• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.1°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.4°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.7°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 17.3°C / 21.6°C
  1 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.2°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%

Σήμερα ο συνεταιρισμός αριθμεί 425 μέλη.

«Παίρνουμε την τροφή στα χέρια μας, επιβιώνουμε χωρίς να κερδοσκοπούμε»

 • A-
 • A+

Η κεντρική ιδέα ήταν «παίρνουμε την τροφή στα χέρια μας». Η «επιχειρηματική»; «Καλύπτουμε τις ανάγκες μας και δεν κερδοσκοπούμε».

Υλοποιώντας λοιπόν αυτό το όραμά τους δημιούργησαν πριν από τέσσερα χρόνια τον κοινωνικό καταναλωτικό συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης «Βίος Coop» με σκοπό να ανοίξουν, τον Δεκέμβριο του 2013, το ομώνυμο μη κερδοσκοπικό συνεταιριστικό παντοπωλείο και στόχο αφού καλύψουν τα έξοδά τους να επιστρέφουν στην κοινωνία μέσω διαφόρων δράσεων τα όποια πλεονάσματα θα υπήρχαν.

Σήμερα ο συνεταιρισμός αριθμεί 425 μέλη, είχε αύξηση πωλήσεων κατά 25% το 2015 σε σχέση με το 2014, «κόβει» κατά μέσο όρο 200 αποδείξεις την ημέρα, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκαν οι αμειβόμενες συνεταιριστικές θέσεις εργασίας από 4 σε 7.

Ομως δεν κατάφεραν μόνο αυτά στους 30 μήνες λειτουργίας τους.

Στα ράφια τους έχουν πλέον σχεδόν 4.000 προϊόντα, το 95% των οποίων είναι με απευθείας διάθεση στο παντοπωλείο, δηλαδή χωρίς μεσάζοντες, εκ των οποίων το 37% είναι προϊόντα ελληνικών συνεταιρισμών ή διεθνούς αλληλεγγύης και δίκαιου εμπορίου, το 21% μεμονωμένων παραγωγών και το 37% ελληνικών ποιοτικών παραγωγικών μονάδων.

Οσο για την ποιότητα των προϊόντων τους; «Ουσιαστικό ρόλο παίζει η αξιολόγησή τους προς το συμφέρον του καταναλωτή» μας εξηγεί ο τωρινός πρόεδρος του Δ.Σ. του «Βίος» και αναπληρωτής καθηγητής Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΑΠΘ Γιώργος Μπλέκας, δίνοντάς μας τα στοιχεία για τα συνεταιριστικά προϊόντα που προτιμήθηκαν αλλά και τη φιλοσοφία για τον έλεγχο ποιότητας των προϊόντων.

Κάτι που εξασφαλίζουν αφενός με την εκπαίδευση και διαρκή επικαιροποίηση των γνώσεων σε σχέση με τον έλεγχο των τροφίμων και την τρέχουσα νομοθεσία και αφετέρου με τη συνεργασία τους με το εργαστήριο του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε εκτός από εξασφαλισμένη η ποιότητά τους να είναι και πιστοποιημένη.

«Εχουμε όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και χρειάζεται ένα νοικοκυριό από μικρές εταιρείες και παραγωγούς, ενώ ένα μέρος τους το διαθέτουμε έχοντας απευθείας συνεργασία με παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες, βρίσκεις ό,τι και σε ένα άλλο κατάστημα και μάλιστα σε δίκαιες τιμές και για τους παραγωγούς και τους συνεταιριστές αλλά και για τους καταναλωτές. Περηφανευόμαστε ότι διαθέτουμε προϊόντα καλής ποιότητας και μάλιστα φτηνότερα από τις περισσότερες αλυσίδες...» μας λέει.

Φυσικά βοηθάει το γεγονός ότι και ο ίδιος ως συντονιστής ασχολείται και ερευνητικά με τα τρόφιμα, γνωρίζει τη νομοθεσία, κάτι που διευκολύνει την αξιολόγησή τους.

Η λειτουργία του συνεταιρισμού είναι αμεσοδημοκρατική, δηλαδή κάθε μεριδιούχος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μερίδων, έχει μία ψήφο στα όργανα, ενώ διοικείται με ανοιχτές εβδομαδιαίες συνεδριάσεις και οι αποφάσεις παίρνονται από όλους τους παρευρισκόμενους.

Επιπλέον τον κοινωνικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, πέρα από τη συμμετοχή τους σε διάφορες δραστηριότητες στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, συνθέτει και η μέριμνα να βοηθούν τους αδύναμους με ποικίλες δράσεις: έτσι, στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, έχουν διαθέσει αγαθά σε δομές που ασχολούνται με άστεγους, ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα, πρόσφυγες, που «ουσιαστικά είναι η συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας και των μελών που ψωνίζουν στο κατάστημα και αφήνουν κάποια προϊόντα».

Ειδική μνεία επιφυλάσσει ο κ. Μπλέκας, πέρα από τους εργαζόμενους συνεταιριστές (οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν μια εμπειρία από παντοπωλείο), στους εργαζόμενους μέλη του συνεταιρισμού χωρίς αμοιβή που στηρίζουν το εγχείρημα:

«Εχουν βάλει πλάτη πάρα πολλοί άνθρωποι μέλη του συνεταιρισμού, χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε καν να είχε δημιουργηθεί το εγχείρημα, ενώ όσο αυξάνεται ο κύκλος εργασιών χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους μας».

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ζαγορίν: φρούτα με ταυτότητα και λογότυπο
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, τα 30 από την υιοθέτηση εμπορικού σήματος και τα 20 από την κατοχύρωση του προϊόντος του ως Προστατευόμενη Ονομασία...
Ζαγορίν: φρούτα με ταυτότητα και λογότυπο
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
Πέντε συνεργατικά εγχειρήματα συνδυάζουν την οικονομική δραστηριότητα με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα ανακυκλώνοντας τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης με στόχο όχι το κέρδος, αλλά τη βιωσιμότητα,...
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
Πέρα από τις πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η κοινωνική οικονομία είναι οι άνθρωποί της και σκοπός της πενθήμερης 2ης Κ.ΑΛ.Ο. Athens EXPO, που έληξε χθες, ήταν να ακουστούν αλλά και να βρεθούν...
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κριτική και προτάσεις για να βελτιωθούν οι νόμοι για την ΚΑΛΟ
​Εποικοδομητική κριτική από τους εισηγητές,που δεν έθιξαν απλώς αστοχίες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αλλά κατέθεσαν και προτάσεις για τη βελτίωσή του, περιλάμβανε η ενότητα «Συνεταιριστικό δίκαιο και...
Κριτική και προτάσεις για να βελτιωθούν οι νόμοι για την ΚΑΛΟ
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πότε θα μπορέσει το Δημόσιο να υποδεχτεί την Κ.ΑΛ.Ο.;
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία οι δημόσιες υπηρεσίες και αρμόδιες αρχές δεν είναι ενημερωμένες. Το αποτέλεσμα; Η δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη...
Πότε θα μπορέσει το Δημόσιο να υποδεχτεί την Κ.ΑΛ.Ο.;
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μοδούσα στη Λέσβο: από μια μικρή ομάδα 9 παραγωγών το 2014 σήμερα αριθμεί 70 συνεταίρους και απασχολούν 3 μόνιμους εργαζόμενους και 8 εποχικούς. Δημιούργησαν μια αγορά...
Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας