• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  0 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 14.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.2°C / 14.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.8°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  86%

Υπηρετώντας 30 χρόνια το Συνεταιριστικό κίνημα, ο Μπρούνο Ρόελαντς είναι η καλύτερη επιλογή για νέος γενικός διευθυντής της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (International Cooperative Alliance - ΙCA)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Συνεταιριστές όλης της Ελλάδας, συνεργαστείτε!»

 • A-
 • A+

«Πλέον η Αλληλέγγυα Οικονομία έχει τον δικό της πρωταθλητή στην καρδιά του συνεταιριστικού κινήματος» • «Υπηρετώντας 30 χρόνια το Συνεταιριστικό κίνημα, ο Μπρούνο Ρόελαντς είναι η καλύτερη επιλογή για νέος γενικός διευθυντής της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (International Cooperative Alliance - ΙCA)» • «Ο άνθρωπος που συνέβαλε καθοριστικά στην αναγνώριση των συνεταιρισμών από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, είναι τώρα στο τιμόνι της ΙCA».

Αυτά είναι μερικά από τα επιδοκιμαστικά σχόλια με τα οποία υποδέχθηκαν τα διεθνή συνεταιριστικά ΜΜΕ (ναι, υπάρχουν και τέτοια) την τοποθέτηση του 63άχρονου Bέλγου εργατολόγου Μπρούνο Ρόελαντς ως επικεφαλής της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας, παγκόσμιας οργάνωσης-ομπρέλα όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων, που αντιπροσωπεύει 300 συνεταιριστικές ομοσπονδίες σε 105 χώρες.

Ο Ρόελαντς κατέλαβε τη θέση τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από 16 χρόνια θητείας ως γενικός γραμματέας της CICOPA Europe – της ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνεταιρισμών στις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία, που εκπροσωπεί 50.000 επιχειρήσεις με πάνω από 1,3 εκατομμύριο εργαζομένους.

Μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρία του 2ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Συνεταιριστικό Δίκαιο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ο Μπρούνο Ρόελαντς μίλησε μεταξύ άλλων για το πώς οι συνεταιρισμοί μπορούν να υπερασπιστούν σταθερές και αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας ενάντια στην εργασιακή απορρύθμιση που φέρνει η οικονομία της «πλατφόρμας».

Πριν από την έναρξη του συνεδρίου o πολυπράγμων διευθυντής της ΙCA απάντησε στις ερωτήσεις της «Εφ.Συν.» για το πώς βλέπει το ελληνικό συνεταιριστικό κίνημα και την ελληνική νομοθεσία για την ΚΑΛΟ.

• Εχετε ασκήσει έντονη κριτική στον τρόπο που διαμορφώθηκε ο νέος νόμος για την ΚΑΛΟ στην Ελλάδα (4430/2016). Ποια είναι η βασική ένστασή σας;

Το οικοδόμημα του συνεταιριστικού δικαίου και της νομοθεσίας για την ΚΑΛΟ είναι σαν να χτίζεις ένα σπίτι με τρεις ορόφους: υπήρχε το αστικό συνεταιριστικό και το αγροτικό συνεταιριστικό δίκαιο – που είναι ο πρώτος όροφος. Το επόμενο βήμα θα ήταν να φτιάξεις ένα γενικό συνεταιριστικό δίκαιο, για να πας στον τρίτο όροφο, τον νόμο για την ΚΑΛΟ.

Αυτό συνέβη στη Γαλλία και στην Ισπανία. Στην Ελλάδα πήγατε από τον πρώτο όροφο στον τρίτο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά. Γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως ένα γενικό συνεταιριστικό δίκαιο. Τότε μπορείς να περάσεις σε πιο εξειδικευμένο νόμο για την ΚΑΛΟ, μέρος της οποίας θα είναι π.χ. οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί. Ενα από τα προβλήματα του ελληνικού νόμου για την ΚΑΛΟ είναι ότι δεν καλύπτει αυτόματα όλους τους συνεταιρισμούς.

• Μήπως οι προϋποθέσεις λειτουργούν ως ασφαλιστικές δικλίδες για να αποθαρρύνουν, π.χ., τυχόν επιτήδειους;

Θα το δεχόμουν. Ομως πρέπει να υπάρχει διάκριση ποιον καλύπτει ο νόμος ρυθμιστικά και ποιος επωφελείται από τυχόν κρατικές ενισχύσεις. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, και σε άλλες χώρες αυτό διευκρινίζεται σαφώς.

• H Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία συμμετείχε στη διαβούλευση για τη διαμόρφωση του ελληνικού νόμου για την ΚΑΛΟ;

Ποτέ δεν ζητήθηκε η γνώμη μας. Απευθύναμε επανειλημμένα επιστολές στην ελληνική κυβέρνηση, ως CICOPA και ως COOP Europe, αλλά η αρμόδια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου δεν μας απάντησε.

Μάλιστα ο χρόνος για τη διαβούλευση ήταν εξαιρετικά ασφυκτικός, ακόμα και για τους Ελληνες εταίρους μας. Φανταστείτε, αναγκαστήκαμε να διαβάσουμε το νομοσχέδιο με google translate για να πάρουμε μια βασική εικόνα.

• Ποιος ο ρόλος σας ως Παγκόσμιας Συνεταιριστικής Συμμαχίας; Είστε ένα σώμα εμπειρογνωμόνων;

Καμία σχέση. Δεν είμαστε κάποιοι τεχνοκράτες που θα πούμε στις άλλες χώρες τι θα κάνουν. Προερχόμαστε από το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα. Αντιπροσωπεύουμε τις συνεταιριστικές συνομοσπονδίες όλων των χωρών. Είμαστε ο μοναδικός διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός-ομπρέλα.

Το αδύναμο σημείο του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος είναι ότι δεν έχει μία ενιαία οργάνωση, κάποιο φορέα να το εκπροσωπεί. Αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Μας βλέπουν λες και είμαστε κάποια τρόικα για συνεταιρισμούς, που θέλει να παρέμβει στις ελληνικές υποθέσεις. Αντίθετα, η ανάλυσή μας βασίζεται σε συνεργασία με Ελληνες φορείς, όπως π.χ. το ΔΙΚΤΥΟ Κάππα.

• Ενας νέος άνθρωπος σήμερα, π.χ. ένας άνεργος πτυχιούχος, ξέρει τι είναι οι συνεταιρισμοί και η ΚΑΛΟ; Μπορεί να τους επιλέξει ως εναλλακτική διέξοδο;

Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα παιδείας. Εγώ πήγα σχολείο στη Γαλλία, μια χώρα με τεράστια συνεταιριστική παράδοση και ζήτημα αν διδάχτηκα έστω μία ώρα μάθημα για το τι είναι οι συνεταιρισμοί. Η ευθύνη να επιμορφώσουμε το κοινό βαραίνει εμάς τους ίδιους.

Προσπαθούμε να παρέχουμε σαφή και κατανοητή πληροφόρηση, π.χ. μέσα από τις ιστοσελίδες του ίδιου του συνεταιριστικού κινήματος, όπως είναι ο κόμβος της ICA (www.ica.coop). Βασικό βήμα είναι να μπορούν οι συνεταιρισμοί να αλληλοϋποστηρίζονται, με τεχνογνωσία, ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και υπηρεσιών.

Είναι η 6η από τις 7 βασικές συνεταιριστικές αρχές: η συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών. Αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει την αντίφαση μεταξύ εσωτερικής δημοκρατίας και επιβίωσής τους στη ζούγκλα της αγοράς.

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ροκάνι: ΚΟΙΝΣΕΠ για την κυκλική οικονομία
Το Ροκάνι είναι μια συνεταιριστική ομάδα νέων ανθρώπων, τεχνίτες από διαφορετικές ειδικότητες -ξυλουργοί, σιδεράδες, ηλεκτρολόγοι, σχεδιαστές- που εμφυσούν νέα ζωή σε χρησιμοποιημένα υλικά και φθαρμένα υλικά,...
Ροκάνι: ΚΟΙΝΣΕΠ για την κυκλική οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κουκάκι: η Κ.ΑΛ.Ο ξορκίζει το κακό
​Το Κουκάκι, η πυκνοκατοικημένη αλλά ανθρώπινη αθηναϊκή γειτονιά στη νότια πλευρά του λόφου Φιλοπάππου, έχει αναδειχτεί την τελευταία πενταετία σε μια από τις πιο περιζήτητες συνοικίες της πρωτεύουσας ● Ερευνα...
Κουκάκι: η Κ.ΑΛ.Ο ξορκίζει το κακό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι συνεταιρισμοί είναι πιο υγιείς από τις συμβατικές επιχειρήσεις
Η Ιζαμπελ Χόρχε είναι η υπεύθυνη για την εκπαίδευση και τους οικονομικούς πόρους συνεταιρισμών του οργανισμού URSCOP – περιφερειακό τμήμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνεταιρισμών της Γαλλίας (CGSCOP). Στη...
Οι συνεταιρισμοί είναι πιο υγιείς από τις συμβατικές επιχειρήσεις
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
Στην ανάγκη στήριξης του τρίτου τομέα της οικονομίας ανεξάρτητα από πολιτικούς διαχωρισμούς συμφώνησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, θεσμικών οργάνων, υπουργείων και φορείς Κ.ΑΛ.Ο.
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το Σύνταγμα γέμισε ξανά με συνεταιριστικά προϊόντα
Ενα υγιές κομμάτι της επιχειρηματικότητας από την εργασία και την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση αποκαλύφθηκε στη δεύτερη Πανελλήνια Εκθεση Προϊόντων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στον σταθμό του Μετρό...
Το Σύνταγμα γέμισε ξανά με συνεταιριστικά προϊόντα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
«“Λαγιάλι” στα αραβικά σημαίνει “οι νύχτες μας”» μου εξηγεί η νεαρή Ελληνογαλλίδα Μαρίνα Λιάκη, που μαζί με άλλους συνεταιριστές και συνεταιρίστριες, μετανάστες και Ελληνες, ίδρυσαν την ΚΟΙΝΣΕΠ «Layali...
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας