Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιοτικά βότανα ως... προϊόντα Περισυλλογής

Το χωράφι με τις καλλιέργειες της «Περισυλλογής»

Ποιοτικά βότανα ως... προϊόντα Περισυλλογής

  • A-
  • A+

Nοιάζονται όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τον τόπο τους. Και το αποδεικνύουν στην πράξη. Το στοίχημά τους; Να ανοίξουν έναν δρόμο με το παράδειγμά τους «να δούνε πώς μπορείς να καταφέρεις πολύ περισσότερα όταν συνεργάζεσαι με άλλους, δημιουργώντας έτσι προοπτική για το μέλλον...»

Ο λόγος για την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Περισυλλογή» που ξεκίνησε πέρσι τον Νοέμβριο, από πέντε κατοίκους του ημιορεινού χωριού Περιστερά και έναν ακόμη από τη Θεσσαλονίκη με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων προκειμένου να έχουν μια απασχόληση καθώς οι πέντε στους έξι είναι άνεργοι.

Στα αρχικά τρία στρέμματα που παραχώρησε ένα μέλος του συνεταιρισμού προστέθηκαν ακόμη δύο ενός φίλου και συνεργάτη σε κοντινό χωριό. Θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, τσάι του βουνού, μελισσόχορτο, σατουρέγια ή θρούμπι η αρχική παραγωγή που έδωσε μια μικρή σειρά πρωτότυπων προϊόντων, με βασικό στόχο την καθετοποίηση ώστε να υπάρχει ο έλεγχος της ποιότητας από τις πρώτες ύλες μέχρι το τελικό προϊόν.

Οχι ότι ήταν εύκολο, αλλά βρήκαν τη δύναμη να μετατρέψουν τις δυσκολίες σε... συμμάχους:

«Εδώ ζούμε λίγο απομονωμένοι, οι συγκοινωνίες δεν είναι τακτικές, ούτε απολαμβάνει κάποιος τις υπηρεσίες που υπάρχουν στο κέντρο. Από την άλλη πλευρά, σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, καθώς ο τόπος μας είναι στην εξοχή, στα 600 μέτρα υψόμετρο, με καλό κλίμα, απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, έχει μερικά γραφικά μονοπάτια που συντηρήσαμε, ένα βυζαντινό μνημείο -το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα του 9ου αιώνα- και μια παράδοση στην κτηνοτροφία, η παραγωγή της οποίας πηγαίνει στη γαλακτοβιομηχανία για ένα κομμάτι ψωμί, αντί να αξιοποιείται εδώ...», μας λέει ο Βασίλης Μεσιτίδης, μέλος του συνεταιρισμού.

Μιλά χωρίς να μπορεί να κρύψει την αγάπη του για το χωριό του, αγάπη που τον έφερε πίσω σε αυτό μετά τις σπουδές ψυχολογίας που έκανε στην Αμερική.

Τα αγαθά τους, λίγα και εκλεκτά:

Tο πιο καινούργιο είναι το τετράγωνο Περιστεράς, μια οικολογική άψητη μπάρα δημητριακών με αμύγδαλα, αποξηραμένα φρούτα, μέλι, ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής, διάφορα μίγματα για μαγειρική από αρωματικά βότανα και αλάτι Μεσολογγίου, γλυκόξινες σάλτσες «τσάτνι» από μπαχαρικά και δικά τους λαχανικά και φρούτα που καλλιεργούν οικολογικά με παραδοσιακούς τρόπους και αξιοποιούν ανάλογα με την κάθε εποχή φτιάχνοντας από τουρσιά -όπως πιπερόριζας (τζίντζερ)-, μαρμελάδες μέχρι σάλτσα ντομάτας και πουγκάκια λεβάντας, ενώ από το ελαιόλαδό τους παράγουν σαπουνάκια, κεραλοιφές και σπαθόλαδο. «Αυτά είναι, δεν έχουμε άλλα. Φέτος καταφέραμε να ανοίξουμε κι ένα εργαστήριο παραγωγής τροφίμων στη Θέρμη που είναι και κατάστημα λιανικής» στην Ηρώων Πολυτεχνείου 4Β.

Πώς έφτασαν ώς εδώ;

«Αυτό είναι και το δύσκολο κομμάτι γιατί οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί είναι εντάσεως εργασίας, δηλαδή βάζεις τον κόπο σου, και δουλεύουμε έναν χρόνο τζάμπα για να στήσουμε την επιχείρησή μας. Τώρα προσπαθούμε να βγάλουμε τα πάγιά μας και ελπίζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε κέρδη για να μπορέσουμε να πάρουμε μισθούς. Το σημαντικό είναι ότι η δουλειά αρχίζει και περπατάει, όχι μόνο η χονδρική αλλά και οι λιανικές πωλήσεις μας αυξάνονται όσο μας γνωρίζει ο κόσμος, γιατί όποιος μας δοκιμάζει προτιμάει τα προϊόντα μας επειδή κάνουμε πολύ καλά πράγματα... όλα περνάνε από τα χέρια μας...»

Ομως παράλληλα με το συλλογικό και παραγωγικό κομμάτι η ΚΟΙΝΣΕΠ αναπτύσσει και ένα κοινωνικό που τους ενδιαφέρει εξίσου, αφού «θέλουμε να στηρίξουμε τον τόπο μας όχι απ’ έξω ή από πάνω αλλά δημιουργώντας εμείς τις συνθήκες ανάπτυξής του σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον»:

Πέρα από τις δωρεάν ξεναγήσεις και τους περιπάτους στα μνημεία και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, διοργανώνουν γιορτές για τη στήριξη των ντόπιων παραγωγών που μοιράζονται την ίδια οικολογική συνείδηση, συμμετέχουν ως μέλη στις δράσεις του Πελίτη διαθέτοντας παραδοσιακούς σπόρους, ενώ έφτιαξαν και διαχειρίζονται ως ΚοινΣΕΠ την ιστοσελίδα προώθησης του χωριού τους (www.peristera.gr).

Ακόμη προσπάθησαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στο κοντινό κέντρο να φτιάξουν λαχανόκηπο, «για να έχουν κάτι δικό τους να διαχειριστούν ώστε να νιώσουν λίγο σαν στο σπίτι τους», αλλά το σχέδιο σκόνταψε στην ανεπάρκεια του νερού να καλύψει τις ανάγκες τους.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα τους διατίθενται και μέσω του ηλεκτρονικού τους καταστήματος (perisyllogi.gr).

 

ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το έδαφος ως κοινό αγαθό
Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους η 5η Δεκεμβρίου, και 430 οργανώσεις ζητούν από την Ε.Ε να προστατεύσει νομικά το έδαφος, προασπιζόμενη μ’ αυτόν τον τρόπο την τροφή μας, την υγεία μας και τη φύση. «Η Ευρώπη έχει...
Το έδαφος ως κοινό αγαθό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Σκεφτείτε παγκόσμια, φάτε τοπικά
Βασική αρχή της Διατροφικής Κυριαρχίας είναι ότι στο επίκεντρο της παραγωγής και διανομής της τροφής είναι ο άνθρωπος, όχι τα κέρδη. Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει πρόσβαση σε ποιοτική, επαρκή, υγιεινή...
Σκεφτείτε παγκόσμια, φάτε τοπικά
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
Πέντε συνεργατικά εγχειρήματα συνδυάζουν την οικονομική δραστηριότητα με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα ανακυκλώνοντας τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης με στόχο όχι το κέρδος, αλλά τη βιωσιμότητα,...
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
Πέρα από τις πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η κοινωνική οικονομία είναι οι άνθρωποί της και σκοπός της πενθήμερης 2ης Κ.ΑΛ.Ο. Athens EXPO, που έληξε χθες, ήταν να ακουστούν αλλά και να βρεθούν...
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κοινωνικός αντίκτυπος για Κ.ΑΛ.Ο.
Ενα χρήσιμο εργαλείο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ειδικής γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Πρόκειται για το εργαλείο αποτύπωσης κοινωνικού αντίκτυπου, για το οποίο υπάρχει...
Κοινωνικός αντίκτυπος για Κ.ΑΛ.Ο.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας