• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.6°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.8°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.2°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 13.2°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.4°C
  0 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  0 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 9.3°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.5°C / 1.5°C
  1 BF
  99%
Dreamstime

Συνδιαμόρφωση και συνδιαλλαγή για το κοινό Κ.ΑΛ.Ο.

 • A-
 • A+

Η 3η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών, που διοργανώνεται στις 11-13 Οκτωβρίου 2016 στο Κεμπέκ του Καναδά, είναι η κορυφαία παγκόσμια συνεταιριστική εκδήλωση, αποτελώντας ένα μοναδικό χώρο για προβληματισμό, συζήτηση, συνεργασία και κατάρτιση στα τρέχοντα και μελλοντικά κοινωνικά και οικονομικά θέματα.

Στοχεύει στο να προωθήσει και να ενισχύσει την ανάπτυξη των συνεταιρισμών σε όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι ενδεικτικό για τη σημασία της το γεγονός ότι έχει πάνω από 200 προσκεκλημένους ομιλητές, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπερνά τα 3.000 άτομα από περίπου 100 χώρες.

Η Διάσκεψη διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA - International Co-operative Alliance) και του Συνεταιριστικού Ομίλου Desjardins (Καναδάς).

Η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία ιδρύθηκε το 1895 και τα μέλη της είναι διεθνείς και εθνικές συνεταιριστικές οργανώσεις όλων των τομέων της οικονομίας από 100 χώρες, που εκπροσωπούν περίπου 1 δισεκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο. 250 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται και ζουν μέσω ενός συνεταιρισμού.

Ο όμιλος Desjardins είναι ο μεγαλύτερος συνεταιριστικός χρηματοοικονομικός όμιλος στον Καναδά και ο πέμπτος μεγαλύτερος στον κόσμο. Εχει χαρακτηριστεί η τέταρτη ασφαλέστερη τράπεζα στη Βόρεια Αμερική και η δεύτερη ισχυρότερη τράπεζα στον κόσμο.

Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών θα τονιστεί η δύναμη των συνεταιρισμών να δράσουν με σημαντικά αποτελέσματα σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Θα δοθεί επίσης η ευκαιρία να αναδειχτεί η δυνατότητα των συνεταιρισμών να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των βασικών παγκόσμιων ζητημάτων.

Στη Διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται μια στροφή προσανατολισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεπίδραση των συνεταιρισμών με τη ραγδαία αναδυόμενη συνεργατική οικονομία, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, τις πλατφόρμες υπηρεσιών, τη χρηματοδότηση του πλήθους (crowdfunding), την ανταλλακτική οικονομία, την οικονομία του μοιράσματος, τις οριζόντιες σχέσεις κ.λπ.

Ενδεικτική αυτού του νέου προσανατολισμού είναι η πολυτομεακή ενότητα της 3ης Διάσκεψης, που έχει τίτλο «Συνεταιρισμοί, προκλήσεις και επιχειρησιακές ευκαιρίες στο πλαίσιο της Συνεργατικής Οικονομίας», όπου θα αναλυθεί το φαινόμενο και η σημασία του για τους συνεταιρισμούς, ενώ παράλληλα θα γίνει παρουσίαση συνεταιρισμών από διάφορες χώρες και τομείς δραστηριότητας, που είναι ήδη πρωτοπόροι σε αυτήν τη νέα συνεργατική οικονομία.

Οι διοργανωτές της Διάσκεψης προσκάλεσαν και φρόντισαν να υπάρξει εισήγηση από την Ελλάδα, προκειμένου να αναδειχτεί η επίδραση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στο συνεταιριστικό κίνημα και τη συνεργατική οικονομία, αλλά και αντίστροφα να δοθεί η ευκαιρία να παρουσιαστεί σε διεθνές επίπεδο το αναδυόμενο ελληνικό κίνημα των πολιτών να περάσουν τα κοινά αγαθά στα δικά τους χέρια και να ανοίξουν νέοι δρόμοι διεθνούς αλληλεγγύης.

Ετσι, θα παρουσιαστούν συνεργατικά παραδείγματα σε τομείς των κοινών αγαθών, όπως ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης «Βίος Coop» για τον τομέα της τροφής, η Κίνηση 136 για τη συνεργατική διαχείριση του νερού, το συνεργατικό εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ στον τομέα της αυτοδιαχείρισης της παραγωγής από τους εργαζόμενους, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας για τον τομέα της πλατιάς διάδοσης των ιδεών και των καλών πρακτικών του συνεργατισμού.

Περισσότερες πληροφορίες και διαρκής ενημέρωση παρέχονται στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής των Συνεταιρισμών: https://www.sommetinter.coop/en

* Ο δρ Κώστας Νικολάου είναι συνιδρυτής του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. και του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης «Βίος Coop» και είναι προσκεκλημένος ομιλητής στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Η Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι υπόθεση των ειδικών»
Στο πλέγμα δράσεων κρίσιμη σημασία έχει ο ρόλος της πολιτείας, που χωρίς να διολισθαίνει σε παρεμβατισμό, θα πρέπει να στηρίξει την Κ.ΑΛ.Ο. με όρους θεσμικούς, με σύσταση υποστηρικτικών μηχανισμών, με προβολή,...
«Η Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι υπόθεση των ειδικών»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Εμπρακτη στήριξη στην αλληλέγγυα οικονομία
Με επιμέρους αλλαγές από τις σχετικές εξαγγελίες και τα όσα προέβλεπε η προδημοσίευση της πράξης τον περασμένο Φεβρουάριο δημοσιεύτηκε η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης των Κέντρων Στήριξης της...
Εμπρακτη στήριξη στην αλληλέγγυα οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κάλεσμα για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνεταιριστικών Οργανώσεων #Coopstarter
Η διεθνής πρακτική δείχνει ότι η συνεταιριστική εκπαίδευση είναι το κλειδί της επιτυχίας των συνεταιρισμών και αποτελεί το πρώτο βήμα για την...
Κάλεσμα για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνεταιριστικών Οργανώσεων #Coopstarter
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
KISS project: «Το κλειδί βρίσκεται στην κοινωνική βιωσιμότητα»
Ενα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο συμμετείχαν τέσσερις μεσογειακές χώρες και δεκάδες φορείς Κ.ΑΛ.Ο., αναπτύχθηκε σε συμμετοχικά εργαστήρια με στρατηγείο το Σεντ Ετιέν,...
KISS project: «Το κλειδί βρίσκεται στην κοινωνική βιωσιμότητα»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα έχουν δυναμική, αλλά λείπει η ομοφωνία»
Ο Vic van Vuuren, κορυφαίο στέλεχος του ILO, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, και επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας του ΟΗΕ για την Κ.Αλ.Ο., βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της ημερίδας που συνδιοργάνωσε το δίκτυο...
«Οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα έχουν δυναμική, αλλά λείπει η ομοφωνία»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες για κοινωνική οικονομία στον ενεργειακό τομέα μέσω συνεταιρισμών που θα λειτουργούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,...
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας