• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 13.0°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  3 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.2°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  3 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 12.5°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.2°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  4 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 12.3°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 4.2°C
  1 BF
  84%

Μια άλλη οικονομία είναι εφικτή

 • A-
 • A+

Ακούει στο όνομα SUSY (Βιωσιμότητα και Αλληλεγγύη στην Οικονομία), έχει σήμα κατατεθέν έναν κάστορα που φτιάχνει τη φωλιά του συνεργατικά και αποτελεί ένα πρόγραμμα ανάδειξης, δικτύωσης και ανταλλαγής καλών πρακτικών με βασικό στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες για το τι είναι, πώς λειτουργεί και γιατί είναι απαραίτητη μια οικονομία με επίκεντρο όχι το κέρδος αλλά τον άνθρωπο.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα εμπνεύστηκε η ιταλική οργάνωση COSPE, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και σ’ αυτό μετέχουν 26 οργανώσεις από 23 χώρες, ανάμεσά τους και η Fair Trade Hellas, που το διαχειρίζεται στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2015 και λήγει τον Ιανουάριο του 2018, επιδιώκει να ενισχύσει τις ικανότητες των τοπικών φορέων που ασχολούνται με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία υποστηρίζοντας ένα νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να καταπολεμηθεί η φτώχεια και να υιοθετηθεί ένας νέος βιώσιμος τρόπος ζωής.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η Κέλλυ Γαρυφαλλή, συντονίστρια του προγράμματος από πλευράς της Fair Trade Hellas: «Το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα ακολουθεί τις ανάγκες της οικονομίας και όχι των ανθρώπων. Στον αντίποδα, η κοινωνική οικονομία είναι εναλλακτική, συνεργατική, διάφανη, ικανή να δημιουργήσει δίκαιες σχέσεις σε όλη την παραγωγική αλυσίδα αλλά και αλληλεγγύη και βιωσιμότητα».

Μέσα από τις δράσεις του το πρόγραμμα επιδιώκει να καταστήσει ορατές αυτές τις πρωτοβουλίες και να αναδείξει την παρουσία τους σε όλους τους τομείς της οικονομίας ώστε να γίνει κατανοητό ότι η Κ.ΑΛ.Ο δεν είναι μια προοπτική αλλά μια πραγματικότητα με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της Ευρώπης και των κρατών-μελών της, όπου 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον χώρο.

Πώς πρακτικά μπορεί αυτό να επιτευχθεί; Μέσα από την έρευνα, την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την προβολή τους διευκολύνοντας την κατανόηση των σχετικών, διεθνών και τοπικών, πολιτικών αλλά και προωθώντας τη δικτύωση των εθνικών πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων της ΚΑΛΟ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

Στην Ελλάδα ήδη, στο πλαίσιο του προγράμματος, ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη μια χαρτογράφηση του χώρου μέσα από επαφές, συνεντεύξεις και επιτόπου επισκέψεις, ενώ σε αυτή την πρώτη φάση επιλέχτηκαν δύο πρωτοβουλίες ως αντιπροσωπευτικές καλών πρακτικών σε διαφορετικούς τομείς, η ΒΙΟΜΕ και η Αλληλεγγύη για Ολους.

Τα βίντεο που γυρίστηκαν γι’ αυτά τα εγχειρήματα περιλαμβάνονται ανάμεσα στα 54 που έχουν δημιουργηθεί και προβάλλονται στο ειδικό κανάλι της SUSY στο youtube.

Επίσης έχουν γίνει συναντήσεις με δεκάδες πρωτοβουλίες Κ.ΑΛ.Ο και ΚΟΙΝΣΕΠ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, βιντεοπροβολές παραδειγμάτων και πρακτικών από άλλα μέρη του κόσμου αλλά και συζητήσεις με ακτιβιστές από το εξωτερικό για το πώς η δουλειά τους συμβάλλει στην ανάσχεση της φτώχειας, στην αξιοπρεπή εργασία στις κοινότητές τους και στην παραγωγή συλλογικού πλούτου.

Δράσεις και παρεμβάσεις

Μέσα στους επόμενους μήνες έχει προγραμματιστεί να γίνουν παρουσιάσεις και παρεμβάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνεργατικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ακαδημία Πλάτωνος τον Ιούνιο, συναντήσεις με αναπτυξιακές οργανώσεις και workshop που θα φέρουν σε διάλογο και δικτύωση οργανώσεις από διάφορες περιοχές της χώρας, διαβουλεύσεις με αξιωματούχους που μετέχουν σε κέντρα λήψης αποφάσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη ώστε να μεταφερθούν οι απόψεις και τοποθετήσεις όσων δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον χώρο, αλλά και ένα Φεστιβάλ Ταινιών ΚΑΛΟ.

Η SUSY, όπως λέει η Κέλλυ Γαρυφαλλή, έχει πολύ δρόμο και πολλή δουλειά μπροστά της, είναι ανοιχτή σε όποιες πρωτοβουλίες θέλουν να μετάσχουν σ’ αυτήν την αναγκαία δικτύωση και ανταλλαγή εμπειριών και διαθέτει δικό της ιστότοπο όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσονται και πώς μπορεί να εμπλακούν σε αυτές.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα: μικρά βήματα, μεγάλος δρόμος
Το οικοσύστημα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο και είναι επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση της βιωσιμότητας των φορέων του και άμεση στήριξή τους.
Η Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα: μικρά βήματα, μεγάλος δρόμος
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Δημιουργούνται τα πρώτα 15 Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο.
Το 2019 βρίσκει τον χώρο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε μια νέα φάση, καθώς πλέον οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των εγκεκριμένων Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο., τα οποία αναμένεται να συμβάλουν τόσο...
Δημιουργούνται τα πρώτα 15 Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο.
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. «λογοδοτούν» στην κοινωνία
Κοινωνικό Ισοζύγιο. Με αυτόν τον όρο στην Ισπανία αποκαλείται η συμμετοχική διαδικασία μέσα από την οποία οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. μπορούν να αξιολογήσουν τη λειτουργία τους και τον κοινωνικό της αντίκτυπο. Πρόκειται...
Οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. «λογοδοτούν» στην κοινωνία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Η συμμετοχή των γυναικών στην Κ.ΑΛ.Ο. ωφελεί και τις γυναίκες και την κοινωνία»
«Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί έναν χώρο ο οποίος ενδυναμώνει τη θέση των γυναικών στην κοινωνία μας, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, σημαντικά και στην καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων». Αυτός...
«Η συμμετοχή των γυναικών στην Κ.ΑΛ.Ο. ωφελεί και τις γυναίκες και την κοινωνία»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ενισχύσεις για το οικοσύστημα της ΚΑΛΟ
Περισσότερα από 161 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ θα διατεθούν μέχρι το 2023 για την υποστήριξη των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, σύμφωνα με το σχέδιο της Ειδικής...
Ενισχύσεις για το οικοσύστημα της ΚΑΛΟ
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Χρειάζεται ένα... Κ.ΑΛ.Ο. Σχέδιο Δράσης
Περισσότερα από 200 μέλη κοινωνικών και αλληλέγγυων εγχειρημάτων- μεταξύ αυτών και η «Εφ.Συν»- δικτυώσεων, οργάνων λήψης αποφάσεων, συναντήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο για να μετάσχουν στο 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για...
Χρειάζεται ένα... Κ.ΑΛ.Ο. Σχέδιο Δράσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας