• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.1°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.0°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  95%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 11.7°C
  2 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 2.9°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  99%

Σε μια Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών πιο επίκαιρη από ποτέ, εγχειρήματα από όλον τον κόσμο ένωσαν τις εμπειρίες και τις φιλοδοξίες τους για να βγουν όλοι μαζί πιο δυνατοί

Τι μας υποσχέθηκε το Κεμπέκ

 • A-
 • A+

Μπορεί να είναι πάνω από εκατό ετών, αλλά σήμερα το συνεταιριστικό μοντέλο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. «Εχουμε τη δύναμη να δράσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο των ανισοτήτων, με συνεργασία, αλληλεγγύη, ισότητα», διακήρυξαν στην εναρκτήρια ομιλία τους στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών στα μέσα Οκτωβρίου στο Κεμπέκ του Καναδά οι εκπρόσωποι των διοργανωτών από τη Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία (ICA) και το κίνημα DesJardins.

Με έτος ίδρυσης το 1895, η Συμμαχία έχει μέλη διεθνείς και εθνικές συνεταιριστικές οργανώσεις από 100 χώρες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ σε 250 εκατομμύρια υπολογίζονται τα άτομα που ζουν μέσω ενός συνεταιρισμού. Ο δε όμιλος Desjardins είναι ο μεγαλύτερος συνεταιριστικός χρηματοοικονομικός όμιλος στον Καναδά.

Στη διάσκεψη κορυφής δεν έλειψε και η κριτική της υφιστάμενης κατάστασης. «Οι ανισότητες στον κόσμο είναι επιλογή...» διαμήνυσε από το βήμα του ομιλητή ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. «Ο πλούτος στις ΗΠΑ διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ το μέσο εισόδημα παρέμεινε στάσιμο...

Ο μέσος Αμερικανός πολίτης ζει περίπου με τα μισά λεφτά σε σχέση με λίγα χρόνια πριν... Οι φτωχοί με ακόμα λιγότερα...» είναι η εικόνα που έδωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ Ρόμπερτ Ράιχ.

Ενώ ο οικονομολόγος και συγγραφέας Τζέρεμι Ρίφκιν διαπίστωσε: «Ο καπιταλισμός δεν είναι πλέον βιώσιμο σύστημα... Η οικονομική και δομική κρίση οδηγεί και σε περιβαλλοντική καταστροφή, στην κλιματική αλλαγή... Δεν υπάρχει πολύς χρόνος... Ενα δισ. πολίτες στους συνεταιρισμούς μπορούν να φέρουν την εναλλακτική, αλλά χρειάζεται να δράσουν γρήγορα, τώρα!»

Δεν είναι τυχαίο ότι στην προσωρινή διακήρυξη της Διάσκεψης τονίζεται η σημασία του παγκόσμιου συνεταιριστικού κινήματος -το οποίο εκπροσωπεί το 15% της παγκόσμιας οικονομίας με περισσότερες από 1,5 εκατ. επιχειρήσεις- στην προώθηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος όλων, σύμφωνα με τους στόχους του ΟΗΕ.

Οπως μας ενημερώνει ο δρ Κώστας Νικολάου που συμμετείχε στις εργασίες της, οι πέντε στόχοι στους οποίους το παγκόσμιο συνεταιριστικό κίνημα καλείται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο αφορούν:

● Την εξασφάλιση επαρκών τροφίμων για τον καθένα, καθώς στις αναπτυσσόμενες περιοχές 795 εκατομμύρια υποσιτίζονται: για να τραφούν τα 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι που υπολογίζεται να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός στα μέσα του 21ου αιώνα, η γεωργική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί κατά 60%.

● Την εργασία, αφού με 200 εκατ. άνεργους, σχεδόν 1,5 δισ. ευάλωτων απασχολούμενων και τη διαρκή αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων οι συνεταιρισμοί είναι το κλειδί για την προσφορά θέσεων εργασίας που εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ποιότητα ζωής.

● Την πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, δεδομένου ότι 400 εκατ. άνθρωποι τις στερούνται, ενώ το 6% των κατοίκων στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας λόγω των δαπανών υγειονομικής περίθαλψής τους.

● Την καταπολέμηση της φτώχειας, στόχος που απαιτεί οικονομική ένταξη και χειραφέτηση κοινοτήτων μέσω μικρών δανείων σε άτομα χαμηλού εισοδήματος.

● Την αντιμετώπιση της τεράστιας απειλής της κλιματικής αλλαγής καθώς μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, με πράσινα έργα και την εφαρμογή μέτρων ενεργειακής απόδοσης, χωρίς αποκλεισμούς, με τη συμμετοχή γυναικών και των νέων στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υλοποίηση καινοτόμων λύσεων για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Ο συνομιλητής μας μίλησε στη διάσκεψη για τα ελληνικά κινήματα πολιτών που αγωνίζονται να περάσουν τα κοινά αγαθά στα δικά τους χέρια. Τι αποκόμισε από τη διεθνή διάσκεψη;

«Μεταξύ των κοινών αγαθών, που επιχειρείται η ιδιωτικοποίησή τους, κυρίαρχη θέση έχουν η τροφή και το νερό, διότι όποιος τα ελέγχει, ελέγχει τις ζωές των ανθρώπων και τους ίδιους τους ανθρώπους…

»Η αλληλεγγύη του κινήματος νερού των πολιτών της Θεσσαλονίκης και του διεθνούς συνεταιριστικού κινήματος και των ηθικών συνεργατικών τραπεζών μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για να πάρουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης το νερό στα χέρια τους με μη κερδοσκοπικούς συνεταιρισμούς (Κίνηση 136), για πρώτη φορά σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

»Ετσι, θα αναδειχθεί ότι πέρα από τις πολυεθνικές υπάρχει ένας άλλος κόσμος συνεργατισμού και διεθνούς αλληλεγγύης, που έχει τη δύναμη να δρα…» μας λέει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Γίνεται να ζήσουμε με κοινά αγαθά;
Σκεφτείτε τη Wikipedia, τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια: τα λήμματα τα γράφουν οι ίδιοι οι χρήστες και αναρτώνται μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, ενώ όλη η γνώση, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. διατίθενται με...
Γίνεται να ζήσουμε με κοινά αγαθά;
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες για κοινωνική οικονομία στον ενεργειακό τομέα μέσω συνεταιρισμών που θα λειτουργούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,...
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μπολιάζοντας τη φύση με την κοινωνία
Αρχικός στόχος τους ήταν η επιστροφή σε έναν φυσικό τρόπο ζωής. Οχι ότι ήταν ακριβώς ειδικοί/ές, αλλά είχαν κάποια επαφή με τη φύση ως ερασιτέχνες καλλιεργητές, ενώ την παρέα συμπλήρωναν δύο μελισσοκόμοι....
Μπολιάζοντας τη φύση με την κοινωνία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι ΗΠΑ στην κορυφή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
Τις χώρες με το πιο πρόσφορο έδαφος για κοινωνικές επιχειρήσεις αναδεικνύει έρευνα του ιδρύματος Thomson Reuters σε 900 ειδικούς στην κοινωνική επιχειρηματικότητα στις 45 μεγαλύτερες οικονομίες. Στην κορυφή...
Οι ΗΠΑ στην κορυφή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Και οι δέκα... ήσαν υπέροχοι
Πρόκειται για τη διαδικασία ανάδειξης των τριών νικητών από τους δέκα φιναλίστ του Social Impact Award Greece 2016, ενός προγράμματος στήριξης των νέων που θέλουν να φέρουν μια αλλαγή στην κοινωνία...
Και οι δέκα... ήσαν υπέροχοι
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι συνεταιρισμοί δεν είναι εκ προιμίου μικρές επιχειρήσεις
Μία από τις πολλές λαθεμένες ιδέες για τους συνεργατικούς συνεταιρισμούς είναι πως πρόκειται για επιχειρήσεις πολύ μικρού μεγέθους, οι οποίες δύσκολα μπορούν να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες. Στην...
Οι συνεταιρισμοί δεν είναι εκ προιμίου μικρές επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας