• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 19.5°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 16.6°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.2°C / 12.4°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 19.0°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 19.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.8°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.4°C / 19.8°C
  0 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.5°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.3°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  61%

Η παγκόσμια ημέρα συνεταιρισμών μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να προβληθούν οι αξίες των συνεταιρισμών και η μοναδική προσέγγισή τους ως προς τη βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη

Οι συνεταιρισμοί στον δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη

 • A-
 • A+

Με τίτλο «Συνεταιριστικές επιχειρήσεις: η δύναμη να δράσουμε για ένα βιώσιμο μέλλον» έρχεται το Σάββατο 2 Ιουλίου η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών. Εορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου από το 1923, και το 1995 αναγνωρίστηκε με ψήφισμα από τον ΟΗΕ.

Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ να θεσπίσει τη συγκεκριμένη παγκόσμια μέρα δείχνει τη συμβατότητα των στόχων του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη με τους στόχους του παγκόσμιου συνεταιριστικού κινήματος, υποστηρίζει η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία (ICA).

Το θέμα της παγκόσμιας ημέρας αλλάζει κάθε χρόνο και φέτος προτεραιότητα έχουν οι στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αφορούν την εξάλειψη της φτώχειας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Σύμφωνα με την ICA, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ καθώς:

α) προωθούν τη δημοκρατία, την κοινωνική ενσωμάτωση και λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος,

β) λόγω των συνεταιριστικών αρχών έχουν βασικό στόχο τη βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση και

γ) ενισχύουν την εργασιακή ασφάλεια, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τις επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Για την επίτευξη των παραπάνω αρκετά φιλόδοξων στόχων δεν αρκεί φυσικά να συμβάλλουν κάποιες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αλλά απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τους παγκόσμιους ηγέτες.

Η παγκόσμια ημέρα συνεταιρισμών μπορεί, λοιπόν, να αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να προβληθούν οι αξίες των συνεταιρισμών και η μοναδική προσέγγισή τους ως προς τη βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.

Η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία καλεί τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο να γιορτάσουν την ημέρα με διάφορους τρόπους.

Αρχικά να ενημερωθούν οι συνεταιριστές για την ύπαρξη της ημέρας μέσω ενημερωτικών δράσεων ή εκδηλώσεων.

Σημαντική θεωρείται και η παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες, όπως και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης των εθνικών αρχών στο θέμα των συνεταιρισμών.

Επιπλέον συνίσταται σε όλες τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να θέσουν στόχους που να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και να μοιράζονται διαδικτυακά αυτή την προσπάθεια με τη διεθνή κοινότητα μέσω ειδικής πλατφόρμας που έχει ετοιμαστεί και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στης 2 Ιουλίου.

Με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατόν η επίτευξη των φιλόδοξων αλλά αναγκαίων στόχων του ΟΗΕ να μη μείνει μόνο στα λόγια, καθώς θα δεσμευτούν ηλεκτρονικά να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση αρκετές συνεταιριστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Ορατότητα στην προσπάθεια μπορεί να δοθεί και μέσω social media, γι’ αυτό έχει φτιαχτεί ειδικό hashtag (#coopsday) και η ICA ζητά επίσης από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να αναρτήσουν το λογότυπο της ημέρας στις ιστοσελίδες τους.

Οι 17 στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη υιοθετήθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 με ορίζοντα το 2030.

Αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας να μπει τέλος στη φτώχεια, να προστατευτεί ο πλανήτης και να υπάρξει ευημερία για όλους.

Ανάμεσα τους βρίσκονται: η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, η ποιοτική εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων, η αξιοπρεπής εργασία και η οικονομική ανάπτυξη, η καθαρή ενέργεια, οι βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, η υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση, η προστασία της θαλάσσιας ζωής, η δράση για την κλιματική αλλαγή κ.ά.

INFO: coopsday.coop

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Βιώσιμες, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους μέσω των συνεταιρισμών
Στη δέσμευση των συνεταιρισμών για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της Ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030, την αντιμετώπιση της εισοδηματικής ανισότητας στάθηκε στο πρόσφατο μήνυμά της για την...
Βιώσιμες, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους μέσω των συνεταιρισμών
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»
Πρόσφατα συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας ο «Παντοκαφενές», ένα συνεταιριστικό καφενείο και παντοπωλείο στο Παλαιό Φάληρο που απασχολεί αποκλειστικά άτομα με αναπηρία. Το καφέ στόχο έχει να δώσει θέσεις...
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες για κοινωνική οικονομία στον ενεργειακό τομέα μέσω συνεταιρισμών που θα λειτουργούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,...
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Οι συνεταιρισμοί αντέχουν στα σοκ των αγορών»
«Θα ήταν ανεδαφικό να φανταστούμε την Κ.ΑΛ.Ο. σαν μαγικό ραβδί που θα τερματίσει κάθε κρίση. Η συνταγή είναι διαφορετική: Χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες πρωτοβουλίες, μικρές και μεγάλες, ιδιωτικές και δημόσιες...
«Οι συνεταιρισμοί αντέχουν στα σοκ των αγορών»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
250.000 Ελληνες νεο-μετανάστες
​«Ο δρόμος για την ανάπτυξη δεν είναι ο δρόμος προς τη Βουλγαρία». Μια νέα γενιά επιδοτούμενων προγραμμάτων επανακατάρτισης 23.000 ανέργων διαφόρων ηλικιών που βρίσκονται στην παραγωγική διαδικασία,...
250.000 Ελληνες νεο-μετανάστες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η κοινωνική οικονομία ως όπλο ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια
​Mε τα κλιματιστικά να παίρνουν φωτιά φουσκώνοντας τους ήδη τσουχτερούς λογαριασμούς του ρεύματος και τις τσιμεντουπόλεις να μετατρέπονται σε καμίνι, το 2ο workshop για την ενεργειακή φτώχεια στις 29 Ιουνίου...
Η κοινωνική οικονομία ως όπλο ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας