• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.6°C / 15.8°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 14.0°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 15.7°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 13.3°C
  0 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 7.3°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 18.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.5°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.8°C / 20.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 16.0°C
  2 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 14.4°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 14.0°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  89%

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Welcommon σε κρίσιμο σταυροδρόμι

 • A-
 • A+

Εκκληση για βοήθεια απευθύνει η πρωτοβουλία στέγασης και κοινωνικής ένταξης προσφύγων Welcommon, που υλοποιεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ανεμος Ανανέωσης, προκειμένου να συνεχίσει το έργο της.

Στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η συνεργασία και συνεπώς η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) με αποτέλεσμα, αν δεν βρει πόρους το κέντρο φιλοξενίας, που προωθεί τη συνύπαρξη ατόμων από διαφορετικές κουλτούρες αλλά και τη συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων στην καθημερινή λειτουργία της κοινότητας, να κινδυνεύει να κλείσει. 

«Θέλουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας και γι' αυτό ζητάμε την βοήθεια όλων» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ, Νίκος Χρυσόγελος, τονίζοντας την κοινωνική καινοτομία που συνεισέφερε το Welcommon ως μια δομή «όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά μαζί με τους πρόσφυγες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας». Καινοτομία που έχει λάβει διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις και είχαμε παρουσιάσει στην «Eφ.Συν.» στις 18 του περασμένου Απριλίου.

Μας μιλά για το πώς με ελάχιστο κόστος και αρκετή εθελοντική εργασία ανακαίνισαν μια πρώην κλινική έκτασης 3.200 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, με δυνατότητα φιλοξενίας 160-180 ατόμων, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και τη γειτονιά και προσφέροντας την αίσθηση της κοινότητας μαζί με έναν αξιοπρεπή χώρο διαβίωσης.

Περισσότεροι από 600 πρόσφυγες από 18 χώρες, συνήθως ευάλωτες περιπτώσεις (άτομα με σοβαρές παθήσεις, θύματα βασανιστηρίων ή τράφικινγκ), από τους οποίους οι μισοί ήταν παιδιά, ακόμη και νεογέννητα, φιλοξενήθηκαν εκεί συμμετέχοντας και σε ποικίλες δραστηριότητες τον σχεδόν ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, από τον Οκτώβριο του 2016 που άνοιξε τις πόρτες του.

Περισσότεροι από 170 εθελοντές από 4 διαφορετικές ηπείρους συμμετείχαν σε δραστηριότητες του κέντρου από δύο εβδομάδες έως 6 μήνες, ενώ πάνω από 300 φορείς -διεθνείς οργανισμοί, δήμοι, οργανώσεις, Πανεπιστήμια, σχολεία- επισκέφτηκαν την κοινότητα σε όλο το διάστημα λειτουργίας της.

Εδώ βρήκαν απασχόληση και 32 πρώην άνεργοι, Ελληνες αλλά και μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η κοινότητα πλαισιώνεται από υποστηρικτικές υπηρεσίες, ιατρική φροντίδα, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες αλλά και προετοιμασία των παιδιών για το σχολικό πλαίσιο μετά την αναγκαστική τους αποχή. 

Ενα εγχείρημα που απορρόφησε 1,7 εκατομμύρια. «Σχεδόν το ένα τέταρτο ήταν ΦΠΑ, οι μισοί πόροι διατέθηκαν για υπηρεσίες, λειτουργικά έξοδα, λογαριασμούς... Πολλά ήταν αυτά που προσφέραμε, όπως αναπηρικά καροτσάκια, βοηθήματα για τους βαριά πάσχοντες, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης που τα εξασφαλίσαμε ενεργοποιώντας την κοινότητα» προσθέτει ο συνομιλητής μας. 

Αυτό που πάνω από όλα επιθυμούν είναι, εκτός από τον χώρο φιλοξενίας, να αναπτυχθούν τα διαδραστικά εργαστήρια επαγγελματικής προετοιμασίας που θα αναδείξουν τα προσόντα και τις ικανότητες των προσφύγων ώστε από κοινού με Ελληνες άνεργους πτυχιούχους να δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης για όλους, σε τομείς όπως η ενδυνάμωση νοικοκυριών σε ενεργειακή φτώχεια ώστε να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ή στην ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών, επαναχρησιμοποίηση άχρηστων υλικών για τη δημιουργία χρήσιμων αντικειμένων (upcycling), πολυεθνικές κουζίνες, κ.ά. 

Δεν είναι ότι δεν στηρίζουν την επιλογή που έχει γίνει από την Υπατη Αρμοστεία και τον δήμο για τη στέγαση των προσφύγων σε διαμερίσματα.

Αλλά: «Δεν είναι έτοιμα όλα τα άτομα να μεταφερθούν σε ένα διαμέρισμα και να ζήσουν αυτόνομα, λόγω των όσων έχουν ζήσει είτε στη χώρα τους, είτε στη διαδρομή τους προς την ελευθερία, είτε λόγω προβλημάτων υγείας. Εχουμε έναν πολύ άρρωστο άνθρωπο που φροντίζουμε εδώ, πώς να του πούμε να φύγει... Επιπλέον αρκετοί πρόσφυγες δεν θέλουν να φύγουν, η κοινότητα, όπως είναι το Welcommon τους στηρίζει σε πολλά επίπεδα. Πρέπει να υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για τα ευάλωτα άτομα και στήριξη για να μπορέσουν να ζήσουν αυτόνομα, έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον και είναι σημαντικό να έχουν το δικαίωμα της επιλογής» μας λέει ο κ. Χρυσόγελος. 

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν θα ήθελαν να φύγουν από την κοινότητα είναι και η 32χρονη Σύρια Σαμάρ, μητέρα τριών παιδιών, επειδή, όπως λέει, «φοβάμαι για μένα και τα παιδιά μου. Κινδυνεύω από τον πατέρα των παιδιών που με έχει ήδη απειλήσει. Εδώ νιώθω ασφάλεια, υπάρχουν φύλακες'».

Είναι ακόμη οι συμπατριώτισσες από την Αιθιοπία, Λίγια και Τσεντενίγια, γύρω στα 25, που θέλουν να συνεχίσουν να μένουν στο Welcommon, επειδή «είμαστε μόνες εδώ και στο Welcommon τα έχουμε όλα, φαγητό, φροντίδα, ασφάλεια...»

Δεν είναι όμως μόνο οι παραπάνω λόγοι, αλλά και η ανάγκη να «οργανώσουμε τη μετάβαση αυτών των ανθρώπων στον τελικό τους προορισμό -είτε είναι διαμέρισμα είτε είναι δουλειά- για το οποίο χρειαζόμαστε χρόνο και να συγκεντρώσουμε 1.200.000 ευρώ για να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας μέχρι το τέλος του 2018» προσθέτει ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ και μας δίνει τα στοιχεία για τη συνεισφορά των ενδιαφερομένων να στηρίξουν την προσπάθειαΤράπεζα Πειραιώς, IBAN: GR83 0172 0180 0050 1807 7868 253, BIC: PIRBGRAA.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Από τα αμφιθέατρα στην αλληλέγγυα οικονομία
​Μπορεί να έχει γίνει λόγος για τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και την οικονομία, αλλά ποτέ ώς τώρα δεν είδαμε πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας να αναπτύσσουν...
Από τα αμφιθέατρα στην αλληλέγγυα οικονομία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Συνεταιρισμοί στέγασης: καλύπτουν ανάγκες και χτίζουν κοινότητες
Το πολιτικό περιοδικό Red Pepper παρουσίασε μελέτη που αποκαλύπτει πως οι συνεταιρισμοί στέγασης λειτουργούν εποικοδομητικά για την κοινωνία με διπλό τρόπο: αφ’ ενός προσφέρουν στέγη σε ανθρώπους με χαμηλό...
Συνεταιρισμοί στέγασης: καλύπτουν ανάγκες και χτίζουν κοινότητες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
«“Λαγιάλι” στα αραβικά σημαίνει “οι νύχτες μας”» μου εξηγεί η νεαρή Ελληνογαλλίδα Μαρίνα Λιάκη, που μαζί με άλλους συνεταιριστές και συνεταιρίστριες, μετανάστες και Ελληνες, ίδρυσαν την ΚΟΙΝΣΕΠ «Layali...
Οι χίλιες και μία νύχτες τού «Layali Project»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Tα «χωράφια της αλληλεγγύης»: οι πρόσφυγες αυτοοργανώνονται
Περιμένοντας να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που έχουν περάσει στη Γερμανία και δίχως να το βάζουν κάτω από τον εγκλωβισμό τους στη χώρα μας, Σύροι νοικιάζουν γη στη Βοιωτία και παράγουν με τα χέρια...
Tα «χωράφια της αλληλεγγύης»: οι πρόσφυγες αυτοοργανώνονται
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κ.ΑΛ.Ο ως μέσο χειραφέτησης των προσφύγων
Η κοινωνική αλληλεγγύη προϋποθέτει τη δημιουργία ισχυρών δεσμών ανάμεσα στα κοινωνικά κινήματα, έτσι ώστε να αλληλοστηρίζονται και να αλληλοτροφοδοτούνται αναζητώντας και βρίσκοντας δημιουργικές, πρακτικές και...
Η Κ.ΑΛ.Ο ως μέσο χειραφέτησης των προσφύγων
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Welcommon: καλώς ήλθατε στην κοινή προσπάθεια για αξιοπρέπεια
H «Εφ.Συν.» επισκέφθηκε και καταγράφει τη ζωή στο πρότυπο κέντρο υποδοχής και ένταξης προσφύγων και ευπαθών ομάδων που υλοποιεί η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Ανεμος Ανανέωσης», σε συνεργασία με τον...
Welcommon: καλώς ήλθατε στην κοινή προσπάθεια για αξιοπρέπεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας