• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 16.9°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.0°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.9°C
  2 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.4°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.5°C
  0 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.4°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  85%
ID 100831086 © calypsoArt | Dreamstime.com

Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας για ένα ευνοϊκό οικοσύστημα της Κ.ΑΛ.Ο

 • A-
 • A+

Το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας είναι μία άτυπη σύμπραξη επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας, δικτύων ΚΟΙΝΣΕΠ και υποστηρικτικών φορέων που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συμβάλουν στην αλληλοβοήθεια, υποστήριξη, δικτύωση, αυτοοργάνωση και ανάπτυξη του χώρου των κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών στην Ελλάδα.

Με στόχους, ανάμεσα σε άλλους, τον διάλογο μεταξύ των φορέων σε θέματα που αφορούν τις δημόσιες πολιτικές, αλλά και την ενδυνάμωση των εγχειρημάτων στην κατεύθυνση ανάπτυξης ενός ευνοϊκού οικοσυστήματος της ΚΑΛΟ διοργανώνεται στην Αθήνα, 23-25 Νοεμβρίου το πέμπτο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2018.

Στη φετινή διοργάνωση συνεργάζονται οι φορείς: Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ), Δίκτυο Κοιν.Σ.Επ. Κεντρ. Μακεδονίας, Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας Γυναικών Εργάνη, ΚΟΙΝΣΕΠ Άνεμος Ανανέωσης, Impact Hub Athens, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.

Το πρόγραμμα του φετινού Φόρουμ περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

* Παρασκευή 23/11, 14.00 έως 17.00, στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28)

Εργαστήριο: «Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων: Καλές πρακτικές και προκλήσεις».

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φορείς, ομάδες πολιτών και συμπράξεις αυτών, που σχεδιάζουν ή έχουν κάνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα και αποβλέπει στη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Οι ενεργειακές κοινότητες, ως αστικοί συνεταιρισμοί, δίνουν την δυνατότητα σε πολίτες, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχολικές κοινότητες, γειτονιές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, προσδίδοντας θετικό κοινωνικό πρόσημο και δημοκρατικότητα στην ενεργειακή μετάβαση.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να:

- Αντληθούν χρήσιμες πληροφορίες και καλές πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με έμφαση στην αυτό-οργάνωση και συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των ενεργειακών κοινοτήτων.

- Γίνει μια γνωριμία με ανάλογα εγχειρήματα απ΄όλη την Ελλάδα τα οποία θα καταθέσουν την εμπειρία τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ώστε η ανταλλαγή εμπειριών να είναι επωφελής.

* Παρασκευή 23/11, 18.00 έως 20.30, στο Impact Hub Athens.

Εργαστήριο με θέμα «Κοινωνική χρηματοδότηση: πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε;» το οποίο επιχειρεί να διερευνήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης εργαλείων κοινωνικής χρηματοδότησης σε εγχειρήματα της ΚΑΛΟ στην Ελλάδα και απευθύνεται σε κάθε συλλογικότητα που αναπτύσσει δράσεις που παράγουν κοινωνικό αντίκτυπο και αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις ή και σε τεχνική υποστήριξη.

Ειδικότερα, απευθύνεται σε φορείς που θέλουν να αναπτύξουν συνεργασίες για τον σχεδιασμό καινοτόμων χρηματοπιστωτικών εργαλείων και υπηρεσιών για επιχειρήσεις της ΚΑΛΟ και σε φορείς που θέλουν να αναπτύξουν την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις της ΚΑΛΟ που αναζητούν χρηματοδοτήσεις.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να:

- Αποτυπώσει τις ανάγκες του πεδίου σε εργαλεία χρηματοδότησης.

- Ανταλλαγούν καλές πρακτικές και άλλες εμπειρίες χρηματοδότησης.

- Διερευνηθούν οι προϋποθέσεις, προκλήσεις, εμπόδια και ευκαιρίες για το «χτίσιμο» ενός εργαλείου Κοινωνικής Χρηματοδότησης «από τα κάτω».

-Αποσαφηνιστούν οι σχέσεις μεταξύ επιστρεπτέας χρηματοδότησης, παραγωγής κοινωνικού αντίκτυπου και υπηρεσιών υποστήριξης.

* Σάββατο 24/11, 10.00 έως 15.00, στο Impact Hub.

Εργαστήριο υπό τον τίτλο «Κέντρα στήριξης και εκπαιδευτικά εργαλεία: χτίζοντας δίκτυο υποστήριξης και δεξαμενή γνώσης»: απευθύνεται σε φορείς που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε εγχειρήματα της ΚΑΛΟ (συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν υποβάλει αίτηση στην πρόσκληση για τη δημιουργία Κέντρων Στήριξης) καθώς και σε δίκτυα και φορείς συλλογικής εκπροσώπησης της ΚΑΛΟ και σκοπεύει να εμβαθύνει στη σχετική συζήτηση για το μοντέλο παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε φορείς ΚΑΛΟ.

Στους στόχους του είναι να:

- Παρουσιαστούν επιτυχημένα παραδείγματα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών από την Ελλάδα σήμερα, αλλά και τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από κοινού.

- Διερευνηθούν οι τρόποι μέσα από τους οποίους εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

- Αποτιμηθεί η πρόσφατη πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τα Κέντρα Στήριξης για την ΚΑΛΟ.

- Διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα στην παροχή των υποστηρικτικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με εξειδίκευση και προσαρμοστικότητα στις ανάγκες κάθε εγχειρήματος.

* Σάββατο 24/11, 17.00 έως 20.00, στο Impact Hub.

Δημόσια συζήτηση με θέμα «Θεσμικό περιβάλλον και δημόσιες πολιτικές για την ΚΑΛΟ: αποτίμηση, προκλήσεις και διεκδικήσεις». Η δημόσια συζήτηση σκοπεύει να αποτελέσει έναν ενδιάμεσο χώρο διαλόγου ανάμεσα στην Ειδική Γραμματεία για την ΚΑΛΟ του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σε φορείς συλλογικής εκπροσώπησης του πεδίου, δίνει προτεραιότητα στη συμμετοχή φορέων συλλογικής εκπροσώπησης από το πεδίο καθώς και σε φορείς παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών με γνώμονα τη διαμόρφωση κουλτούρας διαφανούς δημόσιου διαλόγου.

Προτεραιότητές της είναι να:

- Παρουσιαστεί η στρατηγική της Ειδικής Γραμματείας για την ΚΑΛΟ, τα βήματα που έχουν ήδη υλοποιηθεί και αυτά που έπονται.

- Παρουσιαστούν τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης για το Ν.4430/2016 που εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας και να αναδειχθούν τόσο οι αστοχίες που θα μπορούσαν να θεραπευτούν όσοο και οι βασικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του.

- Μεταφερθούν τα συμπεράσματα από τα εργαστήρια για τις ενεργειακές κοινότητες, τα εργαλεία κοινωνικής χρηματοδότησης και τα κέντρα στήριξης.

* Κυριακή 25/11, 11.00 έως 14.30.

Το ραντεβού δίνεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42) στη συνάντηση γνωριμίας: «Αγορές ΚΑΛΟ στον αστικό χώρο: Πιλοτικές εφαρμογές στο δήμο της Αθήνας» που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην εξοικείωση με ένα παράδειγμα συστέγασης και συλλειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων σε μια δημοτική αγορά.

Η συγκεκριμένη συνάντηση απευθύνεται σε δίκτυα φορέων ΚΑΛΟ και κοινωνικών επιχειρήσεων αλλά και σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης με ενδιαφέρον να προχωρήσουν ανάλογες ιδέες με στόχο να διερευνηθούν από κοινού:

- Ποια είναι τα κίνητρα των εγχειρημάτων που συμμετέχουν;

- Τι συνέργειες ευνοεί η συστέγαση στον ίδιο χώρο;

- Ποια είναι τα οφέλη από τέτοιου είδους αγορές για τη δημιουργία νέων σχέσεων με την τοπική κοινότητα;

- Ποιες είναι οι προκλήσεις από την υλοποίηση αυτής της πιλοτικής ιδέας;

- Πόσο αναγνωρίσιμη είναι η διαφορετικότητα αυτής της αγοράς σε σχέση με άλλες στον αστικό χώρο;

-Πώς μπορεί να διατηρηθεί η διαφάνεια και ο κοινωνικός έλεγχος στην επιλογή των εγχειρημάτων που θα στεγαστούν; Αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα η περιορισμένη διάρκεια;

- Πώς επιδρά η συγκεκριμένη χωροθέτηση στην τοπική κοινότητα;

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν σε εργαστήριο/εκδήλωση καλούνται να το δηλώσουν στη φόρμα συμμετοχής.

Σημειώνεται ότι η σύμπραξη αυτή ξεκίνησε το 2014 με τη διοργάνωση του πρώτου Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας το Νοέμβριο του 2014 στην Αθήνα, το οποίο έληξε με μία πρώτη κοινή διακήρυξη των συμμετεχόντων.

Ακολούθησαν τα συνέδρια το 2015, 2016 και 2017 καθώς και περιφερειακά συνέδρια στην Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα που έθεσαν τις βάσεις για κοινές θέσεις, ένα πλαίσιο αξιών και αρχών.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.seforum.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Η Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι υπόθεση των ειδικών»
Στο πλέγμα δράσεων κρίσιμη σημασία έχει ο ρόλος της πολιτείας, που χωρίς να διολισθαίνει σε παρεμβατισμό, θα πρέπει να στηρίξει την Κ.ΑΛ.Ο. με όρους θεσμικούς, με σύσταση υποστηρικτικών μηχανισμών, με προβολή,...
«Η Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι υπόθεση των ειδικών»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κάλεσμα για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνεταιριστικών Οργανώσεων #Coopstarter
Η διεθνής πρακτική δείχνει ότι η συνεταιριστική εκπαίδευση είναι το κλειδί της επιτυχίας των συνεταιρισμών και αποτελεί το πρώτο βήμα για την...
Κάλεσμα για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνεταιριστικών Οργανώσεων #Coopstarter
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
KISS project: «Το κλειδί βρίσκεται στην κοινωνική βιωσιμότητα»
Ενα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο συμμετείχαν τέσσερις μεσογειακές χώρες και δεκάδες φορείς Κ.ΑΛ.Ο., αναπτύχθηκε σε συμμετοχικά εργαστήρια με στρατηγείο το Σεντ Ετιέν,...
KISS project: «Το κλειδί βρίσκεται στην κοινωνική βιωσιμότητα»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Στρατηγική προτεραιότητα η στήριξη της Κ.ΑΛ.Ο.»
Στις δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε η Θεανώ Φωτίου μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με το British Council και...
«Στρατηγική προτεραιότητα η στήριξη της Κ.ΑΛ.Ο.»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Εξι μέρες Κ.ΑΛ.Ο. στο Μετρό Συντάγματος
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος θα στηθεί από σήμερα η 2η Coop-Expo «Eπιχειρώ Κοινωνικά», με 60 περίπτερα- ένα πανόραμα κοινωνικών και συνεργατικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα. Παρούσα...
Εξι μέρες Κ.ΑΛ.Ο. στο Μετρό Συντάγματος
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Συν-εργώ» και χείρα κίνει
Η αγορά δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ μια ουδέτερη κοινωνικά διαδικασία. Η 1η Εκθεση Συνεργώ είναι μια συνδυασμένη δράση που επιδιώκει να αφήσει το αποτύπωμα των ομάδων οι οποίες συμμετέχουν,...
«Συν-εργώ» και χείρα κίνει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας