• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  4 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.8°C
  7 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 14.0°C
  5 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.8°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  4 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.0°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.4°C
  6 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.8°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.6°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.8°C
  5 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  5 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 10.5°C
  4 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 2.5°C / 2.5°C
  3 BF
  90%
dreamstime

Η Βαρκελώνη δείχνει τον δρόμο

 • A-
 • A+

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι αδιάφορη απέναντι στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι συμβεβλημένες μ’ αυτήν επιχειρήσεις, αντίθετα πρέπει να προτάσσει τη συνεργασία με εκείνες που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και επιδιώκουν το συλλογικό όφελος.

Με αυτό το σκεπτικό ο Δήμος της Βαρκελώνης ετοιμάζεται να προωθήσει σειρά θεσμικών παρεμβάσεων ώστε στις προμήθειες και τις αναθέσεις έργων των δημοτικών αρχών να ευνοούνται συλλογικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θέτουν ως προτεραιότητά τους το ήθος και τον θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Στην ευρύτερη περιφέρεια της Βαρκελώνης υπάρχουν 4.800 εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας: από βιομηχανικούς, παραγωγικούς, ενεργειακούς, νομικούς, ασφαλιστικούς και συνεταιρισμούς του τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, πολιτιστικά κέντρα κοινοτικής διαχείρισης, εκδοτικές ομάδες και κολεκτίβες ανάπτυξης τεχνολογιών έως κοινοτικούς λαχανόκηπους, παραγωγούς και διανομείς βιολογικών τροφίμων και προϊόντων δίκαιου εμπορίου, τράπεζες χρόνου ή ηθικά πιστωτικά ιδρύματα.

Απασχολούν 53.000 εργαζομένους (το 8% της συνολικής απασχόλησης στην πόλη) κάνοντας ετήσιο τζίρο 3,750 δισ. ευρώ.

AP Photo/ Emilio Morenatti

Δίνοντας ένα μάθημα για το πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη συλλογική ανάπτυξη, η δήμαρχος Αντα Κολάου ανακοίνωσε ένα στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης της ΚΑΛΟ με στόχο να συστρατεύσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες ώστε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων.

Ανάμεσα στα πολλά μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται η επιβολή ενός ελάχιστου ποσοστού συμβάσεων που υποχρεωτικά θα ανατίθενται σε φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η δημιουργία ενός Μητρώου Κοινωνικά Υπεύθυνων Προμηθευτών Προϊόντων και Υπηρεσιών και η θέσπιση «κριτηρίων επιχειρηματικού ήθους και κοινωνικής ανταποδοτικότητας», που θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση στους διαγωνισμούς ανάθεσης έργων.

Παράλληλα, για να διευκολύνει τις κοινωνικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς θα προσφέρει δωρεάν χώρους φιλοξενίας και συνάντησής τους και θα συμβάλει πρακτικά στη δημιουργία οργανισμών και δικτυώσεων που να εκπροσωπούν τους διαφορετικούς τομείς δράσης τους.

Και για να έχει πρόσθετα εργαλεία χρηματοδότησης των πλέον θετικών εγχειρημάτων σχεδιάζει τη συμμετοχή του δήμου στην Ηθική Τράπεζα Fiare.

Δεν είναι να απορεί κανείς που η Βαρκελώνη διεκδικεί δικαίως τον τίτλο της «παγκόσμιας πρωτεύουσας και κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
«“Λαγιάλι” στα αραβικά σημαίνει “οι νύχτες μας”» μου εξηγεί η νεαρή Ελληνογαλλίδα Μαρίνα Λιάκη, που μαζί με άλλους συνεταιριστές και συνεταιρίστριες, μετανάστες και Ελληνες, ίδρυσαν την ΚΟΙΝΣΕΠ «Layali...
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
Πέντε συνεργατικά εγχειρήματα συνδυάζουν την οικονομική δραστηριότητα με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα ανακυκλώνοντας τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης με στόχο όχι το κέρδος, αλλά τη βιωσιμότητα,...
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
5ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας*
Στις 23-25 Νοέμβρη διοργανώθηκε το 5ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Στις εισηγήσεις που έγιναν αναδείχτηκαν η σημασία των επτά συνεταιριστικών αρχών για τη δημιουργία ΕΡΚΟΙΝ, τα πολλαπλά πεδία...
5ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας*
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι ενώσεις συνεταιρισμών δικτυώνονται
H δικτύωση αποτελεί βασικό εργαλείο ανάπτυξης, ενίσχυσης και αποτύπωσης της κοινωνικής και οικονομικής συνεισφοράς των συνεταιρισμών και συγχρόνως ένα όχημα για να προστατεύσουν αποτελεσματικά τις βασικές...
Οι ενώσεις συνεταιρισμών δικτυώνονται
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Συνεταιρισμοί εργαζομένων: Η εργασία του μέλλοντος είναι εδώ
Οι συνεταιρισμοί εργαζομένων, αποτελούν μεν μειοψηφία στο σύνολο των συνεταιρισμών, είναι όμως ιδιαίτερα δυναμικοί και νεανικοί, που επεκτείνονται διαρκώς, όχι μόνο σε ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και σε εύρος...
Συνεταιρισμοί εργαζομένων: Η εργασία του μέλλοντος είναι εδώ
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
Πέρα από τις πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η κοινωνική οικονομία είναι οι άνθρωποί της και σκοπός της πενθήμερης 2ης Κ.ΑΛ.Ο. Athens EXPO, που έληξε χθες, ήταν να ακουστούν αλλά και να βρεθούν...
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας