• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.8°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 26.4°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.6°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 22.3°C
  0 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.9°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.0°C / 24.5°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  4 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.3°C
  3 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 26.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  64%

Ενα «αυτόνομο χωριό» με στόχο την αυτάρκεια

 • A-
 • A+

Στην Ακαδημία Πλάτωνος μεταξύ 3 και 5 Ιουνίου θα διεξαχθεί το 5ο Φεστιβάλ Aλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, το οποίο, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, έχει συντελέσει στην εξέλιξη του τομέα στον ελλαδικό χώρο και στην παγίωση της Κ.ΑΛ.Ο. ως μιας πραγματικότητας στη συνείδηση των ανθρώπων.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2012 και μέχρι σήμερα διεξαγόταν τον Οκτώβριο, αλλά φέτος αποφασίστηκε να διεξαχθεί για πρώτη φορά Ιούνιο. 

Στόχος είναι να δημιουργηθούν κόμβοι φορέων της Κ.ΑΛ.Ο που θα συγκεντρώσουν περισσότερες από μία θεματικές ενότητες δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικά εγχειρήματα του χώρου μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 50 ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς. 

Το φεστιβάλ θα είναι δομημένο σαν ένα μικρό χωριό στις θεματικές γωνίες του οποίου ο επισκέπτης θα μπορεί να καλύψει ή να μάθει πώς μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε τροφή, υγεία, παιδεία, εργασία, ενέργεια, τεχνολογία, στέγαση, μετακίνηση κ.ά.

Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να γίνουν «συγχωριανοί», δηλαδή να βοηθήσουν εθελοντικά λαμβάνοντας παροχές όπως δωρεάν φαγητό και άλλα δώρα-έκπληξη.

Η εθελοντική προσφορά θεωρείται εξαιρετικά σημαντική από τους διοργανωτές για την επιτυχία του φεστιβάλ. 

Ακόμη, θα υπάρχουν εργαστήρια, προβολές, εκδηλώσεις, συζητήσεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως εκθέσεις και συναυλίες.

Παράλληλα, θα λειτουργήσουν συλλογική κουζίνα, ανταλλακτικό παζάρι ρούχων και βιβλίων, όπως και οικολογική αγορά. 

Κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα θα διεξάγονται οι κεντρικές συζητήσεις πάνω σε διάφορες θεματικές ενότητες.

Την Παρασκευή θα συζητηθούν τα ζητήματα του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος με την επιτροπή κατοίκων που ασχολείται με τον χώρο.

Το Σάββατο θα γίνει συζήτηση για την αυτοδιαχείριση και την αυτοοργάνωση με εγχειρήματα όπως η ΒΙΟΜΕ από τη Θεσσαλονίκη και οι Ρομπέν του Ξύλου από τη Βέροια.

Ειδική αναφορά θα γίνει στην περίπτωση της Ροζάβα, αυτόνομης κοινότητας Κούρδων στη βόρεια Συρία που διέπεται από τις αρχές της αυτοδιαχείρισης, της άμεσης δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων και της βιωσιμότητας.

Την Κυριακή, το κυρίως θέμα θα είναι το προσφυγικό, με εκπροσώπους από διάφορες συλλογικότητες.

Αξονας της συζήτησης θα είναι το πώς η Κ.ΑΛ.Ο. μπορεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες που θα παραμείνουν στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες να έχουν αξιοπρεπή ζωή, να μπορούν να βρουν εργασία και καταφέρουν να συντηρηθούν. 

«Δημιουργούμε ένα αυτόνομο χωριό. Κάνουμε πράξη την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση της ζωής μας. Καλούμε τους επισκέπτες να έρθουν για να δουν ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πολλούς τομείς, φροντίζοντας τον εαυτό τους, τους γύρω τους και το περιβάλλον. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν και οι ίδιοι, να γίνουν συγχωριανοί. Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα γίνει συλλογή τροφίμων και φαρμάκων για δομές αλληλεγγύης της Αθήνας», μας λέει η Χριστίνα Παπαδοπούλου, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ. 

Info: 

Η είσοδος είναι δωρεάν. Οι επισκέπτες παρακαλούνται να φέρουν τα δικά τους μαχαιροπίρουνα και πιάτα για το φαγητό, ώστε να υπάρξει το μικρότερο δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Την Παρασκευή οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ. Το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. 

Η ιστοσελίδα του φεστιβάλ όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν περισσότερες πληροφορίες, αλλά και τη φόρμα συμμετοχής για όσους ενδιαφέρονται να είναι εθελοντές.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι εδώ για να μείνει
Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από το κοινό, εποικοδομητικές συζητήσεις, εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της υπουργού Εργασίας αλλά και δυναμική, και φέτος, παρουσία της «Εφ.Συν.» είχε η πενθήμερη γιορτή της...
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι εδώ για να μείνει
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ποδαρικό στην Τεχνόπολη
Στην πρώτη έκθεση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν 150 φορείς που προσφέρουν αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες και προσήλθαν χιλιάδες επισκέπτες, οι...
Ποδαρικό στην Τεχνόπολη
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Και συνεταιριστικά και νόστιμα και θεραπευτικά!
Να φτιάξει ένα βοτανικό πάρκο στην Αμοργό είναι το όραμα της τοπικής ΚοινΣεΠ «Συνεργασία για την Αμοργό», η οποία διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας βότανα που συλλέγονται στο νησί, διοχετεύοντας τα κέρδη από τις...
Και συνεταιριστικά και νόστιμα και θεραπευτικά!
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οταν οι νέοι τα βάζουν με τη λιτότητα
Η πρωτοβουλία Challenging the Crisis ξεκίνησε το 2013, συγχρηματοδοτείται από την Κομισιόν και αποτελείται από ομάδες νέων από έξι πληγείσες από την κρίση χώρες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε επίπεδο Ε.Ε. σε...
Οταν οι νέοι τα βάζουν με τη λιτότητα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
Στην ανάγκη στήριξης του τρίτου τομέα της οικονομίας ανεξάρτητα από πολιτικούς διαχωρισμούς συμφώνησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, θεσμικών οργάνων, υπουργείων και φορείς Κ.ΑΛ.Ο.
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
«“Λαγιάλι” στα αραβικά σημαίνει “οι νύχτες μας”» μου εξηγεί η νεαρή Ελληνογαλλίδα Μαρίνα Λιάκη, που μαζί με άλλους συνεταιριστές και συνεταιρίστριες, μετανάστες και Ελληνες, ίδρυσαν την ΚΟΙΝΣΕΠ «Layali...
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας