• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.7°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.5°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.7°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 15.5°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 13.2°C
  2 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 17.2°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.7°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  72%

ΚΑΛΟ: επένδυση για δίκαιη ανάπτυξη

 • A-
 • A+

Δύο χρόνια κλείνει ο νόμος 4430/16 για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Πρωτόγνωρα πράγματα για τη χώρα μας, μια που το ποσοστό στην Ελλάδα είναι γύρω στο 1% ενώ στην Ευρώπη μεσοσταθμικά στο 12%. Τελείωσε το στάδιο της ωρίμανσης και πρέπει να πάμε στο στάδιο της ανάπτυξης για την ΚΑΛΟ.

Η οικονομία μετά από τα τρία μνημόνια ανακάμπτει και βασικοί δείκτες της, όπως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις κ.ά., έχουν συνεχώς αυξητικές τάσεις. Στον παγκόσμιο χάρτη αυτοί οι δείκτες δείχνουν την οικονομική ευρωστία της χώρας.

Η οικονομική κρίση και η επιβολή μνημονίων με μέτρα άστοχα (στοχευμένα) απορύθμισαν το παραγωγικό και εργασιακό μοντέλο της χώρας με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχείρησης που ήταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 67% του ΑΕΠ της χώρας είναι η κατανάλωση και σίγουρα ανάπτυξη από την κατανάλωση δεν γίνεται, υπάρχει όμως και η παράμετρος εάν δεν συντηρείς την κατανάλωση μπορεί να μειωθεί το ΑΕΠ γιατί οι επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα έχουν κάποιο ρίσκο και δεν αποδίδουν άμεσα.

Στις παρούσες συνθήκες θα παρομοίαζα την ΚΑΛΟ σαν δούρειο ίππο για τη μείωση της ανεργίας και τη μεταστροφή της κοινωνίας σε ένα παραγωγικό μοντέλο πρωτίστως διατροφικής επάρκειας, όπου υπάρχει χώρος να ανθήσει η ΚΑΛΟ και με σωστές δικτυώσεις να βοηθηθεί και ο πρωτογενής τομέας που παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο βιωσιμότητας.

Να δώσω ένα παράδειγμα: δύο όμιλοι σούπερ μάρκετ κάνουν ετήσιο τζίρο πάνω από 4 δισ. ευρώ. Εκτός του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος η ΚΑΛΟ μπορεί να είναι παρούσα στην κοινωνία, να καλύπτει κάθε ανάγκη της.

Μια από τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξή της πρέπει να είναι η αξιοποίηση των άδηλων πόρων που έχουν οι ΟΤΑ, οι περιφέρειες, το κράτος (κτίρια, γη), αλλά και οι τράπεζες οι οποίες έχουν εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και κτίρια που μπορεί να μπουν σε παραγωγική διαδικασία και να φέρουν αποτέλεσμα με κέρδος και για τις δύο πλευρές.

Η ΚΑΛΟ σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην αυτενέργεια και την ενεργοποίηση της κοινωνίας, με το μεγαλύτερο κεφάλαιο να είναι ο άνθρωπος. Δεν γίνεται να αναπτυχθεί χωρίς χρηματοδότηση και σχεδιασμό.

Η ΚΑΛΟ ως τρίτος οικονομικός πυλώνας διαφέρει δομικά από τον ιδιωτικό κερδοσκοπικό και τον δημόσιο πυλώνα, συνεπώς οι πηγές χρηματοδότησης πρέπει να είναι διαφορετικές, με άλλη φιλοσοφία και πολιτική, χωρίς να αποκλείονται οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Το ταμείο ΚΑΛΟ είναι στη σωστή κατεύθυνση, εκτός της κρατικής χρηματοδότησης να υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από ιδιωτικές εταιρείες, ιδρύματα, πανεπιστήμια και άλλους φορείς με σκοπό την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ.

Η δημιουργία Ηθικής Τράπεζας είναι αναγκαία κι όπου αυτές λειτουργούν έχουν σχεδόν μηδενικό ρίσκο απώλειας χρημάτων. Άλλη πηγή χρηματοδότησης μπορεί να είναι η δημιουργία εταιρικών ομολόγων ΚΑΛΟ για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων με την εγγύηση του δημοσίου.

Τον τελευταίο χρόνο έγιναν σε όλη την Ελλάδα τα αναπτυξιακά που οργάνωσε το κράτος με τις Περιφέρειες. Τα αποτελέσματα είναι ένας οδηγός για την κάθε περιοχή, τι συγκριτικό πλεονέκτημα έχει και τι ανάγκες. Εδώ πρέπει το κράτος με τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμικούς φορείς να βρουν τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ΚΑΛΟ.

Ξεχνάμε ότι ο συνεργατισμός δεν είναι στο DNA των ανθρώπων, αλλά όταν διδάσκεται η κοινωνία θα είναι φιλική στη συνέργεια και την αλληλεγγύη, σιγά σιγά. Θα αντιστρέφεται και το σημερινό μοντέλο του «παρτάκια» που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του.

Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι μόνιμες και με αυξανόμενο μισθό στις επιχειρήσεις ΚΑΛΟ, τα κέρδη τα μοιράζονται οι εργαζόμενοι και δεν αναλαμβάνουν ρίσκο για να κερδοσκοπήσουν.

Ο νόμος 4430/16 είναι ευνοϊκός για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες και αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους: μπορεί να μετασχηματιστούν σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Πριν πάρει τη θέση και αυτό το άρθρο στο αρχείο πιστεύω να βοήθησα τον αγώνα των δυνάμεων την ΚΑΛΟ.

* ΚΟΙΝΣΕΠ Κόμβος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Αϊ-Βασίλη, φέτος γέμισε τον σάκο σου με δώρα αλληλεγγύης
Φέτος τα Χριστούγεννα, ας γιορτάσουμε και ας ανταλλάξουμε δώρα συνεργατικά! Αυτή ήταν η σκέψη πίσω από το σημερινό αφιέρωμα του «ΓΙΑ ΚΑΛΟ». Υστερα από τρεις βόλτες σε δεκάδες συνεταιριστικά εγχειρήματα στην...
Αϊ-Βασίλη, φέτος γέμισε τον σάκο σου με δώρα αλληλεγγύης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τέσσερις δράσεις για τη στήριξη του κοινωνικού επιχειρείν
Τη στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με το ποσό των 51 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, από το βήμα της 2ης Έκθεσης Κ.ΑΛ.Ο. ATHENS EXPO ΄18.
Τέσσερις δράσεις για τη στήριξη του κοινωνικού επιχειρείν
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται, οι προκλήσεις παραμένουν
Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα του νέου θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, καθώς οι φορείς αυξάνονται σταθερά και δραστηριοποιούνται σε όλο και περισσότερους κλάδους •...
Η Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται, οι προκλήσεις παραμένουν
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία πατάει... Γκάζι
Για τρεις ημέρες, από την 1η έως την 3η Νοεμβρίου, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε χώρο ανάδειξης αυτής της «άλλης οικονομίας». Στην 1η Εκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας,...
Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία πατάει... Γκάζι
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Εβδομάδα Κ.ΑΛ.Ο. στα γαλλικά σχολεία
Οι αρχές της συνεργασίας, της συλλογικότητας, της ενεργού και ισότιμης συμμετοχής δεν αποτελούν θεία επιφοίτηση αλλά αξίες που μαθαίνονται εξ απαλών ονύχων και εμπεδώνονται από την καθημερινή πρακτική. Με αυτό...
Εβδομάδα Κ.ΑΛ.Ο. στα γαλλικά σχολεία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Εσπειραν ελπίδα, θέρισαν αλληλεγγύη
Αλληλεγγύη κατευθείαν από το χωράφι. Ετσι περιγράφεται η πρωτοβουλία στην οποία προχώρησε ο τοπικός παραγωγός από τον Μαραθώνα, Γιώργος Παπαθεοδωρόπουλος, που είχε σημαντική πλεονάζουσα σοδειά σε παντζάρια και...
Εσπειραν ελπίδα, θέρισαν αλληλεγγύη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας