• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  42°C 40.0°C / 44.1°C
  0 BF
  17%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  39°C 37.5°C / 41.0°C
  1 BF
  20%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  41°C 36.0°C / 43.7°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 39.2°C
  1 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 38.0°C
  2 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  40°C 36.9°C / 40.2°C
  2 BF
  10%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.1°C / 36.4°C
  3 BF
  9%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  40°C 33.6°C / 40.7°C
  3 BF
  10%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.8°C / 38.8°C
  3 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 34.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 31.9°C / 37.4°C
  3 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 35.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  41°C 37.5°C / 40.9°C
  0 BF
  14%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  42°C 37.5°C / 43.3°C
  1 BF
  11%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.8°C / 42.8°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  43°C 40.2°C / 44.3°C
  3 BF
  9%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.3°C / 38.8°C
  1 BF
  21%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  39°C 37.6°C / 41.2°C
  3 BF
  13%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.8°C / 36.8°C
  3 BF
  11%
Μάριος Βαλασόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ναι» στην κοινωνική επιχειρηματικότητα από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενας χώρος συνεχούς συνύπαρξης 8 φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που ανάλογός του δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα, θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

«Στόχος μας είναι ο κόσμος του κέντρου και της Κυψέλης να ενισχύσει την Κ.ΑΛ.Ο. και να αναπτύξει μια νοοτροπία συνειδητού καταναλωτή», δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» τα μέλη του Impact Hub Athens που έχει λάβει από τον Δήμο Αθηναίων τη διαχείριση του χώρου για 4 χρόνια οργανώνοντας ποικίλες δραστηριότητες πέρα από την εμπορική.

«Οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας θα διαθέτουν καταστήματα που θα λειτουργούν σε σταθερή βάση έχοντας έτσι συνεχή παρουσία, κάτι που για τους περισσότερους δεν είναι καθόλου εύκολο και συνήθως γίνονται πιο ορατοί σε εκθέσεις ή άλλες τέτοιου είδους συναντήσεις. Λίγα μέρη παγκοσμίως έχουν αυτόν τον χαρακτήρα. Ολες οι επιχειρήσεις έχουν κοινωνικό αντίκτυπο και παρέχουν εργασία σε ευπαθείς ομάδες», μας εξηγεί η Ελενα Λάμπρου από το Impact Hub Athens.

Στην ομάδα διαχείρισης κατατέθηκαν 30 προτάσεις και τελικά οι 8 εγκρίθηκαν προς υλοποίηση. Ανάμεσα τους βρίσκονται: μία γκαλερί μεταξοτυπίας («Μαργαρίτα»), ένα κοινωνικό ανθοπωλείο («Flower Power»), μία κοινωνική αγορά ειδών από δεύτερο χέρι («Αρχιπέλαγος»), η πρωτοβουλία κοινωνικής ανακύκλωσης ηλεκτρονικών και φορητών υπολογιστών «Epanekkinisis» που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν η «Εφ.Συν.», το χυμοποιείο με κουζίνα takeaway «Biohive», η pop-up Κουζίνα «Η Γωνιά του Chef», η «Wise Greece» που στηρίζει μικρούς παραγωγούς και πολίτες που ζουν στα όρια της φτώχειας και η ομάδα σχεδίασης παιχνιδιών ρόλων σε φυσική κλίμακα «Creators of Cosmos».

Επιπλέον, στη Δημοτική Αγορά λειτουργούν παράρτημα του Danish Refugee Council που παρέχει συμβουλευτικές και νομικές υπηρεσίες σε μετανάστες-πρόσφυγες όπως και εργαστήριο υπολογιστών όπου παραδίδονται μαθήματα από την ομάδα ΕΛΑΚ-Ελεύθερο Λογισμικό, Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα.

«Από Σεπτέμβρη θα υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και κάθε μέρα θα υπάρχουν δραστηριότητες είτε δωρεάν είτε σε προσιτές τιμές. Στόχος ήταν η αναβίωση της αγοράς και με τις δύο έννοιές της, την οικονομική και την κοινωνική, ως χώρου συνάντησης», προσθέτει η κ. Λάμπρου.

Η «Εφ.Συν.» συναντήθηκε με εκπροσώπους τριών από τα εγχειρήματα που θα βρουν στέγη στην ανακαινισμένη αγορά της Φωκίωνος Νέγρη ελπίζοντας να προσεγγίσουν τους καταναλωτές, περνώντας παράλληλα κοινωνικά μηνύματα.

«Flower Power»

Eνα λουλούδι ενάντια στον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία

Το κοινωνικό ανθοπωλείο «Flower Power» απασχολεί άτομα με αναπηρία και νοητική υστέρηση. Αυτή τη στιγμή αριθμεί 5 εργαζομένους και οι ανθοκαλλιέργειές του βρίσκονται στον Μαραθώνα. Πελάτες θα είναι όσοι έρχονται στην αγορά αλλά και εταιρείες κατόπιν παραγγελίας.

«Συνδυάσαμε την απουσία φρέσκων λουλουδιών στην Αθήνα με την απασχόληση και την ένταξη ατόμων με διάφορα είδη αναπηρίας», μας λέει ο Γιάννης Ολύμπιος εκ μέρους του εγχειρήματος. Η ευκαιρία να φιλοξενηθεί μόνιμα σε ένα κατάστημα στη ΔΑΚ θα βοηθήσει το «Flower Power» να ωριμάσει, συνεχίζει: «Θα έχουμε έναν δικό μας χώρο σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει ασφάλεια, γνώση και εμπειρία. Η Κυψέλη είναι μια γειτονιά που μπορεί να απορροφήσει τη διαφορετικότητα».

Η ιδέα για την ίδρυση του κοινωνικού ανθοπωλείου γεννήθηκε κατά την περίοδο που ο κ. Ολύμπιος ζούσε για επαγγελματικούς λόγους στη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως την Ολλανδία. «Είδα πόσα περισσότερα δικαιώματα είχαν εκεί τα άτομα με αναπηρία. Δεν είναι μόνο η προσβασιμότητα και η ορατότητα. Αυτά τα άτομα πρέπει να μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους».

Τα λουλούδια, εξάλλου, είναι ένα συμβολικό εμπόρευμα για να περάσει ένα μήνυμα υπέρ των ατόμων με αναπηρία που πρέπει να γίνουν ορατά και να διεκδικήσουν.

«Αρχιπέλαγος»

Aντικαταναλωτισμός, επανάχρηση και ένταξη

Το «Αρχιπέλαγος» αποτελεί μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που στοχεύει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, μετανάστες/πρόσφυγες κ.ά. Το κατάστημά του στη ΔΑΚ θα έχει αντικείμενο την εμπορία και μεταποίηση ειδών από δεύτερο χέρι.

«Πρόκειται για πράγματα που θα πετούσαμε στα σκουπίδια. Προωθούμε τον αντικαταναλωτισμό και την επανάχρηση προϊόντων», μας πληροφορεί ο Δημήτρης Χονδρός, μέλος του Δ.Σ. του συνεταιρισμού. Τα Χριστούγεννα το «Αρχιπέλαγος» είχε φιλοξενηθεί για λίγες μέρες στη ΔΑΚ εμπορευόμενο κυρίως είδη δώρων και γνωρίζοντας μεγάλη ανταπόκριση από τους κατοίκους της περιοχής τόσο ως εθελοντές όσο και ως αγοραστές-προμηθευτές των προϊόντων από δεύτερο χέρι. Στόχος είναι να προσεγγίσουν τον κόσμο με καταναλωτική συνείδηση που μπορεί να αγοράσει ένα προϊόν αλλά ενδιαφέρεται να επισκεφθεί το κατάστημα από δεύτερο χέρι, όπως και τη νεολαία που μπορεί να συμμετάσχει σε workshop για τη μεταποίηση ρούχων που φιλοδοξούν να οργανώσουν.

«Με την παρουσία μας τα Χριστούγεννα είχαμε θετικό αντίκτυπο κοινωνικά και οικονομικά. Αποσκοπούμε τόσο σε αυτό όσο και στην κοινωνικοποίηση-ένταξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Θέλουμε να είναι οι πρωταγωνιστές, να κρατούν αυτοί το κατάστημα και έτσι να αισθάνονται ισότιμα», ακούμε από την Ευγενία Γιαννοπούλου.

Οπως τονίζουν και οι δύο συνομιλητές μας, τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα ζήσαμε μια ψευδαίσθηση καταναλωτισμού και η εμπορία ειδών από δεύτερο χέρι είναι μια δραστηριότητα που δημιουργεί πλούτο, θέσεις εργασίας και εν τέλει αξιοπρέπεια.

«Μαργαρίτα»

Mια γκαλερί για την υποστηριζόμενη εργασία ατόμων με αναπηρία

Το εργαστήριο ειδικής αγωγής «Μαργαρίτα» διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια εργαστήριο μεταξοτυπίας στην Πεντέλη όπου απασχολούνται άτομα με νοητική υστέρηση και αναπηρία.

«Αποφασίσαμε να βρεθούμε στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς γιατί μέχρι τώρα λειτουργούσαμε κλειστά και είναι μια ευκαιρία να βγούμε προς τα έξω και να δώσουμε μια διέξοδο στους ωφελούμενους», μας λένε οι Τάκης Σιαμπάνης και Βάσιας Τσοκόπουλος.

Η γκαλερί της «Μαργαρίτας» θα εμπορεύεται μεταξοτυπίες έργων τέχνης υπογεγραμμένες από τους καλλιτέχνες και άλλα καλλιτεχνικά είδη τέχνης υψηλής ποιότητας αλλά σε προσιτές τιμές.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε το μοντέλο της υποστηριζόμενης εργασίας. Είναι ένα βήμα προς το δικαίωμα των ατόμων με νοητική αναπηρία στην εργασία», μας εξηγεί ακόμη ο κ. Σιαμπάνης για τους λόγους συμμετοχής τους.

Μέσα στις προθέσεις των ανθρώπων της «Μαργαρίτας» είναι ακόμη η διοργάνωση μαθημάτων μεταξοτυπίας και άλλων βιωματικών σεμιναρίων.

Για 4 χρόνια στο Impact Hub και ενδιαφέρον από ξένα Πανεπιστήμια

«Πρόκειται για ένα τολμηρό πείραμα κοινωνικής καινοτομίας από πλευράς του Δήμου Αθηναίων. Ενα μεγάλο κομμάτι κοινωνικών-πολιτιστικών ομάδων και κοινωνικών επιχειρήσεων θα έχουν την πρωτοβουλία. Θα είναι ένα μοντέλο συνδιαχείρισης και την ευθύνη θα την έχουν οι ίδιοι οι πολίτες που ήδη είχαν ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση της αγοράς. Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα Πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ, για τον καινοτόμο τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης. Ελπίζω να δω την αγορά ζωντανή, να προσελκύσει τον κόσμο και να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιπτώσεις συμπόρευσης με αμοιβαία εμπιστοσύνη δήμου και κοινωνίας πολιτών που δίνει λύσεις», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η Αμαλία Ζέππου, αντιδήμαρχος κοινωνίας πολιτών και καινοτομίας.

Τη διαχείριση με το παρόν καθεστώς θα έχει το Impact Hub για τα επόμενα 4 χρόνια.

Τα όποια έσοδα υπάρχουν θα επανεπενδύονται για τις ανάγκες και τη συντήρηση της αγοράς.

Η εποπτεία του δήμου παραμένει, ενώ η σύμβαση προβλέπει πολύ συγκεκριμένους όρους από πλευράς του, όπως μας ενημέρωσε η κ. Ζέππου.

Ποια είναι η Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Μάριος Βαλασόπουλος

Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο που ανεγέρθηκε το 1935 και αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού. Στο παρελθόν απειλήθηκε αρκετές φορές με κατεδάφιση, η οποία αποτράπηκε ύστερα από παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους και ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας.

Το τελευταίο κατάστημα στην αγορά, που είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό του 1999, έκλεισε το 2003 και το 2005 κηρύχθηκε διατηρητέα. Από το 2006 έως το 2012 στη Δημοτική Αγορά διαμορφώθηκε από κατοίκους ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος που λειτουργούσε με ανοιχτή συνέλευση και φιλοξένησε πάνω από 600 πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, συλλογικές κουζίνες, εκδηλώσεις δημόσιων σχολείων κ.τ.λ.), θεματικές συζητήσεις και συνελεύσεις εργαζομένων.

Στη συνέχεια ο χώρος επέστρεψε κατόπιν αστυνομικής επέμβασης στον δήμο που ξεκίνησε με πόρους του ΕΣΠΑ την ανακαίνιση, η οποία ολοκληρώθηκε το 2016 με το τοπικό ΚΕΠ να στεγάζεται εκεί.

Τα... σφυροδρέπανα

Πάνω από τις δύο πλευρικές εισόδους της αγοράς ξεχωρίζουν δύο κόκκινα σφυροδρέπανα. Αποτελούν τις μόνες τοιχογραφίες στον χώρο και το βλέμμα του επισκέπτη στρέφεται αμέσως εκεί με διάφορες αντιδράσεις. Οπως μας πληροφορεί επιγραφή, τα σφυροδρέπανα ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης του κτιρίου και είναι δύο από τα χιλιάδες που φτιάχτηκαν για τον εορτασμό των 26 χρόνων του ΚΚΕ λίγο μετά την απελευθέρωση το 1944 και λίγο πριν από τα Δεκεμβριανά.

[email protected]

ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κουκάκι: η Κ.ΑΛ.Ο ξορκίζει το κακό
​Το Κουκάκι, η πυκνοκατοικημένη αλλά ανθρώπινη αθηναϊκή γειτονιά στη νότια πλευρά του λόφου Φιλοπάππου, έχει αναδειχτεί την τελευταία πενταετία σε μια από τις πιο περιζήτητες συνοικίες της πρωτεύουσας ● Ερευνα...
Κουκάκι: η Κ.ΑΛ.Ο ξορκίζει το κακό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα: μικρά βήματα, μεγάλος δρόμος
Το οικοσύστημα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο και είναι επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση της βιωσιμότητας των φορέων του και άμεση στήριξή τους.
Η Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα: μικρά βήματα, μεγάλος δρόμος
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Το κοινωνικό κράτος πρέπει να το διασφαλίζουν οι κυβερνήσεις»
Στα τέλη Μαρτίου το Impact Hub της Αθήνας έκλεισε 5 χρόνια ζωής και πραγματοποίησε εκδηλώσεις στον χώρο του. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Αλμπέρτο Μασέτι Ζανίνι, διευθυντής των διεθνών προγραμμάτων του Impact...
«Το κοινωνικό κράτος πρέπει να το διασφαλίζουν οι κυβερνήσεις»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
Στην ανάγκη στήριξης του τρίτου τομέα της οικονομίας ανεξάρτητα από πολιτικούς διαχωρισμούς συμφώνησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, θεσμικών οργάνων, υπουργείων και φορείς Κ.ΑΛ.Ο.
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Δημιουργούνται τα πρώτα 15 Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο.
Το 2019 βρίσκει τον χώρο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε μια νέα φάση, καθώς πλέον οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των εγκεκριμένων Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο., τα οποία αναμένεται να συμβάλουν τόσο...
Δημιουργούνται τα πρώτα 15 Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο.
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
5ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας*
Στις 23-25 Νοέμβρη διοργανώθηκε το 5ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Στις εισηγήσεις που έγιναν αναδείχτηκαν η σημασία των επτά συνεταιριστικών αρχών για τη δημιουργία ΕΡΚΟΙΝ, τα πολλαπλά πεδία...
5ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας