• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 7.9°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.7°C
  3 BF
  30%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.0°C
  5 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.9°C / 5.5°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.5°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 2.8°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 6.5°C
  4 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  3 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  3 BF
  40%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμπρακτη στήριξη στην αλληλέγγυα οικονομία

 • A-
 • A+

Με επιμέρους αλλαγές από τις σχετικές εξαγγελίες και τα όσα προέβλεπε η προδημοσίευση της πράξης τον περασμένο Φεβρουάριο δημοσιεύτηκε η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης των Κέντρων Στήριξης της Κ.ΑΛ.Ο. στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν καθώς το πιεστικό περιθώριο των 40 ημερών για την υποβολή της αίτησης τρέχει μέσα στον δύσκολο γραφειοκρατικά Αύγουστο και λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης διενεργείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (www.ependyseis.gr/mis).

Η δράση

Η δράση χρηματοδοτείται με 11.303.000€, κατά 103.000€ περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί στην προδημοσίευση.

Αντί του φιλόδοξου και δύσκολα επιτεύξιμου αρχικού σχεδίου για δημιουργία έως και 140 Κέντρων σε ολόκληρη την επικράτεια, στόχος είναι πλέον η σύσταση και λειτουργία 89 Κέντρων Στήριξης από ισάριθμους υφιστάμενους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. του Ν. 4430/2016, κατανεμημένων σε όλες τις περιφέρειες: στην Αν. Μακεδονία και Θράκη προβλέπονται 5, στην Κεντρική Μακεδονία 10, στην Ηπειρο 5, στη Θεσσαλία 7, στη Δυτική Ελλάδα 5, στη Δυτική Μακεδονία 3, στα Ιόνια Νησιά 4, στην Πελοπόννησο 5, στο Βόρειο Αιγαίο 5, στην Κρήτη 5, στην Αττική 20, στη Στερεά Ελλάδα 5 και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγίου 10.

Αντί των 80.000€ για τη λειτουργία κάθε Κέντρου Στήριξης επί 18 μήνες που προβλέπονταν στην προδημοσίευση, τώρα η διάρκεια του έργου αυξάνει κατά τα 2/3 στους 30 μήνες, η δε χρηματοδότηση αυξάνει σε μικρότερη αναλογία και φτάνει έως τα 127.000€.

Πρόκειται για δωρεάν επιχορήγηση χωρίς να απαιτείται η καταβολή ελάχιστης ίδιας συμμετοχής (ίδια κεφάλαια) του φορέα που υποβάλλει την αίτηση, εάν ο προϋπολογισμός του έργου δεν υπερβαίνει αυτό το ποσό.

Σε περίπτωση ωστόσο που ο δικαιούχος ζητήσει προκαταβολή της εγκεκριμένης επιχορήγησης (έως 40% του προϋπολογισμού) θα πρέπει να καταθέσει ισόποση εγγυητική επιστολή.

Οι δικαιούχοι

Η πρόσκληση αφορά αποκλειστικά φορείς Κ.ΑΛ.Ο. του άρθρου 3 του Ν. 4430/2016 που θα συστήσουν και λειτουργήσουν Κέντρα Στήριξης.

Αποκλείονται οι εκατοντάδες φορείς που συστάθηκαν το 2018 -χρονιά δυναμικής ανάπτυξης του τομέα με την ίδρυση κατά μέσο όρο 50 φορέων τον μήνα- καθώς δικαιούχοι είναι μόνο όσοι διέθεταν βεβαίωση εγγραφής ή βεβαίωση μετάπτωσης από το σχετικό Γενικό Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο. έως τις 31/12/2017.

Από την πρόσκληση εξαιρέθηκαν οι εν δυνάμει φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που περιλαμβάνονταν στην προδημοσίευση, αυτοί δηλαδή που είχαν καταθέσει αίτηση εγγραφής ή μετάπτωσης έως τις 31/12/2017 αλλά δεν είχαν ακόμα λάβει τη σχετική βεβαίωση.

Ανάμεσα στις άλλες προϋποθέσεις είναι οι φορείς να διαθέτουν πέραν οποιουδήποτε άλλου κωδικού αριθμού δραστηριότητας και τον ΚΑΔ 70.2 («Δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης») και να απασχολούν ή να προσλάβουν δύο εξειδικευμένα στελέχη πλήρους απασχόλησης -εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα να είναι και μέλος του δικαιούχου φορέα- που θα συμβάλουν στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου.

Η πιο κρίσιμη ωστόσο προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους τουλάχιστον 12.000 ευρώ σε μία από τις τρεις τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις ή 7.000 ευρώ εάν δεν έχουν συμπληρώσει ετήσια διαχειριστική χρήση έως την υποβολή της αίτησης.

Ενας όρος ιδιαίτερα περιοριστικός αν λάβουμε υπόψη ότι σύμφωνα με την έκθεση για την Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα που εκπόνησε το Βρετανικό Συμβούλιο για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας, η πλειοψηφία (55%) των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες και οι επιλέξιμες δαπάνες χρηματοδότησης

Τα Κέντρα Στήριξης θα παρέχουν δύο διακριτές δέσμες δράσεων και ενεργειών.

Στην πρώτη δέσμη ενεργειών περιλαμβάνονται υπηρεσίες δημοσιότητας που απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό, σε φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τα ζητήματα της Κ.ΑΛ.Ο., όπως επίσης και σε υποψήφιους κοινωνικούς επιχειρηματίες.

Ανάμεσά τους: υπηρεσίες πληροφόρησης στον χώρο του Κέντρου, διάθεση του όποιου ενημερωτικού υλικού για την Κ.ΑΛ.Ο. εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Εργασίας, διενέργεια τουλάχιστον 20 ενεργειών δημοσιότητας/ενημέρωσης, όπως διοργάνωση ημερίδων και θεματικών εργαστηρίων, συμμετοχή σε συνέργειες και κοινές δράσεις με ΟΤΑ ή άλλα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, εκδηλώσεις παρουσίασης και προβολής καλών πρακτικών.

Στη δεύτερη δέσμη ενεργειών περιλαμβάνονται υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής σε υφιστάμενους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. ή/και σε φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται για την ίδρυση φορέων Κ.ΑΛ.Ο.

Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν την υποστήριξη στη δημιουργία επιχειρηματικών σχεδίων, συνοδευόμενων από αίτηση χρηματοδότησης, στη δημιουργία Marketing plan ή στην εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων συνοδευόμενων από υποστήριξη στην υποβολή αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο.

Για δε τη σύσταση των Κέντρων Στήριξης και την υλοποίηση των σχετικών δράσεων και ενεργειών χρηματοδοτείται σειρά δαπανών, ανάμεσά τους: λειτουργικά έξοδα (έως 29.000€), δαπάνες για αμοιβές τρίτων αναφορικά με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών (έως 25.000€), δαπάνες μισθοδοσίας για τη λειτουργία του Κέντρου/αμοιβές μελών συνεταιρισμών εργαζομένων (έως 89.000€), δαπάνες προβολής -δημοσιότητας και δικτύωσης (έως 12.500€), αγορά εξοπλισμού/λογισμικού (έως 7.000€), δαπάνες διαμόρφωσης χώρου μικρής κλίμακας (έως 5.000€) και δαπάνες μετακινήσεων των στελεχών του Κέντρου Στήριξης (13.000-19.000€).

Το κείμενο της πρόσκλησης στο: https://www.espa.gr/Lists/Proclamations/Attachments/4009/%CE%A9%CE%A3%CE%A5%CE%9F465%CE%A7%CE%998-%CE%9C%CE%984_PROSKL_KALO.pdf

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πήραν τα βουνά... για Κ.ΑΛ.Ο. σκοπό
Μια παρέα ονειροπόλων από την Ελευθερούπολη βάλθηκε να ξαναδώσει ζωή στο ερημωμένο Δασικό Χωριό Παγγαίου, στο μυθικό βουνό της Ανατολικής Μακεδονία, ρίχνοντας πολλή δουλειά για να στήσει μια ΚοινΣΕπ που έχει...
Πήραν τα βουνά... για Κ.ΑΛ.Ο. σκοπό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
Το πώς ένα σύμπαν Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι εφικτό και μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της λύσης στην κρίση που βιώνουμε πανευρωπαϊκά, συζητήθηκε το τριήμερο που μας πέρασε στο 4ο Πανευρωπαϊκό...
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο ως μέσο χειραφέτησης των προσφύγων
Η κοινωνική αλληλεγγύη προϋποθέτει τη δημιουργία ισχυρών δεσμών ανάμεσα στα κοινωνικά κινήματα, έτσι ώστε να αλληλοστηρίζονται και να αλληλοτροφοδοτούνται αναζητώντας και βρίσκοντας δημιουργικές, πρακτικές και...
Η Κ.ΑΛ.Ο ως μέσο χειραφέτησης των προσφύγων
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η συνεταιριστική ιδέα σε άνθιση
Μπορεί η ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών εργαζομένων να είναι το αντίδοτο στην κρίση και την ανεργία, λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης. Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να βγαίνει...
Η συνεταιριστική ιδέα σε άνθιση
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.
Μεταξύ 9 και 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), με αφορμή και την 6η ετήσια συνέλευση του δικτύου RIPESS Europe στην...
Ενα πλαίσιο για μια κοινή αφήγηση της Κ.ΑΛ.Ο.
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο συνεργατικός κόσμος οργανώνεται πανελλαδικά
Η πανελλαδική μορφή δικτύωσης μπορεί να έχει οικονομική, αλλά όχι εμπορική δραστηριότητα. Θα επιδιώκει την προαγωγή και διάδοση των δραστηριοτήτων συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας των μελών της, την ανάπτυξη...
Ο συνεργατικός κόσμος οργανώνεται πανελλαδικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας