• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 19.5°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 16.6°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.2°C / 12.4°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 19.0°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 19.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.8°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.4°C / 19.8°C
  0 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.5°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.3°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  61%
EUROKINISSI // ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται και εδραιώνεται

 • A-
 • A+

H πολύπλευρη στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) και η εντατική επιτάχυνση της ωρίμανσής της αποτελεί κυβερνητική δέσμευση σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Την περασμένη βδομάδα, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου τεχνικής βοήθειας «για την ανάπτυξη του σχεδίου Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα», έργο που είχε αναλάβει το Βρετανικό Συμβούλιο για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η υπουργός εξήγγειλε συγκεκριμένες δράσεις, όπως η χρηματοδότηση των φορέων της Κ.ΑΛ.Ο. με 40 εκατ. ευρώ αλλά και η δημιουργία μέχρι το τέλος του μήνα κέντρων στήριξης σε όλη την Ελλάδα, με προϋπολογισμό περίπου 11 εκατ. ευρώ.

«Σε όλο τον κόσμο η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία εισάγει έναν εναλλακτικό τρόπο παραγωγής, εργασίας και κατανάλωσης. Στην Κ.ΑΛ.Ο., ο ανταγωνισμός της αγοράς και η μεγιστοποίηση του κέρδους αντικαθίστανται από τη συλλογικότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την ισότητα και τη δημοκρατική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Η Κ.ΑΛ.Ο. αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση γιατί μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στην παραγωγή και την εργασία», είπε ανάμεσα σε άλλα η αναπληρώτρια υπουργός.

Το έργο τεχνικής βοήθειας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ.

Στην ημερίδα δημοσιοποιήθηκαν οι μελέτες που εκπονήθηκαν αλλά και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν αυτό το διάστημα προκειμένου να εδραιωθεί και να αναπτυχθεί το οικοσύστημα της Κ.ΑΛ.Ο.

Η χαρτογράφηση του χώρου της Κ.ΑΛ.Ο., η σκοπιμότητα εναρμόνισης της Συνεταιριστικής Οικονομίας -που εξηγεί το σχετικό άρθρο σε διπλανή στήλη-, οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την εξαγορά αναξιόχρεων επιχειρήσεων από τους εργαζομένους στο πλαίσιο της Κ.ΑΛ.Ο., το ηλεκτρονικό μητρώο των φορέων της Κ.ΑΛ.Ο., το εργαλείο αποτύπωσης του κοινωνικού αντίκτυπου αλλά και η εκπαίδευση, υποστήριξη και προώθηση της ιδέας της κοινωνικής και αλληλέγγυας ήταν μερικές από τις ενότητες που καλύφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση.

Ουσιαστικά μέτρα

Η αναπληρώτρια υπουργός, που παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος των εισηγήσεων, είχε γνώση των συμπερασμάτων που περιείχαν οι μελέτες και εξέφρασε την πολιτική βούληση ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψη στη χάραξη της πολιτικής για την Κ.ΑΛ.Ο. στη χώρα μας, ώστε να μην αφεθούν στα συρτάρια όχι μόνο οι ουσιαστικές προτάσεις των εμπειρογνωμόνων αλλά και μια αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα.

Μέτρα και δράσεις που αναμένονται με ενδιαφέρον προκειμένου να στηριχθεί ο χώρος της Κ.ΑΛ.Ο. και αφορούν χιλιάδες ανθρώπους που καταθέτουν ιδέες, εργασία και μεράκι με κοινωνικό σκοπό καθώς τα μέχρι στιγμής καταχωρισμένα εγχειρήματα στο σχετικό Μητρώο που διατηρεί η ειδική γραμματεία ανέρχονται σε περίπου 1.100.

Στις εξαγγελίες της η κ. Φωτίου περιέλαβε ακόμη τη δημιουργία ταμείου Κ.ΑΛ.Ο. για την υποστήριξη και διευκόλυνση πρόσβασης των φορέων της Κ.ΑΛ.Ο. στη χρηματοδότηση η οποία θα προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθησης 2014-2020.

Η υπουργός δεσμεύτηκε για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα κωδικοποιεί την υπάρχουσα κατακερματισμένη νομοθεσία για τους συνεταιρισμούς ώστε να διευκολύνει τη λειτουργία τους αλλά και ενός θεσμικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει τη μεταβίβαση επιχειρήσεων στους εργαζομένους της.

Επιπλέον αναγνωρίζοντας την έλλειψη ενημέρωσης και κατάρτισης ακόμη και των ίδιων των δημόσιων υπηρεσιών ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε ενημερωτικές δράσεις γύρω από τους σκοπούς και το οικοσύστημα της Κ.ΑΛ.Ο., τη σημασία της για την ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή κι ακόμη να εισαγάγει σχετικά μαθήματα και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να πριμοδοτήσει μέλη της Κ.ΑΛ.Ο. ώστε να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα είτε ως μαθητευόμενοι είτε ακόμη ως διδάσκοντες.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Bρετανικό Συμβούλιο, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Geraldine Mahieu κάνοντας λόγο για «επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας» ανέφερε ότι στην Ελλάδα υλοποιείται το ένα πέμπτο από τις 500 υποστηρικτικές δράσεις στις Ε.Ε. για την Κ.ΑΛ.Ο. και ότι ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει απευθύνει νέο αίτημα για δράση τεχνικής βοήθειας που εξετάζεται καθώς το συγκεκριμένο έργο του Βρετανικού Συμβουλίου ολοκληρώνεται στο τέλος του καλοκαιριού.

Συνοψίζοντας τη συμβολή του Βρετανικού Συμβουλίου στην ανάπτυξη εργαλείων για την προώθηση της Κ.ΑΛ.Ο. στη χώρα μας και αναδεικνύοντας βασικά σημεία από την αποτύπωση του οικοσυστήματος σύμφωνα και με τις ανάγκες που οι ίδιοι οι φορείς ανέδειξαν, η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου Αναστασία Ανδρίτσου εξέφρασε την αισιοδοξία της καθώς ο χώρος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον νέων με υψηλά μορφωτικά προσόντα και καινοτόμες ιδέες, απαρτίζεται κυρίως από φορείς που είναι επικεντρωμένοι στον άνθρωπο, τις ανάγκες του αλλά και τις ευπαθείς ομάδες, με πιο συνηθισμένο κοινωνικό σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν καθώς τώρα διαμορφώνεται το πλαίσιο γι’ αυτό το κομμάτι της κοινωνικής επιχειρηματικότητας εντοπίζοντας μία από τις βασικότερες δυσκολίες στην κατάρτιση και ενημέρωση όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και των ίδιων των δημόσιων υπηρεσιών.

Ενα ακόμη πρόβλημα που αναδεικνύουν οι ίδιοι οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. είναι η εξεύρεση χρηματοδοτικών λύσεων που κινούνται έξω από τη λογική της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, ιδέες για τις οποίες θα μπορούσαν να αντληθούν τόσο από εργαλεία καλών πρακτικών που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό όσο και από την ανάπτυξη φορολογικών κινήτρων σε συνδυασμό με την επίτευξη συγκεκριμένων κοινωνικών αποτελεσμάτων.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κ.ΑΛ.Ο.: η ευημερία των πολλών πάνω από την ευημερία του ατόμου
Πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις και εμπειρίες όλων εκείνων που έχουν επιλέξει να επενδύσουν στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ακούστηκαν στην ημερίδα «Εκπαιδεύοντας (σ)την Κ.ΑΛ.Ο.», που συνδιοργάνωσε η...
Κ.ΑΛ.Ο.: η ευημερία των πολλών πάνω από την ευημερία του ατόμου
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ενωμένοι για τα κοινά αγαθά
Στους ενωμένους η δύναμη: τα μέλη του commonsfest και του Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιούργησαν τη Συμμαχία των Κοινών και διοργανώνουν το Φεστιβάλ των Κοινών...
Ενωμένοι για τα κοινά αγαθά
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Είναι χρήσιμο να είμαστε όλοι... Κ.ΑΛ.Ο.μαθημένοι!
Η εκπαιδευτική πλατφόρμα kalomathe.gr απευθύνεται σε άτομα και συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα εγχείρημα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, καθώς και σε μέλη υφιστάμενων εγχειρημάτων.
Είναι χρήσιμο να είμαστε όλοι... Κ.ΑΛ.Ο.μαθημένοι!
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οργάνωση «από τα κάτω» σε καιρό κρίσης
Οψεις της συλλογικής αλληλεγγύης στον καιρό της κρίσης, αλλά και θεωρητικές αναζητήσεις για την ίδια την έννοια της αλληλεγγύης και των κοινών παρουσιάστηκαν στο διήμερο επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Κοινωνία...
Οργάνωση «από τα κάτω» σε καιρό κρίσης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Συνεταιρισμοί στέγασης: καλύπτουν ανάγκες και χτίζουν κοινότητες
Το πολιτικό περιοδικό Red Pepper παρουσίασε μελέτη που αποκαλύπτει πως οι συνεταιρισμοί στέγασης λειτουργούν εποικοδομητικά για την κοινωνία με διπλό τρόπο: αφ’ ενός προσφέρουν στέγη σε ανθρώπους με χαμηλό...
Συνεταιρισμοί στέγασης: καλύπτουν ανάγκες και χτίζουν κοινότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας