• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.8°C
  4 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 34.7°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 35.4°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.4°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.2°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 34.9°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.3°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  37%

Ζεστό και συνεταιριστικό γεύμα σε 3.000 μαθητές

 • A-
 • A+

Συμπληρώνονται πλέον τρεις μήνες από την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος διανομής ζεστού γεύματος στα σχολεία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο σε 1.405 μαθητές στα 9 Δημοτικά Σχολεία του Περάματος, της πόλης με την υψηλότερη ανεργία στην Αττική. Τον Απρίλιο εντάχθηκαν άλλα 9 σχολεία στην Αττική, καλύπτοντας συνολικά 3.073 μαθητές.

Τον Δεκέμβριο του 2015, εν μέσω διαμαρτυριών των εκπαιδευτικών για τη φτωχοποίηση του μαθητικού πληθυσμού, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προανήγγειλε τον φιλόδοξο στόχο για «ένα ζεστό γεύμα σε όλους τους μαθητές» στα σχολεία των πλέον ευπαθών περιοχών.

Σε αυτά φοιτούν περίπου 200.000 μαθητές, το 1/3 των μαθητών Δημοτικού.

Η πρωτοτυπία της πιλοτικής φάσης του προγράμματος είναι ότι συνδυάζει την εταιρική κοινωνική ευθύνη, δηλαδή χορηγίες και φιλανθρωπικά προγράμματα επιχειρήσεων που επενδύουν σε ένα κοινωνικά υπεύθυνο προφίλ, με φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Το πρόγραμμα συντονίζει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και χρηματοδοτείται μέσω crowdfunding (πληθοχρηματοδότησης) από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Αct4 Greece της Εθνικής Τράπεζας.

Τη σίτιση των μαθητών έχουν αναλάβει συνεταιριστικές επιχειρήσεις που έχουν τη μορφή ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης) και απασχολούν κατά 50% άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, βοηθώντας στην εργασιακή τους ένταξη.

Οι τρεις ΚΟΙΣΠΕ που δραστηριοποιούνται στην Αττική είναι οι Κλίμαξ, Ευ-Ζην και Αθηνά-Ελπίς, που είναι ταυτόχρονα και μονάδες ψυχικής υγείας που επιβλέπονται από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα δεν υπήρχαν άλλοι κοινωνικοί συνεταιρισμοί στην Αττική που να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές -να διαθέτουν δηλαδή πιστοποιήσεις ΙSO και ΗACCP για την κουζίνα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Στόχος είναι τη νέα σχολική χρονιά 2016-2017 να εμπλακούν περισσότεροι κοινωνικοί συνεταιρισμοί στο πρόγραμμα.

«Ξεκινήσαμε πειραματικά με σκοπό να παντρευτούν τα δύο εγχειρήματα. Το ενδιαφέρον για τη λειτουργία κοινωνικών συνεταιρισμών και το ενδιαφέρον για την παροχή σχολικών γευμάτων. Ξέρουμε ότι τη νέα χρονιά οι απαιτήσεις θα είναι πολύ μεγάλες. Μακάρι να μπορέσει να το σηκώσει το πρόγραμμα η κοινωνική οικονομία.

Αυτό που κάνουμε είναι να επικοινωνούμε σε όλη την Ελλάδα με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και ΚΟΙΣΠΕ που μπορούν να συνεργαστούν», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ελευθερία Τσακιροπούλου, διευθύντρια του γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Θ. Φωτίου.

Εκτός από το crowdfunding, που θα συνεχιστεί, υπάρχει ήδη προσφορά 12 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια μέρος των χρημάτων του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους) να διατεθεί για τα σχολικά γεύματα, χωρίς να θεωρείται δεδομένο ότι θα επιτευχθεί άμεσα ο στόχος της σίτισης 200.000 μαθητών.

Το μενού των ζεστών γευμάτων σχεδιάζεται από διατροφολόγους σύμφωνα με τις αρχές της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και επιβλέπεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα αξιολογήσει το πρόγραμμα στο τέλος της χρονιάς διορθώνοντας τυχόν αστοχίες.

Ο Σωτήρης Κουπίδης, μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΙΣΠΕ Αθηνά-Ελπίς και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΚΟΙΣΠΕ, δίνει την εξής συμβουλή σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα των Ζεστών Γευμάτων: «Συνέργεια και δικτύωση μεταξύ των κοινωνικών συνεταιρισμών, ΚΟΙΣΠΕ και ΚΟΙΝΣΕπ ένταξης. Οταν είμαστε πολλοί διαφορετικοί συνεταιρισμοί που δρουν μόνοι τους είμαστε πιο ευάλωτοι. Η συνεργασία μάς κάνει πιο δυνατούς».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τους επόμενους μήνες θα υπάρξει ανοιχτή δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς που θα θελήσουν να εμπλακούν στο πρόγραμμα.

Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η πλατφόρμα της Εθνικής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση των σχολικών γευμάτων έχει συγκεντρώσει 220.000 ευρώ, φιλοδοξώντας να φτάσει τις 860.000 ώς τις 15 Ιουνίου.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Δημιουργώντας χώρους» με συμμετοχικό σχεδιασμό
​Kοινωνικοί συνεταιρισμοί υπάρχουν πολλοί. Πάνω από 1.000 για την ακρίβεια - αν και λιγότεροι από 300 έχουν τεκμηριωμένη λειτουργία, σύμφωνα με την πρόσφατη αποτύπωση του υπουργείου Εργασίας. Κι όμως, ενώ οι 2...
«Δημιουργώντας χώρους» με συμμετοχικό σχεδιασμό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
KISS project: «Το κλειδί βρίσκεται στην κοινωνική βιωσιμότητα»
Ενα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο συμμετείχαν τέσσερις μεσογειακές χώρες και δεκάδες φορείς Κ.ΑΛ.Ο., αναπτύχθηκε σε συμμετοχικά εργαστήρια με στρατηγείο το Σεντ Ετιέν,...
KISS project: «Το κλειδί βρίσκεται στην κοινωνική βιωσιμότητα»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
«“Λαγιάλι” στα αραβικά σημαίνει “οι νύχτες μας”» μου εξηγεί η νεαρή Ελληνογαλλίδα Μαρίνα Λιάκη, που μαζί με άλλους συνεταιριστές και συνεταιρίστριες, μετανάστες και Ελληνες, ίδρυσαν την ΚΟΙΝΣΕΠ «Layali...
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Στοά Εμπόρων ζωντανεύει για ΚΑΛΟ σκοπό
Το θρυλικό πέρασμα που συνδέει τη Βουλής με τη Λέκκα στο Σύνταγμα, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, φωτίζεται και αναπνέει. Στα επτά ήδη υπάρχοντα καταστήματα στην πλατεία Θεάτρου, προστέθηκαν από χθες ακόμη...
Η Στοά Εμπόρων ζωντανεύει για ΚΑΛΟ σκοπό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Συνεταιρισμοί εργαζομένων: Η εργασία του μέλλοντος είναι εδώ
Οι συνεταιρισμοί εργαζομένων, αποτελούν μεν μειοψηφία στο σύνολο των συνεταιρισμών, είναι όμως ιδιαίτερα δυναμικοί και νεανικοί, που επεκτείνονται διαρκώς, όχι μόνο σε ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και σε εύρος...
Συνεταιρισμοί εργαζομένων: Η εργασία του μέλλοντος είναι εδώ
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Η Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι υπόθεση των ειδικών»
Στο πλέγμα δράσεων κρίσιμη σημασία έχει ο ρόλος της πολιτείας, που χωρίς να διολισθαίνει σε παρεμβατισμό, θα πρέπει να στηρίξει την Κ.ΑΛ.Ο. με όρους θεσμικούς, με σύσταση υποστηρικτικών μηχανισμών, με προβολή,...
«Η Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι υπόθεση των ειδικών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας