Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η νομαδική κουζίνα του Options Food Lab

Μέλη από το δυναμικό μιας «νομαδικής» κουζίνας που ξεπηδάει κάθε φορά σε διαφορετικές γωνιές της Αθήνας

Η νομαδική κουζίνα του Options Food Lab

  • A-
  • A+

Eρχομαι από το Χαλέπι. Δραπέτευσα από τον πόλεμο στη Συρία πέρσι. Επειτα από τρεις μήνες στην Τουρκία, πέρασα από το Αιγαίο στην Ελλάδα με μια βάρκα και κατέληξα στην Ειδομένη, όπου βρήκα τα σύνορα κλειστά. Το θεώρησα σημάδι να μείνω και να ξεκινήσω εδώ μια νέα ζωή».

Ετσι μας συστήνεται ο Τάχερ, επαγγελματίας σεφ, που προτού ο εμφύλιος τον οδηγήσει στον δρόμο της προσφυγιάς όπως εκατομμύρια άλλους Σύρους, ήταν υπεύθυνος κουζίνας σε πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων και μάνατζερ εστιατορίου στο Χαλέπι.

Σήμερα, εγκλωβισμένος στην Ελλάδα, αφού η αίτησή του για μετεγκατάσταση στη Γερμανία απορρίφθηκε, δεν το βάζει κάτω και δοκιμάζει την τύχη του ξανά ως σεφ, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Ο Τάχερ είναι ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Options Food Lab, ενός πρωτότυπου συνεργατικού σχήματος, που σερβίρει τοπικά, αλλά σκέφτεται και δικτυώνεται παγκόσμια.

Ο Τάχερ, μαζί με τον Τζεφ, Ιταλοαμερικανό ταξιδευτή που μένει εδώ και τρία χρόνια στα Εξάρχεια, την Πένυ, που ζει μεταξύ Αθήνας και Σκοτίας, όπου διδάσκει στη σχολή αρχιτεκτονικής του Εδιμβούργου, τη Σενάι από την Ερυθραία, τον Γιακούμπ από την Αλγερία και δεκάδες άλλες και άλλους, πρόσφυγες και μετανάστριες, Ελληνες και ξένους, από το Σουδάν και τη Σενεγάλη ώς την Αίγυπτο και τον Λίβανο, στελεχώνουν το δυναμικό μιας «νομαδικής» κουζίνας, που ξεπηδάει κάθε φορά σε διαφορετικές γωνιές της Αθήνας.

Γνωρίσαμε την παρέα του Οptions Food Lab επί το έργον, στο πρόσφατα ανακαινισμένο υπόγειο του Ωδείου Αθηνών, που παραδόθηκε στο κοινό αφού αναδιαμορφώθηκε από το ίδρυμα ΝΕΟΝ του συλλέκτη και πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Εκεί, για τέσσερα συνεχή βράδια η κολεκτίβα των προσφύγων και μεταναστών σεφ μαζί με τους φίλους τους μαγείρεψαν και σέρβιραν τοπικές συνταγές από διαφορετικές γωνιές του κόσμου: Συρία, Nιγηρία, Αλγερία, Σενεγάλη, Γκάμπια...

Το τραπέζι κάθε βράδυ στρώθηκε για 80 και πλέον άτομα, όσα τα μέλη της αποστολής του Ideas City, ενός μεταφερόμενου «εργαστηρίου ιδεών», που συνδιοργανώθηκε από το New Museum της Νέας Υόρκης και το ΝΕΟΝ.

Ο Τζεφ, που ανήκει στον αρχικό πυρήνα μιας μικρής ομάδας φίλων οι οποίοι εμπνεύστηκαν τη γέννηση του Options Food Lab, μας διηγείται τα πρώτα βήματα του εγχειρήματος:

«Πριν από περίπου δύο χρόνια γνώρισα τη Μαριάννα, κοινωνική λειτουργό στο Κέντρο Ημέρας Βαβέλ στην Κυψέλη, που υποστηρίζει πρόσφυγες και μετανάστες. Μαζί με άλλους φίλους είχαμε την ιδέα να διοργανώνουμε γεύματα σε σπίτια Ελλήνων, όπου θα μαγείρευαν πρόσφυγες και μετανάστες.

»Το σκεπτικό ήταν η πρόσκληση σε γεύμα να φέρει κοντά Ελληνες και ξένους, με το γευστικό ταξίδι στις κουζίνες του κόσμου να είναι ο καταλύτης της γνωριμίας. Θέλαμε να πετύχουμε το ακριβώς αντίθετο της φιλανθρωπίας, οι μετανάστες να μην είναι «λήπτες» βοήθειας, αλλά να κερδίζουν οι ίδιες/οι τα δικά τους χρήματα, εφαρμόζοντας τις πολυσχιδείς δεξιότητες που έχουν».

Οι πρώτες δράσεις είχαν τη μορφή pop up events, βραδιές κουζίνας που μαθαίνονταν στόμα με στόμα με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Καταλήψεις, κοινωνικοί χώροι, διαμερίσματα, ακόμα και μια ευαγγελική εκκλησία στα Εξάρχεια, φιλοξένησαν κατά καιρούς τις δράσεις της «μεταφερόμενης κουζίνας».

Η Σενάι από την Ερυθραία ήταν μία από τις πρώτες σεφ των pop up events, που μετά τις επιτυχίες των πρώτων μεγάλων διοργανώσεων, μαγειρεύοντας για 100-200 άτομα, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τροφοδοσία.

Το Options Food Lab έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του αναλαμβάνοντας γευστικές εκδηλώσεις και κέτερινγκ για οργανισμούς.

Τα έσοδα μοιράζονται στους μάγειρες και τις μαγείρισσες, πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ διανέμονται μερίδες φαγητού σε καταλήψεις φιλοξενίας προσφύγων.

Η ομάδα αναζητά μόνιμο χώρο για να εγκαταστήσει τον επαγγελματικό εξοπλισμό που έχει ήδη αποκτήσει από δωρεές, με σκοπό να λειτουργήσει ως εργαστήριο μαγειρικής, «θερμοκοιτίδα» για να ξεδιπλώσουν τα γαστριμαργικά τους ταλέντα πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα.

Επόμενο βήμα η θέσπιση συνεταιρισμού ώστε η νομαδική κουζίνα να αποκτήσει θεσμική υπόσταση, που να συνδέεται με τον κοινωνικό χαρακτήρα των δράσεών της.

Για την επόμενη δράση του Options Food Lab και περισσότερες πληροφορίες, μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα τους: http://options.limited.

[email protected]

 

ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
«“Λαγιάλι” στα αραβικά σημαίνει “οι νύχτες μας”» μου εξηγεί η νεαρή Ελληνογαλλίδα Μαρίνα Λιάκη, που μαζί με άλλους συνεταιριστές και συνεταιρίστριες, μετανάστες και Ελληνες, ίδρυσαν την ΚΟΙΝΣΕΠ «Layali...
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
El Sistema: κοινωνική ένταξη μετά μουσικής για τα προσφυγόπουλα
«Kάθε παιδί μπορεί να μάθει να εκφράζεται μέσω της μουσικής και της τέχνης, λαμβάνοντας τα οφέλη που προέρχονται από αυτή την εμπειρία και κάνοντας έτσι διαφορετικές κρίσιμες επιλογές στη ζωή του ως αποτέλεσμα...
El Sistema: κοινωνική ένταξη μετά μουσικής για τα προσφυγόπουλα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η ΚΟΙΝΣΕΠ Welcommon σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Εκκληση για βοήθεια απευθύνει η πρωτοβουλία στέγασης και κοινωνικής ένταξης προσφύγων Welcommon, που υλοποιεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ανεμος Ανανέωσης, προκειμένου να συνεχίσει το έργο της. Στο...
Η ΚΟΙΝΣΕΠ Welcommon σε κρίσιμο σταυροδρόμι
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κάθε γαζί κι ένα όνειρο καλύτερης ζωής
«Θέλω να γίνω γιατρός. Ινσαλάχ (Θεού Θέλοντος)», μας λέει η 17άχρονη Φαρίντα από το Αφγανιστάν. Προς το παρόν η Φαρίντα και η μητέρα της, η Ζάιμπα, δίνουν κάθε εβδομάδα το «παρών» στο σεμινάριο ραπτικής στο...
Κάθε γαζί κι ένα όνειρο καλύτερης ζωής
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Οι συνεταιρισμοί αντέχουν στα σοκ των αγορών»
«Θα ήταν ανεδαφικό να φανταστούμε την Κ.ΑΛ.Ο. σαν μαγικό ραβδί που θα τερματίσει κάθε κρίση. Η συνταγή είναι διαφορετική: Χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες πρωτοβουλίες, μικρές και μεγάλες, ιδιωτικές και δημόσιες...
«Οι συνεταιρισμοί αντέχουν στα σοκ των αγορών»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλη μια μακάβρια καταμέτρηση ψυχών
Σύροι πρόσφυγες πολέμου είναι οι περισσότεροι από τους ναυαγούς του 20μετρου δουλεμπορικού, που αναποδογύρισε και βούλιαξε σαν μολύβι στον πάτο της Μεσογείου ανοιχτά της Λιβύης, καθώς το ανθρώπινο «φορτίο» του...
Αλλη μια μακάβρια καταμέτρηση ψυχών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας