• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 29.0°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.5°C
  5 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.3°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.6°C
  5 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.7°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 27.3°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  29°C 29.5°C / 29.5°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 18.3°C / 21.6°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  4 BF
  64%
Dreamstime

Οι ΗΠΑ στην κορυφή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

 • A-
 • A+

Τις χώρες με το πιο πρόσφορο έδαφος για κοινωνικές επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που εργάζονται για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, αναδεικνύει έρευνα του ιδρύματος Thomson Reuters ανάμεσα σε 900 ειδικούς στην κοινωνική επιχειρηματικότητα στις 45 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.

Στην κορυφή βρίσκονται οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη και το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, τις περισσότερες δυσκολίες συναντούν αυτού του τύπου τα εγχειρήματα στην Τουρκία, την Ιρλανδία αλλά και τη Βενεζουέλα.

Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 39η θέση, παρότι αναγνωρίζεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους να γίνουν κοινωνικοί επιχειρηματίες και ελέω κρίσης.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που εντοπίζει η έρευνα για τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας είναι η πρόσβαση σε μη οικονομική βοήθεια, πιθανότατα για την αντιμετώπιση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, αλλά και για τη δυνατότητα να επιβιώνουν οι απασχολούμενοι στον τομέα από το εισόδημα που κατορθώνουν να αποκομίσουν.

Επίσης, παρατηρείται έλλειψη ενημέρωσης στο κοινό, καθώς μόλις ένας στους τρεις (29%) γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Οι περισσότεροι από τους ειδικούς που συμμετείχαν στην ερευνητική ομάδα, που εκτός από το ίδρυμα Thomson Reuters αποτελείται από την Deutsche Bank, το Global Social Entrepreneurship Network (GSEN) και τη UnLtd, διαπίστωσαν ότι η δυσκολία στο ευρύ κοινό να κατανοήσει την κοινωνική οικονομία οφείλεται στην πληθώρα ορισμών.

Επίσης, το γεγονός ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι και μη κερδοσκοπικές και κερδοσκοπικές έδειξε να προβληματίζει αρκετούς πολίτες, όπως και το γεγονός ότι σε διάφορες από τις συμμετέχουσες χώρες δεν υπήρχε σαφής ορισμός για το νομικό και φορολογικό status τους.

Ενα από τα στερεότυπα που προσπαθεί να σπάσει η έρευνα είναι αυτό, σύμφωνα με το οποίο οι κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι κάποιοι γραφικοί ουτοπιστές. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οπως τονίζεται στα συμπεράσματα, η αυξημένη κατανόηση εκ μέρους των πολιτών για τον ρόλο των κοινωνικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να πιέσει τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες να λάβουν μέτρα στήριξής τους και να ξεκαθαρίσουν το νομικό πλαίσιο.

► Info: Ολόκληρη η έρευνα βρίσκεται στο: http://poll2016.trust.org/

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
Στην ανάγκη στήριξης του τρίτου τομέα της οικονομίας ανεξάρτητα από πολιτικούς διαχωρισμούς συμφώνησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, θεσμικών οργάνων, υπουργείων και φορείς Κ.ΑΛ.Ο.
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Αλ. Τσίπρας: Να ενισχύσουμε τον πλούτο της Κ.ΑΛ.Ο.
Από τη δεύτερη Κ.ΑΛ.Ο. Athens Expo '18 ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενίσχυσης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, έκανε λόγο για ένα εναλλακτικό μοντέλο παραγωγής με καταμερισμό εργασίας και τόνισε ότι...
Αλ. Τσίπρας: Να ενισχύσουμε τον πλούτο της Κ.ΑΛ.Ο.
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τι μας υποσχέθηκε το Κεμπέκ
«Εχουμε τη δύναμη να δράσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο των ανισοτήτων, με συνεργασία, αλληλεγγύη, ισότητα», διακήρυξαν στην εναρκτήρια ομιλία τους στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών στα μέσα...
Τι μας υποσχέθηκε το Κεμπέκ
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Το κοινωνικό κράτος πρέπει να το διασφαλίζουν οι κυβερνήσεις»
Στα τέλη Μαρτίου το Impact Hub της Αθήνας έκλεισε 5 χρόνια ζωής και πραγματοποίησε εκδηλώσεις στον χώρο του. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Αλμπέρτο Μασέτι Ζανίνι, διευθυντής των διεθνών προγραμμάτων του Impact...
«Το κοινωνικό κράτος πρέπει να το διασφαλίζουν οι κυβερνήσεις»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το Σύνταγμα γέμισε ξανά με συνεταιριστικά προϊόντα
Ενα υγιές κομμάτι της επιχειρηματικότητας από την εργασία και την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση αποκαλύφθηκε στη δεύτερη Πανελλήνια Εκθεση Προϊόντων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στον σταθμό του Μετρό...
Το Σύνταγμα γέμισε ξανά με συνεταιριστικά προϊόντα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»
Πρόσφατα συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας ο «Παντοκαφενές», ένα συνεταιριστικό καφενείο και παντοπωλείο στο Παλαιό Φάληρο που απασχολεί αποκλειστικά άτομα με αναπηρία. Το καφέ στόχο έχει να δώσει θέσεις...
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας