμε πίσω από τους φασίστες ό,τι ανήκει σε όλους μας»
«Είσαι από την Ελλάδα; Η επίθεση σε μένα έγινε λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ξέρω καλά την ιστορία του Παύλου», ήταν τα πρώτα λόγια που μου είπε ο Σόουαν Σατάκ, μετανάστης δεύτερης γενιάς με...
«Να πάρουμε πίσω από τους φασίστες ό,τι ανήκει σε όλους μας»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Δοκίμασε το φαγητό του «εχθρού» σου
Δεν είναι μόνο ο έρωτας, αλλά είναι και οι διεθνείς σχέσεις που περνάνε από το στομάχι... Το Conflict Kitchen (Η κουζίνα της σύγκρουσης) στο Πίτσμπουργκ σερβίρει εδέσματα από χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν...
Δοκίμασε το φαγητό του «εχθρού» σου
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Γυναικολόγοι ξαναφέρνουν ζωή στα ακριτικά νησιά
Από τη δεκαετία του ‘90 γίνονται συζητήσεις για το δημογραφικό που είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Ελλάδας. Oι γεννήσεις άρχισαν να μειώνονται δραματικά από το 2008 και μετά, καθώς η κατάσταση...
Γυναικολόγοι ξαναφέρνουν ζωή στα ακριτικά νησιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας