• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.8°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 21.0°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.3°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.2°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.2°C / 20.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 22.9°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 19.6°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 21.5°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 24.4°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.3°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 21.1°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προστατεύοντας τους σπόρους ως κοινό αγαθό

 • A-
 • A+

Με ένα ταξίδι διάρκειας ενός έτους και στάση κάθε μήνα σε άλλη γειτονιά της Αθήνας, το Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής ένωσε πριν από πέντε χρόνια ομάδες με κοινό τόπο τη συλλογή και την καλλιέργεια σπόρων, τη διατήρηση και τη δωρεάν ανταλλαγή παραδοσιακών ποικιλιών ως κοινό αγαθό κι όχι ως πεδίο κερδοφορίας μιας χούφτας μεγάλων εταιρειών, όπως η Monsanto, η Bayer και η Syngenta, που μονοπωλούν τη σποροπαραγωγή και την κατοχύρωσή της.

Εκτοτε, το δίκτυο πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που σχετίζονται με τη διατροφική αυτάρκεια και τη φροντίδα της γης ενάντια στην εκμετάλλευση με σκοπό τον έλεγχο της τροφής, ενώ έχει υποτιτλίσει τα ντοκιμαντέρ «Εν αρχή ην ο σπόρος», «Seed Act: Γνωριμία με τον σπόρο» και «Σπόροι: Κοινό αγαθό ή εταιρική ιδιοκτησία;», το οποίο προβλήθηκε την Παρασκευή στη «Λαμπηδόνα».

Η σύσταση της Σποροφυλακής συνέπεσε με την ανάπτυξη της τάσης καταλήψεων εγκαταλελειμμένων χώρων ή χωραφιών στην πρωτεύουσα για τη δημιουργία μικρών κήπων και αστικών αγρών, όπως μας διευκρινίζει η Ελλήνα Χριστοδουλάρη, μέλος του Δικτύου και του «Πελίτι». «Στις επισκέψεις σε σχολεία μαθαίνουμε στα παιδιά την επαφή με το χώμα και τις ποικιλίες (το 3/4 των οποίων έχει χαθεί εξαιτίας των αγροτικών πολιτικών στην Ευρώπη από το 1960-1970) και την αξία που δίνει η μεγάλη γενετική βάση σε αντίθεση με τους άγονους σπόρους του εμπορίου» προσθέτει.

Τα μέλη των ομάδων φυτεύουν σε μπαλκόνια, ταράτσες ή χωράφια και διατηρούν τις ποικιλίες τους σε μικρότερες ή μεγαλύτερες άτυπες τράπεζες σπόρων: η κοινότητα «Πελίτι» στη Δράμα, οι «Δρυάδες» στην Ακαδημία Πλάτωνος και το ανταλλακτήριο σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια» στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα. «Η βιοποικιλότητα των σπόρων δείχνει και την ποικιλία των ταυτοτήτων.

Η πολυχρωμία και η διαφορετικότητα συνιστούν ένα μωσαϊκό που δείχνει την ομορφιά του κόσμου ενάντια στην ομοιομορφία, κομμάτι της βιομηχανικής γεωργίας, κόντρα στη νοοτροπία του καταναλωτισμού μιας κοινωνίας που σε εκβαρβαρίζει» σημειώνει η κ. Χριστοδουλάρη.

Επαφή με τη Γη

«Εξίσου σημαντικό με τη διάσωση του σπόρου είναι οι σχέσεις που δημιουργούνται γύρω από αυτούς» τονίζει περιγράφοντας μια θεραπευτική διαδικασία προσφοράς, η οποία «σε ξανακάνει άνθρωπο και σου δίνει ένα αίσθημα χαράς και ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές». «Δένει τους ανθρώπους η εργασία με τη γη. Ανεξάρτητα από το πόσο ταιριάζουμε μεταξύ μας, δημιουργούνται δεσμοί» συμφωνεί η Αθανασία από την ομάδα «Τα Σπόρια».

Πολιτιστική κληρονομιά χαρακτηρίζει τους σπόρους κάθε τόπου ο Γρηγόρης από τις «Δρυάδες», που καλλιεργούν σε έναν αγρό εντός του αστικού ιστού της Αττικής. Εχοντας υπάρξει αστικός καλλιεργητής στο Λονδίνο και άλλες πόλεις του εξωτερικού, ο ίδιος παρατηρεί ότι «η Αθήνα είναι μια πόλη μεταναστών, έχει φέρει ο καθένας ένα δεντράκι στη μασχάλη. Σε αντίθεση με το κρύο της Αγγλίας, το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας, η έλλειψη μόλυνσης, η σύνδεση ότι μέχρι και δύο γενιές πριν ήταν αγρότες, το καθιστούν πολύ πιο εύκολο για μας».

Τα προβλήματα

Σε νομοθετικό επίπεδο οι διαδικασίες κινούνται αργά, με τις κατακτήσεις να έρχονται ως αποτέλεσμα του πανευρωπαϊκού αγώνα για τη διάσωση των παραδοσιακών σπόρων, που προσπαθεί να αντισταθμίσει την τεράστια πίεση των λόμπι των πολυεθνικών στη διαμόρφωση της πολιτικής, επισημαίνει η κ. Χριστοδουλάρη, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της.

«Τελευταία πετύχαμε στο Ευρωκοινοβούλιο μια σημαντική νίκη, καθώς το καλοκαίρι επιτράπηκε στους βιοκαλλιεργητές να έχουν και να αναπαράγουν το δικό τους “ετερογενές γενετικό υλικό” –έτσι ονομάζουν τους σπόρους που δεν είναι περασμένοι στον επίσημο κατάλογό τους– πράγμα πολύ δαπανηρό και χρονοβόρο. Πριν από λίγες μέρες “μπλοκαρίστηκε” από τη Γαλλία που προέβαλε κάποιες ενστάσεις, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα».

Αναφερόμενη στο πρόβλημα του «σκλαβώματος» των σπόρων με την κατοχύρωση και την πιστοποίηση ποικιλιών μέσω απλά της αλλαγής στη θέση ενός γονιδίου η κ. Χριστοδουλάρη κάνει λόγο για μία εν εξελίξει εκστρατεία προπαγάνδας με στόχο τη συκοφάντηση των παραδοσιακών ποικιλιών ως αναξιόπιστων και σχεδόν επικίνδυνων.

Προτάσεις

Ομως, όπως εξηγεί ο γεωπόνος Μιχάλης Γκολιομύτης, σε αντιδιαστολή με τη στενή γενετική βάση των τεχνητών, η ευρεία βάση και η παραλλακτικότητα των παραδοσιακών είναι πηγή εξέλιξης.

Στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει μεγάλη εμπορική διάθεση παραδοσιακών ποικιλιών ενώ την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, ο ίδιος απαντά ότι μπορεί «να συνεισφέρουν σε ένα βιώσιμο μοντέλο εξασφαλίζοντας διατροφική ελευθερία για τον καταναλωτή και ανεξαρτησία για τον παραγωγό», ωστόσο ο αγρότης «δεν ξέρει αν είναι υψιπαραγωγής και δεν ρισκάρει να μην βγάλει το εισόδημά του».

Γι’ αυτό και προτείνει «μία δοκιμαστική καλλιέργεια, όπου μειωμένη παραγωγή και έσοδα μπορεί να αντισταθμιστούν από το δεδομένο χαμηλότερο κόστος και ίσως την υψηλότερη τιμή».

Ο κ. Γκολιομύτης σημειώνει ότι στο θέμα της αξιοπιστίας «πατάει η υφιστάμενη νομοθεσία που στηρίζει τις μεγάλες εταιρείες» και ως μία λύση παρουσιάζει το τρίπτυχο «τοπική ποικιλία - τοπική καλλιέργεια - τοπική κατανάλωση» και μια άλλη «πιστοποίηση», τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των συναλλασσόμενων, μαζί με συγκροτημένη προώθηση από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η «Παλαιοβράχα» δίνει το παράδειγμα
Εναν πετυχημένο δρόμο για τη βιώσιμη γεωργία μέσω της αλληλέγγυας οικονομίας και με περιβαλλοντική υπευθυνότητα δείχνει η Κοινωνική Συνεταιριστική...
Η «Παλαιοβράχα» δίνει το παράδειγμα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Το προϊόν μας είναι αυτό που μας χρηματοδοτεί»
Δυναμικά επιστρέφει για έξι ημέρες, από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, η Πανελλήνια Εκθεση Προϊόντων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας «Παράγω-επιχειρώ κοινωνικά» στην πολυσύχναστη αίθουσα...
«Το προϊόν μας είναι αυτό που μας χρηματοδοτεί»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ενα Δίκαιο Νόμισμα στα χέρια των πολλών και... όχι των τραπεζών
Η πρόταση του FairCoin, ενός εναλλακτικού ψηφιακού κρυπτονομίσματος με κοινωνικό πρόταγμα, για συναλλαγές στις οποίες δεν μπορεί να μεσολαβήσει ή να επέμβει ο τραπεζικός και κρατικός έλεγχος, διαφέρει από τον...
Ενα Δίκαιο Νόμισμα στα χέρια των πολλών και... όχι των τραπεζών
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικές προκλήσεις
Κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη ψάχνουν βιώσιμες λύσεις από νεοσύστατες επιχειρήσεις ή όποιο νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μπορεί να προτείνει και να υλοποιήσει...
Καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικές προκλήσεις
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«…για Κ.Αλ.Ο. …στο ΜΕΤΡΟ»
Πάνω από 50 κοινωνικές επιχειρήσεις και γυναικείοι συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα μάς προσκαλούν από τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου μέχρι το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στην 1η έκθεση COOPEXPO «…για Κ.Αλ.Ο. …στο...
«…για Κ.Αλ.Ο. …στο ΜΕΤΡΟ»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η οικοδομή θέλει δουλειά συλλογική
Ο πρώτος τεχνικός συνεταιρισμός στην Ελλάδα ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο. Η «Αλληλοτεχνία» συνενώνει αρχιτέκτονες, μηχανικούς και τεχνίτες, αίροντας τα στεγανά μεταξύ της χειρωνακτικής και της διανοητικής...
Η οικοδομή θέλει δουλειά συλλογική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας