• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 27.6°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 26.3°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 26.9°C
  3 BF
  29%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 24.0°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 24.3°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.5°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 25.5°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.3°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 25.7°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  60%

Στο Δουβλίνο μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα στο Dublin Food Coop...

Εναλλακτικός τουρισμός διαμέσου συνεταιρισμών

 • A-
 • A+

Εδώ και δύο χρόνια άρχισε να λειτουργεί το φιλόδοξο σχέδιο της Cooproute, της Ευρωπαϊκής Διαδρομής Συνεταιριστικής Κουλτούρας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της CECOP (Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών στον τομέα της Βιομηχανίας και των Υπηρεσιών), συγχρηματοδοτούμενης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την προώθηση ενός ευρωπαϊκού εναλλακτικού τουρισμού.

Ενός τουρισμού, δηλαδή, που επιτρέπει στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια περιοχή μέσα από συνεταιρισμούς οι οποίοι συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και της βιομηχανικής και γενικότερα της παραγωγικής κληρονομιάς ενός τόπου.

Η πρόταση έγινε το 2013 επιδιώκοντας, πέρα από την ανάπτυξη ενός τουρισμού συνεταιριστικής κουλτούρας, να συμβάλει συγχρόνως στην οικονομική αναγέννηση πολλών κοινοτήτων και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε πληγείσες από την κρίση ή παρακμάζουσες αγροτικές περιοχές, προωθώντας τοπικές οικονομικές δραστηριότητες που αναλαμβάνονται συνεργατικά από τους κατοίκους.

Λίγους μήνες αργότερα εγκαινιάστηκε η Cooproute σαν ένα είδος οδικού χάρτη για κοινωνικά ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που μπορούν να σχεδιάζουν τα επόμενα ταξίδια τους σε κάθε γωνιά της Ευρώπης ή και να ανακαλύπτουν την ίδια τους τη χώρα μέσα από επισκέψεις σε συνεταιρισμούς που τους φέρνουν σε επαφή με τοπικά προϊόντα και παραδόσεις και τους μυούν σε αρχές του συνεργατισμού όπως η αλληλοβοήθεια, η κοινωνική ευθύνη, η δημοκρατία, η ισότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στο περιβάλλον.

Οι προορισμοί που αποτελούν αυτή τη διαδρομή και περιλαμβάνονται σε διαδραστικό χάρτη στον ιστότοπο της οργάνωσης είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους.

Στην Καταλονία μπορείς να κάνεις μια στάση στο Βαλμπόνα ντε λες Μόνχες για να δοκιμάσεις τα κρασιά και τα λάδια του συνεταιρισμού L’ Olivera, που απασχολεί άτομα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στο Δουβλίνο μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα στο Dublin Food Coop απολαμβάνοντας γεύματα παρασκευασμένα εξ ολοκλήρου από τοπικές βιολογικές καλλιέργειες.

Στην Αρντές της νότιας Γαλλίας μπορείς να γνωρίσεις τον συνεταιρισμό Ardelaine, που κατάφερε να μειώσει τη φυγή των νέων από την περιοχή αναβιώνοντας την παλιά παράδοση της εριουργίας και δημιουργώντας παράλληλα ένα μουσείο της ιστορίας και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για την επεξεργασία του μαλλιού.

Στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας το συνεταιριστικό καφενείο Buna σε ξεναγεί στις αρχές του δίκαιου εμπορίου ενώ απολαμβάνεις την ποιότητα της μεγάλης γκάμας των προϊόντων του.

Ενα ταξίδι στην Αγγλία μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στο Λάνκασαϊρ και το Μουσείο Rochdale Pioneers, που θεωρείται ο τόπος γένεσης του σύγχρονου συνεταιριστικού κινήματος: σε αυτό το κτίριο, το 1844 ο πρώτος συνεργατικός καταναλωτικός συνεταιρισμός εγκαινίασε κατάστημα που πουλούσε τρόφιμα ελεγχόμενης ποιότητας και σε δίκαιες τιμές.

Και στην Ελλάδα; Παρά τη μακραίωνη ιστορία του συνεταιριστικού κινήματος, τα πάμπολλα και καινοτόμα σύγχρονα εγχειρήματα στη χώρα αλλά και την τεράστια τοπική παραγωγή και πολιτιστική της παράδοση, ανάμεσα στους 82 προορισμούς της Cooproute δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας ελληνικός.

Ελλειψη ενημέρωσης, επικοινωνίας, εκπροσώπησης, δικτύωσης, προώθησης από αρμόδιες αρχές;

Οποιοι κι αν είναι οι λόγοι απουσίας της Ελλάδας από την αρχική φάση του προγράμματος που έληξε πέρσι τον Φεβρουάριο, ελληνικοί συνεταιρισμοί είναι καλοδεχούμενοι να υποβάλουν αίτηση στη δεύτερη φάση του, που προωθείται από συνεταιρισμούς της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στόχος τους μέσα από το Σχέδιο Δράσης 2016 είναι να δώσουν συνέχεια στο πρόγραμμα, προωθώντας την Cooproute σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξασφαλίζοντας την αποδοχή νέων πιθανών προορισμών, διερευνώντας την πιθανότητα δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης αυτής της διαδρομής μακροπρόθεσμα και προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η Cooproute να μπορέσει να αναγνωριστεί επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή.

Σε αυτήν την πορεία, όπως εξηγεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η συντονίστρια του προγράμματος, Ελίζα Τεράζι, «κάθε προορισμός που εκπληρώνει τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στη σχετική πρόσκληση υποβολής αιτήσεων μπορεί να ζητήσει την ένταξή του στην Cooproute. Και προορισμοί από την Ελλάδα είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι».

Πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων: Cooproute    

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία δικτυώνεται πανελλαδικά
Οσο πληθαίνουν τα εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα της κρίσης, άλλο τόσο γίνονται εμφανείς η απουσία επικοινωνίας και δικτύωσης μεταξύ τους όσο και η διαμόρφωση ενός διακριτού...
Η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία δικτυώνεται πανελλαδικά
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται, οι προκλήσεις παραμένουν
Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα του νέου θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, καθώς οι φορείς αυξάνονται σταθερά και δραστηριοποιούνται σε όλο και περισσότερους κλάδους •...
Η Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται, οι προκλήσεις παραμένουν
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι συνεταιρισμοί είναι πιο υγιείς από τις συμβατικές επιχειρήσεις
Η Ιζαμπελ Χόρχε είναι η υπεύθυνη για την εκπαίδευση και τους οικονομικούς πόρους συνεταιρισμών του οργανισμού URSCOP – περιφερειακό τμήμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνεταιρισμών της Γαλλίας (CGSCOP). Στη...
Οι συνεταιρισμοί είναι πιο υγιείς από τις συμβατικές επιχειρήσεις
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
O όρος «coop» υποδηλώνει τη συνεταιριστική ταυτότητα μιας επιχείρησης
Ο όρος coop υποδηλώνει τη συνεταιριστική ταυτότητα μιας επιχείρησης και χρησιμοποιείται από δεκάδες χιλιάδες συνεταιρισμούς στον κόσμο. Ανατρέχουμε στην ευρωπαϊκή εμπειρία που μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο...
O όρος «coop» υποδηλώνει τη συνεταιριστική ταυτότητα μιας επιχείρησης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία πατάει... Γκάζι
Για τρεις ημέρες, από την 1η έως την 3η Νοεμβρίου, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε χώρο ανάδειξης αυτής της «άλλης οικονομίας». Στην 1η Εκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας,...
Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία πατάει... Γκάζι
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Συνεταιριστικός οίνος... ευφραίνει καρδίαν
​Στην Ιταλία όλο και περισσότεροι πολίτες πίνουν για να θυμούνται, όχι να ξεχάσουν. «Αυτό το κρασί αφιερώνεται σε όσους τιμούν τη μνήμη των θυμάτων της μαφίας», γράφει η ετικέτα ενός από τα βραβευμένα κόκκινα...
Συνεταιριστικός οίνος... ευφραίνει καρδίαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας