• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.2°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.5°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.2°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 13.2°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.7°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινωνικός αντίκτυπος για Κ.ΑΛ.Ο.

 • A-
 • A+

Ενα χρήσιμο εργαλείο βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ειδικής γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Ε.Γ.Κ.ΑΛ.Ο.) που σκοπός του είναι να βοηθήσει τους φορείς της Κ.ΑΛ.Ο. να διασαφηνίσουν τον σκοπό που επιθυμούν να πετύχουν, να οργανώσουν τα βήματα προς την επίτευξή του και στο πλαίσιο των συμμετοχικών διαδικασιών να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα όχι μόνο από τα μέλη και τους εργαζόμενους της κοινωνικής επιχείρησης, αλλά και από τους ωφελούμενους ή αυτούς που θα ήθελαν να ωφεληθούν.

Πρόκειται για το εργαλείο αποτύπωσης κοινωνικού αντίκτυπου, για το οποίο υπάρχει αναλυτικός οδηγός για τον τρόπο χρήσης του αλλά και βίντεο για τη βήμα προς βήμα εφαρμογή του.

Το στέλεχος της Ε.Γ.Κ.ΑΛ.Ο, Κωνσταντίνος Γεώρμας, μας εξηγεί περί τίνος πρόκειται, μας μιλά για την ιδέα της κοινωνικής αξίας και τη σημασία της μέτρησής της και μας ξεκαθαρίζει ότι στις προθέσεις της ειδικής γραμματείας δεν βρίσκεται η χρησιμοποίηση αυτού του εργαλείου προκειμένου να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις αξιολογήσεις που θα κάνει η γραμματεία ώστε να προβεί σε χρηματοδοτήσεις εγχειρημάτων.

«Με αυτό το εργαλείο μεταφέρουμε μια εμπειρία από τις χώρες οι οποίες είναι πιο προχωρημένες στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το εργαλείο αναπτύχθηκε από τον ίδιο τον χώρο της κοινωνικής οικονομίας και όχι από κυβερνητικούς φορείς για να βοηθήσει τις κοινωνικές επιχειρήσεις και εμπνεόμενοι από το παράδειγμα άλλων χωρών το προσφέρουμε δωρεάν, μεταφέροντας αυτήν την τεχνογνωσία», μας λέει ο συνομιλητής μας διευκρινίζοντας ότι δεν θα έχει καμία σχέση με την αξιολόγηση των φορέων, ενώ και η ειδική γραμματεία δεν έχει καμία πρόσβαση στον ατομικό λογαριασμό που δημιουργεί ο κάθε φορέας προκειμένου να το χρησιμοποιήσει και να μετρήσει τον κοινωνικό του αντίκτυπο.

Τι είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος και πώς μετριέται; Το στέλεχος της ειδικής γραμματείας μας έδωσε ένα παράδειγμα για να το αντιληφθούμε.

Ας πούμε ότι στο Μενίδι δημιουργείται μια κοινωνική επιχείρηση από Ρομά, η οποία συλλέγει ανακυκλώσιμα υλικά: ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι η άμεση προσφορά στη γειτονιά και τον δήμο όπου λειτουργεί από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Πέρα από αυτό όμως με αυτή τη δράση εξασφαλίζεται και ένα εισόδημα στους ανθρώπους που εργάζονται για την κοινωνική επιχείρηση, οπότε το εργαλείο μετρά τις πολλαπλές αλλαγές που επιφέρει αυτή η δραστηριότητα στην κοινότητα, το περιβάλλον, τους ανθρώπους που εργάζονται και εντάσσονται στην αγορά εργασίας με αποτέλεσμα η κοινωνική αξία να είναι πολλαπλάσια.

Η κοινωνική αξία μπορεί να μετρηθεί ακόμη και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και σε περισσότερο άυλες υποθέσεις.

Οπως, για παράδειγμα, όταν ένας φορέας πραγματοποιεί κάποιες δράσεις κατάρτισης ανέργων προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας: αυτό που μπορεί να μετρηθεί σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι μόνο η κατάρτιση, αλλά και το αποτέλεσμα, δηλαδή πόσοι άνεργοι τελικά κατάφεραν να βρουν απασχόληση «γιατί υλοποιήθηκαν πολλά προγράμματα και δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για την κατάρτιση ανέργων, ωστόσο το κοινωνικό όφελος δεν είναι τα χρήματα που δαπανήθηκαν αλλά πόσοι κατάφεραν να βρουν εργασία, γιατί αυτό είναι μια κοινωνική αλλαγή και όχι να μείνει ο ωφελούμενος του προγράμματος άνεργος με κατάρτιση... Το αποτέλεσμα εδώ, όταν λέμε κοινωνική αλλαγή, είναι να αλλάξει η θέση του ωφελούμενου και αυτή είναι η κοινωνική αξία που παράγω ως Κοιν.Σ.Επ. που ασχολείται με ανέργους και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες για παράδειγμα».

Ανάμεσα σε άλλα, το εργαλείο μέτρησης του κοινωνικού αντίκτυπου καλεί τους φορείς της Κ.ΑΛ.Ο. να γνωρίσουν τη σημασία και τον βαθμό στον οποίο εφαρμόζουν τις Αρχές της Κοινωνικής Αξίας και υποδεικνύει τον τρόπο ενσωμάτωσης αυτών των Αρχών στη δράση τους ώστε να μεγιστοποιηθεί ο κοινωνικός αντίκτυπος, μέσω πρακτικών συμβουλών για τη διαχείρισή του.

Μέσα από απλά ερωτήματα, όπως «τι θέλεις να πετύχεις και με ποιον τρόπο», καθοδηγεί τους ενδιαφερόμενους να σχηματοποιήσουν τον κοινωνικό σκοπό τους και να οργανώσουν τη δράση τους, να εντοπίσουν σε ποιους απευθύνονται και ποιους αφορά η δραστηριότητά τους, να καταγράψουν τις αλλαγές που φέρνει η δραστηριότητά τους στα ενδιαφερόμενα μέρη, πώς τις αξιολογούν οι ενδιαφερόμενοι, τι επίδραση έχει η αλλαγή, αν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες που πρέπει να εξαλειφθούν, άλλα σημεία που πρέπει να ενισχυθούν, αν βρίσκουν μετρήσιμες ή μακροχρόνιες τις αλλαγές, τη δυνητική έκταση του αντίκτυπου και τελικά τον βαθμό της σημασίας που είχε αυτή η αλλαγή και αν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμβολή των συγκεκριμένων δράσεων.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Είναι χρήσιμο να είμαστε όλοι... Κ.ΑΛ.Ο.μαθημένοι!
Η εκπαιδευτική πλατφόρμα kalomathe.gr απευθύνεται σε άτομα και συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα εγχείρημα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, καθώς και σε μέλη υφιστάμενων εγχειρημάτων.
Είναι χρήσιμο να είμαστε όλοι... Κ.ΑΛ.Ο.μαθημένοι!
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Συνεταιρισμοί στέγασης: καλύπτουν ανάγκες και χτίζουν κοινότητες
Το πολιτικό περιοδικό Red Pepper παρουσίασε μελέτη που αποκαλύπτει πως οι συνεταιρισμοί στέγασης λειτουργούν εποικοδομητικά για την κοινωνία με διπλό τρόπο: αφ’ ενός προσφέρουν στέγη σε ανθρώπους με χαμηλό...
Συνεταιρισμοί στέγασης: καλύπτουν ανάγκες και χτίζουν κοινότητες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
Πέντε συνεργατικά εγχειρήματα συνδυάζουν την οικονομική δραστηριότητα με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα ανακυκλώνοντας τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης με στόχο όχι το κέρδος, αλλά τη βιωσιμότητα,...
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
Πέρα από τις πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η κοινωνική οικονομία είναι οι άνθρωποί της και σκοπός της πενθήμερης 2ης Κ.ΑΛ.Ο. Athens EXPO, που έληξε χθες, ήταν να ακουστούν αλλά και να βρεθούν...
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κ.ΑΛ.Ο.: η ευημερία των πολλών πάνω από την ευημερία του ατόμου
Πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις και εμπειρίες όλων εκείνων που έχουν επιλέξει να επενδύσουν στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ακούστηκαν στην ημερίδα «Εκπαιδεύοντας (σ)την Κ.ΑΛ.Ο.», που συνδιοργάνωσε η...
Κ.ΑΛ.Ο.: η ευημερία των πολλών πάνω από την ευημερία του ατόμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας