• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 32.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 32.7°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  1 BF
  44%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 30.3°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 30.1°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  59%
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των προσφύγων

 • A-
 • A+

Ενα κινητό τηλέφωνο είναι συνήθως ο μόνος τρόπος των προσφύγων να συνδέονται με όσα έχουν αφήσει πίσω και όσα αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωποι.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Techfugees, από τότε που η προσφυγική κρίση κυριάρχησε στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη το 2015, προσπαθεί, μέσω της τεχνολογίας, να βοηθήσει μετανάστες, αιτούντες άσυλο και εκτοπισμένους, από τη στιγμή που ξεκινά το δύσκολο ταξίδι τους μέχρι την κοινωνική τους ένταξη.

Με έδρα το Λονδίνο και 25 γραφεία στον κόσμο, πραγματοποιεί εκδηλώσεις, εργαστήρια, προγράμματα, συνέδρια και hackathons, ώστε να συντονίσει και να υποστηρίξει καινοτόμες προτάσεις της τεχνολογικής κοινότητας, προς όφελος προσφύγων και μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγει φέτος έναν διεθνή διαγωνισμό, αναζητώντας βιώσιμες λύσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης μεταναστών στα δικαιώματά τους, με άξονα την κάλυψη αναγκών τους σε πέντε καίριους τομείς: την υγεία, την εκπαίδευση, την ενημέρωση, την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, πρόκειται για τομείς στους οποίους προκύπτουν συχνά προβλήματα λόγω, π.χ., της συγκεχυμένης και αποσπασματικής πληροφόρησης προς τους μετανάστες, των περίπλοκων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης για κάποιον που προέρχεται από ξένη χώρα ή των δυσκολιών ενσωμάτωσης των πολιτισμικών διαφορών.

Επίσης, σημαντικά προβλήματα ανακύπτουν από το αίσθημα αλλοτρίωσης των ανθρώπων, οι οποίοι χάνουν την προηγούμενη ζωή τους και βιώνουν πλέον επισφαλείς συνθήκες, όπως και από την ελλιπή εκπαίδευση ακόμη και στη μητρική τους γλώσσα, καθώς πολλοί από τους ενήλικες θυσιάζουν τους δικούς τους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς στόχους, για να τους εξασφαλίσουν στα παιδιά τους.

Τα υποψήφια πρότζεκτ πρέπει να προσφέρουν με βασικό «όπλο» την τεχνολογία καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στους πρόσφυγες αναφορικά με ένα από τα παραπάνω θέματα και με δομή, που θα λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες αρχές της Techfugees, οι οποίες προτάσσουν τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό με ανοιχτό κώδικα (open source).

Αυτές οι αρχές βασίζονται στα τρία σχεδόν χρόνια εμπειρίας κατά τα οποία εθελοντικές τεχνολογικές ομάδες έχουν εργαστεί για παράδειγμα για να βοηθήσουν πρόσφυγες να κρατούν επαφή με την οικογένεια, τους φίλους και τις πατρίδες τους, να βρίσκουν καταγεγραμμένους κάποιους από τους κίνδυνους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, αλλά και να εργαστούν ή να σπουδάσουν στους τόπους υποδοχής.

Ζητούμενο μέσα από τη συλλογική δράση είναι να επωφεληθούν πρόσφυγες και μετανάστες, να γίνουν αποδέκτες των λύσεων, αλλά και συνδημιουργοί τους.

Αιτήσεις για τον διαγωνισμό

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 2 Σεπτεμβρίου. Τα 25 έργα που θα επιλεγούν, θα ανακοινωθούν στις 4 Οκτωβρίου και θα παρουσιαστούν στον τελικό του διαγωνισμού κατά τη δεύτερη παγκόσμια σύνοδο Techfugees στις 25-26 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Από αυτά τα σχέδια θα βραβευτούν πέντε, που θα κερδίσουν έναν χρόνο υποστήριξης για την ανάπτυξη των τεχνολογικών λύσεων, διευκόλυνση στην εύρεση χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίησή τους και τη σύνδεση με το δίκτυο των 18.000 μελών της Techfugees, μεταξύ των οποίων ακτιβιστές, μηχανικοί, προγραμματιστές, ερευνητές κι επιχειρηματίες.

Στην πρώτη σύνοδο, πέρυσι, συγκεντρώθηκαν πάνω από 600 συμμετέχοντες, από τους οποίους 1 στους 5 ήταν πρόσφυγας, και συζήτησαν τις διάφορες χρήσεις της τεχνολογίας και τη συνεισφορά της στο προσφυγικό.

Φέτος, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοεισερχόμενοι κατά την εγκατάστασή τους στις χώρες υποδοχής και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στην άρση των εμποδίων και τη δημιουργία γεφυρών.

Μέρος του προγράμματος θα είναι αφιερωμένο στον αντίκτυπο που έχει στη μετανάστευση η κλιματική αλλαγή, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένεται να φέρει τον εκτοπισμό 143 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2050.

 Υποβολή προτάσεων στο: techfugeesummit.com

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Ευρώπη της Αλληλεγγύης έρχεται στην Αθήνα
Με μότο το τρίπτυχο «Δημοκρατία στην Οικονομία, Χειραφέτηση της Κοινωνίας, Ενδυνάμωση της Αλλαγής» θα διεξαχθεί στην Αθήνα το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Σε σχετική εκδήλωση...
Η Ευρώπη της Αλληλεγγύης έρχεται στην Αθήνα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πόλεις ανοιχτές και φιλόξενες
Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2014, το προσφυγικό-μεταναστευτικό βρισκόταν ελάχιστα στην ατζέντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πλέον ο κεντρικός σχεδιασμός για την τετραετία 2019-2023 προβλέπει κομβικό...
Πόλεις ανοιχτές και φιλόξενες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μητέρες και παιδιά πρόσφυγες σχεδιάζουν τα δικά τους κόμικς
Τα κόμικς ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων αξιοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Bonds», στο πλαίσιο του οποίου παιδιά και μητέρες σχεδιάζουν ιστορίες είτε για να μοιραστούν με...
Μητέρες και παιδιά πρόσφυγες σχεδιάζουν τα δικά τους κόμικς
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Στήριξη με τρία κλικ
Μια εύχρηστη εφαρμογή, για την ανάπτυξη της οποίας συμμετείχαν πρόσφυγες από 15 έως 65 ετών, δημιούργησαν το ίδρυμα ACSAR της Καταλονίας και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών σε συνεργασία με πανεπιστήμια των δύο...
Στήριξη με τρία κλικ
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Η Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι υπόθεση των ειδικών»
Στο πλέγμα δράσεων κρίσιμη σημασία έχει ο ρόλος της πολιτείας, που χωρίς να διολισθαίνει σε παρεμβατισμό, θα πρέπει να στηρίξει την Κ.ΑΛ.Ο. με όρους θεσμικούς, με σύσταση υποστηρικτικών μηχανισμών, με προβολή,...
«Η Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι υπόθεση των ειδικών»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Γνωριμία με τα «χωράφια της αλληλεγγύης»
Τα «χωράφια αλληλεγγύης» των προσφύγων στο Καπαρέλλι της Βοιωτίας θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε στον Ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Nosotros» μέσα από τα προϊόντα τους, που θα διατεθούν σε μπαζάρ, συζήτηση...
Γνωριμία με τα «χωράφια της αλληλεγγύης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας