• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.9°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 13.3°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.0°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.3°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 7.3°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.7°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 19.1°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  79%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  89%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 15.8°C / 18.1°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 12.7°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  89%

Καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικές προκλήσεις

 • A-
 • A+

Κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη ψάχνουν βιώσιμες λύσεις από νεοσύστατες επιχειρήσεις ή όποιο νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μπορεί να προτείνει και να υλοποιήσει μια καινοτόμα ιδέα για την αντιμετώπισή τους μέσω της πλατφόρμας Social Challenges Innovation Platform.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο έχουν ήδη υποβληθεί συνολικά 30 διαφορετικές κοινωνικές «προκλήσεις», που αφορούν τους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, του προσφυγικού, του τουρισμού, των μεταφορών και του περιβάλλοντος.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς ή ιδιώτες μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τις πλέον καινοτόμες λύσεις για κάποια από αυτά τα προβλήματα έως τις 15 Απριλίου.

Από αυτές θα επιλεγούν 81 (το πολύ τρεις ανά πρόκληση) στη βάση κριτηρίων όπως το περιεχόμενο της πρότασης, η παρουσίασή της, ο βαθμός του κοινωνικού της αντίκτυπου, το πόσο καινοτόμα είναι και αν έχει ήδη εφαρμοστεί ή όχι.

Καθένα από τα 81 σχέδια που θα επιλεγούν θα χρηματοδοτηθεί με 30.000 ευρώ για την υλοποίησή του, ενώ μέλη των φορέων που τα πρότειναν θα παρακολουθήσουν ένα ενδεικτικό πρόγραμμα υποστήριξης και καθοδήγησης διάρκειας έξι μηνών, κατά το οποίο θα βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και διαβούλευση με τους αντίστοιχους φορείς που έθεσαν και ζητούν λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Με αυτόν τον τρόπο και με εκπαιδευτικά σεμινάρια η Social Challenges Innovation Platform (Πλατφόρμα Καινοτόμων Κοινωνικών Προκλήσεων) υποστηρίζει όσους περάσουν στην επόμενη φάση, προκειμένου να αναπτυχθεί και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα το σχέδιο.

Στην Ελλάδα και με επίκεντρο την Κυψέλη, οι «προκλήσεις» είναι δύο και έχουν τεθεί από το Impact Hub και τον Δήμο Αθηναίων, με την προοπτική μετά την εφαρμογή των λύσεων να μπορούν να προσαρμοστούν σε περισσότερες γειτονιές της αθηναϊκής πραγματικότητας ή και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η πρώτη αφορά τη διατροφή και τη σπατάλη τροφίμων και συνοψίζεται σε μία ερώτηση και δύο προϋποθέσεις:

«Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την προσβασιμότητα σε τρόφιμα και να καταπολεμήσουμε τον υποσιτισμό; Ας εφαρμόσουμε βιώσιμα συστήματα τροφής από τον παραγωγό στους καταναλωτές, που μειώνουν το παγκόσμιο φαινόμενο της σπατάλης του φαγητού. Ομως, παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι τα υγιεινά τρόφιμα θα είναι προσιτά σε όλους τους πολίτες προκειμένου να μειωθεί και η επισιτιστική ανασφάλεια για τις πιο ευάλωτες ομάδες».

Σημαντική παράμετρος του προβλήματος είναι επίσης η καλύτερη προμήθεια και διαχείριση των τροφίμων και των απορριμμάτων τους, με γνώμονα τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στο αστικό περιβάλλον και τις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Το δεύτερο πρόβλημα σχετίζεται με το πώς γίνεται να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή στις λιγότερο προνομιούχες συνοικίες δημιουργώντας ταυτόχρονα ασφαλείς γειτονιές για όλους.

Πεδίο της πρόκλησης είναι η κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και το αίσθημα του «ανήκειν», ώστε να αισθάνονται μέρος της, να αυξηθεί η συμμετοχή τους στη βελτίωση των πόλεων και να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις για την καλύτερη διαβίωσή τους, αλλά και την αναβάθμιση της γειτονιάς τους.

Η πρόταση για αυτή τη λύση θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι επιδίωξη αποτελεί και η κοινωνική ενσωμάτωση, απαραίτητη σε μια εποχή που πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν πληγεί από τις συνέπειες της κρίσης. Η ρητορική του μίσους, η απάθεια, η παραίτηση, η εγκληματικότητα και ο φόβος είναι συμπτώματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το πρόγραμμα, ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Global Impact, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρηματικών και Καινοτομικών Κέντρων (EBN) και τη META Group. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δημιουργήσουν τα προφίλ τους στην πλατφόρμα για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εμπρόθεσμα. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Το προϊόν μας είναι αυτό που μας χρηματοδοτεί»
Δυναμικά επιστρέφει για έξι ημέρες, από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, η Πανελλήνια Εκθεση Προϊόντων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας «Παράγω-επιχειρώ κοινωνικά» στην πολυσύχναστη αίθουσα...
«Το προϊόν μας είναι αυτό που μας χρηματοδοτεί»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Προστατεύοντας τους σπόρους ως κοινό αγαθό
Με ένα ταξίδι διάρκειας ενός έτους και στάση κάθε μήνα σε άλλη γειτονιά της Αθήνας, το Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής ένωσε πριν από πέντε χρόνια ομάδες με κοινό τόπο τη συλλογή και την καλλιέργεια σπόρων, τη...
Προστατεύοντας τους σπόρους ως κοινό αγαθό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ενα Δίκαιο Νόμισμα στα χέρια των πολλών και... όχι των τραπεζών
Η πρόταση του FairCoin, ενός εναλλακτικού ψηφιακού κρυπτονομίσματος με κοινωνικό πρόταγμα, για συναλλαγές στις οποίες δεν μπορεί να μεσολαβήσει ή να επέμβει ο τραπεζικός και κρατικός έλεγχος, διαφέρει από τον...
Ενα Δίκαιο Νόμισμα στα χέρια των πολλών και... όχι των τραπεζών
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«…για Κ.Αλ.Ο. …στο ΜΕΤΡΟ»
Πάνω από 50 κοινωνικές επιχειρήσεις και γυναικείοι συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα μάς προσκαλούν από τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου μέχρι το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στην 1η έκθεση COOPEXPO «…για Κ.Αλ.Ο. …στο...
«…για Κ.Αλ.Ο. …στο ΜΕΤΡΟ»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η οικοδομή θέλει δουλειά συλλογική
Ο πρώτος τεχνικός συνεταιρισμός στην Ελλάδα ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο. Η «Αλληλοτεχνία» συνενώνει αρχιτέκτονες, μηχανικούς και τεχνίτες, αίροντας τα στεγανά μεταξύ της χειρωνακτικής και της διανοητικής...
Η οικοδομή θέλει δουλειά συλλογική
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Οικονομία
Το γεγονός ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν υπήρχε καμία αναφορά στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία προκάλεσε ανησυχίες στους σχετικούς φορείς και τις επιχειρήσεις.
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Οικονομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας