• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.5°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.6°C
  5 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.8°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.4°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 18.2°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.7°C
  1 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  4 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  89%

Η Μαρία, πάνω ο Παναγιώτης Φραγκιάς, η Αλεξάνδρα και ο Γιώργος

Κράτα με να σε κρατώ να σπάσουμε μαζί τον κοινωνικό αποκλεισμό

 • A-
 • A+

«Οταν βρίσκεσαι στη φυλακή, είσαι μόνος σου. Σε ξεχνάνε. Περιμένεις να σε σώσει ένας από μηχανής Θεός, αλλά δεν έρχεται. Για μένα αυτός ο συνεταιρισμός ήταν όταν αποφυλακίστηκα όχι μόνο σωσίβιο αλλά ολόκληρη φουσκωτή βάρκα», ακούμε από τον Γιώργο, 58 ετών, πρώην κρατούμενο που εργάζεται στην καθαριότητα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ως μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Νέοι Ορίζοντες».

Εδώ και περίπου 3 χρόνια, η συνεταιριστική προσπάθεια που ξεκίνησε από πρώην κρατουμένους παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας όχι μόνο σε κτίρια του Δημοσίου (όπως π.χ. το ΣΕΠΕ ή ο Συνήγορος του Πολίτη) και ΜΚΟ, αλλά και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, δείχνοντας ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος επανένταξης στην κοινωνία των ανθρώπων που η ίδια στιγματίζει, πολλές φορές ανεπανόρθωτα.

Νωρίς ένα πρωινό της προηγούμενης εβδομάδας, συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Παναγιώτη Φραγκιά, και την υπόλοιπη ομάδα που καθαρίζει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

«Το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα είναι ο πιο αλληλέγγυος πελάτης μας και η πρώτη μας μεγάλη δουλειά. Αυτή τη στιγμή ο συνεταιρισμός έχει 40 μέλη, με τα 28 να είναι πρώην κρατούμενοι και τους υπόλοιπους να προέρχονται από ευάλωτες ομάδες, όπως μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες και μετανάστες», μας πληροφορεί ο κ. Φραγκιάς.

Ο Λευτέρης μάς χαιρετάει αφού βγάλει τα γάντια του. Είναι προς το τέλος της βάρδιας του από τα ξημερώματα.

«Ηρθα στην Αθήνα να ζήσω όταν αποφυλακίστηκα. Παρακολουθήσαμε σεμινάρια από την Επάνοδο (σ.σ. οργάνωση που βοηθάει στην επανένταξη κρατουμένων) και ορισμένοι που γνωριστήκαμε εκεί αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτόν τον συνεταιρισμό με τη στήριξη της οργάνωσης και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με τέτοια αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω κρίσης, η ΚΟΙΝΣΕΠ μάς δίνει την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να σταθούμε καλύτερα. Στις φυλακές συναντάμε πολλούς που ενδιαφέρονται να ενταχθούν. Εγώ για παράδειγμα, όταν βγήκα, πήγα συστημένος σε μια δουλειά αλλά δεν με πήρανε όταν έμαθαν το παρελθόν μου, υπάρχει προκατάληψη».

Η Μαρία ήρθε στη χώρα μας από τη Ρουμανία πριν από περίπου 6 χρόνια. Αν και τα ελληνικά της είναι αρκετά καλά, ντρέπεται να μιλήσει στην αρχή. Στις φυλακές φοίτησε στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και τώρα συνεχίζει στο Γυμνάσιο.

«Ημουν σχεδόν 3 χρόνια στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα Θήβας. Οταν βγήκα, δεν είχα κανέναν να με βοηθήσει, αλλά δεν ήθελα να μπλέξω πάλι. Με βοήθησαν ο ιερέας της φυλακής, ο πατήρ Γεώργιος, η Επάνοδος και οι Νέοι Ορίζοντες. Δεν είχα σπίτι, δουλειά, κανέναν εδώ. Η οικογένεια και τα δύο παιδιά μου είναι στη Ρουμανία. Εδώ στην Ελλάδα η οικογένειά μου είναι οι άνθρωποι στον συνεταιρισμό. Βρήκα πολύ μεγάλη στήριξη. Με βοήθησαν να φτιάξω τη ζωή μου, να δουλέψω, τώρα μπορώ να στέλνω και χρήματα και να βοηθάω τα παιδιά μου».

Ο Γιώργος στα 58 του ένιωσε ότι έχει πιάσει πάτο όταν πέρασε την πόρτα της φυλακής.

Τον στήριξαν κάποιοι ελάχιστοι φίλοι και τα παιδιά του, αλλά, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, «αυτή η κατάσταση σε διαλύει, δεν πρόκειται για σωφρονισμό, εάν δεν έχεις στήριξη, ξαναπάς εκεί».

Συμμετέχει στους Νέους Ορίζοντες και σε πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης. «Νιώθω ευεργετημένος. Εάν δεν έβρισκα εδώ αυτή τη δουλειά, θα είχα καταλήξει στον δρόμο. Πέρα από τον στιγματισμό που βίωσα, δεν με έπαιρναν για δουλειά λόγω ηλικίας και εξαιτίας του ότι αντιμετωπίζω θέμα υγείας με Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο και παίρνω φαρμακευτική αγωγή».

Δεν είναι όλοι οι συμμετέχοντες πρώην κρατούμενοι. Η Αλεξάνδρα, τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης, έχει κάνει πολλές δουλειές, ήταν μακροχρόνια άνεργη και το παιδί της είναι 12 ετών.

Βρήκε σ’ αυτήν την ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως λέει, «επαγγελματική, ηθική και προσωπική στήριξη».

Παράλληλα με την εργασία της στην καθαριότητα, συμμετέχει σε επιμορφωτικά προγράμματα, ενώ δηλώνει ιδιαίτερα ευχαριστημένη με τις συνθήκες εργασίας, καθώς είναι κανονικά ασφαλισμένη, έχει δικαίωμα να πάρει άδεια και ό,τι άλλο προβλέπεται για έναν εργαζόμενο από τον νόμο, κάτι που δεν είναι καθόλου δεδομένο στην Ελλάδα του 2017...

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Παλιότερα οι φοιτητές διαμαρτύρονταν»

Κατά την περιήγησή μας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο συναντηθήκαμε με την Παναγιώτα Σούντα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού και υπεύθυνη του Τομέα Καθαριότητας του Πανεπιστημίου, που δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συνεργασία με τους Νέους Ορίζοντες:

«Η συνεργασία μας παλιότερα με διάφορα συνεργεία ιδιωτών δεν άφησε και την καλύτερη εικόνα. Ετσι, αναζητήσαμε με τον πρώην αντιπρύτανη κ. Κασσίμη εναλλακτικές με αφορμή τον νόμο για την κοινωνική οικονομία. Κάναμε έρευνα αγοράς για τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Καταλήξαμε στους Νέους Ορίζοντες και όταν ενημερωθήκαμε ότι τα μέλη τους είναι στη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης, είπαμε ότι αυτό το βήμα έπρεπε να το κάνει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και δεν υπάρχουν προβλήματα. Παλιότερα οι φοιτητές έκαναν διαμαρτυρίες για τις εργασιακές συνθήκες στην καθαριότητα. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό. Θεωρώ ότι είναι μια λύση για το δημόσιο πανεπιστήμιο και τον δημόσιο τομέα στην καθαριότητα, αρκεί να ξέρουμε ότι μια ΚΟΙΝΣΕΠ έχει κοινωνικούς σκοπούς και δεν κρύβονται συμφέροντα».

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι Ρομά ξεπερνούν τον κοινωνικό αποκλεισμό συνεταιριστικά
Δύο ΚΟΙΝΣΕΠ στο Μεσολόγγι, η «Ρομά Ολοι Μαζί», με αντικείμενο την ανακύκλωση, και η «Ρομά Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου», με αντικείμενο το ψάρεμα, δίνουν το παράδειγμα για το σπάσιμο των προκαταλήψεων.
Οι Ρομά ξεπερνούν τον κοινωνικό αποκλεισμό συνεταιριστικά
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Αγροτικοί συνεταιρισμοί: η μόνη λύση για τον πρωτογενή τομέα
Πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου διαΝΕΟσις παρουσιάζει τη νέα κατάσταση, αναδεικνύει καλά παραδείγματα και προτείνει μεταρρυθμίσεις που ίσως θα μπορούσαν να τονώσουν ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα που βρίσκεται...
Αγροτικοί συνεταιρισμοί: η μόνη λύση για τον πρωτογενή τομέα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Γαστροτουρισμός και γυναικείοι συνεταιρισμοί
Για την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ιππολύτη-mama’s flavours» είχαμε γράψει πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2017. Από τότε τα δεδομένα άλλαξαν και, έτσι, αντικείμενο πλέον της mama’s flavours είναι η διοργάνωση γαστρονομικών...
Γαστροτουρισμός και γυναικείοι συνεταιρισμοί
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
Στην ανάγκη στήριξης του τρίτου τομέα της οικονομίας ανεξάρτητα από πολιτικούς διαχωρισμούς συμφώνησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, θεσμικών οργάνων, υπουργείων και φορείς Κ.ΑΛ.Ο.
Η κοινωνική οικονομία πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»
Πρόσφατα συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας ο «Παντοκαφενές», ένα συνεταιριστικό καφενείο και παντοπωλείο στο Παλαιό Φάληρο που απασχολεί αποκλειστικά άτομα με αναπηρία. Το καφέ στόχο έχει να δώσει θέσεις...
Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι εδώ για να μείνει
Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από το κοινό, εποικοδομητικές συζητήσεις, εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της υπουργού Εργασίας αλλά και δυναμική, και φέτος, παρουσία της «Εφ.Συν.» είχε η πενθήμερη γιορτή της...
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι εδώ για να μείνει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας