• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 23.0°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.2°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 23.2°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.4°C
  0 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.1°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 21.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  93%
AP Photo / Bob Edme

Η Γαλλία διχάζεται: η Κ.ΑΛ.Ο. στα λόγια και η Κ.ΑΛ.Ο. στην πράξη

 • A-
 • A+

Επιμέλεια: Αφροδίτη Τζιαντζή

Ποια κοινωνική οικονομία θέλουμε; Θέλουμε συνεταιρισμούς εργαζομένων και αλληλέγγυα συλλογικά εγχειρήματα που θα γεννιούνται από τα ίδια τα κινήματα και θα υπηρετούν υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες; Ή μήπως κλίνουμε προς ένα πλέγμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που θα ξεπλένει το ιδιωτικό κέρδος με μια βιτρίνα φιλανθρωπίας και εταιρικής υπευθυνότητας; Χωράνε και οι δύο κατηγορίες στον αστερισμό της Κ.ΑΛ.Ο. και σε ποιο βαθμό;

Η συζήτηση, που αφορά και την ελληνική εκδοχή της Κ.ΑΛ.Ο., έχει ήδη ανοίξει για τα καλά στη Γαλλία. Εκεί η κυβέρνηση Μακρόν εφαρμόζει ήδη το εθνικό πρόγραμμα French Impact, με γενναιόδωρες κρατικές επιχορηγήσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις με κοινωνικό αντίκτυπο. Οξύτατη είναι η κριτική που ασκείται στο πρόγραμμα αυτό από τα αριστερά.

Τι είναι όμως το French Impact και γιατί έχει διχάσει τη γαλλική κοινωνία; Πρόκειται για ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο, σύμφωνα με τον Κριστόφ Ιτιέ, επίτροπο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), έχει στόχο «να θέσει τoν κοινωνικό αντίκτυπο [impact] στην καρδιά του κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού της οικονομίας». Οπως επισήμως αναφέρεται, το French Impact θα λειτουργήσει ως «εθνικός επιταχυντής της κοινωνικής καινοτομίας».

Στην πανηγυρική παρουσίαση του προγράμματος από τον Νικολά Ιλό, υπουργό Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης, παραβρέθηκαν ο υπουργός Παιδείας και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν προγράμματα κοινωνικής καινοτομίας σε πολλά διαφορετικά πεδία, όπως στην ανακλύκλωση, την εκπαίδευση, την καταπολέμηση του κοινωνικού και επαγγελματικού αποκλεισμού, την απασχόληση, την παιδική ηλικία, τον αθλητισμό, την υγεία κ.ά.

Στηριγμένος στις αρχές του οpen source και της συν-δημιουργίας, ο επιταχυντής αυτός φιλοδοξεί να στήσει μια κοινότητα φορέων της κοινωνικής καινοτομίας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας French Impact. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθεί, μέσα σε πέντε χρόνια, ένα δισ. ευρώ, μέσω κρατικών και ιδιωτικών επιχορηγήσεων, σε καινοτόμες επιχειρήσεις του τομέα της Κ.ΑΛ.Ο.

Αλλοι στόχοι είναι η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση πειραματικών επιχειρήσεων τύπου Κ.ΑΛ.Ο., καθώς και η καλύτερη μέτρηση/αξιολόγηση της λεγόμενης «απήχησης». Επίσης με το σήμα «French Impact» θα χαρακτηρίζονται τα οικοσυστήματα και οι καινοτόμες γεωγραφικές περιοχές που εφαρμόζουν τις αρχές της Κ.ΑΛ.Ο.

Aνάμεσα στους φορείς που αντιτίθενται στο French Impact είναι ερευνητές του CIRIEC, του έγκριτου διεθνούς οργανισμού που ασχολείται με την πληροφόρηση και την έρευνα για τους συνεταιρισμούς και την Κ.ΑΛ.Ο. Τις επιφυλάξεις του για το French Impact διατυπώνει στο «Cooperactif», το περιοδικό της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ζαν-Λουί Καμπρεσπίν, αντιπρόεδρος του γαλλικού τμήματος του CIRIEC.

Αποσπάσματα του άρθρου αναδημοσιεύουμε, στο πλαίσιο ενός διαλόγου για τον προσανατολισμό της Κ.ΑΛ.Ο. στις χώρες της Ε.Ε.

«Βλέποντας την κατεύθυνση που ακολουθείται σχετικά με την Κ.ΑΛ.Ο., θα σκεφτόταν κανείς ότι τα δεινά της συμπυκνώνονται σε τρεις λέξεις, “Οικονομία, Κοινωνική και Αλληλέγγυα”, ό,τι σηματοδοτούν οι λέξεις. Και για να αποφευχθεί μια συνέχεια αυτής της μορφής, δημιουργήσαμε μια French Impact με γαλλικά χρώματα. Ομως το ζήτημα του λεξιλογίου δεν είναι παρά το βυθισμένο μέρος του παγόβουνου όπου κρύβεται ένας προσανατολισμός ο οποίος δεν αποτελεί παρά την άρνηση των αρχών και των αξιών της Κ.ΑΛ.Ο.», γράφει ο αναλυτής και συνεχίζει:

«[Αυτός ο προσανατολισμός] απορρίπτει έμμεσα, ή ακόμα και ρητά κάποιες φορές, το επιχειρηματικό όραμα της Κ.ΑΛ.Ο. που στηρίζεται σε ένα συλλογικό εγχείρημα και στη θέση του αξιοποιεί, προωθεί και πουλάει μια ατομική (βλέπε εξατομικευμένη) αντίληψη περί επιχειρηματικότητας. Συγκαταλέγοντας έτσι κάθε τύπου επιχείρηση, στο όνομα της κοινωνικής καινοτομίας και εγκαταλείποντας όλα όσα πρεσβεύει η Κ.ΑΛ.Ο. ως ένας διαφορετικός τρόπος “επιχειρείν”.

»Ετσι η νέα εκδοχή της Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι παρά μια οικονομία που θα βασίζεται στις startups: είχαμε τους αυτο-απασχολούμενους, τώρα έχουμε τoυς “νεοφυείς επιχειρηματίες” που μοιάζουν να είναι το άλφα και το ωμέγα του πλούτου και της ίδρυσης μιας επιχείρησης. Αυτό είναι το μοντέλο, το αρχέτυπο της ασκούμενης πολιτικής, σε τέτοιο σημείο που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ομιλία του στην έκθεση #VivaTech, μιλά για το “Εθνος των startups”, θέλοντας η χώρα μας να σκέφτεται και να δρα σαν τις επιχειρήσεις που δεν έχουν άλλο στόχο παρά να μετατρέψουν μια ιδέα, που δεν είναι πάντα καινοτόμα, σε ηχηρό χρήμα που στη συνέχεια θα το ξαναγοράσει ένας “συνεταιρισμός”.

»Αν αυτό είναι το κυρίαρχο μοντέλο, ποια θέση απομένει στην Κ.ΑΛ.Ο., έτσι όπως την ορίζουμε εμείς; Δηλαδή ως “ένα σύνολο δομών που στηρίζονται σε κοινές αξίες και αρχές, όπως: κοινωνική χρησιμότητα, συνεργασία, τοπική γείωση προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε περιοχής και των κατοίκων της. Οι δραστηριότητες αυτών των δομών δεν επιδιώκουν τον προσωπικό πλουτισμό αλλά τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη για μια οικονομία που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον”.

Αυτά άραγε επιδιώκει το “Εθνος των startups”;», καταλήγει ειρωνικά ο αναλυτής.

*Περισσότερα στο τελευταίο τεύχος του γαλλικού περιοδικού Cooperactif: https://esspcf.files.wordpress.com/2018/04/coopecc81ractif-03-04-2018.pdf

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Εβδομάδα Κ.ΑΛ.Ο. στα γαλλικά σχολεία
Οι αρχές της συνεργασίας, της συλλογικότητας, της ενεργού και ισότιμης συμμετοχής δεν αποτελούν θεία επιφοίτηση αλλά αξίες που μαθαίνονται εξ απαλών ονύχων και εμπεδώνονται από την καθημερινή πρακτική. Με αυτό...
Εβδομάδα Κ.ΑΛ.Ο. στα γαλλικά σχολεία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Σάντουιτς για καλό σκοπό: αξιοπρεπή σπίτια για άστεγους
​Το πρώτο συγκρότημα κατοικιών για άστεγους είναι πλέον πραγματικότητα στη Σκοτία, χάρη στη δουλειά της κοινωνικής επιχείρησης «Social Bite», μιας μικρής αλυσίδας ταχυφαγείων που απασχολεί άστεγους πολίτες....
Σάντουιτς για καλό σκοπό: αξιοπρεπή σπίτια για άστεγους
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Αϊ-Βασίλη, φέτος γέμισε τον σάκο σου με δώρα αλληλεγγύης
Φέτος τα Χριστούγεννα, ας γιορτάσουμε και ας ανταλλάξουμε δώρα συνεργατικά! Αυτή ήταν η σκέψη πίσω από το σημερινό αφιέρωμα του «ΓΙΑ ΚΑΛΟ». Υστερα από τρεις βόλτες σε δεκάδες συνεταιριστικά εγχειρήματα στην...
Αϊ-Βασίλη, φέτος γέμισε τον σάκο σου με δώρα αλληλεγγύης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
ΚΑΛΟ: επένδυση για δίκαιη ανάπτυξη
Δύο χρόνια κλείνει ο νόμος 4430/16 για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Πρωτόγνωρα πράγματα για τη χώρα μας, μια που το ποσοστό στην Ελλάδα είναι γύρω στο 1% ενώ στην Ευρώπη μεσοσταθμικά στο 12%....
ΚΑΛΟ: επένδυση για δίκαιη ανάπτυξη
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τέσσερις δράσεις για τη στήριξη του κοινωνικού επιχειρείν
Τη στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με το ποσό των 51 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, από το βήμα της 2ης Έκθεσης Κ.ΑΛ.Ο. ATHENS EXPO ΄18.
Τέσσερις δράσεις για τη στήριξη του κοινωνικού επιχειρείν
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται, οι προκλήσεις παραμένουν
Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα του νέου θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, καθώς οι φορείς αυξάνονται σταθερά και δραστηριοποιούνται σε όλο και περισσότερους κλάδους •...
Η Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται, οι προκλήσεις παραμένουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας