• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.9°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.0°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.0°C
  4 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.1°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  3 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  6°C 4.4°C / 6.8°C
  6 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 1.0°C
  3 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 3.2°C
  5 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  64%

Εργαστήριο φυσικής δόμησης με Gob

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φυσική δόμηση, καλλιέργειες και εναλλακτική μάθηση

 • A-
 • A+

Ποιες είναι οι «Σταγόνες», η ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν συστήσει 9 νέοι άνθρωποι που εδώ και 8 χρόνια αποφάσισαν να ζήσουν και να εργαστούν κοντά στη φύση, στην κοινότητα Βλαχιά της Βόρειας Εύβοιας; Δύσκολα περιγράφεται με δυο λόγια η ιδιότητα των «Σταγόνων», καθώς, όπως ομολογεί ο Νίκος Κοντονίκας, ένας από τους συνεταιριστές «για μας η ΚΟΙΝΣΕΠ είναι μια ωραία ομπρέλα που μας δίνει νομική υπόσταση για να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα που αγαπάμε».

Το σίγουρο είναι ότι όλα όσα κάνουν, είτε είναι ο φυσικός χυμός ροδιού, που καλλιεργείται και συσκευάζεται επί τόπου, χωρίς συντηρητικά, και άλλες καλλιέργειες, είτε η φυσική δόμηση, από αχυρόμπαλες, πηλό, ξύλο και πέτρα, είτε τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Δημοκρατικού Σχολείου και της Ευέλικτης Μάθησης, τα κάνουν καλά, ακριβώς επειδή τα αγαπάνε.

Η «Εφ.Συν.» πρωτογνώρισε τις «Σταγόνες» σε μία από τις εκθέσεις «Παράγω - Επιχειρώ Κοινωνικά» στο μετρό του Συντάγματος, γεύτηκε τον χυμό τους στο «Μποστάνι», στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης –ένα από τα πολλά σημεία όπου διατίθεται στην Αθήνα–, έμαθε την ιστορία τους στην πανελλαδική συνάντηση συνεργατικών εγχειρημάτων στη Γεωπονική Σχολή.

Σταγόνες για τη φυσική Δόμηση: Κουζίνα από cob - μέθοδος δόμησης από φυσικά υλικά (πηλός, χώμα, άχυρο κ.λπ.)

Αυτό που κάνει εντύπωση σε όποιον έρχεται σε επαφή με τα μέλη των «Σταγόνων», είναι ότι «το εννοούν». Δεν κάνουν κάτι από μόδα ή ευκαιριακά, ούτε επέστρεψαν στη φύση, αφήνοντας όλες και όλοι τους δουλειές και ζωές στα αστικά κέντρα για να αποδείξουν κάτι στον εαυτό τους και στους άλλους. Εχουν κάνει τρόπο ζωής αυτά που πιστεύουν, εφαρμόζοντας ιδέες που οι περισσότεροι βλέπουμε με συμπάθεια, αλλά διστάζουμε να τις ακολουθήσουμε, με τον φόβο ότι είναι ουτοπικές.

«Από το 2012 βρεθήκαμε στην Εύβοια ο καθένας για δικούς του λόγους. Ασχολιόντουσαν κάποιοι από μας με τη φυσική δόμηση. Βρέθηκε ένα κομμάτι γης. Φτιάξανε τα σπίτια τους. Φτιάξανε και ένα κτήμα με δραστηριότητες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Εγώ ήμουν δασεργάτης, ασχολιόμουν με τη συλλογή ρητίνης. Ηταν η ανάγκη να ζήσουμε πιο φυσικά. Να είμαστε στο φυσικό μας περιβάλλον. Στην προσπάθειά μας αυτή συνέβαλλε ο καθένας με το κομμάτι του. Εγώ με καλλιέργειες – ζαρζαβατικά το καλοκαίρι, δενδροκαλλιέργεια με ρόδια τον υπόλοιπο χρόνο. Κι άλλοι βάλανε το 2012 και 2013, αλλά τα παρατήσανε.

Παζάρι των Σταγόνων στην Αγορά της Κυψέλης

Εμείς σε πείσμα των δυσκολιών αποφασίσαμε το 2014 να φτιάξουμε συσκευαστήριο. Βγάλαμε άδειες. Το κάναμε πρότυπο φυσικής δόμησης. Δεν υπάρχει άλλο σε όλη τη χώρα. Κοινό ζήτημα όλων μας είναι όχι απλώς να ζούμε εδώ, αλλά να το κάνουμε βιώσιμο. Δεν είναι όλες οι ΚΟΙΝΣΕΠ βιώσιμες». Με αυτά τα απλά λόγια συνέστησε ο Νίκος τις «Σταγόνες» στην παρουσίαση του εγχειρήματος στη Γεωπονική Σχολή.

«Είμαστε νομικά ΚΟΙΝΣΕΠ. Αλλά στην πράξη είμαστε εργάτες. Συν-εργάτες. Ολοι είμαστε μεγαλωμένοι αλλού. Αθήνα, Καβάλα, Ρόδος... Μόνο μία κοπέλα είναι γέννημα-θρέμμα από την Εύβοια. Ολοι αφήσαμε καλές δουλειές. Εγώ ως κηπουρός έβγαζα 1.500 ευρώ. Στην επαρχία έμαθα να ζω με 200 ευρώ το μήνα. Το οικονομικό είναι σε δεύτερη μοίρα. Είναι το χούι μου να ζω στη φύση. Το κεφάλαιο βρέθηκε από εμάς τους ίδιους», μας λέει για να μας εξηγήσει πώς επεκτάθηκαν οι δραστηριότητες των «Σταγόνων», από τη φυσική δόμηση, στις καλλιέργειες και στην εναλλακτική εκπαίδευση.

Εργαστήριο βιωματικής εκπαίδευσης Hara Goe, Σταγόνες

«Δεν μπορώ να πω ακόμα αν είμαστε βιώσιμοι ή όχι. Είμαστε όμως αποφασισμένοι. Και όσο πιο αποφασισμένος είσαι, θα πετύχεις αργά ή γρήγορα. Η ζωή της επαρχίας έχει άλλες δυσκολίες και ανταγωνισμό. Ειδικά στο ρόδι πρέπει να ανταγωνιστούμε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, με καθετοποιημένη παραγωγή. Υπάρχει όμως δύναμη, όρεξη, αποφασιστικότητα».

Κυρίως, αν κρίνουμε από τον αυθορμητισμό που διακρίνει τον λόγο των «Σταγόνων», υπάρχει το πνεύμα της παρέας, μια παρέα που δεν μιλάει απλώς για συλλογικότητα, αλλά το κάνει πράξη.

● info: stagones.org, facebook.com/stagonesjuice/

«Ηara Goe», το Δημοκρατικό Σχολείο των «Σταγόνων»

H Στέλλα και ο Αντρέας, μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ Σταγόνες, γονείς και συνιδρυτές - εμψυχωτές του εναλλακτικού σχολείου Ηara-Goe Project

«Χάρα Γκόε», στα ιαπωνικά, είναι «η φωνή της καρδιάς». «Σημαίνει να είσαι ειλικρινής, αυθεντικός», μας εξηγεί ο Αντρέας Παπαχρίστος, μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Σταγόνες», που ασχολείται με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια. «Ηara-Goe project» είναι ο τίτλος των βιωματικών σεμιναρίων εναλλακτικής μάθησης, για παιδιά και ενηλίκους, που πραγματοποιούνται στο κτήμα των «Σταγόνων» στη Βλαχιά φέτος το καλοκαίρι.

Μία από τις μεθόδους που εφαρμόζουν είναι η ΑLF (Agile Learning Facilitator), όπου δεν υπάρχει δάσκαλος και μαθητής, αλλά ο ενήλικας δρα ως «εμψυχωτής-διευκολυντής» και η μάθηση επιτυγχάνεται με ευέλικτο τρόπο, μέσα από το παιχνίδι.

«Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της επίσημης εκπαιδευτικής γραμμής. Ούτε τα παιδιά ούτε οι γονείς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν κάτι διαφορετικό. Η προσπάθειά μας είναι να φέρουμε τους ανθρώπους σε επαφή με εναλλακτικά μοντέλα εκπαίδευσης αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε την πολιτεία πώς να πλησιάσει το περιεχόμενο αυτό», μας λέει ο Αντρέας.

«Αντιμετωπίζουμε τα παιδιά λες και δεν θέλουν να μάθουν πράγματα και τα στουμπώνουμε με γνώσεις που θεωρούμε εμείς σημαντικές. Υποχρεώνουμε τα παιδιά να περνάνε πολλές ώρες καθηλωμένα σε μια καρέκλα, ενώ οι ψυχολογικές και βιολογικές τους ανάγκες είναι εντελώς διαφορετικές.

Παίζοντας ένα ομαδικό άθλημα η κοινωνικοποίηση είναι πιο βαθιά και ουσιαστική από ό,τι με ένα γραπτό τεστ» καταλήγει ο Αντρέας, που δραστηριοποιείται στο Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη Δημοκρατική Παιδεία στην Ελλάδα (eudec.gr), σύμπραξη εγχειρημάτων συνεργατικής-δημοκρατικής μάθησης στην κοινότητα, όπου παιδιά και μεγάλοι συναποφασίζουν με δημοκρατικό τρόπο (περισσότερα: haragoeproject.home.blog).

[email protected]


 

 


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η «Παλαιοβράχα» δίνει το παράδειγμα
Εναν πετυχημένο δρόμο για τη βιώσιμη γεωργία μέσω της αλληλέγγυας οικονομίας και με περιβαλλοντική υπευθυνότητα δείχνει η Κοινωνική Συνεταιριστική...
Η «Παλαιοβράχα» δίνει το παράδειγμα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Γειτονιές της Αθήνας γίνονται μοδάτες, αλλά παραδίδονται στην εμπορευματοποίηση»
Ο ουγγρικής καταγωγής Λεβέντε Πόλιακ, υπεύθυνος αστικού σχεδιασμού, ερευνητής και σύμβουλος πολιτικής, μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τα προγράμματα συνεργατικής-συλλογικής ιδιοκτησίας της κατοικίας, το μυστικό της...
«Γειτονιές της Αθήνας γίνονται μοδάτες, αλλά παραδίδονται στην εμπορευματοποίηση»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
«“Λαγιάλι” στα αραβικά σημαίνει “οι νύχτες μας”» μου εξηγεί η νεαρή Ελληνογαλλίδα Μαρίνα Λιάκη, που μαζί με άλλους συνεταιριστές και συνεταιρίστριες, μετανάστες και Ελληνες, ίδρυσαν την ΚΟΙΝΣΕΠ «Layali...
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Συνεταιρισμοί εργαζομένων: Η εργασία του μέλλοντος είναι εδώ
Οι συνεταιρισμοί εργαζομένων, αποτελούν μεν μειοψηφία στο σύνολο των συνεταιρισμών, είναι όμως ιδιαίτερα δυναμικοί και νεανικοί, που επεκτείνονται διαρκώς, όχι μόνο σε ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και σε εύρος...
Συνεταιρισμοί εργαζομένων: Η εργασία του μέλλοντος είναι εδώ
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ροκάνι: ΚΟΙΝΣΕΠ για την κυκλική οικονομία
Το Ροκάνι είναι μια συνεταιριστική ομάδα νέων ανθρώπων, τεχνίτες από διαφορετικές ειδικότητες -ξυλουργοί, σιδεράδες, ηλεκτρολόγοι, σχεδιαστές- που εμφυσούν νέα ζωή σε χρησιμοποιημένα υλικά και φθαρμένα υλικά,...
Ροκάνι: ΚΟΙΝΣΕΠ για την κυκλική οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κουκάκι: η Κ.ΑΛ.Ο ξορκίζει το κακό
​Το Κουκάκι, η πυκνοκατοικημένη αλλά ανθρώπινη αθηναϊκή γειτονιά στη νότια πλευρά του λόφου Φιλοπάππου, έχει αναδειχτεί την τελευταία πενταετία σε μια από τις πιο περιζήτητες συνοικίες της πρωτεύουσας ● Ερευνα...
Κουκάκι: η Κ.ΑΛ.Ο ξορκίζει το κακό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας