Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φτηνή στέγη από πλαστικά μπουκάλια για τους σεισμόπληκτους του Μεξικού

Φτηνή στέγη από πλαστικά μπουκάλια για τους σεισμόπληκτους του Μεξικού

  • A-
  • A+

Είναι κάθε είδους πολύχρωμα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών και νερού. Οσο οικοδόμοι στρώνουν με τσιμέντο τη βάση του μελλοντικού σπιτιού της, η οικογένεια γεμίζει με χώμα τα μπουκάλια και τα τοποθετεί σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε μεταλλικά πλέγματα: αυτοί θα είναι οι τοίχοι του.

Μιας VIEM ή αλλιώς «Επείγουσας Κατοκίας», όπως είναι το όνομα της οργάνωσης αλληλέγγυων που ανέλαβε να προσφέρει στέγη στις οικογένειες οι οποίες έμειναν άστεγες μετά τον σεισμό της 19ης Σεπτεμβρίου στο Μεξικό. 

Ο καταστροφικός σεισμός κινητοποίησε τους νέους που έσπευσαν να συντρέξουν με κάθε μέσο τους πληγέντες.

Ανάμεσά τους μια ομάδα φοιτητών και αρχιτεκτόνων, με εμπνευστές την Βανέσα Ρεντόν και τον Ντέιβιντ Γκαρσία, που συνασπίστηκε με την οργάνωση «Νεολαιίστικη Ηγεσία» αναζητώντας λύσεις για την προσωρινή στέγαση όσων είδαν τα σπίτια τους να καταρρέουν.

Ετσι γεννήθηκε το πρότζεκτ VIEM: αντισεισμικά και βιώσιμα σπίτια χτισμένα με συμβατικά οικοδομικά υλικά, αλλά με πλαστικά μπουκάλια ΡΕΤ (πλαστικό πολυμερές υλικό) αντί για τούβλα.

Μια τεχνική που είχε πατενταριστεί από δύο μηχανικούς, οι οποίοι παραχώρησαν δωρεάν τη χρήση της για να μπορέσει η ομάδα να την εφαρμόσει στα χωριά που περισσότερο επλήγησαν. 

Ολα ξεκίνησαν με μια έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία ζητούσαν από τον κόσμο να προσφέρει πλαστικά μπουκάλια (με τα καπάκια τους) στα κέντρα υποδοχής που έστησαν.

Μέσα σε λίγες μέρες είχαν μαζέψει περισσότερα από ένα εκατομμύριο μόνο στην Πόλη του Μεξικού.

Με τα μπουκάλια (που μαζί με άλλα οικοδομικά υλικά μεταφέρθηκαν σε φορτηγά που πρόσφερε αλυσίδα πολυκαταστημάτων), τη βοήθεια οικοδόμων και ένα τεράστιο απόθεμα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας η ομάδα έφτασε στο πρώτο χωριό, το Τετέλα ντελ Βολκάν: έναν οικισμό της Πολιτείας Μορέλος όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και όπου περισσότερα από 860 σπίτια κατέρρευσαν από τον σεισμό. 

Στην αρχή οι κάτοικοι ήταν δύσπιστοι. «Εδώ σπίτια με τούβλα άνοιξαν στα δυο κι έπεσαν σαν χαρτόκουτα κι αυτό θα αντέξει; σκεφτόμουν στην αρχή» έλεγε σε ρεπορτάζ της «Ελ Παΐς» η Γουαδαλούπε Χιμένες, η πρώτη επικεφαλής νοικοκυριού που έχτισε τη νέα στέγη για εκείνη και τα δύο παιδιά της με επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μπουκαλιών.

Δεν είχε και πολλές επιλογές αφού αυτή ήταν η πρώτη απτή λύση που της πρόσφεραν για να αποκτήσει μια προσωρινή στέγη: έξι μήνες μετά τον σεισμό οι υποσχέσεις για ανοικοδόμηση παραμένουν στις καλένδες, η βοήθεια για τους σεισμόπληκτους έρχεται με το σταγονόμετρο και είναι η κοινωνία των πολιτών που έχει αναλάβει δράση.

Κι έτσι η δυσπιστία νικήθηκε στην αρχή από την ανάγκη κι έπειτα από την πραγματικότητα, όπως λέει η Χιμένες: «Τώρα που ολοκληρώθηκε ξέρω ότι είναι πολύ ανθεκτικό: πριν από λίγες ημέρες έγινε σεισμός και ήμασταν μέσα κι ούτε που το καταλάβαμε». 

«Το βασικό όφελος αυτών των σπιτιών είναι ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα σεισμό γιατί οι τοίχοι είναι πολύ πιο παχείς από ό,τι αυτοί με τα κλασικά τούβλα, ενώ το PET (πλαστικό πολυμερές υλικό) και το χώμα τούς προσδίδουν μεγάλη ελαστικότητα» λέει ο Ντέιβιντ Γκαρσία, εξηγώντας πως στόχος δεν είναι να προσφέρουν μια μόνιμη στέγη αλλά ένα προσωρινό αξιοπρεπές σπίτι στις οικογένειες που έμειναν στον δρόμο έως ότου μπορέσουν να αποκτήσουν ένα καλύτερο στο μέλλον. 

Κάθε τέτοιο σπίτι έχει διάρκεια ζωής 2 χρόνια, αλλά με μια μεθοδική συντήρηση μπορεί να ξεπεράσει τη δεκαετία.

Απαιτεί 15.000 μπουκάλια (για περίπου 60 τετραγωνικά μέτρα) και στοιχίζει 3.000-4.000 ευρώ. Ενα δωμάτιο 12 μέτρων μπορεί να χτιστεί σε μία εβδομάδα με τη βοήθεια 20 εθελοντών.

Οι ομάδες εθελοντών της VIEM πηγαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο με έναν μηχανικό και έναν αρχιτέκτονα, μένουν με τις οικογένειες όσο χτίζουν τα «σπίτια από πλαστικό» και φεύγοντας τους αναθέτουν απλές δουλειές οι οποίες μπορούν να έχουν προχωρήσει έως την επόμενη εβδομάδα που θα επιστρέψουν (να γεμίσουν μπουκάλια με χώμα ή άμμο ή να τα τοποθετήσουν στα μεταλλικά πλέγματα). 

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η VIEM είναι να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του πρότζεκτ της.

«Το να φέρουν οι πολίτες τα πλαστικά μπουκάλια ήταν εύκολο. Το δύσκολο είναι να προσφέρει ο κόσμος χρήματα κι αυτό το σχέδιο, εκτός από εθελοντές, χρειάζεται και κεφάλαια, γιατί οι οικογένειες δεν πληρώνουν τίποτα για αυτά τα σπίτια» λέει η Βανέσα Ρεντόν, εξηγώντας πώς λάνσαραν την εκστρατεία «Δώρισε ανακυκλώνοντας» για να πηγαίνουν οι πολίτες χαρτί, πλαστικά, αλουμίνιο σε κέντρα ανακύκλωσης και τα μικροποσά που θα έπαιρναν να πηγαίνουν απευθείας στη VIEM, ενώ στις αρχές Μαρτίου ξεκίνησαν συζητήσεις με σχολεία ώστε να μετέχουν στο αλληλέγγυο πρόγραμμα ανοικοδόμησης. 

Εως τώρα έχουν χτίσει τρία σπίτια και ελπίζουν τον Απρίλιο να τελειώσουν άλλα τρία.

Κι όπως συμβαίνει πάντα σε ανάλογα εγχειρήματα, κάποιοι κουράστηκαν από αυτά τα εξαντλητικά Σαββατοκύριακα, όσο άλλοι κοιτούν το αποτέλεσμα και τους ανθρώπους που απέκτησαν ένα προσωρινό σπίτι και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί κάθε βδομάδα έως ότου να μην υπάρχει άστεγη οικογένεια.

ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Πόλη και κατοικία
Τα Μανιφέστα των Αφοβων Πόλεων και του νέου παγκόσμιου κινήματος του αυτοδιοικητικού κοινοτισμού έθεσαν εξαρχής στο επίκεντρό τους το δικαίωμα στην κατοικία, αναζητώντας λύσεις στο πρόβλημα της επισφάλειας και...
Πόλη και κατοικία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Σάντουιτς για καλό σκοπό: αξιοπρεπή σπίτια για άστεγους
​Το πρώτο συγκρότημα κατοικιών για άστεγους είναι πλέον πραγματικότητα στη Σκοτία, χάρη στη δουλειά της κοινωνικής επιχείρησης «Social Bite», μιας μικρής αλυσίδας ταχυφαγείων που απασχολεί άστεγους πολίτες....
Σάντουιτς για καλό σκοπό: αξιοπρεπή σπίτια για άστεγους
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το πλαστικό ως κοινωνικό νόμισμα
Αν μία προσέγγιση στη μείωση των πλαστικών είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών για τη χρήση τους, υπάρχει παράλληλα και συμπληρωματικά μιαν άλλη που εστιάζει στην ενίσχυση εκείνων που δουλεύουν σκληρά και κάτω...
Το πλαστικό ως κοινωνικό νόμισμα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα: μικρά βήματα, μεγάλος δρόμος
Το οικοσύστημα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο και είναι επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση της βιωσιμότητας των φορέων του και άμεση στήριξή τους.
Η Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα: μικρά βήματα, μεγάλος δρόμος
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Υπηρεσίες στα χέρια δήμων και πολιτών
Οκτακόσιες τριάντα πέντε υπηρεσίες, ανάμεσά τους ενέργειας και ύδρευσης, πέρασαν τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερους από 1.600 δήμους 45 χωρών του πλανήτη, στο πλαίσιο του κινήματος του νέου...
Υπηρεσίες στα χέρια δήμων και πολιτών
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι πόλεις ως καταφύγια απέναντι στην ξενοφοβία
Την ώρα που τα κράτη της Μεσογείου αλλά και της Βόρειας Ευρώπης ύψωναν τους φράχτες του διαχωρισμού, οι Αφοβες Πόλεις αναδείχθηκαν σε φιλόξενους τόπους που καλωσόρισαν πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι πόλεις ως καταφύγια απέναντι στην ξενοφοβία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας