• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.1°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.0°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  95%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 11.7°C
  2 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 2.9°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  99%

Στιγμιότυπο από εκπομπή του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Ενα Πανεπιστήμιο για... ΚΑΛΟ

 • A-
 • A+

Κιβωτός εμπειρίας για όσους θέλουν να ξεκινήσουν ή έχουν ήδη εμπλακεί στη δημιουργία ενός συνεταιρισμού αποτελεί το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, μια σύμπραξη βασικά 20 πανεπιστημιακών που δραστηριοποιούνται στα κοινωνικά κινήματα από διαφορετικά αντικείμενα αλλά και ειδικών που ερευνούν τον χώρο των συνεταιριστικών εγχειρημάτων.

Σκοπός τους η διάδοση των αρχών αλλά και των καλών πρακτικών που συνθέτουν τη γνώση και την εμπειρία για την προώθηση της κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας, καθώς διαπίστωσαν την έλλειψη υλικού εκπαίδευσης και επιμόρφωσης γύρω από το θέμα.

Μετρά ήδη τρία χρόνια λειτουργίας και μπορεί να μην είναι με τη θεσμική έννοια συνεταιρισμός -σύντομα θα γίνει μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός, ωστόσο διέπεται από τις αρχές του και λειτουργεί με δική του αυτόνομη γενική συνέλευση, αν και ξεπήδησε από τα σπλάχνα της ΠΡΩΣΚΑΛΟ (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία).

Και μπορεί να μην κάνουν τεχνικές μελέτες για όσους ενδιαφέρονται να στήσουν έναν συνεταιρισμό, αλλά τους βοηθούν να δουν την αλληλουχία των κινήσεων.

«Δεν ξεκινάς έναν συνεταιρισμό αν δεν έχουν εκπαιδευτεί τα πιο ενεργά μέλη. Δεν φτάνει να βάζεις έναν στόχο, πρέπει να ξέρεις και σημάδι για να τον πετύχεις· και γι' αυτό πρέπει να μάθεις να σημαδεύεις» μας λέει ο περιβαλλοντολόγος δρ Κώστας Νικολάου που μαζί με την δρα Ασπα Παπαφιλίππου συντονίζουν τις δράσεις της συλλογικότητας που επιθυμεί να συνδέσει τη θεωρία με την πράξη, σαν μια ανατροφοδοτούμενη αλυσίδα διαρκούς παραγωγής γνώσης και εξέλιξης.

Με κοινή διαπίστωση την έλλειψη υλικού εκπαίδευσης, επιμόρφωσαν και διοργάνωσαν για ενάμιση χρόνο μεγάλη σειρά εκδηλώσεων θεωρίας και καλών πρακτικών που βιντεοσκόπησαν και διαθέτουν για χρήση από πολίτες και συλλογικότητες.

Μέχρι σήμερα αυτές οι συζητήσεις έχουν προβληθεί πάνω από 8.500 φορές, ενώ αυτό το διάστημα πραγματοποιούν εβδομαδιαίες εκπομπές στο δημοτικό ραδιόφωνο εθελοντών της Θεσσαλονίκης στα FM 100,6 (διαδικτυακά www.fm100.gr.) όπου παρουσιάζουν συνεταιρισμούς και συζητούν γύρω από αυτά τα θέματα.

Το μήνυμα που μεταφέρουν;

«Τον κόσμο τον αλλάζουμε από τώρα και αποδεικνύουμε ότι είναι όχι μόνο αναγκαίος και εφικτός αλλά και υπαρκτός. Επιπλέον είναι και πιο επιτυχημένος απ' ό,τι άλλο υπάρχει. Επειδή εκεί που αποτυγχάνει το κράτος και η αγορά επιτυγχάνουν οι συνεταιρισμοί. Μπορούμε να στήσουμε έναν καινούργιο κόσμο και τα κοινά μας αγαθά να τα διαχειριζόμαστε ισότιμα εμείς οι πολίτες, από τα κάτω», μας λέει ο κ. Νικολάου. Οσο για την κρίση; «Αφήνει στον κόσμο ένα δισεκατομμύριο πολίτες-μέλη συνεταιρισμών. Δεν είναι όλοι ίδιοι, ωστόσο είναι στην κατεύθυνση ότι όλοι μαζί -συλλογικά- κάνουμε κάτι, σπάμε τον ατομικισμό... Οταν οι επιχειρήσεις κλείνουν, πτωχεύουν, απολύουν, οι συνεταιρισμοί φαίνεται να βγαίνουν αλώβητοι όταν δεν έχουν αύξηση του τζίρου τους. Και αυτό αποδεικνύει την αντοχή και την επιτυχία αυτού του μοντέλου».

Τα παραδείγματα; «Καφενεία, παντοπωλεία, εκδόσεις, αγροτικοί ή εργατικοί συνεταιρισμοί, η πρώτη ηθική συνεταιριστική τράπεζα Καρδίτσας που δεν χρειάστηκε ούτε ανακεφαλαιοποίηση...»

■ Η επόμενη εκπομπή του Λαϊκού Πανεπιστημίου ΚΑΛΟ θα μεταδοθεί την Τρίτη 8 Μαρτίου 6.00-7.00 μ.μ. στα FM 100,6 από το δημοτικό ραδιόφωνο εθελοντών της Θεσσαλονίκης και διαδικτυακά στο www.fm100.gr.

Καλεσμένη: η Ειρήνη-Εριφύλη Τζέκου, υπ. διδάκτωρ στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.univsse.gr, όπου υπάρχει και αρχείο διαλέξεων-συζητήσεων (βίντεο και ηχογραφήσεις) καθώς και βιβλιογραφικό υλικό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Ρεστία»: το βουβό κύμα της επιτυχίας
Η «Ρεστία» είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που δημιουργήθηκε με αφορμή τη φρίκη του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Οι δύο συνέταιροι, έφτιαξαν ένα φίλτρο το οποίο μπορεί και συγκρατεί κάθε έλαιο...
«Ρεστία»: το βουβό κύμα της επιτυχίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Είναι χρήσιμο να είμαστε όλοι... Κ.ΑΛ.Ο.μαθημένοι!
Η εκπαιδευτική πλατφόρμα kalomathe.gr απευθύνεται σε άτομα και συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα εγχείρημα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, καθώς και σε μέλη υφιστάμενων εγχειρημάτων.
Είναι χρήσιμο να είμαστε όλοι... Κ.ΑΛ.Ο.μαθημένοι!
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
Πέντε συνεργατικά εγχειρήματα συνδυάζουν την οικονομική δραστηριότητα με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα ανακυκλώνοντας τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης με στόχο όχι το κέρδος, αλλά τη βιωσιμότητα,...
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
Πέρα από τις πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η κοινωνική οικονομία είναι οι άνθρωποί της και σκοπός της πενθήμερης 2ης Κ.ΑΛ.Ο. Athens EXPO, που έληξε χθες, ήταν να ακουστούν αλλά και να βρεθούν...
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κοινωνικός αντίκτυπος για Κ.ΑΛ.Ο.
Ενα χρήσιμο εργαλείο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ειδικής γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Πρόκειται για το εργαλείο αποτύπωσης κοινωνικού αντίκτυπου, για το οποίο υπάρχει...
Κοινωνικός αντίκτυπος για Κ.ΑΛ.Ο.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας