• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.3°C / 12.3°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 8.4°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.0°C / 13.0°C
  2 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 9.0°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 3.5°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 12.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.2°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.9°C / 4.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 8.4°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 12.6°C
  1 BF
  92%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 9.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  85%

Ενώπιον του διεθνούς συνεδρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Ρώμη παρουσίασε η αν. υπουργός Εργασίας το νέο νομοσχέδιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία επαινώντας την προσπάθεια της κυβέρνησης

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Η Ελλάδα πρωτοπορεί διεθνώς»

 • A-
 • A+

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στις 4 Νοεμβρίου στη Ρώμη, στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε η Διεθνής Ομάδα Δράσης του ΟΗΕ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Στο συνέδριο, που αποτελεί δράση στο πλαίσιο της ατζέντας του ΟΗΕ «Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030», συμμετείχαν διεθνείς οργανισμοί, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και κοινωνικοί φορείς που συζήτησαν τις δυνατότητες διερεύνησης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Στην εισήγησή της η κ. Αντωνοπούλου τόνισε πως για την κυβέρνηση «η ΚΑΛΟ δεν είναι ακόμη μια προνοιακή πολιτική για τους ευάλωτους, αλλά ένας άλλος τρόπος να παράγουμε, να εργαζόμαστε και να καταναλώνουμε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΚΑΛΟ αποτελεί για εμάς οριζόντια προτεραιότητα».

Σε αυτό άλλωστε αποβλέπει η Εθνική Στρατηγική για την ΚΑΛΟ, η οποία -όπως εξήγησε- εκτός από νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και τη συστηματική ενημέρωση των πολιτών, ιδίως των νέων, των ανέργων και των κακοπληρωμένων εργαζομένων ώστε να τολμήσουν να αναπτύξουν νέες οικονομικές δράσεις, περιλαμβάνει και τη δημιουργία σημαντικών υποστηρικτικών εργαλείων.

Τέτοια είναι οι Μηχανισμοί Στήριξης σε κάθε περιφέρεια που θα πληροφορούν και θα στηρίζουν έμπρακτα και δωρεάν τους πολίτες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Κοινωνική Οικονομία αλλά και το Ταμείο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, για τα εγχειρήματα της οποίας πρόκειται να διατεθούν τουλάχιστον 157 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία.

«Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της διεθνούς προσπάθειας. Ο νέος νόμος για την ΚΑΛΟ, που ψηφίστηκε πρόσφατα με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή, αποτελεί την έμπρακτη προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας στη χώρα μας», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός εξαίροντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση του νέου νόμου, μέσω δημόσιων εκδηλώσεων, συζητήσεων με φορείς και κόμματα και δημόσιας διαβούλευσης, τονίζοντας πως «σχεδόν όλες οι παρατηρήσεις και τα σχόλια έχουν ενταχθεί στο τελικό σχέδιο νόμου. Μιλήσαμε με τον ILO, ανταλλάξαμε απόψεις με τη CICOPA, ευρωπαϊκούς συνεταιρισμούς. Ενας νόμος δεν φέρνει την άνοιξη».

Εκφράστηκαν επιφυλάξεις

Επιφυλάξεις για τον νέο νόμο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία εξέφρασαν, ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Συνεταιρισμών Παραγωγών Βιομηχανίας, Βιοτεχνίας και Υπηρεσιών (CICOPA) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Βιομηχανιών και Υπηρεσιών (CECOP).

Οπως γράφουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο διεθνείς οργανώσεις, παρακολούθησαν εξ αρχής τη διαδικασία εκπόνησης της νέας νομοθεσίας και τους τελευταίους έξι μήνες προέβησαν σε σειρά προτάσεων προς την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας επί δύο διαδοχικών φάσεων του νομοσχεδίου: τον Αύγουστο και 10 ημέρες πριν από την ψήφισή του.

Οπως σημειώνουν ωστόσο: «Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση τόνισε πως θα ακολουθήσει τις συμβουλές των διεθνών οργανισμών, δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις συστάσεις δεν εισακούστηκαν, και η ελληνική κυβέρνηση προφανώς βιάστηκε να ψηφίσει τον νόμο παρά την πίεση και τις παρατηρήσεις και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που παρακολούθησε μαζί μας στενά αυτή τη διαδικασία».

CICOPA και CECOP αναγνωρίζουν τα θετικά στοιχεία του νέου νόμου, όπως ότι οι συνεταιρισμοί εργαζομένων υπάγονται πλέον σε νομοθετική ρύθμιση, ότι το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής ευάλωτων ατόμων στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς είναι τουλάχιστον 30% ή ότι υπάρχει πιο σαφής ορισμός των ευάλωτων ομάδων.

Ωστόσο θεωρούν πως ο νόμος παρουσιάζει σειρά σημαντικών αδυναμιών, όπως αναφέρουν: Δεν διαπνέεται από και δεν διατυπώνει στο κείμενό του τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές, απουσιάζει ένας σαφής ορισμός του εργατικού συνεταιρισμού και του κοινωνικού συνεταιρισμού, επιβάλλει στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς αριθμό ιδρυτικών μελών υψηλότερο από αυτόν που ορίζεται σε όλες τις πρόσφατες συνεταιριστικές νομοθεσίες στην Ευρώπη, αποτελεί ένα συνονθύλευμα διαφορετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών (περί κοινωνικής οικονομίας γενικά και περί κοινωνικών συνεταιρισμών ειδικά) κ.λπ.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μια συζήτηση για την κριτική κατά του νέου νόμου
Μετά τις επιφυλάξεις για τον νέο νόμο περί Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που διατύπωσαν ο Διεθνής Οργανισμός Συνεταιρισμών Παραγωγών Βιομηχανίας, Βιοτεχνίας και Υπηρεσιών και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία...
Μια συζήτηση για την κριτική κατά του νέου νόμου
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Για Κ.ΑΛ.Ο... επαναλειτουργεί η Στοά των Εμπόρων
Στο πλαίσιο του προγράμματος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παραχώρησε προς χρήση στο Δήμο Αθηναίων τα κενά καταστήματα της...
Για Κ.ΑΛ.Ο... επαναλειτουργεί η Στοά των Εμπόρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λαχάνιασε» η αγορά εργασίας τον Ιούλιο
Nέα καμπάνα κινδύνου χτυπά στην αγορά εργασίας, καθώς αυξήθηκαν τόσο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι όσο και οι επιδοτούμενοι άνεργοι για τον μήνα Ιούλιο. Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι αν αποτελεί έναν...
«Λαχάνιασε» η αγορά εργασίας τον Ιούλιο
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κάλεσμα για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνεταιριστικών Οργανώσεων #Coopstarter
Η διεθνής πρακτική δείχνει ότι η συνεταιριστική εκπαίδευση είναι το κλειδί της επιτυχίας των συνεταιρισμών και αποτελεί το πρώτο βήμα για την...
Κάλεσμα για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνεταιριστικών Οργανώσεων #Coopstarter
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Βιώσιμες, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους μέσω των συνεταιρισμών
Στη δέσμευση των συνεταιρισμών για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της Ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030, την αντιμετώπιση της εισοδηματικής ανισότητας στάθηκε στο πρόσφατο μήνυμά της για την...
Βιώσιμες, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους μέσω των συνεταιρισμών
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Διαγωνισμός για υπηρεσίες καθαριότητας από φορείς Κ.Α.Λ.Ο
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στηρίζοντας έμπρακτα την Κοινωνική  και Αλληλέγγυα Οικονομία, προκήρυξε μέσω του ΕΦΚΑ τη διενέργεια Διεθνούς Ανοικτού Ηλεκτρονικού...
Διαγωνισμός για υπηρεσίες καθαριότητας από φορείς Κ.Α.Λ.Ο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας