• Αθήνα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 0.3°C / 2.9°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.3°C / 0.7°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 4.4°C
  4 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / -1.7°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -1.1°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.0°C / -3.2°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -8°C -7.6°C / -7.1°C
  4 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.1°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.5°C
  5 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  6 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -1.0°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.5°C / 0.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.0°C / 2.5°C
  3 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -5.7°C / 0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.3°C / -2.5°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας

 • A-
 • A+

Kι όμως, ακόμη και οι αφίσες έχουν μια... δεύτερη ζωή: πρόκειται για τη νέα δράση ανακύκλωσης που αποτελεί προϊόν συνεργασίας πέντε διαφορετικών συνεργατικών εγχειρημάτων: της Birdland, της Ludd, της ομάδας Ροκάνι, του Dock και της 4share.

«Θέλαμε να μειώσουμε την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης και να αυξήσουμε την ανακύκλωση χαρτιού. Ετσι, σκεφτήκαμε να δώσουμε την ευκαιρία στις παλιές αφίσες να ξεκινήσουν μια… δεύτερη ζωή μέσω της ανακύκλωσης δείχνοντας έμπρακτα πως η οικονομική δραστηριότητα συνδυάζεται με την κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Μούρτζης, διαχειριστής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) Birdland, που δραστηριοποιείται στον τομέα της επικοινωνίας.

Μια ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως μας εξηγεί, της οποίας σκοπός δεν είναι το κέρδος, αλλά η βιωσιμότητα, η εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων και των συνεργατών της, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Σε είκοσι σημεία

Εχουν ήδη τοποθετήσει σε περίπου 20 χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας τους ειδικά σχεδιασμένους κάδους ανακύκλωσης που σχεδίασε και κατασκεύασε η κολεκτίβα Ludd γι' αυτή τη δράση, όπου μπορούν να τοποθετούνται οι αφίσες των εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ή ρυπαίνουν το περιβάλλον και την εικόνα της πόλης, καθώς και όποιο άλλο χαρτί δεν είναι χρήσιμο.

Στη συνέχεια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεργείο της Birdland αδειάζει τον κάδο και συλλέγει το χαρτί που θα πάει για ανακύκλωση, ώστε να ξεκινήσουν οι αφίσες και τα έντυπα το μακρύ ταξίδι της… δεύτερης ζωής τους.

Το αποτύπωμα

«Η συλλογή του χαρτιού προς ανακύκλωση φέρει και αυτή μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού το κύριο μέσο που θα χρησιμοποιείται γι' αυτήν είναι ένα ηλεκτρικό τρίκυκλο ποδήλατο» μας λέει ο συνομιλητής μας και συμπληρώνει: «Για να πετύχει το project όμως δεν χρειάζεται μόνο η συνεργασία της Birdland με τους χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Χρειάζεται η προσπάθεια όλων μας, δηλαδή στην πράξη η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη για να ελαττωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την επαγγελματική αφισοκόλληση προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα του χαρτιού που ανακυκλώνεται. Είναι τόσο απλό όσο να τοποθετήσεις το άχρηστο χαρτί στους ειδικούς κάδους και τόσο ωφέλιμο για όλους μας».

Μάλιστα, στο πλαίσιο της δράσης τα συνεργατικά εγχειρήματα έχουν δημιουργήσει έναν ψηφιακό χάρτη όπου μπορεί κανείς να βρει όλους τους χώρους ψυχαγωγίας και πολιτισμού όπου έχουν τοποθετήσει τους κάδους ανακύκλωσης.

Και ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος για το περιβάλλον από τη δράση τους, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο;

Συλλέγοντας χαρτί, ακόμη και από τυπογραφεία και γενικά εργαστήρια επεξεργασίας του, μαζί με το χαρτί που συγκεντρώνουν από τους κάδους πηγαίνουν στην ανακύκλωση σχεδόν ένα τόνο χαρτιού τον μήνα!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
Πέρα από τις πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η κοινωνική οικονομία είναι οι άνθρωποί της και σκοπός της πενθήμερης 2ης Κ.ΑΛ.Ο. Athens EXPO, που έληξε χθες, ήταν να ακουστούν αλλά και να βρεθούν...
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πότε θα μπορέσει το Δημόσιο να υποδεχτεί την Κ.ΑΛ.Ο.;
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία οι δημόσιες υπηρεσίες και αρμόδιες αρχές δεν είναι ενημερωμένες. Το αποτέλεσμα; Η δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη...
Πότε θα μπορέσει το Δημόσιο να υποδεχτεί την Κ.ΑΛ.Ο.;
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο καρπός της συνεταιριστικής δουλειάς εξάγεται στο εξωτερικό
Από τη Μαγνησία ώς την Κίνα και τη Λιθουανία και από τη Μεσσηνία ώς τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία, δύο συνεταιρισμοί που δουλεύουν με πρώτη ύλη το ελαιόλαδο παραγωγής τους, οι «Φυλώ» και...
Ο καρπός της συνεταιριστικής δουλειάς εξάγεται στο εξωτερικό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι συνεταιρισμοί ως πυλώνας ανάπτυξης
Μια από τις πρώτες έρευνες σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του συνεταιριστικού κινήματος και την ώθηση που μπορεί να δώσει στη συνεργατική οικονομία εξέδωσαν οι...
Οι συνεταιρισμοί ως πυλώνας ανάπτυξης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο σπόρος της αλλαγής και της ευημερίας
Ηταν για δεκαετίες μια απαγορευμένη καλλιέργεια στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως οι πρώτες επανακαλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας είναι πλέον γεγονός....
Ο σπόρος της αλλαγής και της ευημερίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ζαγορίν: φρούτα με ταυτότητα και λογότυπο
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, τα 30 από την υιοθέτηση εμπορικού σήματος και τα 20 από την κατοχύρωση του προϊόντος του ως Προστατευόμενη Ονομασία...
Ζαγορίν: φρούτα με ταυτότητα και λογότυπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας