• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 11.1°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.6°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 11.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.8°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 2.2°C
  3 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 10.7°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 15.2°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 9.6°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 6.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Θύελλα
  12°C 9.8°C / 12.7°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 11.0°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.3°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  88%

Εκδήλωση για την κοινωνικά αλληλέγγυα οικονομία και επιχειρηματικότητα από τη μονάδα κοινωνικής επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Από τα αμφιθέατρα στην αλληλέγγυα οικονομία

 • A-
 • A+

Μπορεί να έχει γίνει λόγος για τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και την οικονομία, αλλά ποτέ ώς τώρα δεν είδαμε πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας να αναπτύσσουν από κοινού δράσεις για την ουσιαστική ενίσχυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Η καινοτόμος δράση «The Changers» επιτελεί ακριβώς αυτό, στηρίζοντας τις κοινωνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Μονάδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (USE ΟΠΑ) στο πλαίσιο του Διπλώματος για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και της κοινότητας Impact Hub Athens.

Ηδη από τον Μάρτιο, οκτώ επιλεγμένες κοινωνικές επιχειρήσεις της κοινότητας έχουν λάβει στοχευμένα υποστηρικτικές υπηρεσίες, ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους, να οργανωθούν με επαγγελματικό τρόπο και να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους.

«Το ΟΠΑ διαθέτει τεχνογνωσία για να διασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και φοιτητές με επαρκείς δεξιότητες οι οποίοι με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να συμβάλουν σε αυτό ενώ, παρέχοντας εθελοντικά τις υποστηρικτικές αυτές υπηρεσίες, πολλαπλασιάζουν τον θετικό τους αντίκτυπο στην κοινωνία» λέει στην «Εφ.Συν.» η επίκουρη καθηγήτρια και διευθύντρια της Μονάδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ, Ολίβια Κυριακίδου, και μας εξηγεί:

«Η δράση ενισχύει κοινωνικούς επιχειρηματίες που συνήθως υστερούν σε υποστήριξη και πόρους συγκριτικά με τις συμβατικές επιχειρήσεις. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα εμπλοκής νέων επιστημόνων σε καινοτόμες πρωτοβουλίες κοινωνικού σκοπού, επιδιώκοντας να αναδείξει τον ‘‘τρίτο τομέα’’ της οικονομίας ως ένα ουσιαστικό και γεμάτο νόημα μονοπάτι καριέρας για τους νέους και τις νέες της χώρας μας.

»Μέσω αυτής της δράσης όλοι γίνονται πιο δημιουργικοί και παράγονται πολλαπλασιαστικά οφέλη. Το Πανεπιστήμιο ακούει τις κοινωνικές επιχειρήσεις και οι κοινωνικές επιχειρήσεις ακούν το Πανεπιστήμιο».

Για παράδειγμα, μία από τις κοινωνικές επιχειρήσεις που συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι η «Cleanhands», μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συλλέγει τα χρησιμοποιημένα σαπούνια από ξενοδοχεία, τα επεξεργάζεται και τα διαθέτει δωρεάν σε κοινωνικούς φορείς για να καλύψει τις ανάγκες τους σε βασικά είδη ατομικής υγιεινής.

Στόχος της παρέμβασης ήταν να διεξαχθεί μια έρευνα αγοράς ούτως ώστε να εντοπιστούν πηγές εμπορικής αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων σαπουνιών που θα καταστήσουν την κοινωνική επιχείρηση μακροπρόθεσμα βιώσιμη και οικονομικά ανεξάρτητη.

Να σημειωθεί ότι μέσα από τους κόλπους των προγραμμάτων της ομάδας, αναδύθηκε το Solomon, ένα διαδικτυακό περιοδικό που γράφεται από κοινού από Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες που κατοικούν στη χώρα μας και συμβάλλει στη συνδιαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας μέσω της ουσιαστικής και ισότιμης επαφής ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών.

Οι ανάγκες των κοινωνικών επιχειρήσεων ποικίλλουν: ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου, διαμόρφωση ψηφιακής στρατηγικής, στρατηγικής μάρκετινγκ ή community engagement, εμπλουτισμός των πηγών εσόδων, ενδυνάμωση της ομάδας τους, περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων…

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Μονάδα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ, αναλαμβάνοντας τον θεσμικό ρόλο που της αναλογεί στη βιώσιμη και ουσιαστική ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, καλεί όσες κοινωνικές επιχειρήσεις το επιθυμούν να έρθουν σε επαφή μαζί της για να διερευνηθεί η δυνατότητα προσφοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εθελοντική βάση σε όσες κοινωνικές επιχειρήσεις το έχουν ανάγκη.

«Οραμα του προγράμματος είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία στη σημερινή εποχή. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκεται η ένταξη της οικονομίας στην κοινωνική ζωή, ως αναπόσπαστο μέρος της και όχι ως βασικός ανταγωνιστής της» μας λέει η κ. Κυριακίδου.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη Μονάδα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ολίβια Κυριακίδου στο [email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η επιστήμη ως εργαλείο της Κ.ΑΛ.Ο
Το 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τα Κοινά και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία θα πραγματοποιηθεί στις 4-7 Μαΐου στο ΑΠΘ. «Η επιστημονική κοινότητα ενώνει τις δυνάμεις της σε μια προσπάθεια...
Η επιστήμη ως εργαλείο της Κ.ΑΛ.Ο
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η ΚΟΙΝΣΕΠ Welcommon σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Εκκληση για βοήθεια απευθύνει η πρωτοβουλία στέγασης και κοινωνικής ένταξης προσφύγων Welcommon, που υλοποιεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ανεμος Ανανέωσης, προκειμένου να συνεχίσει το έργο της. Στο...
Η ΚΟΙΝΣΕΠ Welcommon σε κρίσιμο σταυροδρόμι
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
Το πώς ένα σύμπαν Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι εφικτό και μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της λύσης στην κρίση που βιώνουμε πανευρωπαϊκά, συζητήθηκε το τριήμερο που μας πέρασε στο 4ο Πανευρωπαϊκό...
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.
Μεταξύ 9 και 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), με αφορμή και την 6η ετήσια συνέλευση του δικτύου RIPESS Europe στην...
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κούρσα εγχειρημάτων για το βραβείο Κοινωνικής Οικονομίας
Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου, κηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα η έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας...
Κούρσα εγχειρημάτων για το βραβείο Κοινωνικής Οικονομίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οργάνωση «από τα κάτω» σε καιρό κρίσης
Οψεις της συλλογικής αλληλεγγύης στον καιρό της κρίσης, αλλά και θεωρητικές αναζητήσεις για την ίδια την έννοια της αλληλεγγύης και των κοινών παρουσιάστηκαν στο διήμερο επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Κοινωνία...
Οργάνωση «από τα κάτω» σε καιρό κρίσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας