• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.4°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.9°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.4°C
  4 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 19.1°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.0°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 13.8°C / 19.8°C
  0 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.6°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  85%
EUROKINISSI

Ζαγορίν: φρούτα με ταυτότητα και λογότυπο

 • A-
 • A+

Εκατό χρόνια από τότε που έγιναν συνεταιρισμός. Τριάντα χρόνια από την υιοθέτηση του εμπορικού τους σήματος. Είκοσι από τότε που κατοχυρώθηκαν ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, οι πρώτοι του είδους τους στην Ευρώπη.

Ο ιστορικός πλέον συνεταιρισμός Ζαγοράς, των πασίγνωστων μήλων που πρώτα σε όλη την Ευρώπη «φόρεσαν» διακριτική ετικέτα στο προϊόν τους, έχει πολλούς λόγους να γιορτάζει φέτος.

Ποιο είναι το μυστικό της... μακροβιότητας;

«Υπήρχε μια κουλτούρα συνεργατισμού στη Ζαγορά που έρχεται από τα παλιότερα χρόνια της Τουρκοκρατίας αφενός και αφετέρου είναι η γεωγραφική απομόνωση του χωριού και οι δύσκολες συνθήκες, εδαφικές και καιρικές, που συσπείρωσαν τον κόσμο.

Ενας τρίτος και καθοριστικός ήταν το γεγονός ότι όταν επεκτάθηκε η καλλιέργεια της ποικιλίας που μας έκανε γνωστούς («στάρκιν ντελίσιους»), σχεδόν 50 χρόνια πριν, και πλάκωσαν οι ιδιώτες έμποροι τότε σαν τους λύκους, αυτό το γεγονός δημιούργησε μια νέα συσπείρωση στον συνεταιρισμό και μια ομάδα προοδευτικών παραγωγών, 48 τον αριθμό, αποφάσισαν να τον πάρουν στα χέρια τους κάνοντας δύο καθοριστικές κινήσεις: πήραν δικό τους μαγαζί στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, που μόλις είχε δημιουργηθεί, και αγόρασαν το πρώτο ιδιόκτητο φορτηγό για τη μεταφορά των προϊόντων στα μεγάλα αστικά κέντρα μπαίνοντας απευθείας στην εμπορία και την προώθηση του προϊόντος» διηγείται στην «Εφ.Συν.» ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού Διονύσης Βαλασσάς.

Οι καινοτομίες συνεχίστηκαν: δεν είναι μόνο ότι προχώρησαν «χωρίς μεσάζοντες» αλλά ότι αξιοποίησαν τις επιδοτήσεις τη δεκαετία του 1980 επενδύοντας σε υποδομές, κτίρια και μηχανήματα «απαραίτητα για μια μοντέρνα διαχείριση του προϊόντος, την τυποποίηση, την ταξινόμηση κατά ποιοτική κατηγορία».

Η γενικότερη κουλτούρα εκσυγχρονισμού έφερε προσωπικό πανεπιστημιακού επιπέδου, μηχανογράφηση, τις πρώτες χάρτινες συσκευασίες, απευθείας εξαγωγές και το εμπορικό τους σήμα με το οποίο είναι γνωστοί μέχρι σήμερα.

Τη δεκαετία του ‘90 γίνονται πλήρη μέλη του πανευρωπαϊκού οργανισμού Εurofru αποκτώντας ευρωπαϊκό ορίζοντα προώθησης του προϊόντος: το 1996 γίνονται από τα πρώτα φρούτα με ταυτότητα -βάζοντας αυτοκόλλητο με το λογότυπό τους σε κάθε φρούτο- και το πρώτο μήλο στην Ευρώπη που κατακτά -με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) απογειώνοντας την προώθησή του.

Μετά το 2000 δίνεται έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην παραγωγή του προϊόντος με ισχυρά πιστοποιημένες φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, την ένταξη ολόκληρης της περιοχής της Ζαγοράς στη μέθοδο ολοκληρωμένης διαχείρισης και καλλιέργειας.

Σήμερα τηρείται πρωτόκολλο για τα 700 άμεσα μέλη, συνδέονται με τον συνεταιρισμό επιπλέον 50 παραγωγοί από διπλανά χωριά, ενώ ισχύουν μηχανισμοί ιχνηλασιμότητας με τους οποίους μπορούν να ανατρέχουν από το ράφι προς το χωράφι αν εντοπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά για την κοινωνία;

«Ολοι οι αγρότες είναι συνεταιριστές. Εχουμε 44 άτομα μόνιμο προσωπικό και πολλές δεκάδες έως εκατοντάδες εποχικό που προέρχεται κυρίως από τις οικογένειες των μελών στη νεκρή περίοδο του χειμώνα, ώστε να εξασφαλίζουν εισόδημα και από τη διαχείριση του προϊόντος τους. Διακινούμε 13 εκατομμύρια κιλά προϊόντων -το 90% των οποίων είναι τα μήλα.

»Κάνουμε τζίρο 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Παρέχουμε υπηρεσίες στα μέλη μας (ασφάλειες, δηλώσεις ΟΣΔΕ, επιστροφή ΦΠΑ αγροτών, παροχές σε εφόδια, μηχανήματα). Εχουμε το μοναδικό σούπερ μάρκετ στην περιοχή. Διαμορφώσαμε τις παλιές αποθήκες στο Χορευτό στη θάλασσα σε τουριστικές επιχειρήσεις εξασφαλίζοντας επιπλέον έσοδα.

»Λειτουργούμε με διαφάνεια, κρινόμαστε από την τιμή που πετυχαίνουμε να δώσουμε και όλα αυτά χωρίς να λειτουργούμε κερδοσκοπικά κι εκεί είναι η σύγκριση με το ελεύθερο εμπόριο».

Κάπως έτσι συνοψίζει ο κ. Βαλασσάς το έργο του συνεταιρισμού, που αποτελεί τον οικονομικό στυλοβάτη της περιοχής, πέρα από τη στήριξη σε αναξιοπαθούντα μέλη, κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα της περιοχής αλλά και τις χορηγίες.

«Ο,τι μπορούμε κάνουμε, πληρώνουμε τις οφειλές μας σε Ταμεία και φόρους, κρατάμε τον τόπο όρθιο».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
Πέντε συνεργατικά εγχειρήματα συνδυάζουν την οικονομική δραστηριότητα με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα ανακυκλώνοντας τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης με στόχο όχι το κέρδος, αλλά τη βιωσιμότητα,...
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
Πέρα από τις πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η κοινωνική οικονομία είναι οι άνθρωποί της και σκοπός της πενθήμερης 2ης Κ.ΑΛ.Ο. Athens EXPO, που έληξε χθες, ήταν να ακουστούν αλλά και να βρεθούν...
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πότε θα μπορέσει το Δημόσιο να υποδεχτεί την Κ.ΑΛ.Ο.;
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία οι δημόσιες υπηρεσίες και αρμόδιες αρχές δεν είναι ενημερωμένες. Το αποτέλεσμα; Η δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη...
Πότε θα μπορέσει το Δημόσιο να υποδεχτεί την Κ.ΑΛ.Ο.;
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο καρπός της συνεταιριστικής δουλειάς εξάγεται στο εξωτερικό
Από τη Μαγνησία ώς την Κίνα και τη Λιθουανία και από τη Μεσσηνία ώς τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία, δύο συνεταιρισμοί που δουλεύουν με πρώτη ύλη το ελαιόλαδο παραγωγής τους, οι «Φυλώ» και...
Ο καρπός της συνεταιριστικής δουλειάς εξάγεται στο εξωτερικό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Συνεταιριστικός οίνος... ευφραίνει καρδίαν
​Στην Ιταλία όλο και περισσότεροι πολίτες πίνουν για να θυμούνται, όχι να ξεχάσουν. «Αυτό το κρασί αφιερώνεται σε όσους τιμούν τη μνήμη των θυμάτων της μαφίας», γράφει η ετικέτα ενός από τα βραβευμένα κόκκινα...
Συνεταιριστικός οίνος... ευφραίνει καρδίαν
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι συνεταιρισμοί ως πυλώνας ανάπτυξης
Μια από τις πρώτες έρευνες σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του συνεταιριστικού κινήματος και την ώθηση που μπορεί να δώσει στη συνεργατική οικονομία εξέδωσαν οι...
Οι συνεταιρισμοί ως πυλώνας ανάπτυξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας