Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι κτηνοτρόφοι ρίσκαραν και βγήκε το «Γιαννιώτ'κο»

Το «Γιαννιώτ’κο» καλύπτει σήμερα την πόλη των Ιωαννίνων μέσα από δίκτυο μικρών καταστημάτων που δέχτηκαν να το βάλουν στα ράφια τους

Οι κτηνοτρόφοι ρίσκαραν και βγήκε το «Γιαννιώτ'κο»

  • A-
  • A+

Τον τελευταίο χρόνο, οι Γιαννιώτες μπορούν να βρουν στην αγορά της πόλης φρέσκο γάλα και γιαούρτι «Γιαννιώτ’κο», προϊόντα μιας ομάδας περίπου 20 κτηνοτρόφων της περιοχής που έκαναν το βήμα, πήραν την τύχη στα χέρια τους και προχώρησαν από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Η Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων ανέλαβε το ρίσκο μιας αυτόνομης επιχειρηματικής κίνησης και φαίνεται ότι δικαιώνεται, αφού βρήκε τον δικό της χώρο στην αγορά και μπορεί να σχεδιάζει ακόμα περισσότερα πράγματα για το μέλλον.

Κι όλα αυτά με κοινωνικό πρόσημο, με την έγνοια να μπορεί ο παραγωγός να λειτουργεί αυτόνομα, να έχει τον έλεγχο του δικού του κόπου.

«Στο πλαίσιο μιας κατάστασης κρίσης της κτηνοτροφίας είναι μια πρωτοβουλία κτηνοτρόφων που έκαναν αυτό το βήμα για να μπορέσουν να σταθούν. Ενα εγχείρημα που είχε ανταπόκριση στον κόσμο. Και γιατί ο κόσμος ήξερε ότι στηρίζει κτηνοτρόφους, αλλά και γιατί η ποιότητα των προϊόντων μας δεν μπορεί να συγκριθεί», μας λέει ο εκπρόσωπος της κίνησης, Μιχάλης Τζίμας.

Το «Γιαννιώτ’κο» καλύπτει σήμερα την πόλη των Ιωαννίνων μέσα από δίκτυο μικρών καταστημάτων που δέχτηκαν να βάλουν στα ράφια τους τα πέντε πρώτα προϊόντα: γάλα αγελαδινό, πλήρες και ελαφρύ, γάλα πρόβειο, που αποτελεί και πρωτοτυπία της κίνησης, γιαούρτι πρόβειο και αγελαδινό.

Αυτό που κατάφεραν όμως οι κτηνοτρόφοι που πήραν την πρωτοβουλία είναι να αποδείξουν ότι μέσα στην οικονομική κρίση, μέσα στην υποχώρηση του παραγωγικού ιστού και παρά την κυριαρχία στον αγροτικό χώρο μεγάλων πολυεθνικών και ομίλων, υπάρχει μέλλον για όσους μπορούν να πάρουν το ρίσκο της αυτοοργάνωσης.

«Θα μπορούσαμε να είμαστε και περισσότεροι, αν είχαμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε κι άλλο. Δεν την έχουμε, όχι από θέμα κατανάλωσης, κάτι που θα μπορούσαμε να παλέψουμε, αλλά από την πλευρά της υποδομής», μας λέει ο κ. Τζίμας και προσθέτει:

«Χρειαζόμαστε κατ’ αρχάς ένα τυροκομείο, τη μεταποίηση που δεν υπάρχει σήμερα. Μια μονάδα που να την ελέγχουμε. Το δεύτερο είναι ότι, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν φοβούνται πλέον το ανάλογο ρίσκο, η οικονομική κατάσταση δεν τους επιτρέπει να κάνουν το βήμα. Αυτό που έχει σημασία όμως, μέσα σε έναν χρόνο που λειτουργούμε, είναι πως έχουμε επτά άτομα προσωπικό. Κι αν αυξήσεις την παραγωγή θα μπορούσες να δημιουργήσεις και νέες θέσεις εργασίας, κάτι που δείχνει τις δυνατότητες της κτηνοτροφίας για την ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας γενικότερα. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Απαιτεί όμως σχεδιασμό, προγραμματισμό και οικονομική στήριξη από το κράτος».

● Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα από το κράτος;

«Δύο πράγματα. Ενα, να μπει τέλος στη γραφειοκρατία. Για παράδειγμα, το ΑΤΜ (αυτόματο μηχάνημα λήψης) γάλακτος έχει έρθει, αλλά ακόμα δεν μπορεί να τοποθετηθεί. Απαιτούνται όμως και αλλαγές στο νομοθετικό επίπεδο. Περιμένουμε να ψηφιστεί ο νόμος για τις ομάδες παραγωγών κι ακόμα δεν προχωράει», μας λέει ο κ. Τζίμας.

«Τα οικονομικά είναι το μεγάλο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους και για να κάνεις αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε κι όχι να είμαστε ένας ακόμα βιομήχανος που συγκεντρώνει παραγωγούς. Το ζήτημα είναι να καταφέρεις ένα μέρος της υπεραξίας να πάει στον παραγωγό για να μπορέσει να κρατηθεί, να μείνει στην παραγωγή. Αυτό θέλουμε εμείς να πετύχουμε».

Τα τελευταία χρόνια από πολλές πλευρές ακούγεται ότι το μέλλον της χώρας είναι η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Στο «Γιαννιώτ’κο», πήραν το ρίσκο και προχώρησαν μόνοι τους οι κτηνοτρόφοι.

Ο σπόρος που έριξαν δείχνει ότι θα καρπίσει με τον ερχομό της άνοιξης.

 

ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Αλλάζοντας τη σχέση καταναλωτή-παραγωγού
Οι τελευταίες ημέρες της χρονιάς που πέρασε ήταν για τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Χωρίς Μεσάζοντες» γεμάτες από δουλειά. Από τις 18 ώς τις 20 Δεκεμβρίου έκανε την έκτη διανομή προϊόντων...
Αλλάζοντας τη σχέση καταναλωτή-παραγωγού
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Φυσική δόμηση, καλλιέργειες και εναλλακτική μάθηση
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει μια ομάδα εννέα νέων ανθρώπων που υπό τη νομική «ομπρέλα» της ΚΟΙΝΣΕΠ ζουν, δουλεύουν και δημιουργούν όπως αγαπούν και ονειρεύονται, στην κοινότητα Βλαχιά της Βόρειας Εύβοιας.
Φυσική δόμηση, καλλιέργειες και εναλλακτική μάθηση
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Γειτονιές της Αθήνας γίνονται μοδάτες, αλλά παραδίδονται στην εμπορευματοποίηση»
Ο ουγγρικής καταγωγής Λεβέντε Πόλιακ, υπεύθυνος αστικού σχεδιασμού, ερευνητής και σύμβουλος πολιτικής, μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τα προγράμματα συνεργατικής-συλλογικής ιδιοκτησίας της κατοικίας, το μυστικό της...
«Γειτονιές της Αθήνας γίνονται μοδάτες, αλλά παραδίδονται στην εμπορευματοποίηση»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Συνεταιρισμοί στέγασης: καλύπτουν ανάγκες και χτίζουν κοινότητες
Το πολιτικό περιοδικό Red Pepper παρουσίασε μελέτη που αποκαλύπτει πως οι συνεταιρισμοί στέγασης λειτουργούν εποικοδομητικά για την κοινωνία με διπλό τρόπο: αφ’ ενός προσφέρουν στέγη σε ανθρώπους με χαμηλό...
Συνεταιρισμοί στέγασης: καλύπτουν ανάγκες και χτίζουν κοινότητες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
«“Λαγιάλι” στα αραβικά σημαίνει “οι νύχτες μας”» μου εξηγεί η νεαρή Ελληνογαλλίδα Μαρίνα Λιάκη, που μαζί με άλλους συνεταιριστές και συνεταιρίστριες, μετανάστες και Ελληνες, ίδρυσαν την ΚΟΙΝΣΕΠ «Layali...
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
Πέντε συνεργατικά εγχειρήματα συνδυάζουν την οικονομική δραστηριότητα με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα ανακυκλώνοντας τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης με στόχο όχι το κέρδος, αλλά τη βιωσιμότητα,...
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας