• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 24.8°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 24.0°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.1°C
  0 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 24.9°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.5°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 21.2°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.7°C
  0 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 24.0°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  80%

Ηoly Craft ή σε ελεύθερη απόδοση «Η αγία Τεχνουργία». Το φεστιβάλ που συνδιοργάνωσε το Ludd σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς «Ροκάνι» και «FATCUT».

Ludd: σχεδιασμός και κατασκευές με «ανοιχτό κώδικα» και αυτοδιαχείριση

 • A-
 • A+

Για κάποιους η λέξη λουδίτης ή νεο-λουδίτης παραπέμπει στους αρνητές της τεχνολογίας, όσους θεωρούν τις μηχανές πηγές όλων των δεινών.

Iστορικά οι λουδίτες, που πήραν το όνομά τους από τη μυθική μορφή του Νεντ Λουντ, ήταν ένα κίνημα τεχνιτών υφαντουργίας στην Αγγλία των αρχών του 19ου αιώνα που έσπαγαν τις αυτόματες υφαντικές μηχανές στα εργοστάσια.

Μια εναλλακτική προσέγγιση υποστηρίζει ότι οι λουδίτες εξέφραζαν μια αυθόρμητη κριτική στην εκβιομηχάνιση, καθώς δεν εναντιώθηκαν στην τεχνολογία καθεαυτή, αλλά στην αποξένωσή τους από την παραγωγή. 

Υιοθετώντας το όνομα του πρώτου θρυλικού «σπάστη», ο εργατικός συνεταιρισμός Ludd στον Βοτανικό, εργαστήριο για τον ανοιχτό σχεδιασμό και την κατασκευή, θέλει όπως μας λέει «να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης της τεχνολογίας με τις ανάγκες των δημιουργών και των χρηστών, μέσω του εκδημοκρατισμού των τεχνολογικών και γνωσιακών πόρων». 

Ο αρχιτέκτονας Μιχαήλ Ταβλαδοράκης και ο μηχανολόγος-μηχανικός Μανώλης Λεβαδιανός, ιδρυτικά μέλη της νεοσύστατης κολεκτίβας Ludd μιλούν στο «Για Κ.ΑΛ.Ο» της «Εφ.Συν.», για τους στόχους και τις δράσεις του συνεταιριστικού makerspace. 

Τι είναι το makerspace, ρωτήσαμε τον Μιχαήλ: «Είναι ανοιχτά εργαστήρια που συνδυάζουν τρεις πτυχές: Την τεχνολογία τη γνώση και την κοινότητα. Επί της ουσίας είναι ένας χώρος που μαζεύονται άνθρωποι προκειμένου να αναπτύξουν μια ιδέα και να την υλοποιήσουν. Στην εξάπλωση των εργαστηρίων ανοιχτού σχεδιασμού και κατασκευής», συμπληρώνει ο Μανώλης, «συνέβαλλε η ανάπτυξη της τεχνολογίας, με λύσεις ανοιχτού κώδικα, σε τρισδιάστατους εκτυπωτές, CNC μηχανήματα και laser-cutters».

Τα δύο τελευταία είναι ψηφιακές εργαλειομηχανές κοπής και κόπτες με λέιζερ, που χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, από τον βιομηχανικό σχεδιασμό και την παραγωγή μέχρι την αρχιτεκτονική και τα εικαστικά. 

Η ιδέα του ανοιχτού σχεδιασμού είναι κομβική στο εργαστήριο Ludd. «Ο ανοιχτός κώδικας (open source) παραπέμπει στους υπολογιστές, αλλά χρησιμοποιείται πλέον και στον σχεδιασμό και στο υλισμικό - το hardware», εξηγεί ο Μανώλης. 

Η ομάδα των Ludd απευθύνεται «σε οποιοδήποτε άνθρωπο ασχολείται με συστηματικό τρόπο με την κατασκευή: Αρχιτέκτονα, εικαστικό, βιομηχανικό σχεδιαστή, σκηνογράφο. Ακόμη και σε κάποιον που θέλει να παράξει το προϊόν που χρειάζεται: έναν επιπλοποιό, έναν ερασιτέχνη οργανοποιό, κάποιον που ασχολείται με το κόσμημα». 

«Δεν είμαστε χώρος παροχής υπηρεσιών, αλλά χώρος διασύνδεσης ανθρώπων και κοινοτήτων» διευκρινίζουν οι συνεταιριστές.

Το Ludd στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο πρώην ξυλουργείο στο Βοτανικό, συνολικής έκτασης 330 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία (laser cutter, CNC router, σύντομα και 3D printer) και συμβατικό εξοπλισμό μηχανουργείου και ξυλουργείου.

Οι χρήση των εγκαταστάσεων και των εργαλείων διατίθεται είτε με μηνιαία συνδρομή είτε με χρονο-μίσθωση, ενώ παράλληλα διοργανώνονται σεμινάρια και εργαστήρια. 

Γιατί επέλεξαν το μοντέλο του συνεταιρισμού εργαζομένων: «Πρεσβεύουμε μια κριτική αντίληψη στην παραγωγή και τη διάθεση λύσεων. Γι' αυτό και δικτυωνόμαστε με άλλα συνεταιριστικά σχήματα και ομάδες με κοινωνικό αντίκτυπο. Για μας είναι στοίχημα οι άνθρωποι που θα έρθουν σε μας να "ανοίξουν" κάποια από αυτά που φτιάχνουν - αντικείμενα, σχέδια, εφαρμογές. Να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει να είναι κάτι ανοιχτό».

Για τους Ludd ο ανοιχτός σχεδιασμός δεν σημαίνει «τζάμπα» ή «κλέψε από όπου μπορείς», αλλά το αντίθετο. Είναι μια διαδικασία αλληλοτροφοδότησης, κυκλοφορίας και εμπλουτισμού της γνώσης, προωθώντας ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής, εργασίας και κατανάλωσης. Ενα μοντέλο που δεν θα λεηλατεί τη φύση και δεν θα υποδουλώνει τον άνθρωπο. Οι λουδίτες πιθανόν να συμφωνούσαν. 

Info: ludd.gr, Τσοτυλίου 3 και Πέλλης Βοτανικός - τηλ. 6972763264. email: [email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
«“Λαγιάλι” στα αραβικά σημαίνει “οι νύχτες μας”» μου εξηγεί η νεαρή Ελληνογαλλίδα Μαρίνα Λιάκη, που μαζί με άλλους συνεταιριστές και συνεταιρίστριες, μετανάστες και Ελληνες, ίδρυσαν την ΚΟΙΝΣΕΠ «Layali...
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Συνεταιρισμοί εργαζομένων: Η εργασία του μέλλοντος είναι εδώ
Οι συνεταιρισμοί εργαζομένων, αποτελούν μεν μειοψηφία στο σύνολο των συνεταιρισμών, είναι όμως ιδιαίτερα δυναμικοί και νεανικοί, που επεκτείνονται διαρκώς, όχι μόνο σε ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και σε εύρος...
Συνεταιρισμοί εργαζομένων: Η εργασία του μέλλοντος είναι εδώ
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ροκάνι: ΚΟΙΝΣΕΠ για την κυκλική οικονομία
Το Ροκάνι είναι μια συνεταιριστική ομάδα νέων ανθρώπων, τεχνίτες από διαφορετικές ειδικότητες -ξυλουργοί, σιδεράδες, ηλεκτρολόγοι, σχεδιαστές- που εμφυσούν νέα ζωή σε χρησιμοποιημένα υλικά και φθαρμένα υλικά,...
Ροκάνι: ΚΟΙΝΣΕΠ για την κυκλική οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Κουκάκι: η Κ.ΑΛ.Ο ξορκίζει το κακό
​Το Κουκάκι, η πυκνοκατοικημένη αλλά ανθρώπινη αθηναϊκή γειτονιά στη νότια πλευρά του λόφου Φιλοπάππου, έχει αναδειχτεί την τελευταία πενταετία σε μια από τις πιο περιζήτητες συνοικίες της πρωτεύουσας ● Ερευνα...
Κουκάκι: η Κ.ΑΛ.Ο ξορκίζει το κακό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι συνεταιρισμοί είναι πιο υγιείς από τις συμβατικές επιχειρήσεις
Η Ιζαμπελ Χόρχε είναι η υπεύθυνη για την εκπαίδευση και τους οικονομικούς πόρους συνεταιρισμών του οργανισμού URSCOP – περιφερειακό τμήμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνεταιρισμών της Γαλλίας (CGSCOP). Στη...
Οι συνεταιρισμοί είναι πιο υγιείς από τις συμβατικές επιχειρήσεις
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο. ήρθε για να μείνει!
Μαζί με τους πρώτους μίνι καύσωνες, το οριστικό κλείσιμο των θυρών για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα σταθερής τροχιάς και την πρώτη –ο Θεός να την κάνει– απεργία με τις ευλογίες των εργοδοτών, ήρθε στον...
Η Κ.ΑΛ.Ο. ήρθε για να μείνει!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας