• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 15.1°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 11.1°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.5°C
  6 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  6 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.7°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 6.1°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.1°C / 13.6°C
  3 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.7°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 14.6°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  6 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.3°C / 10.5°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 15.3°C
  5 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 10.0°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  84%

Μια συζήτηση για την κριτική κατά του νέου νόμου

 • A-
 • A+

Μετά τις επιφυλάξεις για τον νέο νόμο περί Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που διατύπωσαν ο CΙCOPA (Διεθνής Οργανισμός Συνεταιρισμών Παραγωγών Βιομηχανίας, Βιοτεχνίας και Υπηρεσιών) και η CECOP (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Βιομηχανιών και Υπηρεσιών) σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, συζητήσαμε με τον Γιάννη Μπάρκα, σύμβουλο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, και του ζητήσαμε να σχολιάσει τα βασικά σημεία αυτής της κριτικής.

Ολες οι βασικές κατευθύνσεις της Σύστασης 193 της ΔΟΕ αλλά και οι συνεταιριστικές αρχές έχουν ενσωματωθεί οριζόντια μέσα από τα κριτήρια και τους όρους που θέτει ο νέος νόμος.

Τα θεωρητικά στοιχεία που επεξηγούν τις αρχές και τις αξίες της Κ.ΑΛ.Ο είναι στοιχεία της αιτιολογικής έκθεσης και άλλων κειμένων που στήριξαν αυτόν τον νόμο

• Η Σύσταση 193 για την Προώθηση των Συνεταιρισμών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας δεν ακολουθήθηκε σωστά, ούτε διατυπώνονται στο κείμενο του νέου νόμου οι διεθνείς συνεταιριστικές αρχές.

Ολες οι βασικές κατευθύνσεις της Σύστασης 193 της ΔΟΕ αλλά και οι συνεταιριστικές αρχές έχουν ενσωματωθεί οριζόντια μέσα από τα κριτήρια και τους όρους που θέτει ο νέος νόμος.

Τα θεωρητικά στοιχεία που επεξηγούν τις αρχές και τις αξίες της Κ.ΑΛ.Ο είναι στοιχεία της αιτιολογικής έκθεσης και άλλων κειμένων που στήριξαν αυτόν τον νόμο.

Ενας νόμος δεν είναι έκθεση ιδεών ούτε μανιφέστο, αλλά ένα κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που έρχεται να εξειδικεύσει αυτές τις αρχές με όρους. Ο νόμος, π.χ., δεν αναλύει τι είναι δημοκρατική διοίκηση αλλά τη θεσπίζει θέτοντας ως κριτήριο την αρχή «ένας μέλος – μία ψήφος».

• Οι περισσότερες παρατηρήσεις των διεθνών συνεταιριστικών οργανισμών και της ΔΟΕ δεν εισακούστηκαν.

Ούτε αυτό είναι ακριβές. Ο νέος νόμος παίρνει τις βασικές αρχές που ορίζονται από διεθνείς φορείς όπως η ΔΟΕ και ο CICOPA και τις θέτει ως οριζόντια κριτήρια για όλους τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο., που είναι κατά κύριο λόγο οι συνεταιρισμοί αλλά και άλλες πολυπρόσωπες νομικές μορφές, οι οποίες πρέπει να τηρούν τα αυστηρά κριτήρια που θέτει ο νόμος ώστε να διασφαλίζεται ο κοινωνικός και αλληλέγγυος χαρακτήρας τους.

Δεν αρκεί να είσαι συνεταιρισμός για να είσαι φορέας Κ.ΑΛ.Ο., όπως δείχνει η ελληνική πραγματικότητα, αλλά πρέπει να διέπεσαι και από συγκεκριμένους όρους ως προς τον σκοπό, την κοινωνική και συλλογική ωφέλεια, τη δημοκρατική διοίκηση, τον τρόπο λειτουργίας, την ισοτιμία των μελών, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους περιορισμούς στη διανομή κερδών.

Και το νέο που εισάγει ο νόμος είναι ότι, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή που έχεις, πρέπει να αποδεικνύεις καθημερινά ότι τηρείς τα κριτήρια που σε καθιστούν φορέα Κ.ΑΛ.Ο.

• Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς βιάστηκε να ψηφίσει τον νόμο.

Ο νόμος ετοιμαζόταν επί περισσότερο από έναν χρόνο, κατά τον οποίο είχαμε μια διαδικασία συνεχούς διαβούλευσης με οργανισμούς και εκπροσώπους φορέων στο πεδίο.

Προαναγγείλαμε το θεσμικό πλαίσιο. Ζητήσαμε από εγχειρήματα του πεδίου παρατηρήσεις σε δύο φάσεις της προετοιμασίας του νόμου, τις οποίες περιλάβαμε όλες.

Ζητήσαμε συνεργασία από διεθνείς οργανισμούς, μια συνεργασία που με τη ΔΟΕ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015 στην πρώτη φάση επεξεργασίας του νόμου, και λάβαμε υπόψη μας τις περισσότερες παρατηρήσεις της.

Συζητήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανοίξαμε τη συζήτηση σε διυπουργικό επίπεδο για να αποτυπωθεί στην πράξη ο συντονισμός.

Μιλήσαμε με ομοσπονδίες και συλλογικά όργανα των ομάδων που εκπροσωπούνται και με δικτυώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Δεχτήκαμε συγκεκριμένες προτάσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως ο CICOPA και η CECOP, στοιχεία των οποίων λάβαμε υπόψη. Αυτή η διαδικασία κάθε άλλο παρά βιαστική ή βεβιασμένη ψήφιση του νόμου συνιστά.

• Παρά τον τίτλο του, ο νόμος αφιερώνει τα περισσότερα άρθρα του στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ΚΟΙΝΣΕΠ και τους συνεταιρισμούς εργαζομένων και μάλιστα δεν τους ορίζει σαφώς.

Αν υπάρχουν πολλά άρθρα σχετικά με τους δύο αυτούς φορείς Κ.ΑΛ.Ο, που ορίζονται σαφώς στις παραγράφους 1 των άρθρων 14 και 24 αντίστοιχα, είναι γιατί (σε αντίθεση με τις αστικές εταιρείες) υπάγονται στον έλεγχο του υπ. Εργασίας ως προς την ίδρυση και λειτουργία τους.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ είχαν πολλά προβλήματα και χρειαζόταν να καλυφθούν οι ελλείψεις του προηγούμενου Ν. 4019 και να επαναδιατυπωθούν κριτήρια, οι δε συνεταιρισμοί εργαζομένων είναι ένα καινούργιο νομικό πρόσωπο που απαιτεί μια ανάλυση και ρύθμιση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Από τα αφερέγγυα αφεντικά, στα χέρια των εργαζομένων
Τον ερχόμενο Φεβρουάριο προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας να είναι έτοιμο να ανοίξει τον πολιτικό διάλογο σχετικά με τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την εξαγορά αφερέγγυων ή πτωχευμένων επιχειρήσεων από...
Από τα αφερέγγυα αφεντικά, στα χέρια των εργαζομένων
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η συνεταιριστική ιδέα σε άνθιση
Μπορεί η ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών εργαζομένων να είναι το αντίδοτο στην κρίση και την ανεργία, λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης. Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να βγαίνει...
Η συνεταιριστική ιδέα σε άνθιση
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη αντέχει
Ο αριθμός των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη αυξάνει ενώ δραστηριοποιούνται σε όλο και περισσότερους οικονομικούς τομείς. Πολλές χώρες εισάγουν νέες νομοθεσίες και υποστηρικτικά εργαλεία για να προωθήσουν...
Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη αντέχει
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Η Ελλάδα πρωτοπορεί διεθνώς»
Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στις 4 Νοεμβρίου στη Ρώμη, στη διάρκεια διεθνούς...
«Η Ελλάδα πρωτοπορεί διεθνώς»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Δημιουργώντας χώρους» με συμμετοχικό σχεδιασμό
​Kοινωνικοί συνεταιρισμοί υπάρχουν πολλοί. Πάνω από 1.000 για την ακρίβεια - αν και λιγότεροι από 300 έχουν τεκμηριωμένη λειτουργία, σύμφωνα με την πρόσφατη αποτύπωση του υπουργείου Εργασίας. Κι όμως, ενώ οι 2...
«Δημιουργώντας χώρους» με συμμετοχικό σχεδιασμό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.
Μεταξύ 9 και 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), με αφορμή και την 6η ετήσια συνέλευση του δικτύου RIPESS Europe στην...
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας