• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 23.2°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 21.2°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.2°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 19.2°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 21.4°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 18.0°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 22.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 22.8°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.2°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.5°C
  0 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.4°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 20.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  60%

Οι γυναίκες του solidarity salt μαζί με την κ. Καραβία

Το αλάτι της ενσωμάτωσης

 • A-
 • A+

Μια σημαντική προσπάθεια για την ένταξη των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών στη χώρα μας αποτελεί η κοινωνική επιχείρηση «solidarity salt», που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον όντας στους 10 φιναλίστ του ευρωπαϊκού διαγωνισμού κοινωνικής καινοτομίας (European Social Innovation Competition).

Βασικός στόχος της επιχείρησης, εκτός από την εξαγωγή τού εξαιρετικής ποιότητας ελληνικού θαλασσινού αλατιού, είναι οι γυναίκες που έφτασαν στη χώρα μας λόγω της προσφυγικής κρίσης να καταφέρουν να ενταχθούν στην κοινωνία και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση μέσα από την εργασία τους.

Οι γυναίκες που θα εργάζονται στο solidarity salt θα ασχολούνται με την προετοιμασία και συσκευασία ελληνικού φυσικού αλατιού και θα το πακετάρουν σε χειροποίητη συσκευασία με κάθε τέτοια συσκευασία να φτάνει στον καταναλωτή με ένα προσωπικό μήνυμα.

Γιατί όμως επέλεξαν το αλάτι; Οπως εξηγούν, η κοινωνική ένταξη είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, αλλά η μαγειρική είναι μια δραστηριότητα που ενώνει όλους τους ανθρώπους.

Μέσω του φαγητού μπορεί να υπάρξει επικοινωνία χωρίς λόγια, κοινές εμπειρίες, σπάσιμο των προκαταλήψεων και σύναψη φιλιών. Μάλιστα επικαλούνται και το παραδοσιακό ελληνικό ρητό: «Εχουμε φάει ψωμί και αλάτι».

Το εγχείρημα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 από τις Βίβιαν Καραβία και Ελισάβετ Κουλούρη, που στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί ξανά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και συγκλονισμένες από το προσφυγικό δράμα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν κάποιες από τις χιλιάδες γυναίκες που έφτασαν στη χώρα μας.

«Ξεκινήσαμε απλά και ανθρώπινα. Εχω μία επιχείρηση που ασχολείται με την εμπορία ελληνικού αλατιού. Επίσης βρέθηκα κοντά στους πρόσφυγες αυθόρμητα, ήθελα να βοηθήσω.

»Γνώρισα μια γυναίκα στον Πειραιά που ήταν από τη Δαμασκό και είχε μια καλή ζωή σαν εμένα. Είχε ένα μωρό στην ηλικία του δικού μου παιδιού. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση της» μας λέει η κ. Καραβία.

Οπως διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα του solidarity salt, από τους περίπου 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, οι μισοί είναι γυναίκες και παιδιά, με την Ελλάδα να μην έχει συγκεκριμένη πολιτική ενσωμάτωσης.

Ετσι γίνεται μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας των γυναικών που έρχονται στην Ελλάδα, η οποία τις καθιστά αβοήθητες και κάνει την ένταξή τους εξαιρετικά δύσκολη.

Επίσης η αδυναμία επικοινωνίας απομονώνει τους πρόσφυγες στα καμπ και έτσι μειώνονται ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες απασχόλησης και ένταξής τους.

«Διαπίστωσα ότι υπάρχει τεράστια δυναμική ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους. Οι γυναίκες-πρόσφυγες δεν είναι αβοήθητες. Εχουν ικανότητες, όρεξη και ενέργεια. Δεν βρίσκονται απλώς σε ανάγκη. Μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, χρειάζονται όμως υποστήριξη.

»Μας έχει βοηθήσει πολύ το “Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα”, το οποίο μας φέρνει σε επαφή με γυναίκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ένταξης που διοργανώνουν» συνεχίζει η κ. Καραβία.

Τελικά το solidarity salt βρέθηκε στους 10 φιναλίστ και όχι ανάμεσα στους 3 τελικούς νικητές των European social innovation awards, ωστόσο η εμπειρία που αποκόμισαν οι συντελεστές του από τη συμμετοχή χαρακτηρίζεται πολύτιμη.

Τόσο στο Βερολίνο, όπου βρέθηκαν αρχικά όντας στους 30 του ημιτελικού του ευρωπαϊκού διαγωνισμού, όσο και στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε η τελική δεκάδα, συνάντησαν εμπειρογνώμονες και ανθρώπους που ειδικεύονται στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας αλλά και στο προσφυγικό, παίρνοντας έτσι σημαντικές συμβουλές για την περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτοβουλίας.

Το solidarity salt λειτουργεί πιλοτικά και επόμενος στόχος είναι να συνεχίσει πιο συστηματικά με 5-10 γυναίκες αρχικά στο κομμάτι της παραγωγής, οι οποίες στη συνέχεια θα εκπαιδευτούν και στο επιχειρηματικό κομμάτι.

«Υπάρχει θετική ανταπόκριση και θα θέλαμε να μας στηρίξουν εν όψει Χριστουγέννων και ελληνικές επιχειρήσεις με παραγγελίες δώρων. Ηδη κάποιες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον» καταλήγει η κ. Καραβία.

♦INFO: http://www.solidaritysalt.com/

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κούρσα εγχειρημάτων για το βραβείο Κοινωνικής Οικονομίας
Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου, κηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα η έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας...
Κούρσα εγχειρημάτων για το βραβείο Κοινωνικής Οικονομίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πόλεις ανοιχτές και φιλόξενες
Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2014, το προσφυγικό-μεταναστευτικό βρισκόταν ελάχιστα στην ατζέντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πλέον ο κεντρικός σχεδιασμός για την τετραετία 2019-2023 προβλέπει κομβικό...
Πόλεις ανοιχτές και φιλόξενες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»
Πρόσφατα συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας ο «Παντοκαφενές», ένα συνεταιριστικό καφενείο και παντοπωλείο στο Παλαιό Φάληρο που απασχολεί αποκλειστικά άτομα με αναπηρία. Το καφέ στόχο έχει να δώσει θέσεις...
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
48ωρη απεργία των συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου
Σε 48ωρη απεργία αύριο και την Πέμπτη αποφάσισαν να προχωρήσουν οι συμβασιούχοι που εργάζονται σε δομές στην Υπηρεσία Ασύλου σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από καθυστερήσεις 2 και 3 μηνών στην καταβολή των...
48ωρη απεργία των συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
El Sistema: κοινωνική ένταξη μετά μουσικής για τα προσφυγόπουλα
«Kάθε παιδί μπορεί να μάθει να εκφράζεται μέσω της μουσικής και της τέχνης, λαμβάνοντας τα οφέλη που προέρχονται από αυτή την εμπειρία και κάνοντας έτσι διαφορετικές κρίσιμες επιλογές στη ζωή του ως αποτέλεσμα...
El Sistema: κοινωνική ένταξη μετά μουσικής για τα προσφυγόπουλα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κοινωνική ένταξη των μεταναστριών με... στιλ
Εδώ και 24 χρόνια η επιχείρηση στον χώρο της μόδας με κοινωνικό σκοπό Livstycket από το προάστιο Tensta της Στοκχόλμης, γειτονιά μεταναστών εδώ και αρκετά χρόνια, έχει συμβάλει στην ένταξη χιλιάδων...
Κοινωνική ένταξη των μεταναστριών με... στιλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας