Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νερό... γάργαρο και συνεργατικό, όχι νερό ιδιωτικό
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Νερό... γάργαρο και συνεργατικό, όχι νερό ιδιωτικό

  • A-
  • A+

«Το ζήτημα παραμονής της Εταιρείας Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) σε δημόσιο έλεγχο θα κλείσει μια και καλή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες».

Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, και η συνεπαγόμενη αισιοδοξία που έφερε, όχι μόνο δεν καθησυχάζει τους ανθρώπους του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, αντιθέτως τους κινητοποιεί περαιτέρω καθώς αντιλαμβάνονται ότι η δικαίωση του πολύχρονου αγώνα τους βρίσκεται μια ανάσα πριν από την τελική της πραγμάτωση.

Και φυσικά δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει τη σύμπτωση της δήλωσης του υπουργού με την προηγηθείσα (την περασμένη Δευτέρα) συνέντευξη Τύπου, στην οποία 54 εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης ανακοίνωναν ότι προτίθενται να διεκδικήσουν τη συνεργατική διαχείριση του νερού της πόλης.

Είναι πάντως χαρακτηριστική η αντίδραση ενός εκ των πρωτεργατών της Κίνησης, του Κώστα Νικολάου (Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας «UnivSSE Coop»), ο οποίος με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» τονίζει πως «η εξέλιξη είναι καλή και πολύ ενδιαφέρουσα και αυτό κάνει το δικό μας ενδιαφέρον ακόμη πιο δυνατό, καθώς όπως φαίνεται η Κίνησή μας συζητήθηκε. Θα πάρουμε λοιπόν μέρος στην ανοιχτή διαβούλευση που ανακοίνωσε ο υπουργός, περιμένουμε την εξαγγελία του πρωθυπουργού την Τετάρτη και οι κινήσεις μας θα εξαρτηθούν από το αν η λύση θα είναι πολιτική ή αν θα πάμε σε κάποιου είδους προκήρυξη για το 24% των μετοχών».

Ο κ. Βερναρδάκης με τις δηλώσεις του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης κατέστησε σαφές ότι «το 51% της ΕΥΑΘ παραμένει σε δημόσιο έλεγχο» ενώ για το διεκδικούμενο 24% των μετοχών «θα υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις με το κριτήριο ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ότι δεν επιτρέπεται η ιδιωτικοποίηση και ότι πρέπει να βρούμε τρόπους διαδημοτικούς και άλλους που έχουν κατατεθεί για να διασφαλιστεί η αξιοποίηση στην κατεύθυνση που μιλάμε».

Κινητοποίησης... συνέχεια

«Οσα δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης αποτελούν ήδη μέρος της πρότασής μας» σημειώνει ο κ. Νικολάου, τονίζοντας πως «η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση και είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον. Θα κινητοποιηθούμε κι άλλο προκειμένου να εμπλακούν όσο το δυνατό περισσότεροι στην υπόθεση, όπως το κάναμε πάντα».

Τρεις μέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η Πρωτοβουλία Φορέων (54 φορείς και κινήματα), η οποία απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς τους πολίτες, τα κινήματα, την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Θεσσαλονίκης για να διεκδικήσουν μαζί τη συνεργατική διαχείριση του νερού, με δεδομένο ότι «οι ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ έχουν περάσει στο υπερταμείο και ότι στον προϋπολογισμό του 2018 έχει προβλεφθεί έσοδο 35 εκατ. ευρώ από την πώληση του 23% της ΕΥΑΘ ενώ κινούνται και πάλι οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του νερού (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ)».

Στους 54 περιλαμβάνονται φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), συνεταιρισμοί, ΚοινΣΕπ, οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, δίκτυα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που αγωνίζονται χρόνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και παρουσίασαν τη Διακήρυξη (¹) που υπογράφουν με κεντρικό μήνυμα «Το Νερό στα χέρια των Πολιτών, όχι των εταιρειών».

Στη συνέντευξη ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στη «σιωπηλή επανάσταση», τους συνεταιρισμούς δηλαδή που διαχειρίζονται το νερό ανά τον κόσμο και χαρακτηριστικά στους 5.000 συνεταιρισμούς της Αυστρίας, τους 2.500 της Δανίας, τους 3.300 των ΗΠΑ, τους 200 στον Καναδά και τους μεγαλύτερους στον κόσμο που είναι στη Λατινική Αμερική.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο κ. Νικολάου απαντά και στο τεχνικής υφής ζήτημα για το πώς θα μπορούσαν οι φορείς να χρηματοδοτήσουν αυτό το εγχείρημα και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Ας μην ανησυχούν οι ‘καλοθελητές’, τα χρήματα μπορούν να βγουν από την αλληλέγγυα συμμετοχή και στήριξη, αλλά κι αν αυτό δεν είναι αρκετό μπορούμε, για παράδειγμα, να ζητήσουμε στήριξη από τις Ηθικές Συνεταιριστικές Τράπεζες που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο».

O Μιχάλης Τρεμόπουλος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης διευκρίνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι «με τη συνεργατική πρόταση οι πολίτες θα έχουν τον έλεγχο με συνεταιριστικές μερίδες και όχι μετοχές της ΕΥΑΘ, ώστε να “παίζονται” στο χρηματιστήριο σε στιλ λαϊκού καπιταλισμού, με κίνδυνο να πέσει πάλι στα χέρια των εταιρειών».

Ο Λάζαρος Αγγέλου, από την «Ενωση Πολιτών για το Νερό / ένωση συνεταιρισμών νερού», αναφέρθηκε στο πλέον επιτυχημένο μοντέλο διαχείρισης από πρωτοβάθμιους μη κερδοσκοπικούς συνεταιρισμούς νερού, πολίτες, εργαζόμενους, αυτοδιοίκηση, μια ένωση δηλαδή η οποία «θα διοικεί την ΕΥΑΘ των πολιτών».

Τέλος, ο Κώστας Μαριόγλου (Κίνηση 136 για τη συνεργατική διαχείριση του νερού) θύμισε το ιστορικό δημοψήφισμα της 18ης Μαΐου 2014 και τόνισε ότι η πόλη πρέπει να ενωθεί πάλι προς δύο κατευθύνσεις, «την αποτροπή κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησής του νερού και τη διαμόρφωση της μεγάλης συμμαχίας του «ναι» πάνω σε μια κοινή πρόταση για να περάσει το νερό συνεργατικά στα χέρια των πολιτών».

(¹) «Το Νερό στα χέρια των Πολιτών, όχι των εταιρειών» 

[email protected]

ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Ξανα-SOSTE το νερό»
Κάλεσμα συντονισμού προς όλους τους πολίτες που συντέλεσαν στη νίκη του δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού κάνει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης σήμερα στις 7.30 το απόγευμα,...
«Ξανα-SOSTE το νερό»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα: μικρά βήματα, μεγάλος δρόμος
Το οικοσύστημα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο και είναι επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση της βιωσιμότητας των φορέων του και άμεση στήριξή τους.
Η Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα: μικρά βήματα, μεγάλος δρόμος
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Είναι χρήσιμο να είμαστε όλοι... Κ.ΑΛ.Ο.μαθημένοι!
Η εκπαιδευτική πλατφόρμα kalomathe.gr απευθύνεται σε άτομα και συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα εγχείρημα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, καθώς και σε μέλη υφιστάμενων εγχειρημάτων.
Είναι χρήσιμο να είμαστε όλοι... Κ.ΑΛ.Ο.μαθημένοι!
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Καθολικό Βασικό Εισόδημα - Δικαίωμα στη Ζωή»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Βασικό εισόδημα άνευ όρων: ουτοπία ή χειροπιαστή λύση;
Πρωτοβουλίες, όπως οι «Ανθρωπιστές για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα», υποστηρίζουν ότι κάθε πολίτης δικαιούται ένα Καθολικό Βασικό Εισόδημα, που θα του δίνεται αδιαπραγμάτευτα και εφ’ όρου ζωής, χωρίς...
Βασικό εισόδημα άνευ όρων: ουτοπία ή χειροπιαστή λύση;
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Το προϊόν μας είναι αυτό που μας χρηματοδοτεί»
Δυναμικά επιστρέφει για έξι ημέρες, από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, η Πανελλήνια Εκθεση Προϊόντων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας «Παράγω-επιχειρώ κοινωνικά» στην πολυσύχναστη αίθουσα...
«Το προϊόν μας είναι αυτό που μας χρηματοδοτεί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας