• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.1°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.7°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.4°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Ενεργειακές Κοινότητες σε αναμονή

 • A-
 • A+

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με θέμα την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που απαιτείται για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες και συγκεκριμένα για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό γι’ αυτές, απέστειλαν συνολικά 13 οικολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς, καθώς και ενεργειακοί συνεταιρισμοί της χώρας.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες (νόμος 4513/2018) φέρνουν μια σημαντική τομή στον ενεργειακό τομέα της χώρας. Δίνουν τη δυνατότητα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ΟΤΑ να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην παραγωγή, αποθήκευση και πώληση καθαρής ενέργειας, αλλά και στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Από τον Ιανουάριο που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, έχουν ξεπηδήσει αρκετές πρωτοβουλίες, ειδικά από πλευράς δήμων, οι οποίες βλέπουν πως μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες έχουν την ευκαιρία να εξοικονομήσουν πόρους τους οποίους στη συνέχεια θα μπορούσαν να διαθέσουν για να χαράξουν καινοτόμες κοινωνικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που βιώνει ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Στη νησιωτική Ελλάδα, οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να λειτουργήσουν ως όχημα για την προώθηση επενδύσεων από τις νησιωτικές κοινωνίες, επενδύσεις οι οποίες μπορούν να μειώσουν δραστικά τη χρήση του ακριβού και εισαγόμενου πετρελαίου το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά. Οφέλη μπορούν να προκύψουν ακόμη για αγροτικούς συνεταιρισμούς αλλά και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούν συλλογικά να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

«Βασικό εργαλείο για να γίνουν τα παραπάνω πραγματικότητα είναι ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός» μας λέει η Κυριακή Μεταξά από το Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ και μας εξηγεί:

«Με τον εικονικό συμψηφισμό (virtual net-metering) δίνεται η δυνατότητα σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κτλ να παράξουν τη δική τους ηλιακή ενέργεια για ιδιοκατανάλωση, ακόμα κι αν δεν διαθέτουν διαθέσιμο χώρο στο κτίριό τους - έχουν για παράδειγμα μικρό δώμα, βρίσκονται σε πολυκατοικία, υπάγονται σε καθεστώς βραχυπρόθεσμης μίσθωσης του χώρου κτλ. Πολύ απλά, ο νόμος επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος σε άλλο σημείο του δικτύου όπου υπάρχει κατάλληλος χώρος, π.χ. άλλο κτίριο ή οικόπεδο κτλ. Ωστόσο, αν και ο νόμος ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, εκκρεμεί ακόμα η κρίσιμη υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες του εικονικού συμψηφισμού για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, αλλά και δήμοι που θέλουν να επενδύσουν στην ηλιακή ενέργεια για μείωση των λογαριασμών τους ή θέλουν να υλοποιήσουν έργα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής δεν μπορούν να επωφεληθούν από τον νόμο εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης» μας λέει η υπεύθυνη για την Οικολογία, το Πρόγραμμα και τα Οικονομικά του Ιδρύματος.

Αυτήν την ανησυχία εκφράζουν από κοινού οι φορείς, ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για να μην παραμείνει ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη επί της ουσίας ανενεργό για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Στην επιστολή τους οι φορείς αποτιμούν θετικά τη θεσμοθέτηση των αρχών της ενεργειακής δημοκρατίας και παρατηρούν: «Με δεδομένο το βαρύ πρόγραμμα στην ενεργειακή ατζέντα της χώρας τους επόμενους μήνες, καθώς και το “νεκρό” διάστημα των θερινών διακοπών που ακολουθεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί πολύτιμος χρόνος για χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ΟΤΑ που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου».

Την επιστολή υπογράφουν οι: Miriam Rodriguez-Ruiz Electra Energy, Αλίς Κοροβέση ΙΝΖΕΒ, Απόστολος Κανδύλας-Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, Γιώργος Βλαντάς, Νικόλας Στεφάνου-Φίλοι της Πάρου, Δημήτρης Γεωργακόπουλος-KοινΣΕπ BIOCAMP, Ιωάννης Ποργιώτης-Ενεργειακός & Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου, Νίκος Χαραλαμπίδης-Greenpeace, Μανώλης Μπριτζολάκης-Commonslab- KοινΣΕπ, Μαργαρίτα Καραβασίλη-Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Νίκος Πετρόπουλος ERFC-European Regional Framework for Cooperation, Νίκος Χρυσόγελος-Ανεμος Ανανέωσης, Ολγα Δρόσου-Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης, Φωτούλα Γκουντούνα-KοινΣΕπ IOTEL.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες για κοινωνική οικονομία στον ενεργειακό τομέα μέσω συνεταιρισμών που θα λειτουργούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,...
H ενεργειακή αυτονομία συναντά την κοινωνική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνητρα για δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών
Θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία ενεργειακών συνεταιρισμών από πολίτες, δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκτά για πρώτη φορά η Ελλάδα σε μια περίοδο που η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερώνεται και η...
Κίνητρα για δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς
Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών και θα προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030
​Eπενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ προγραμματίζονται στον τομέα της ενέργειας ώς το 2030, από τα οποία 9 δισ. θα δοθούν σε υποδομές ηλεκτρισμού, 8,5 δισ. σε ανανεώσιμες πηγές, 4 δισ. σε υποδομές αερίου και περίπου...
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Οι άξονες Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που θα υποβληθεί στην Κομισιόν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τον...
Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας