• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.1°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.0°C / 17.2°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.3°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.3°C / 16.0°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.3°C
  1 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.9°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.3°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  93%
Βιώσιμες, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους μέσω των συνεταιρισμών
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιώσιμες, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους μέσω των συνεταιρισμών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη δέσμευση των συνεταιρισμών για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της Ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030, την αντιμετώπιση της εισοδηματικής ανισότητας και τη δυνατότητα να παρέχουν καινοτόμες και σταθερές θέσεις εργασίας, στάθηκε στο πρόσφατο μήνυμά της για την Πρωτομαγιά η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία (International Cooperative Alliance). Στη Συμμαχία συμμετέχουν πάνω από 3 εκατομμύρια συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται σε όλους τους οικονομικούς τομείς.

Σε μια παγκόσμια οικονομία που υποφέρει ολοένα και περισσότερο από την ανεργία και την υποαπασχόληση -με πρώτα θύματα τους νέους-, οι συνεταιρισμοί μπορούν να είναι μια λύση για το μέλλον και ήδη αντιπροσωπεύουν το 10% των εργαζομένων παγκοσμίως. Καίριος είναι όμως ο ρόλος τους και στην ένταξη μεταναστών και προσφύγων στις χώρες υποδοχής.

«Οι τεχνολογικές αλλαγές, η οικονομία βασισμένη στη γνώση, τα μεγάλα δεδομένα (big data) και η μετεγκατάσταση επιχειρήσεων είναι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τον κόσμο της εργασίας. Επίσης, πρέπει να συνυπολογίσουμε ζητήματα όπως τις μισθολογικές διαφορές (το γνωστό χάσμα αμοιβών) ανάμεσα στα δύο φύλα και τη σύγχρονη δουλεία, που επηρεάζουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι συνεταιρισμοί αποτελούν ένα διαφορετικό παράδειγμα όπου η ένταξη, η συμμετοχή και η ανάπτυξη βαδίζουν μαζί», τόνισε ο Αριέλ Γκουάρκο, πρόεδρος της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας. Η Συμμαχία χαιρετίζει ακόμη τη δημιουργία επιτροπής από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) με αντικείμενο το μέλλον της εργασίας.

Σύμφωνα με έκθεση της CICOPA (Διεθνής Οργάνωση Συνεταιρισμών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες), οι εργαζόμενοι σε συνεταιρισμούς ανά τον κόσμο θεωρούν ότι χαρακτηρίζονται από οικονομικό ορθολογισμό, αναζήτηση αποτελεσματικότητας, ευελιξία, αίσθημα συμμετοχικότητας και οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό τους κάνει να αισθάνονται υπερηφάνεια, να ενδιαφέρονται για τη φήμη των συνεταιρισμών, όπως και για την ταυτότητα αλλά και τις αξίες τους.

Οσον αφορά την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών, οι συνεταιρισμοί αποτελούν εξαιρετικό όχημα για τη δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας για αυτές τις ευάλωτες ομάδες πολιτών και εφαρμογής καινοτόμων και δημοκρατικών σχεδίων ισότιμης ένταξής τους στις τοπικές κοινωνίες. Οπως επισημαίνει ο ILO, οι συνεταιρισμοί σε πολλές χώρες έχουν συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στην απασχόλησή τους αλλά και στην παροχή σημαντικής στήριξης σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Μετανάστες και μετανάστριες συμμετέχουν σε ήδη υπάρχοντες συνεταιρισμούς ή φτιάχνουν νέους, πολλές φορές και αποκλειστικά μεταναστών, συμμετέχοντας σε μια επιχείρηση που καλύπτει οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές ανάγκες. Λόγω της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων και της αρχής της ισότητας όλων των συμμετεχόντων, η φωνή τους ακούγεται.

Επιπλέον, έχουν περισσότερες ευκαιρίες στη μόρφωση και την εκπαίδευση, βελτιώνοντας έτσι τις επιχειρηματικές και ηγετικές τους ικανότητες. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει αλληλοβοήθεια και η κοινωνική ένταξη μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα, καθώς τα μέλη των συνεταιρισμών βαδίζουν σε έναν δρόμο αλληλεγγύης και δημιουργίας που έχει βασικό προσανατολισμό την κάλυψη βασικών αναγκών τους.

Για παράδειγμα, πολλοί συνεταιρισμοί παρέχουν προγράμματα κατάρτισης μεταναστών με εκμάθηση της γλώσσας και άλλου είδους εκπαίδευση. Στην Ιταλία, ο τουριστικός συνεταιρισμός Viaggi Solidari (Αλληλέγγυα Ταξίδια) εκπαιδεύει μετανάστες ως ξεναγούς σε μεγάλες πόλεις. Στην Αγγλία ο μεγάλος αγροτικός συνεταιρισμός The Co-operative παρέχει επίσης μαθήματα αγγλικών στους εποχικούς εργάτες, αλλά και εξειδικευμένη εκπαίδευση για να γίνουν επόπτες και μάνατζερ.

Στις ΗΠΑ, γυναικείοι συνεταιρισμοί βοηθούν στην ένταξη μεταναστριών γυναικών από την Κεντρική Αμερική στην αγορά εργασίας. Παρόμοια είναι η εικόνα στον Καναδά, όπου αρκετοί μετανάστες ιδρύουν δικούς τους συνεταιρισμούς σε τομείς όπως η καθαριότητα, οι μεταφορές, η εστίαση, η εκπαίδευση, οι τέχνες, ακόμα και η μόδα.

Καθόλου αμελητέο δεν πρέπει να θεωρείται και το ότι συχνά οι μετανάστες που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους μεταφέρουν αυτή την τεχνογνωσία, ιδρύοντας συνεταιρισμούς που τονώνουν την απασχόληση. Για παράδειγμα, στην Ινδονησία, μια ομάδα μεταναστριών που επαναπατρίστηκαν ίδρυσαν έναν πιστωτικό συνεταιρισμό που προσφέρει μικροχρηματοδοτήσεις σε οικογένειες μεταναστών που επιστρέφουν στη χώρα, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους ιδρύοντας τους δικούς τους συνεταιρισμούς.

Ο ILO και η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία επισημαίνουν, τέλος, και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μοντέλο των συνεταιρισμών στην ένταξη των μεταναστών απαιτώντας σειρά αλλαγών στις εθνικές νομοθεσίες. Σε αρκετά κράτη οι μετανάστες έχουν περιορισμένα δικαιώματα και δεν μπορούν να ιδρύσουν δικούς τους συνεταιρισμούς ή να συμμετάσχουν σε ήδη υπάρχοντες.

Χρειάζονται περισσότερα επιμορφωτικά προγράμματα τόσο για τους εισερχόμενους μετανάστες όσο και για εκείνους που επιστρέφουν στις χώρες τους, με μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση στις αρχές και τα πλεονεκτήματα του συνεταιριστικού μοντέλου.

«Τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η διεθνής μετανάστευση θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι ανάγκες των μεταναστών εξελίσσονται. Το συνεταιριστικό μοντέλο μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και ευκαιρίες στους μετανάστες εργαζόμενους συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική προστασία, την ενδυνάμωση και την προσωπική ανάπτυξη τόσο των ίδιων όσο και των κοινοτήτων που τους υποδέχονται», καταλήγουν οι συστάσεις.

[email protected]

ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι συνεταιρισμοί στον δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη
Με τίτλο «Συνεταιριστικές επιχειρήσεις: η δύναμη να δράσουμε για ένα βιώσιμο μέλλον» έρχεται το Σάββατο 2 Ιουλίου η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών. Εορτάζεται από το 1923, και το 1995 αναγνωρίστηκε με ψήφισμα...
Οι συνεταιρισμοί στον δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι Ρομά ξεπερνούν τον κοινωνικό αποκλεισμό συνεταιριστικά
Δύο ΚΟΙΝΣΕΠ στο Μεσολόγγι, η «Ρομά Ολοι Μαζί», με αντικείμενο την ανακύκλωση, και η «Ρομά Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου», με αντικείμενο το ψάρεμα, δίνουν το παράδειγμα για το σπάσιμο των προκαταλήψεων.
Οι Ρομά ξεπερνούν τον κοινωνικό αποκλεισμό συνεταιριστικά
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»
Πρόσφατα συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας ο «Παντοκαφενές», ένα συνεταιριστικό καφενείο και παντοπωλείο στο Παλαιό Φάληρο που απασχολεί αποκλειστικά άτομα με αναπηρία. Το καφέ στόχο έχει να δώσει θέσεις...
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα έχουν δυναμική, αλλά λείπει η ομοφωνία»
Ο Vic van Vuuren, κορυφαίο στέλεχος του ILO, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, και επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας του ΟΗΕ για την Κ.Αλ.Ο., βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της ημερίδας που συνδιοργάνωσε το δίκτυο...
«Οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα έχουν δυναμική, αλλά λείπει η ομοφωνία»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Αυτοοργάνωση και διεκδίκηση
«Είμαστε επιχειρήσεις που δεν έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά εγχειρήματα ανέργων και εργαζομένων, που προσπαθούμε μέσα στην κρίση να εξασφαλίσουμε την καθημερινή μας επιβίωση με αξιοπρέπεια, προβάλλοντας...
Αυτοοργάνωση και διεκδίκηση
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Οι συνεταιρισμοί αντέχουν στα σοκ των αγορών»
«Θα ήταν ανεδαφικό να φανταστούμε την Κ.ΑΛ.Ο. σαν μαγικό ραβδί που θα τερματίσει κάθε κρίση. Η συνταγή είναι διαφορετική: Χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες πρωτοβουλίες, μικρές και μεγάλες, ιδιωτικές και δημόσιες...
«Οι συνεταιρισμοί αντέχουν στα σοκ των αγορών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας