• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 2.4°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / 1.0°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 5.1°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.5°C / 0.4°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -3.2°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 2.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 4.2°C
  4 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  6 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 6.5°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.5°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.2°C / 1.2°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.6°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.5°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -2.8°C / 1.1°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  62%

Ταξίδια αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης

 • A-
 • A+

Eνα ταξίδι ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα κοινωνικά κινήματα στην Ελλάδα ολοκλήρωσαν πριν από λίγες μέρες δέκα Ισπανοί μέσω ενός προγράμματος αλληλέγγυου τουρισμού της Sodepaz, μιας οργάνωσης που μετράει 25 έτη και κάθε χρόνο διοργανώνει ταξίδια σε προορισμούς και πολιτισμούς στη Λατινική Αμερική, την Κεντρική Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. 

Στην Ελλάδα του φτωχού Νότου το ευρύ πρόγραμμα υλοποιήθηκε για τρίτη φορά μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια από τον Συνεταιρισμό Αλληλέγγυας Οικονομίας «Συν Άλλοις» και δομήθηκε για να καλύψει αντιπροσωπευτικά κινήματα στην Ελλάδα με βάσει τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων, όπως μας είπε η Λίλυ Αχριανή.

Φέτος ήρθαν άνθρωποι από δέκα πολιτείες της Ισπανίας (χώρα των Βάσκων, Ανδαλουσία, Αλμερία, Καστίλη κ.λπ.), οι οποίοι εμπλέκονται σε ισάριθμες διαφορετικές συλλογικότητες στη χώρα τους με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τις αντίστοιχες εδώ και να αποκτήσουν μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα. 

Αν και άγνωστοι μεταξύ τους, είχαν δημιουργήσει μια ζεστή ατμόσφαιρα ήδη από τη δεύτερη μέρα του εναλλακτικού ταξιδιού τους, οπότε επισκέφτηκαν τα γραφεία μας για να δουν από κοντά την ανεξάρτητη συνεταιριστική «Εφημερίδα των Συντακτών».

Προέρχονται από κινήματα που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στους χώρους της διατήρησης σπόρων και της γεωργικής καλλιέργειας, του αλληλέγγυου και δίκαιου εμπορίου, της ελεύθερης ραδιοφωνίας και του προσφυγικού.

Μάλιστα ο Γκόγιο έμεινε στη χώρα μας και μετά τη λήξη του προγράμματος, για να δουλέψει εθελοντικά στην ισπανική οργάνωση SOS refugiados. Ο ίδιος μάς είπε ότι γνώρισε ανθρώπους που μπορεί να μην ανήκουν ακριβώς στην ίδια ιδεολογία με εκείνον, αλλά σίγουρα μοιράζονται κοινούς αγώνες και τρόπο σκέψης.

«Προσωπικά ο κύριος στόχος μου είναι να μάθω και πώς οργανώθηκαν οι Ελληνες ύστερα από το χτύπημα που τους έδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση» μας είπε ο Χοσέ Αντόνιο. 

Ο Κάρλος και η Μάρτα, σύντροφοι και στη ζωή, τόνισαν ότι τους ενδιέφερε να δουν από πρώτο χέρι τα εγχειρήματα, που λειτουργούν μέσα από συνελεύσεις και βασίζονται στην αυτοδιαχείριση.

Οι ίδιοι έχουν συμμετάσχει σε άλλα πρότζεκτ και κυρίως σε μια λαϊκή ηθική τράπεζα στην Ισπανία. «Είδαμε ότι ο κόσμος εδώ έρχεται σε μεγαλύτερη ρήξη με το κεφάλαιο, ενώ στην Ισπανία, ίσως επειδή είναι πιο παλιά τα εγχειρήματα, το κράτος τα έχει αφομοιώσει σε μεγαλύτερο βαθμό» σημείωσε ο Κάρλος. 

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν κατά νου ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ισπανία, αλλά ερχόμενοι είδαν ότι είναι ακόμα περισσότερες.

Εντόπισαν όμως παράλληλα και μία βασική διαφορά: το γεγονός ότι εδώ τα εγχειρήματα είναι περισσότερο στα σπάργανα. «Τουλάχιστον στη χώρα των Βάσκων έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα, έχουν εξελιχθεί περισσότερο, αλλά το μονοπάτι που ακολουθείται είναι το ίδιο» πρόσθεσε η Μάρτα.  

Ολοι φιλοξενούνται σε σπίτια αλληλέγγυων από τις συλλογικότητες οι οποίες περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα, ενώ η αλυσίδα κατανάλωσης (εξόδων, φαγητού, προϊόντων κ.λπ.) μένει είτε στενά σε αυτό που λέμε κίνημα, είτε στην κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, είτε σε κόσμο που έχει ανάγκη, σύμφωνα με τη Γεωργία Μπεκριδάκη από το Dock, συνεργατικό χώρο για την Κ.ΑΛ.Ο, η οποία μίλησε για έναν κύκλο εναλλακτικού μοντέλου τουρισμού από το οικονομικό μέχρι το πολιτισμικό σκέλος. 

«Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι δίνω τα λεφτά μου σε ανθρώπους σαν και μένα, που κερδίζουν τίμια το ψωμί τους, κι όχι σε κάποια μεγάλη επιχείρηση που έχω κλείσει μέσω της Booking» είπε ο Κάρλος.

Ο Χοσέ Αντόνιο ανέφερε ότι μπορεί να είναι τουρίστες για λίγες μέρες, αλλά καταφέρνουν να δουν μια διαφορετική πραγματικότητα: «Δεν πηγαίνεις να κλειστείς σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και να δεις μόνο ωραίες παραλίες και κάποια αξιοθέατα». 

Απώτερο στόχο έχουν την περαιτέρω συνεργασία σε επίπεδο είτε αλληλοβοήθειας, είτε ανταλλαγής πληροφορίας, είτε έμπνευσης. Ο Χεσούς εξέφρασε την ελπίδα πως αυτό το ταξίδι μπορεί να αποτελέσει έναν σπόρο για τον πολλαπλασιασμό τέτοιων προγραμμάτων.

«Αφενός γνωρίζουμε τη λειτουργία συγκεκριμένων κοινωνικών εγχειρημάτων αφετέρου βλέπουμε και τις αντιφάσεις που υπάρχουν. Οπότε μπορούμε να εμπνευστούμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις αντίστοιχες στη δική μας κοινωνία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οπως εξήγησε η Μάρτα, «ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους που μπορεί να χρειαστούμε στο μέλλον» και ως παράδειγμα έφερε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: «Πήραμε πολλές ιδέες για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί κάτι τέτοιο, εάν υπάρξει τέτοια ανάγκη». 

Επισκέφτηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, τον Χώρο Στέγασης Προσφύγων City plaza, το κατειλημμένο μέρος του παλιού αεροδρομίου «Αγρός», την κοινότητα αυτοδιαχείρισης «Νέα Γουινέα» και την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε στον λόφο της Πνύκας με μια συζήτηση για το πώς ξεκίνησε η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, αφού παρουσιάστηκε και η πολιτική κατάσταση της τελευταίας εικοσαετίας στην Ελλάδα.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Αϊ-Βασίλη, φέτος γέμισε τον σάκο σου με δώρα αλληλεγγύης
Φέτος τα Χριστούγεννα, ας γιορτάσουμε και ας ανταλλάξουμε δώρα συνεργατικά! Αυτή ήταν η σκέψη πίσω από το σημερινό αφιέρωμα του «ΓΙΑ ΚΑΛΟ». Υστερα από τρεις βόλτες σε δεκάδες συνεταιριστικά εγχειρήματα στην...
Αϊ-Βασίλη, φέτος γέμισε τον σάκο σου με δώρα αλληλεγγύης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το εναλλακτικό μοντέλο των πέντε ηπείρων
Με 80.000 υπαλλήλους, θυγατρικές σε 41 χώρες και τον εξωπραγματικό τζίρο περίπου 12 δισ. ευρώ, ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στη Χώρα των Βάσκων ξεπέρασε και τα πλέον αισιόδοξα όνειρά τους. Τις προκλήσεις που...
Το εναλλακτικό μοντέλο των πέντε ηπείρων
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τέσσερις δράσεις για τη στήριξη του κοινωνικού επιχειρείν
Τη στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με το ποσό των 51 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, από το βήμα της 2ης Έκθεσης Κ.ΑΛ.Ο. ATHENS EXPO ΄18.
Τέσσερις δράσεις για τη στήριξη του κοινωνικού επιχειρείν
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Η παιδεία είναι κοινό αγαθό, δεν είναι ανταλλάξιμο προϊόν»
Αφιερωμένη σε ένα από τα κατ' εξοχήν κοινά αγαθά, την παιδεία, είναι η διήμερη συνάντηση που διοργανώνει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Καλών Τεχνών με στόχο...
«Η παιδεία είναι κοινό αγαθό, δεν είναι ανταλλάξιμο προϊόν»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Mares de Madrid: οι μαδριλένικες «θάλασσες» της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
Με τη συνεχιζόμενη κρίση από το 2008 και έπειτα αυξάνει το ενδιαφέρον γύρω από εγχειρήματα της Κ.ΑΛ.Ο. στην Ισπανία και έχει οδηγήσει σε θεσμικές πρωτοβουλίες. Το πρόγραμμα Mares στοχεύει στην προώθηση αστικών...
Mares de Madrid: οι μαδριλένικες «θάλασσες» της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Δικαίωμα στη Στέγη: Η συλλογική κατοικία δεν είναι ουτοπία
Με σύνθημα «Κάτω τα Χέρια από τα Σπίτια μας» εγκαινιάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου η καμπάνια της Πανευρωπαϊκής Πλατφόρμας Δράσης για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Πόλη. Το νήμα, που ενώνει ακτιβιστές,...
Δικαίωμα στη Στέγη: Η συλλογική κατοικία δεν είναι ουτοπία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας