• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.2°C
  0 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 19.3°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.0°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 15.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.7°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.9°C / 18.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 19.4°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.1°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.3°C / 17.1°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 19.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  63%

Η αξία της εκπαίδευσης για την οικονομική δημοκρατία

 • A-
 • A+

Ποιο είναι το πιο κατάλληλο έδαφος για να αποδώσει καρπούς ένας σπόρος μέσα από την εκπαίδευση; Το καλό παράδειγμα στη διδασκαλία της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας δίνουν ελπιδοφόρα εγχειρήματα από πολλές πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο, όπως αυτά που συναντήσαμε το καλοκαίρι στην Αθήνα, στο 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο UniverSSE 2017.

Κοινός σκοπός τους η προώθηση σε διαφορετικά ακροατήρια της Κ.ΑΛ.Ο. ως απάντηση στην καπιταλιστική οπτική του κέρδους.

«Με τα υλικά που έχουμε στα χέρια μας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο με τις προοδευτικές αξίες της ισότητας και του συνεταιριστικού κινήματος, που να στηρίζεται στο κοινό όφελος, όχι το ιδιωτικό» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ελληνοκαναδός καθηγητής Γιάννης Ρεστάκης, από το διεθνές δίκτυο «Συνέργεια», το οποίο ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στον Καναδά και ενώνει ακαδη- μαϊκούς, ακτιβιστές, ερευνητές και όποιον άλλον το επιθυμεί.

Κύριο αντικείμενο έχει την παροχή εκπαίδευσης, αλλά και τεχνικής βοήθειας, για την εφαρμογή της Κ.ΑΛ.Ο. και τη μετάβαση στην οικονομική δημοκρατία.

Στο πρώτο διά ζώσης σεμινάριο, που ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στην Τοσκάνη, διδάχθηκαν θεωρία, μεθοδολογία και ιστορία του συνεταιριστικού κινήματος και συζητήθηκαν παραδείγματα βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης οικονομίας, στους τομείς της ενέργειας, στέγασης, δημοσίων υπηρεσιών, εκπαίδευσης, υγείας, τροφίμων και τοπικής παραγωγής.

Το πρόγραμμα θα μεταφερθεί και σε άλλες χώρες, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Κόστα Ρίκα, Μάλτα και Αγγλία, στην οποία, μάλιστα, όπως μας λέει ο κ. Ρεστάκης, προετοιμάζεται η ίδρυση του πρώτου συνεταιριστικού πανεπιστημίου.

Μπορεί η Κ.ΑΛ.Ο. μέχρι πρόσφατα να ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στο ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό επίπεδο, ωστόσο σήμερα τρέχουν μεταπτυχιακά προγράμματα σε αρκετά πανεπιστήμια, από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Δανία και Βέλγιο έως Καναδά, Λατινική Αμερική, Αυστραλία και Ινδία.

Η αρχή έγινε στην Πορτογαλία το 2005 με το μεταπτυχιακό στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Λισαβόνας ISCTE-IUL.

Επειτα από 12 χρόνια στη χώρα της Ιβηρικής δημιουργήθηκε και το πρώτο Καλοκαιρινό Σχολείο για την Κ.ΑΛ.Ο. στην Ευρώπη, που διεξήχθη τον περασμένο μήνα με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών από πλήθος κρατών.

Συνεταιριστικά σχολεία

Μιλώντας γι’ αυτό ο Ροζέριο Ρόκε Αμάρο, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ISCTE-IUL, τονίζει τη σημασία του γεγονότος ότι εξετάζονται οι διαφορές μεταξύ των κρατών και των οικονομικών μοντέλων τους.

«Συγκρίνονται οι κουλτούρες –π.χ. η Λατινική Αμερική–, το ιστορικό υπόβαθρο, η πολυπολιτισμικότητα και η γεωγραφία της χώρας, ώστε να συζητήσουμε πώς εφαρμόζεται η αλληλέγγυα οικονομία, να δούμε την κατάσταση στην Πορτογαλία και να μοιραστούμε διαφορετικές εμπειρίες και πρακτικές», εξηγεί.

Στη Γαλλία, μία χώρα όπου έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα με 650 συνεταιριστικά σχολεία, μας μεταφέρει η Ζοζέτ Κομπ από το γαλλικό δίκτυο MES, Κίνημα για την Αλληλέγγυα Οικονομία, μέλος του Ripess.

Το 2000 καθηγητές από δύο πανεπιστήμια συναντήθηκαν σε μεταπτυχιακό επίπεδο για την Κ.ΑΛ.Ο. και όταν έγιναν τέσσερα δημιούργησαν το δίκτυο που σήμερα αριθμεί 27 πανεπιστήμια, από όπου οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι και άλλες ειδικότητες διοργανώνουν κάθε χρόνο σε διαφορετικό τόπο ένα συμπόσιο, γιατί προς το παρόν δεν έχουν χρηματοδότηση για περισσότερα.

«Σε αυτό, 100-150 καθηγητές, ερευνητές, ακόμη και πολιτικοί διδάσκουν προσεγγίσεις για την κοινωνική οικονομία, τη δημοκρατία, την Ευρώπη, τη συμμετοχική πολιτική, τη μελλοντική ανάπτυξη και τα κοινά, προσκαλώντας σε διάλογο και άλλους επιστήμονες», σημειώνει η κ. Κομπ, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα είδος αντίστασης με ετερόδοξο τρόπο.

Εκτός ακαδημαϊκού πλαισίου, η γειτονική Ιταλία έχει να επιδείξει από το 2009 το Solidarius Italia που προωθεί τη λαϊκή εκπαίδευση και κατάρτιση τοπικών παραγόντων για τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας.

Το δίκτυο ακολούθησε το ομώνυμο της Βραζιλίας που ίδρυσε ο φιλόσοφος Ευκλείδης Μάνσε και απευθύνεται σε νέους ανθρώπους που δεν θέλουν να λάβουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και σε μέλη της τοπικής κοινωνίας και ανέργους, προτείνει ένα συλλογικό μοντέλο ανάπτυξης και αντιτίθεται στον οικονομικό ανταγωνισμό σε μια περίοδο που ως «μονόδρομος» παρουσιάζονται οι start up επιχειρήσεις.

Μέσω προγραμμάτων οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να οργανώνουν τη δουλειά τους.

Ακόμη, το δίκτυο δημοσιεύει και προωθεί ανάλογα βιβλία έρευνας και σχεδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και μόρφωσης προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, έχοντας τις ρίζες τους στην ιστορία της λαϊκής αλληλοβοήθειας.

Σε παρέμβασή του στο τέλος της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν τα παραπάνω εγχειρήματα, ο Γερμανός ερευνητής Καρλ Μπιρκχέλτσερ μίλησε για την απουσία της Κ.ΑΛ.Ο. από τα οικονομικά τμήματα, την ώρα που μια νέα γενιά κινημάτων γεννιέται.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στη χώρα του λειτουργεί από το 1973 η Ακαδημία Γερμανικών Συνεταιρισμών, η οποία παρέχει, μεταξύ άλλων, συμβουλευτική, τεχνογνωσία και χρηματοοικονομική κατάρτιση σε συνεργατικά εγχειρήματα.

Οσο για την Ελλάδα, ξεκινάει σήμερα το πρώτο μεταπτυχιακό για την Κ.ΑΛ.Ο. Ενα πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με διεπιστημονικό χαρακτήρα και φοίτηση εξ αποστάσεως.

Τέλος, η Μονάδα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του Διπλώματος για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και του Impact Hub Athens έχει καθιερώσει την καινοτόμο δράση «The Changers» για τη στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μία έκθεση Κ.Α.Λ.Ο με πολιτιστικό πρόσημο στο Σύνταγμα
Η έκθεση «Συν-πράττω πολιτιστικά, συνεργώ κοινωνικά», μία έκθεση μοιρασμένη σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα και καλλιτεχνικά αντικείμενα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος. 
Μία έκθεση Κ.Α.Λ.Ο με πολιτιστικό πρόσημο στο Σύνταγμα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το Σύνταγμα γέμισε ξανά με συνεταιριστικά προϊόντα
Ενα υγιές κομμάτι της επιχειρηματικότητας από την εργασία και την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση αποκαλύφθηκε στη δεύτερη Πανελλήνια Εκθεση Προϊόντων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στον σταθμό του Μετρό...
Το Σύνταγμα γέμισε ξανά με συνεταιριστικά προϊόντα
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
«Το προϊόν μας είναι αυτό που μας χρηματοδοτεί»
Δυναμικά επιστρέφει για έξι ημέρες, από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, η Πανελλήνια Εκθεση Προϊόντων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας «Παράγω-επιχειρώ κοινωνικά» στην πολυσύχναστη αίθουσα...
«Το προϊόν μας είναι αυτό που μας χρηματοδοτεί»
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Αϊ-Βασίλη, φέτος γέμισε τον σάκο σου με δώρα αλληλεγγύης
Φέτος τα Χριστούγεννα, ας γιορτάσουμε και ας ανταλλάξουμε δώρα συνεργατικά! Αυτή ήταν η σκέψη πίσω από το σημερινό αφιέρωμα του «ΓΙΑ ΚΑΛΟ». Υστερα από τρεις βόλτες σε δεκάδες συνεταιριστικά εγχειρήματα στην...
Αϊ-Βασίλη, φέτος γέμισε τον σάκο σου με δώρα αλληλεγγύης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Το εναλλακτικό μοντέλο των πέντε ηπείρων
Με 80.000 υπαλλήλους, θυγατρικές σε 41 χώρες και τον εξωπραγματικό τζίρο περίπου 12 δισ. ευρώ, ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στη Χώρα των Βάσκων ξεπέρασε και τα πλέον αισιόδοξα όνειρά τους. Τις προκλήσεις που...
Το εναλλακτικό μοντέλο των πέντε ηπείρων
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Προστατεύοντας τους σπόρους ως κοινό αγαθό
Με ένα ταξίδι διάρκειας ενός έτους και στάση κάθε μήνα σε άλλη γειτονιά της Αθήνας, το Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής ένωσε πριν από πέντε χρόνια ομάδες με κοινό τόπο τη συλλογή και την καλλιέργεια σπόρων, τη...
Προστατεύοντας τους σπόρους ως κοινό αγαθό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας