• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 28.5°C
  0 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 26.0°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 23.6°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.8°C
  2 BF
  18%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.2°C
  0 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.6°C / 29.2°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 26.5°C
  1 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 24.6°C
  2 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.7°C
  0 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 25.5°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 29.0°C
  1 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 26.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 28.7°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 22.7°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 26.1°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  24%

Πότε θα μπορέσει το Δημόσιο να υποδεχτεί την Κ.ΑΛ.Ο.;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία οι δημόσιες υπηρεσίες και αρμόδιες αρχές δεν είναι ενημερωμένες.

Το αποτέλεσμα; Η δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των συνεταιρισμών εργαζομένων, που τους οδηγούν ακόμη και στην αλλαγή νομικής μορφής, επιφέροντας ένα πλήγμα στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Ο λόγος; Οτι κανείς δεν γνωρίζει τι παραστατικά μπορούν να κόψουν και πού ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα όχι μόνο να παραμένουν ανασφάλιστοι αλλά να κινδυνεύουν να τους επιβληθούν δυσθεώρητα πρόστιμα αναδρομικά επειδή οι δημόσιες υπηρεσίες δεν ξέρουν τη δουλειά τους.

Αυτό αποκαλύπτει επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε η Ενωση Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Περιφέρειας Αττικής «Συντονισμός Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Αθήνας» προς τα μέλη της κυβέρνησης (Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κ.ΑΛ.Ο., Οικονομικής Πολιτικής, Ασφάλισης και Εισφορών κ.ά.) ζητώντας να ενημερωθούν οι αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και να επιλύσουν άμεσα τα προβλήματα που απειλούν τη λειτουργία τους.

Στην επιστολή του ο «Συντονισμός» -δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης φορέων Κ.ΑΛ.Ο.- παραθέτει αναλυτικά τα σοβαρά εμπόδια στην άσκηση οικονομικής δραστηριότητας των συνεταιρισμών εργαζομένων.

Οπως ότι «στην Εφορία ακόμα δεν υπάρχει ο κατάλληλος κωδικός για τη συγκεκριμένη νομική μορφή και τα κατά τόπους γραφεία ΕΦΚΑ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν χωρίς σχετική οδηγία ή εγκύκλιο. Κανείς δεν γνωρίζει με ποια διαδικασία και ποια παραστατικά θα γίνονται οι πληρωμές των μελών-εργαζομένων, παρά τις συνεχείς προφορικές διαβεβαιώσεις ότι τα σχετικά ζητήματα έχουν επιλυθεί. Δυστυχώς διαπιστώνεται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δηλώνουν παντελή άγνοια περί του νόμου 4430/16 και των αλλαγών που με αυτόν έχουν εισαχθεί».

Ακόμη ένα θέμα είναι με τον ΕΦΚΑ «όπου μετά από πολύ καιρό και με μεγάλη δυσκολία ενέγραψαν τους συνεταιρισμούς εργαζομένων»: Οι Διευθύνσεις (εισφορών, ασφάλισης μισθωτών και ασφάλισης μη μισθωτών) στις οποίες απευθύνθηκαν τους απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα, ακόμα και για το αν οι αμοιβές των μελών του συνεταιρισμού εργαζομένων υπόκεινται σε ασφαλιστικές κρατήσεις και αναμένουν εγκύκλιο για το αν θα παρακρατούνται με τα ποσοστά των μισθωτών ή των ελεύθερων επαγγελματιών, από ποιους και πού θα αποδίδονται, ενώ «σημαντικότατο πρόβλημα τίθεται στους εργατοτεχνίτες, οι οποίοι με την εγγραφή τους στον ΕΦΚΑ/ΟΑΕΕ χάνουν όλα τα επιδόματα και τις πρόνοιες των εργατοτεχνιτών».

Λόγω της άγνοιας των αρμόδιων υπηρεσιών μάλιστα φοβούνται ότι τα μέλη των συνεταιρισμών εργαζομένων θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά υπέρογκα ποσά ασφαλίστρων για τους μήνες που ο ΕΦΚΑ δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει τη διαδικασία, ενώ το ίδιο αυτό διάστημα οι άνθρωποι αυτοί είναι ανασφάλιστοι, χωρίς αυτό να είναι δική τους ευθύνη.

«Με την επιστολή μας προς την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο ζητάμε να συνεργαστούν οι δημόσιοι φορείς μεταξύ τους και να σταλούν άμεσα οδηγίες και εγκύκλιος προς τις αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση των σημαντικών αυτών προβλημάτων. Η ένταξη της νέας εργασιακής μορφής του μέλους συνεταιρισμού εργαζομένων με τον νόμο 4430/16 είναι κατά τη γνώμη μου η μεγάλη θεσμική καινοτομία του νόμου αυτού. Ηδη πληροφορούμαστε ότι πολλοί συνεταιρισμοί εργαζομένων σκοπεύουν να αλλάξουν νομική μορφή -μετατρεπόμενοι κυρίως σε ΙΚΕ- και αυτό αποτελεί ένα πλήγμα για την προσπάθεια προώθησης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας» λέει στην «Εφ.Συν.» η αντιπρόεδρος του Συντονισμού, Ελένη Μουγιάκου.

ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
Πέντε συνεργατικά εγχειρήματα συνδυάζουν την οικονομική δραστηριότητα με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα ανακυκλώνοντας τα απόβλητα της επαγγελματικής αφισοκόλλησης με στόχο όχι το κέρδος, αλλά τη βιωσιμότητα,...
Η δεύτερη ζωή μιας αφίσας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
Πέρα από τις πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η κοινωνική οικονομία είναι οι άνθρωποί της και σκοπός της πενθήμερης 2ης Κ.ΑΛ.Ο. Athens EXPO, που έληξε χθες, ήταν να ακουστούν αλλά και να βρεθούν...
Οι άνθρωποι της Κ.ΑΛ.Ο. προχωρούν με προβλήματα αλλά και αισιοδοξία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο καρπός της συνεταιριστικής δουλειάς εξάγεται στο εξωτερικό
Από τη Μαγνησία ώς την Κίνα και τη Λιθουανία και από τη Μεσσηνία ώς τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία, δύο συνεταιρισμοί που δουλεύουν με πρώτη ύλη το ελαιόλαδο παραγωγής τους, οι «Φυλώ» και...
Ο καρπός της συνεταιριστικής δουλειάς εξάγεται στο εξωτερικό
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι συνεταιρισμοί ως πυλώνας ανάπτυξης
Μια από τις πρώτες έρευνες σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του συνεταιριστικού κινήματος και την ώθηση που μπορεί να δώσει στη συνεργατική οικονομία εξέδωσαν οι...
Οι συνεταιρισμοί ως πυλώνας ανάπτυξης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ο σπόρος της αλλαγής και της ευημερίας
Ηταν για δεκαετίες μια απαγορευμένη καλλιέργεια στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως οι πρώτες επανακαλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας είναι πλέον γεγονός....
Ο σπόρος της αλλαγής και της ευημερίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Ζαγορίν: φρούτα με ταυτότητα και λογότυπο
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, τα 30 από την υιοθέτηση εμπορικού σήματος και τα 20 από την κατοχύρωση του προϊόντος του ως Προστατευόμενη Ονομασία...
Ζαγορίν: φρούτα με ταυτότητα και λογότυπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας