• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.2°C / 30.1°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.8°C / 26.9°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.0°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 20.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.8°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  5 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 26.6°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 30.3°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.9°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπορούμε να πάρουμε την ενέργεια στα χέρια μας;

 • A-
 • A+

Μία ωραία είδηση αποκαλύφθηκε στη δεύτερη συνάντηση για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας κατοίκων στη συνοικία Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου στη Νέα Ερυθραία του Δήμου Κηφισιάς.

Προκειμένου να ωριμάσει η ιδέα και να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση γύρω από τις δυνατότητες των πολιτών να πάρουν την ενέργεια στα χέρια τους, αλλά και την αναγκαιότητα της καθαρής ενέργειας σε αυτήν την πορεία αναζητήθηκαν τρόποι και πόροι.

Ετσι η εταιρεία που παρέχει τις σχετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες -Community Energy River IKE-, με την αντιπρόεδρο του συνοικιακού συμβουλίου και ψυχή της πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης» πρότειναν στο Συνοικιακό Συμβούλιο και στον δήμο τη συμμετοχή σε ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου που αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρόταση που υποβλήθηκε εγκρίθηκε πανηγυρικά, καθώς συγκέντρωσε υψηλή βαθμολόγηση και έτσι από τα τέλη του άλλου μήνα θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου που θα αποτελέσει αρωγό και ίσως και καταλύτη στην προσπάθεια για τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας στον δήμο.

Ετσι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο υπεύθυνο για τα θέματα ενέργειας στον Δήμο Κηφισιάς κ. Ζαπάντη, θα γίνει ένα έργο που θα έχει όφελος για όλους: σε μικρή έκταση που παραχωρεί ο Δήμος Κηφισιάς πρόκειται να εγκατασταθεί ένα μικρό πιλοτικό πάρκο φωτοβολταϊκών ισχύος 3 κιλοβάτ, που θα λειτουργεί ταυτόχρονα και ως κέντρο ενημέρωσης γύρω από την ενέργεια και τους καθαρούς τρόπους παραγωγής της, ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιες ανάγκες θα καλύψει η ενέργεια που θα παράγεται.

Πέρα από τα οφέλη της συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους πολίτες, συνεχίζονται παράλληλα οι προσπάθειες συντονισμού των ενδιαφερόμενων κατοίκων ώστε να γίνει πραγματικότητα η δημιουργία μιας κοινότητας που θα εξοικονομήσει χρήματα από τους πολίτες, οι οποίοι θα παράγουν και θα καταναλώνουν καθαρή ενέργεια βάσει των σεναρίων που είχε επεξεργαστεί για τη γειτονιά η συμβουλευτική εταιρεία και είχαν παρουσιαστεί στην πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων κατοίκων προ εξαμήνου, συνάντηση που είχε καλύψει η «Εφ.Συν.» (6/6/2018 Ενεργειακές Κοινότητες).

Στη συζήτηση, όσοι κάτοικοι παραβρέθηκαν είχαν πολλά να ρωτήσουν και να μάθουν για τις δυνατότητες που δίνονται στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στους πολίτες, το νέο θεσμικό πλαίσιο που το προβλέπει (νόμος 4513/2018) αλλά και την αναγκαιότητα παραγωγής καθαρής ενέργειας και τη θετική συμβολή της στο περιβάλλον.

Πέρα από το έλλειμμα επαρκούς πληροφόρησης, κάτι στο οποίο θα μπορούσε να συμβάλει το παράδειγμα του πιλοτικού έργου, ακανθώδες αναδείχτηκε και το ζήτημα των πόρων που απαιτούνται να συγκεντρωθούν, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα μιας συλλογικής επένδυσης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τι είναι η ενεργειακή κοινότητα; Οπως εξήγησε στη συνάντηση η ηλεκτρολόγος μηχανικός Μάγια Ανδρέου -εκ μέρους της συμβουλευτικής εταιρείας- η ενεργειακή κοινότητα είναι ένας συνεταιρισμός πολιτών που μπορεί να παράγει ενέργεια από καθαρές πηγές προς το συμφέρον όλων, επειδή όταν είμαστε πολλοί μαζί μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη δύναμη αλλά και οφέλη, να διαθέσουμε κεφάλαιο συγκεντρώνοντάς το πιο εύκολα και να αποφασίσουμε πώς θα το χρησιμοποιήσουμε, σε ποιο έργο, και θα έχουν οικονομικό όφελος όχι μόνον όσοι βάζουν τα χρήματα, επειδή θα αποπληρωθεί η επένδυση και ταυτόχρονα θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους, αλλά με την καθαρή ενέργεια υπάρχει όφελος για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες για κοινωνική οικονομία στον ενεργειακό τομέα μέσω συνεταιρισμών που θα λειτουργούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,...
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα κάτω: το ευρωπαϊκό παράδειγμα
​Την ώρα που το σχέδιο νόμου για τις Ενεργειακές Κοινότητες του ΥΠΑΠΕΝ ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή, η εμπειρία των ενεργειακών συνεταιρισμών στην Ευρώπη γίνεται πολύτιμο παράδειγμα του πώς η κοινωνική...
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα κάτω: το ευρωπαϊκό παράδειγμα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Ρεστία»: το βουβό κύμα της επιτυχίας
Η «Ρεστία» είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που δημιουργήθηκε με αφορμή τη φρίκη του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Οι δύο συνέταιροι, έφτιαξαν ένα φίλτρο το οποίο μπορεί και συγκρατεί κάθε έλαιο...
«Ρεστία»: το βουβό κύμα της επιτυχίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι Ενεργειακές Κοινότητες σε αναμονή
Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με θέμα την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που απαιτείται για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου...
Οι Ενεργειακές Κοινότητες σε αναμονή
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οπου... ενεργειακά φτωχός και η μοίρα του
H ενεργειακή φτώχεια δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο που εντατικοποιείται μέσα στην κρίση ώστε να φτάνει να αφορά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, αλλά έχει επιπτώσεις και στην ίδια τη ζωή του, αφού υπολογίζεται...
Οπου... ενεργειακά φτωχός και η μοίρα του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας