• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 20.6°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.8°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.0°C / 17.3°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 16.3°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.6°C
  3 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  6 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.6°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.3°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  15°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.8°C / 17.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.9°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.9°C / 17.8°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  64%

Ο... λαχταριστός καρπός της συνεταιριστικής δουλειάς

Ο συνεργατικός δρόμος προς την αξιοπρέπεια

 • A-
 • A+

Οίκαδε σημαίνει «προς το σπίτι». Τα μέλη του ομώνυμου συνεταιρισμού το μετέφρασαν ως επιστροφή στην παράδοση.

Και μας μιλάνε για την Οικοτεχνική Κοινότητα Αλληλεγγύης και Δημιουργίας Εργόχειρου που μπορεί να διαβαστεί και σαν μια ιστορία επιβίωσης τον καιρό της κρίσης.

Καμιά δεκαριά άνεργοι άνθρωποι στον χώρο του μοναστηριακού εργόχειρου που δεν τα βγάζανε πέρα, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια συλλογική μονάδα παραγωγής χειροποιημάτων, όπως τα αποκαλούν.

Ο λογιστής τούς πρότεινε να φτιάξουν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, η ιδέα τούς ενθουσίασε και ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια με βάση το πελατολόγιο που ήδη είχε κάποιος.

«Το εγχείρημα έγινε για να μπορέσουμε να συντηρηθούμε… Το εμπάργκο που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία μείωσε τους επισκέπτες στα μοναστήρια και μετά τα κάπιταλ κοντρόλ ήταν τεράστια η κάμψη. Δεν μπορούσαν να μας ανταμείψουν χρηματικά κι έτσι για να επιβιώσουμε παίρναμε ανταποδοτικά για τα εργόχειρα ό,τι προϊόντα παρήγαν: λάδι, ελιές, κρέατα…» μας λέει ο γραμματέας της ΚΟΙΝΣΕΠ ΟΙΚΑΔΕ, Απόστολος Νανούσης για το πώς εξ ανάγκης λειτούργησαν στο πλαίσιο της ανταλλακτικής οικονομίας εξασφαλίζοντας «τα βασικά για τα σπίτια μας».

Οι δυσκολίες συνεχίστηκαν, η ζήτηση για τις παραδοσιακές τέχνες –κοσμήματα αργυροχρυσοχοΐας, εργόχειρα, δερμάτινα και άλλα χειροποιήματα- ήταν λιγοστή «κι έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον πρωτογενή τομέα, με τα βότανα και τα αρωματικά φυτά, γιατί η παραγωγή τους δεν έχει την ανάπτυξη που θα μπορούσε: στη χώρα μας η καλλιέργειά τους καταλαμβάνει μόλις το 0,9% του πρωτογενούς τομέα όταν στις γειτονικές βαλκανικές χώρες η παραγωγή τους ξεπερνά το 5%, κάτι που δείχνει τις δυνατότητες ανάπτυξης» μας λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Μιχάλης Αλμπάνογλου.

Μια ομάδα λοιπόν συμμετέχει στα σχολεία αγρού του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού μαθαίνοντας την καθετοποιημένη παραγωγή αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων.

«Παίρνουμε την τεχνογνωσία και κάνουμε ανταποδοτική εργασία στους πιλοτικούς αγρούς που έχει ο φορέας στη Θέρμη και στο Κιλκίς στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων στην Ποντοκερασιά» μας εξηγούν σημειώνοντας πόσο σημαντική είναι η κατάρτιση όχι μόνο στην καλλιέργεια αλλά και στην ολοκληρωμένη διαχείριση των βοτάνων, καθώς στα μαθήματα περιλαμβάνονται η παρασκευή βαμμάτων, αιθέριων ελαίων αλλά και τρόποι τυποποίησης των τελικών προϊόντων που «ξεκλειδώνουν πολλές δυνατότητες απασχόλησης»…

Από φέτος ο συνεταιρισμός έχει μεταφέρει την έδρα του από τη Θεσσαλονίκη στην Ποντοκερασιά στο Κιλ­κίς.

Αφενός για να περάσουν από την τεχνογνωσία στο χωράφι τους, καθώς έχουν βρει μια έκταση για να καλλιεργούν, «και μάλιστα πιστοποιημένα» στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον ΕΛΓΟ.

Αφετέρου επειδή στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας για την κατάρτιση έχουν στόχο την πλήρη λειτουργία του βοτανικού κήπου των 330 στρεμμάτων προσφέροντας την εργασία τους καθώς σήμερα έχει μόνο έναν συντηρητή και μαραζώνει.

Αλλωστε στους σκοπούς του συνεταιρισμού είναι «η πρόταξη του ατόμου και της εργασίας έναντι του κεφαλαίου και η χρησιμοποίηση των κερδών για την ανάπτυξη της απασχόλησης και τη διεύρυνση των εργασιών».

«Υπάρχει χώρος για την κοινωνική οικονομία αλλά πρέπει να εργαστείς σκληρά. Αν έπρεπε να πληρώσουμε για έναν χρόνο τα μαθήματα, το κόστος θα ξεπερνούσε τις 2.000 ευρώ το άτομο. Μοιραζόμαστε τις βενζίνες και ξεπληρώνουμε το κόστος των μαθημάτων με εθελοντική εργασία» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ.

Και προσθέτει: «Υπάρχουν δυσκολίες… Το ίδιο το κράτος αντί να είναι αρωγός βάζει εμπόδια για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών… Ωστόσο η συλλογική εργασία είναι η μοναδική λύση για την ανάπτυξη της χώρας. Αλλωστε το μεμονωμένο μάς οδήγησε σ’ αυτήν την κατάσταση…».

Μας καταθέτει τις προτάσεις –καρπό εμπειρίας- που έχουν κάνει στους αρμόδιους φορείς ώστε «να αναπτύξουμε δράσεις για να δώσουμε ξανά ζωή. Η κρίση γεννάει και ευκαιρίες. Η κατάρτιση είναι απαραίτητη για να ανοίξει ένας δρόμος. Προχωρώντας πιλοτικά σε χειροπιαστά πράγματα, τώρα επεξεργαζόμαστε το επιχειρηματικό σχέδιο για τη διαχείριση και ανάπτυξη του κήπου από κοινού. Νομίζουμε ότι παρόμοιες συμπράξεις μπορούν να γίνουν παντού για να εργαστεί ο κόσμος. Οταν θα έχουμε κέρδη, θα τα χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εχουμε προτείνει να ανοίξει γραφείο σχετικής ενημέρωσης στον ΟΑΕΔ ενώ πραγματοποιούμε κάθε μήνα ανοιχτές ημερίδες ευαισθητοποίησης…» συμπληρώνει ο κ. Αλμπάνογλου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το εναλλακτικό μοντέλο των πέντε ηπείρων
Με 80.000 υπαλλήλους, θυγατρικές σε 41 χώρες και τον εξωπραγματικό τζίρο περίπου 12 δισ. ευρώ, ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στη Χώρα των Βάσκων ξεπέρασε και τα πλέον αισιόδοξα όνειρά τους. Τις προκλήσεις που...
Το εναλλακτικό μοντέλο των πέντε ηπείρων
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μοδούσα στη Λέσβο: από μια μικρή ομάδα 9 παραγωγών το 2014 σήμερα αριθμεί 70 συνεταίρους και απασχολούν 3 μόνιμους εργαζόμενους και 8 εποχικούς. Δημιούργησαν μια αγορά...
Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
Στην ανάγκη στήριξης του τρίτου τομέα της οικονομίας ανεξάρτητα από πολιτικούς διαχωρισμούς συμφώνησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, θεσμικών οργάνων, υπουργείων και φορείς Κ.ΑΛ.Ο.
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το Σύνταγμα γέμισε ξανά με συνεταιριστικά προϊόντα
Ενα υγιές κομμάτι της επιχειρηματικότητας από την εργασία και την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση αποκαλύφθηκε στη δεύτερη Πανελλήνια Εκθεση Προϊόντων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στον σταθμό του Μετρό...
Το Σύνταγμα γέμισε ξανά με συνεταιριστικά προϊόντα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»
Πρόσφατα συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας ο «Παντοκαφενές», ένα συνεταιριστικό καφενείο και παντοπωλείο στο Παλαιό Φάληρο που απασχολεί αποκλειστικά άτομα με αναπηρία. Το καφέ στόχο έχει να δώσει θέσεις...
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το εργοστάσιο που παράγει... αλληλεγγύη
Από κοινού εργασία: το παράδειγμα της ανακτημένη ΒΙΟ.ΜΕ. Ένα άρθρο για το ανακτημένο εργοστάσιο και πώς λειτουργεί. Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο αγγλικό ριζοσπαστικό περιοδικό Τhe New Pretender και...
Το εργοστάσιο που παράγει... αλληλεγγύη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας