• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 13.0°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  3 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.2°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  3 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 12.5°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.2°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  4 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 12.3°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 4.2°C
  1 BF
  84%

Καθώς ακόμα και σήμερα η ηλεκτροδότηση της Σίφνου εξαρτάται από το πλοίο που μεταφέρει πετρέλαιο στο νησί, οι Σιφναίοι αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα για την αυτάρκειά τους

EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ούριος άνεμος στα πανιά τους

 • A-
 • A+

Φανταστείτε ότι το να πατάς τον διακόπτη και να ανοίγει το φως δεν είναι δεδομένο.

Και ο αέρας αντί να αποτελεί λύση στο θέμα της ενέργειας να είναι εμπόδιο.

Αυτές είναι περίπου οι συνθήκες στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως η Σίφνος, όπου αν δεν έρθει το καράβι που μεταφέρει το πετρέλαιο για την ηλεκτροδότησή τους, «το νησί σβήνει».

Με τη διαφορά ότι σε αυτό το νησί των 2.650 κατοίκων αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στην παράδοση των ανεμόμυλων και της αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εισάγοντας ένα καινούργιο στοιχείο, τη συλλογικότητα.

Ολα ξεκίνησαν όταν ενημερώθηκαν για τους ενεργειακούς κοινωνικούς συνεταιρισμούς, τους αγώνες και τα επιτεύγματά τους στις τοπικές κοινωνίες και αποφάσισαν ότι η ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού δεν είναι ακατόρθωτη.

Στη Δανία, για παράδειγμα, υπάρχουν απομονωμένες περιοχές που χρησιμοποιούν εξ ολοκλήρου τον αέρα για την ηλεκτροδότησή τους έχοντας ενεργειακή αυτονομία, ενώ το 80% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

«Ολοι μας μεγαλώσαμε θεωρώντας το ρεύμα αυτονόητο. Εδώ καταργούνται τα αυτονόητα και η έλλειψη εναλλακτικών μάς κάνει ευάλωτους με το μαχαίρι στον λαιμό», μας λέει ο Γιάννης Γκύλλης, μέλος της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου:

«Συνειδητοποιώντας αυτή την ανησυχητική κατάσταση, παρακολουθώντας τι πέτυχαν οι περίπου 3.000 ενεργειακοί συνεταιρισμοί σε άλλες χώρες και μελετώντας τα παραδείγματα που μας άνοιξαν τα μάτια αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν εναλλακτικές και είμαστε ικανοί να λειτουργήσουμε έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι το πνεύμα που μας έκανε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», συμπληρώνει.

Μελετώντας τις δυνατότητες κατέληξαν σε μια προμελέτη που έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση, συζήτησαν τις εναλλακτικές που πρότειναν οι ενδιαφερόμενοι, τις έβαλαν σε ψηφοφορία στη γενική συνέλευση και ομόφωνα αποφάσισαν τη σύνταξη πλήρους μελέτης για τον υβριδικό σταθμό που θέλουν να εγκαταστήσουν.

Σε αδρές γραμμές τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση του αέρα και του θαλασσινού νερού, την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, τη δημιουργία μιας δεξαμενής-μιας τεχνητής λίμνης σε ένα άγονο και πετρώδες οροπέδιο που θα γεμίζει θαλασσινό νερό όταν είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες και θα αδειάζει στη θάλασσα όταν δεν είναι, με τη λειτουργία ενός υδροστρόβιλου εξασφαλίζοντας την παροχή ενέργειας στο νησί.

Οι ανεμογεννήτριες θα είναι περισσότερες, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη δαπάνη, αφού σκέφτονται να μην τις τοποθετήσουν στις βουνοκορφές με το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό αλλά σχεδόν κρυμμένες σε μια πλαγιά ώστε να μην υπάρξει αισθητική ρύπανση:

«Με γνώμονα να προστατεύσουμε το τοπίο και ταυτόχρονα το βασικό μας εισόδημα που είναι ο τουρισμός. Αλλωστε σκοπός μας είναι να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και μάλιστα σε βάθος χρόνου, γι’ αυτό και σκεφτήκαμε και τη λύση της τεχνητής λίμνης από την αποθήκευση της ενέργειας σε μπαταρίες που έχουν ημερομηνία λήξης, αφού μια λίμνη την έχεις για πάντα και αποτελεί επιπλέον πόλο τουριστικής έλξης καθώς υπολογίζονται σε 50 εκατομμύρια οι ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα Ευρωπαίοι και ευελπιστούμε να τους προσελκύσουμε...».

Ευελπιστούν ακόμη σε χρηματοδοτική ενίσχυση από την Ε.Ε. καθώς έχει αποφασίσει τη σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ στον ενεργειακό τομέα.

Προς το παρόν αναμένουν την τελική μελέτη ώστε να την παρουσιάσουν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές μεταξύ των οποίων είναι και ευρωπαϊκοί ενεργειακοί συνεταιρισμοί που έχουν διαθέσιμα κεφάλαια, ενώ η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών στηρίζει τις προσπάθειες του συνεταιρισμού από τα πρώτα του βήματα πριν από δύο χρόνια.

Σήμερα η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου αριθμεί 103 μέλη και έχει ήδη στο ενεργητικό της μια αξιέπαινη δράση γνωριμίας με τους κατοίκους του νησιού, η ανταπόκριση στην οποία είχε «συγκινητική» υποδοχή.

Η εκστρατεία για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας «Κάν’ το όπως ένας Σιφνιός», που ξεκίνησε πέρσι με την παράλληλη διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων υφασμάτινων τσαντών που παράγονται στο νησί, συνάντησε την ανταπόκριση των τουριστών, υιοθετήθηκε από τα σχολεία και βρήκε την υποστήριξη του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων της Σίφνου και του Δήμου Σίφνου, ενώ φέτος τα καταστήματα λιανικής πώλησης του νησιού παρέχουν αντικίνητρα χρέωσης 0,10 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

Κάτι που «αποτυπώνει τη μακρά παράδοση της Σίφνου στη νοικοκυροσύνη και τη διαρκή φροντίδα των κατοίκων της για καθαριότητα και προστασία του περιβάλλοντος και του νησιού», επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες για κοινωνική οικονομία στον ενεργειακό τομέα μέσω συνεταιρισμών που θα λειτουργούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,...
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα κάτω: το ευρωπαϊκό παράδειγμα
​Την ώρα που το σχέδιο νόμου για τις Ενεργειακές Κοινότητες του ΥΠΑΠΕΝ ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή, η εμπειρία των ενεργειακών συνεταιρισμών στην Ευρώπη γίνεται πολύτιμο παράδειγμα του πώς η κοινωνική...
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα κάτω: το ευρωπαϊκό παράδειγμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
156 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το μεταφορικό ισοδύναμο το 2019
Στα 156 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το ποσό που θα καλύψει το μεταφορικό ισοδύναμο το 2019, χρονιά κατά την οποία το μέτρο θα έχει καθολική εφαρμογή στη νησιωτική περιφέρεια, εκτός από την Κρήτη, την Εύβοια και τη...
156 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το μεταφορικό ισοδύναμο το 2019
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
Πέντε συνεργατικά εγχειρήματα συνδυάζουν την οικονομική δραστηριότητα με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα ανακυκλώνοντας τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης με στόχο όχι το κέρδος, αλλά τη βιωσιμότητα,...
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι Ενεργειακές Κοινότητες σε αναμονή
Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με θέμα την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που απαιτείται για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου...
Οι Ενεργειακές Κοινότητες σε αναμονή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας