• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.4°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 26.8°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.6°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.4°C
  0 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 28.3°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.7°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  67%

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός Stagones ταξιδεύει συχνά από τη Βόρεια Εύβοια στην Αθήνα, με βιολογικό χυμό ροδιού και απίθανες συνταγές για κοκτέιλ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κόσμος της αλληλεγγύης συναντήθηκε στη Γεωπονική

 • A-
 • A+

Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο για όλους, είναι και για όλα: δομές τροφής, κοινωνικές κουζίνες, κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία, αγορές καταναλωτών, κοινωνικοί συνεταιρισμοί, από όλη την Ελλάδα· εναλλακτικά δημοσιογραφικά εγχειρήματα και αλληλέγγυα σχολεία, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκτυο ΜΗΤΙΣ, διεθνείς αντιπροσωπείες από Νορβηγία, Ην. Βασίλειο, Βέλγιο και Ελβετία.

Ολοι συναντήθηκαν επί δύο ημέρες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στην Πανελλαδική Συνάντηση Δομών Αλληλεγγύης «Μαζί για τηνΑλληλεγγύη» που πραγματοποιήθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, με συντονισμό της «Αλληλεγγύης για Ολους».

Γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας, που είτε εμπλέκονται ενεργά σε αλληλέγγυαεγχειρήματα είτε ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα γι’ αυτά, συμμετείχαν σε έξι θεματικά εργαστήρια, αντάλλαξαν εμπειρίες και προβληματισμούς και κατέληξαν σε συλλογικά συμπεράσματα, βάζοντας νέους στόχους, προσαρμοσμένους στις ανάγκες της εποχής.

Μια εποχή μεταβατική, στην οποία όπως τόνισαν οι διοργανωτές «οι συνέπειες της κρίσης και της κονιορτοποίησης της κοινωνίας παραμένουν παρούσες», υπογραμμίζοντας πως «οι δομές αλληλεγγύης με τον αυτόνομο, κινηματικό τους χαρακτήρα, οφείλουν να παρακολουθούν την πορεία των πολιτικών εξελίξεων, υψώνοντας φραγμό στον φασιστικό κίνδυνο, σε φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, στην επιχείρηση παλινόρθωσης του νεοφιλελευθερισμού και του εθνικισμού που απειλεί δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη».

«Εκρηξη» το 2012

«Μαζί για την Αλληλεγγύη» το κεντρικό σύνθημα του διημέρου της πανελλαδικής συνάντησης

«Οι περισσότερες δομές δημιουργήθηκαν το 2012. Μέσα στο βάθος της ανθρωπιστικής κρίσης. Πέρασαν μια πολύ έντονη φάση και μια κορύφωση της συμμετοχής.

»Από το 2014 άρχισε να φαίνεται μια ανάθεση στην κοινωνία. Οι δομές επηρεάστηκαν. Υπήρχε ένα πάγωμα, μια πτώση της δράσης», λέει στην «Εφ.Συν.» ο συντονιστής της «Αλληλεγγύης για Ολους» Μιχάλης Υδραίος.

«Ομως η κρίση υπήρχε πριν, υπάρχει τώρα και θα υπάρχει και μετά. Οι δομές συνέχισαν, και οι ανάγκες συνέχισαν.

»Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα τα απόνερα της ανθρωπιστικής κρίσης, παρά το υπαρκτό γεγονός ότι βγήκαμε από το πρόγραμμα [δημοσιονομικής προσαρμογής].

»Υπάρχει ακόμα το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Οι δομές αλληλεγγύηςπαραμένουν ένα πολύ ενεργό και αποτελεσματικό εργαλείο», συνεχίζει.

Αν και ο ίδιος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και η «Αλληλεγγύη για Ολους» έχει οργανικούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα, επιμένει ότι «δεν είμαστε κομματική δομή. Εχουμε μια αυτονομία ως μέρος του κινήματος. Ερχόμαστε σε επαφή με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και παίζουμε επικουρικό, συντονιστικό ρόλο».

Το ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο. της «Εφ.Συν» ήταν εκεί, καλύπτοντας το θεματικό εργαστήριο για την Κ.ΑΛ.Ο. και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, καταγράφοντας τις ανησυχίες, τα επιτεύγματα και τις καινοτόμες προτάσεις κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων, από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, από τη Δράμα ώς την Εύβοια και από τις γειτονιές της Αθήνας, από τα Πετράλωνα, το Θησείο μέχρι τα δυτικά προάστια, το Ιλιον, το Περιστέρι και το Αιγάλεω.

«Πριν από λίγα χρόνια οι λέξεις “συνεταιρισμοί” και “συνεργατικότητα” ήταν κακές και απαγορευμένες, επιβαρυμένες από τα βαρίδια του παρελθόντος. Τώρα η αλληλέγγυαοικονομία οργανώνεται από τα κάτω, μέσω της αυτενέργειας της ίδιας της κοινωνίας», είπε ανοίγοντας τη συζήτηση ο Κώστας Βενιώτης από την «Αλληλεγγύη για Ολους», κάνοντας ειδική αναφορά στον νέο νόμο για την Κ.ΑΛ.Ο., που όπως είπε «απελευθέρωσε το πεδίο, έδωσε τη δυνατότητα του συνεργατικού επιχειρείν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες», επιμένοντας ωστόσο ότι «τα παραδείγματα έρχονται από το μέλλον. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις».

Συγκινητική ήταν η παρέμβαση του Γιάννη Μηλιου, από την ΚΟΙΝΣΕΠ in full bloom, μια κολεκτίβα πέντε ατόμων που φτιάχνουν κοσμήματα και χειροποίητα αντικείμενα και την οποία αποτελούν άνεργοι και πρώην άνεργοι:

« Πριν από οκτώ χρόνια έκλεισε η επιχείρηση που δούλευα. Εμεινα άνεργος. Είχα το ταλέντο να κάνω κόσμημα. Το εκμεταλλεύτηκα. Ξεκίνησα να δουλεύω, για να επιβιώσω, στον δρόμο. Ομως παρακάτω τι γίνεται; Μας έκλειναν, μας έδιωχναν…

»Οταν μας έκλεισαν όλους, κάναμε γενικές συνελεύσεις. Προσπαθούσα να βρω πώς να προχωρήσω. Σε ατομικό επίπεδο κατάλαβα ότι είναι πολύ δύσκολο. Ψάχναμε να βρούμε τι συμβαίνει, μιλάγαμε με άλλους. Ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ. Η συνεργασία δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά είναι αναγκαίο».

Λύση στην ανεργία

«Η αλληλεγγύη ειναι γένους θηλυκού» ήταν ο τίτλος θεματικού εργαστηρίου για την αλληλεγγύη και τον φεμινισμό

Ελπιδοφόρα και αισιόδοξη ήταν η παρέμβαση της Μαρίας Πουλοπούλου από το Καλαμπάκι Δράμας, που μίλησε για την πολυσχιδή δουλειά της γυναικείας Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ηλιοδώρα»:

«Ημασταν άνεργες γυναίκες που επιθυμούσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας συλλογικά. Ξεκινήσαμε το 2015 με παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων.

»Τώρα παράγουμε πιστοποιημένα ζυμαρικά και καλλυντικά και συμμετέχουμε σε επιμορφωτικά σεμινάρια και μαθήματα. Κάνουμε επισκέψεις σε σχολεία για δημιουργική απασχόληση μαθητών, συνεργαζόμαστε με το Κέντρο διά βίου Μάθησης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και συμμετέχουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Διαχείριση Ασφάλειας Τροφίμων....»

Φρέσκο αέρα έφερε ο Νίκος Λωσιώτης, από την ΚΟΙΝΣΕΠ Stagones στη Βόρεια Εύβοια, μεταφέροντας την ιστορία μιας παρέας εννέα νέων ανθρώπων, που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις για να ζήσουν μια πιο ελεύθερη ζωή στην ύπαιθρο, παρά τις υπαρκτές δυσκολίες.

Τώρα παράγουν μεταξύ άλλων φυσικό χυμό ρόδι, που όπως μας είπε «θέλουμε να τον κάνουμε προσιτό σε όλους, γι’ αυτό συμμετέχουμε σε λαϊκές αγορές και εκθέσεις... Είμαστε εργάτες και εργάτριες που έχουμε ενωθεί με κοινό σκοπό να βιοποριζόμαστε και να ζήσουμε στην επαρχία».

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
Εναν απολογισμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του απορρυθμισμένου πεδίου της αγοράς εργασίας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Νάσος...
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων επιστημόνων
Ενα νέο πρόγραμμα που στοχεύει να κρατήσει εντός Ελλάδας τους επιστήμονες που παράγει το εκπαιδευτικό μας σύστημα ρίχνει στη μάχη κατά της ανεργίας η κυβέρνηση. Πρόκειται για πρόγραμμα επιχορήγησης...
Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων επιστημόνων
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ελληνοτουρκικό φεστιβάλ αλληλεγγύης από τον «Άλλο Άνθρωπο»
Σε μια γιορτή αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και... ελληνοτουρκικής συνεργασίας καλεί η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» 12 και 13 Οκτωβρίου, από τις 6 μ.μ. στον Κεραμεικό. Θα συζητηθούν τρόποι κοινής δράσης...
Ελληνοτουρκικό φεστιβάλ αλληλεγγύης από τον «Άλλο Άνθρωπο»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα έχουν δυναμική, αλλά λείπει η ομοφωνία»
Ο Vic van Vuuren, κορυφαίο στέλεχος του ILO, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, και επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας του ΟΗΕ για την Κ.Αλ.Ο., βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της ημερίδας που συνδιοργάνωσε το δίκτυο...
«Οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα έχουν δυναμική, αλλά λείπει η ομοφωνία»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Αυτοοργάνωση και διεκδίκηση
«Είμαστε επιχειρήσεις που δεν έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά εγχειρήματα ανέργων και εργαζομένων, που προσπαθούμε μέσα στην κρίση να εξασφαλίσουμε την καθημερινή μας επιβίωση με αξιοπρέπεια, προβάλλοντας...
Αυτοοργάνωση και διεκδίκηση
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Περιοδικά όλων των δρόμων, ενωθείτε
120 προσκεκλημένοι, δημοσιογράφοι, διευθυντές, διανομείς εντύπων, ακτιβιστές, συντονιστές δράσεων για τους άστεγους από 50 χώρες, και 59 περιοδικά δρόμου, συμμετέχουν στο 20ο Διεθνές Συνέδριο Περιοδικών Δρόμου.
Περιοδικά όλων των δρόμων, ενωθείτε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας