• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.1°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.0°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -0.6°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.8°C
  6 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 0.5°C
  4 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 3.8°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  61%

Σοφία Αδάμ, συντονίστρια προγραμμάτων στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είναι χρήσιμο να είμαστε όλοι... Κ.ΑΛ.Ο.μαθημένοι!

 • A-
 • A+
Η εκπαιδευτική πλατφόρμα απευθύνεται σε άτομα και συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα εγχείρημα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας και θέλουν να προετοιμαστούν κατάλληλα, καθώς και σε μέλη υφιστάμενων εγχειρημάτων που επιθυμούν να βελτιώσουν τη λειτουργία τους ή και να τα αναπτύξουν περαιτέρω.

Την πρωτοβουλία πήρε πριν από δύο χρόνια το γραφείο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ προσκαλώντας φορείς που έχουν τεχνογνωσία και παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης σε εγχειρήματα της Κ.ΑΛ.Ο. να συμμετέχουν στη δημιουργία της Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας kalomathe.gr.

Ετσι δημιουργήθηκε ένας πυρήνας ανθρώπων που συνδιαμορφώνει τις κατευθύνσεις της όλης προσπάθειας εκπροσωπώντας τους ακόλουθους φορείς: Κόμβος για την Κοινωνική Οικονομία, Ενδυνάμωση και Καινοτομία, Dock-Συνεργατικός Χώρος για την Κ.ΑΛ.Ο., Open Lab Athens, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας ΑΠΘ-ΟΚΑΝΑ και Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, το οποίο και χρηματοδοτεί και συντονίζει την πρώτη φάση της όλης προσπάθειας.

Η συντονίστρια προγραμμάτων στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία του ιδρύματος, Σοφία Αδάμ, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» περί τίνος πρόκειται:

■ Τι είναι η Εκπαιδευτική Πλατφόρμα kalomathe.gr;

Είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα βασισμένη σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα (moodle) η οποία περιέχει εκπαιδευτικό υλικό για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.) με ύφος απλό και κατανοητό και σε μορφή ανοιχτή και προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.

■ Τι στόχο έχει;

Στόχος είναι η διεύρυνση της Κ.ΑΛ.Ο. και η ενδυνάμωση των εγχειρημάτων μέσα από τη δημιουργία ενός δημόσιου χώρου, με τη μορφή ενός ψηφιακού εργαλείου, για την προώθηση της εκπαίδευσης, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών. Μέλημά μας επίσης είναι η ίδια η πλατφόρμα να λειτουργεί με όρους Κ.ΑΛ.Ο., δηλαδή με αυτονομία, συλλογικότητα, οριζοντιότητα και εσωτερική δημοκρατία.

Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουμε ήδη αποφασίσει να προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κερδοσκοπικού σωματείου με δικό του καταστατικό και εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας. Εχουμε ήδη προσκαλέσει και έχουν ήδη αποδεχτεί τη συμμετοχή τους άτομα από την ευρύτερη ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και άλλα εγχειρήματα της Κ.ΑΛ.Ο., όπως οι ΚΟΙΝΣΕΠ Kons2ept από Θεσσαλονίκη, Open.Tech από Κέρκυρα, Electra από Γιάννενα, οι συνεταιρισμοί εργαζομένων Sociality και Commonspace από Αθήνα, το εργαστήριο Peer2Peer από τα Γιάννενα. κ.ά.

■ Πού απευθύνεται;

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα απευθύνεται σε άτομα και συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα εγχείρημα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας και θέλουν να προετοιμαστούν κατάλληλα, καθώς και σε μέλη υφιστάμενων εγχειρημάτων που επιθυμούν να βελτιώσουν τη λειτουργία ή/και να αναπτύξουν περαιτέρω το εγχείρημά τους. Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα γνώσης και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε μια απλή και κατανοητή γλώσσα. Δυνητικά θα θέλαμε να φτάσει η πλατφόρμα σε κάθε ενδιαφερόμενο/η σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και κυρίως όπου δεν υπάρχει ακόμα μια κρίσιμη μάζα εγχειρημάτων της Κ.ΑΛ.Ο. ή άλλες παρεμφερείς πρωτοβουλίες.

Πέρα από τα ίδια τα εγχειρήματα, τωρινά ή μελλοντικά, η πλατφόρμα μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί από φορείς που επιθυμούν να υποστηρίξουν τη δημιουργία και ανάπτυξη εγχειρημάτων της Κ.ΑΛ.Ο. μέσα από την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και στήριξης.

Μάλιστα σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μια ενότητα ειδικά διαμορφωμένη για να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που θέλουν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την ανάπτυξη ανάλογων εγχειρημάτων στην τοπική κοινότητα που ζουν.

Θα χαρούμε ιδιαίτερα αν τα υπό διαμόρφωση Κέντρα Στήριξης της Κ.ΑΛ.Ο. αξιοποιήσουν το εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρεται. Αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν το εκπαιδευτικό υλικό της πλατφόρμας για την ευρύτερη διάχυση των πρακτικών της Κ.ΑΛ.Ο. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όλο το εκπαιδευτικό υλικό της πλατφόρμας υπόκειται σε Αδεια Creative Commons.

■ Τι περιλαμβάνει η εκπαιδευτική πλατφόρμα σήμερα;

Στην παρούσα φάση η πλατφόρμα έχει διαθέσιμες για χρήση τρεις εκπαιδευτικές ενότητες οι οποίες επιχειρούν να θέσουν τις βάσεις ώστε να κατανοηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα βασικά χαρακτηριστικά του πεδίου της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Είναι αφιερωμένες στην αποσαφήνιση των βασικών εννοιών καθώς υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από τους όρους που συχνά χρησιμοποιούνται, στη δημιουργία ομάδας καθώς αποτελεί το βασικό κύτταρο ενός εγχειρήματος της Κ.ΑΛ.Ο. και στην επιλογή της οικονομικής δραστηριότητας καθώς αυτή σχετίζεται τόσο με τον κοινωνικό αντίκτυπο αλλά και με τη βιωσιμότητα κάθε εγχειρήματος.

Μετά το Πάσχα, θα αναρτηθούν δύο επιπλέον εκπαιδευτικές ενότητες. Η πρώτη επιχειρεί να μεταστρέψει βασικές τεχνικές μάρκετινγκ στην κατεύθυνση της Κ.ΑΛ.Ο. και να εξοικειώσει το κοινό με βασικά εργαλεία ψηφιακού marketing.

Η δεύτερη έχει στόχο να μας βοηθήσει να πλοηγηθούμε στο δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο για την Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα, να κατανοήσουμε τις ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές νομικές μορφές των συνεταιρισμών, να εξοικειωθούμε με τον ισχύοντα νόμο για τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. αλλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις εφόσον προχωρήσουμε με τη σύσταση του εγχειρήματός μας.

Στόχος μας είναι η πλατφόρμα να εμπλουτίζεται διαρκώς με επιπλέον υλικό και να συνδέσουμε τη συζήτηση για την Κ.ΑΛ.Ο. με άλλες παρεμφερείς θεματικές. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει επιμέρους μαθήματα με τη μορφή βιντεοδιαλέξεων, αλλά και συνοδευτικό υλικό (οπτικοακουστικό υλικό, συνδέσμους) και ασκήσεις ανατροφοδότησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
Πέντε συνεργατικά εγχειρήματα συνδυάζουν την οικονομική δραστηριότητα με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα ανακυκλώνοντας τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης με στόχο όχι το κέρδος, αλλά τη βιωσιμότητα,...
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
Πέρα από τις πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η κοινωνική οικονομία είναι οι άνθρωποί της και σκοπός της πενθήμερης 2ης Κ.ΑΛ.Ο. Athens EXPO, που έληξε χθες, ήταν να ακουστούν αλλά και να βρεθούν...
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κοινωνικός αντίκτυπος για Κ.ΑΛ.Ο.
Ενα χρήσιμο εργαλείο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ειδικής γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Πρόκειται για το εργαλείο αποτύπωσης κοινωνικού αντίκτυπου, για το οποίο υπάρχει...
Κοινωνικός αντίκτυπος για Κ.ΑΛ.Ο.
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κ.ΑΛ.Ο.: η ευημερία των πολλών πάνω από την ευημερία του ατόμου
Πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις και εμπειρίες όλων εκείνων που έχουν επιλέξει να επενδύσουν στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ακούστηκαν στην ημερίδα «Εκπαιδεύοντας (σ)την Κ.ΑΛ.Ο.», που συνδιοργάνωσε η...
Κ.ΑΛ.Ο.: η ευημερία των πολλών πάνω από την ευημερία του ατόμου
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται και εδραιώνεται
H πολύπλευρη στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) και η εντατική επιτάχυνση της ωρίμανσής της αποτελεί κυβερνητική δέσμευση σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής...
Η Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται και εδραιώνεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας